SBI PO Exam – Solved Model Question Paper- Aptitude General

SBI PO Exam Questions ( by iexamworld)

SBI Reasoning ability solved question papers SBI stands for State Bank of India, SBI Central Recruitment and promotion of Department recruit clerical cadre in Associate Banks of State Bank of India SBI latest bank profile, SBI, free solved sample placement papers of clerk, SBI Associate Banks Clerks Recruitment 2012 notification and job details, SBI Dates of Written Examination : 07.10.2012 and 14.10.2012,SBI previous years solved question papers, SBI 2010,2011,2012 Clerks and PO officer job written test examination syllabus and selection procedure, SBI PO and Associate banks clerks examination questions papers, SBI Associate Banks Clerks Recruitment 2012 notification and detailed explanation with answers and solutions, How to crack SBI written test examination tips and trick,SBI, General Awareness, General English, Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, Marketing Aptitude / Computer Knowledge whole solved questions paper, Latest general awareness
SBI Associate Bank clerical cadre question papers and selection procedure and test pattern

SBI CLERK REASONING ABILITY MODEL PAPER
Directions : – Select the related letters / word / number / figure from the given alternatives

1 Editor : Magazine

(a) Movie (b) Scene
(c) Drama (d) Director

2 Hinduism , Christianity , Islam : Religion

(a) Ear , Nose , Eyesight : Vision (b) Plus , Minus , Multiple : division
(c) Winter , Spring , Summer : Season (d) Humid , Hot , Tundra : Region

3 WOLF : FLOW :: WARD : ?

(a) BROW (b) DRAW
(c) CRAW (d) SLAW

4 GRAIN : TIZRM :: BRAIN : ?

(a) XRIKL (b) YIZRM(c) OPRST (d) ASQMI

5 CUT : BDTVSU :: TIP : ?

(a) UVHJOQ (b) SUHJOQ
(c) USJHQO (d) SUJHOQ

6 19 : 59 :: 17 : ?

(a) 51 (b) 53
(c) 55 (d) 57

7 14 : 20 :: 16 : ?

(a) 23 (b) 48
(c) 10 (d) 42

8 100 : 102 :: 100000 : ?

(a) 105 (b) 104
(c) 1003 (d) 1004

DIRECTIONS : (QUESTIONS 9 to 13) select the one which is different from the other three .
9 (a) Mile (b) Centimeter (c) Liter (d) Yard
10 (a) High – Up (b) Past – Present (c) Often – Seldom (d) Fresh – Stale
11 (a) 11 – 127 (b) 9 – 85 (c) 7 – 53 (d) 5 – 29
12 (a) 26 Z (b) 24 X (c) 22 V (d) 20 S
13 (a) 8 , 64 , 112 (b) 36 , 6 , 206 (c) 48 , 4 , 202 (d) 9 , 27 , 263
14 In the following series of numerals , which digit has maximum frequency ?

846734378344563464348

(a) 8 (b) 6 (c) 4 (d) 3

15 If the day after tomorrow is Friday , what day will the third day after tomorrow be

(a) Saturday (b) Monday (c) Sunday (d) Friday

16 If the ratio of the area of two squares is 16 : 1 , then the ratio of their perimeter is

(a) 4 : 1 (b) 16 : 1 (c) 1 : 3 (d) 3 : 4

17 The shade of 18 ft high pole is 20 ft. . Find the length of shade of 27 ft long pole .

(a) 36 ft (b) 30 ft (c) 34 ft (d) 40 ft

18 A scores more runs than B but less than C . D scores more than B but less than A . Who is the

lowest score ?
a) A (b) B (c) C (d) D

19 In the alphabets from A to Z , which is the third letter to the right of the letter which is midway

between K & S ?
(a) R (b) Q (c) P (d) O

20 If first November falls on Monday , then what day will the 25th November be ?

(a) Tuesday (b) Thursday (c) Wednesday (d) Friday

21 The length of room is twice its breadth . If the area of the room is 242 sq meters , then find out its

breadth
(a) 11 (b) 10 (c) 12 (d) 9

22 If the product of two numbers is 10 & their sum is 7 , then the larger of the two number is –

(a) – 2 (b) 2 (c) 5 (d) 3

24 Which letter is used only in one of the given words ?

Speak , Reap , Shark

(a) S (b) P (c) K (d) H

25 A tortoise covers one kilometer in 4 hours . It takes rest for 20 minutes after very kilometer .

How much time does it takes for the tortoise to cover 3.5 kilometers ?
(a) 14 hours (b) 13 (c) 15 (d) 12

26 Of which of the following words , which one will be at the 3rd position in the dictionary ?

  1. socks 2. Shocks 3. Sharp 4. snooker

(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1
ANSWER

1 2 3 4 5
c c b b b
6 7 8 9 10
b d a c a

11 12 13 14 15
a d a c c

16 17 18 19 20
a b b a b

21 22 23 24 25
a c d c a

SBI Aptitude Questions
SBI Associate Banks Clerks Exam, BT and SBI previous years solved question papers, SBT and SBI Aptitude/Reasoning, General awareness questions with answers,SBI and SBI free solved placement papers, SBT and SBI Associate clerks, Probationary officers, specialists officers recruitment pattern ,Test pattern, Written test solved question papers, All IT Non IT (PSU Companies) and Banks IBPS,PO,CWE,model question papers for practice

Exam Held On : 16-01-2011Quantitative Aptitude Questions with answers and detailed explanations

Directions (81-90) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

81.1 38% of 4500 – 25% of ? = 1640

(1) 260

(2) 270

(3) 280 (Ans)

(4) 290

(5) None of these

Explanations : 4500 * 38/100 – x * 25/100 = 1640

? 1710 – 1640 = x/4

? x/4 = 70

? x = 280

82.2 (?)2 + 152 – 332 = 97

(1) 33

(2) 32

(3) 34

(4) 30

(5) None of these (Ans)

Explanations : x2 + 152 – 332 = 97

? x2 = 97 + 1089 – 725

? x2 = 1186 – 225 = 961

? x = 31

  1. 3 (7921 + 178) – 5.5 = v?

(1) 1512

(2) 1521 (Ans)

(3) 1251

(4) 1531

(5) None of these

Explanations : 7921 / 178 – 5.5 = vx

44.5 – 5.5 = = vx

? 39.0 = vx

? x = 1521

  1. 4 9/10 + 3/11 + 7/15 = ?

(1) 1 217/330

(2) 1 221/330

(3) 1 211/330 (Ans)

(4) 1 197/330

(5) None of these

Explanations : 9 + 3 + 7 = 297 + 90 + 154 = 541
10 11 15 330 330

= 1 211
330

  1. 5 1/4th of 1/2 of 3/4th of 52000 = ?

(1) 4875 (Ans)

(2) 4857

(3) 4785

(4) 4877

(5) None of these

Explanations : 52000 * 3/4 * 1/2 * 1/4 = 4875

86.6 57/67 * 32/171 * 45/128 = ?

(1) 15/262

(2) 15/268 (Ans)

(3) 15/266

(4) 17/268

(5) None of these

Explanations : 57/67 * 32/171 * 45/128 = 15/268

  1. 7 283 * 56 + 252 = 20 * ?

(1) 805 (Ans)

(2) 803

(3) 807

(4) 809

(5) None of these

Explanations : 283 * 56 + 252 = 20*x

? 15848 + 252 = 20*x

? x = 16100/20

? x = 805

88.8 (5863 – v2704) * 0.5 = ?

(1) 2955.5

(2) 2905.5 (Ans)

(3) 2590.5

(4) 2909.5

(5) None of these

Explanations : (5863 – v2704) * 0.5

= 2905.5

89.9 3v42875 – ? = 21

(1) 18

(2) 13

(3) 15

(4) 11

(5) None of these (Ans)

Explanations : v42875 – x = 21

35 – x = 21

x = 14

  1. 10 25639 – 5252 – 3232 = ?

(1) 17255

(2) 17551

(3) 17515

(4) 17155 (Ans)

(5) None of these

Explanations : 25639 – 5252 – 3232 – 25639 -8484 = 17155

Directions (91-95) : What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

  1. 11. 1 5 13 29 ? 125 253

(1) 83

(2) 69

(3) 61 (Ans)

(4) 65

(5) 81

Explanations : SBI – QA – Qn Ans – 91

  1. 12. 45 57 81 117 165 ?

(1) 235

(2) 215

(3) 205

(4) 245

(5) 225 (Ans)

Explanations : SBI – QA – Qn Ans – 92

  1. 13.353 354 351 356 349 ?

(1) 348

(2) 358 (Ans)

(3) 338

(4) 385

(5) 340

Explanations : SBI – QA – Qn Ans – 93

  1. 14. 1/4 1/2 3/4 1 1 1/4 1 1/2 1 3/4 ?

(1) 2 (Ans)

(2) 4

(3) 6

(4) 1 1/5

(5) 1 2/3

Explanations : SBI – QA – Qn Ans – 94

  1. 15. 17 18 26 53 117 ? 458

(1) 342

(2) 142

(3) 257

(4) 262

(5) 242 (Ans)

Explanations : SBI – QA – Qn Ans – 95

  1. 16.If the numerator of a certain fraction increased by 200% and the denominator is increased by 150% the new fraction thus formed is 9/10. What is the original fraction?

(1) 3/4 (Ans)

(2) 1/4

(3) 3/5

(4) 2/5

(5) None of these

Explanations : Let, the original fraction will be x/y

So, x * 300% = 9
y * 250% 10

? x = 3
y 4

97.17. The average of five numbers is 49. The average of the first and the second numbers is 48 and the average of the fourth and fifth numbers is 28. What is the third number ?

(1) 92

(2) 91

(3) 95

(4) Cannot be determined

(5) None of these (Ans)

Explanations : Sum of five numbers = 5 * 49 = 245

Sum of first and second numbers = 2 * 48 = 96

Sum of fourth and fifth numbers = 2 * 28 = 56

So, the third number = 245 – 152 = 93

  1. 18. 28% members of a certain group are married. What is the respective ratio between the number of married members to the number of

(1) 7 : 17

(2) 5 : 18

(3) 7 : 18 (Ans)

(4) Cannot be determined

(5) None of these

Explanations : Let, total members are 100

So, married members = 28

(and unmarried members = 100 – 28 = 72)

So, respective ratio = 28 : 72 = 7 : 18

  1. 19. Mr. Khanna took a loan of Rs. 10,000/- on simple interest for two years at the rate 3 p.c.p.a. The total amount that he will be paying as interest in 2 years is 3% of his monthly salary. What is his monthly salary?

(1) Rs.30,000/-

(2) Rs.16,000/-

(3) Rs.20,000/- (Ans)

(4) Rs.12,000/-

(5) None of these

Explanations : S. I = P. R. T. = 10000 * 2 * 3 = 600 Rs.
100 100

Let, his salary will be x

So, x * 3/100 = 600

? x = 20000 Rs.

  1. 20.In how many different ways can the letters of the word ‘SECOND’ be arranged?

(1) 720 (Ans)

(2) 120

(3) 5040

(4) 270

(5) None of these

Explanations : Total words from Second

6P6 = SBI – QA – Qn Ans – 100 = 720

Directions (101-105) : Study the following table carefully and answer the questions that follow :

Number of employees from six different banks located in different cities,

M = Males, F = Females

City Agra Delhi Mumbai Chennai Patna Kolkata A 553 224 254 456 457 388 114 378 234 120 353 325 B 673 116 346 256 346 456 124 235 241 156 348 174 C 443 500 366 345 124 456 235 388 350 234 399 439 D 534 454 478 285 235 235 255 175 124 165 358 234 E 256 235 256 166 574 599 324 198 124 334 125 235 F 556 357 346 287 589 190 189 256 155 181 278 192

101.21. What is the ratio of number of males to the number of females respectively Bank D from all the cities together?

(1) 496 : 387 (Ans)

(2) 487 : 356

(3) 422 : 385

(4) 486 : 397

(5) None of these

Explanations : Males in Bank D

= 534 + 478 + 235 + 255 + 124 + 358 = 1984

and Females in Bank D

= 454 + 285 + 235 + 175 + 175 + 165 + 234 = 1548

Respective ratio = 1984 : 1548

= 496 : 387

102.22. What is the ratio of the number of males to the number of females respectively in Patna from Bank A, Bank C and Bank E together?

(1) 175 : 173

(2) 177 : 173

(3) 177 : 172 (Ans)

(4) 175 : 172

(5) None of these

Explanations : Males in Patna from Bank A, C and E

= 234 + 350 + 124 = 708

and females in Patna from Bank A, C and E

= 120 + 234 + 334 = 688

Respective ratio = 708 : 688

= 177 : 172

  1. 23.What is the approximate average of the number of the number of males working in all the banks together in Kolkata?

(1) 350

(2) 310 (Ans)

(3) 340

(4) 380

(5) 360

Explanations : Average males in all banks in Kolkata

= 353 + 348 + 399 + 358 + 125 + 278
6

= 1861 = 3101 = 310 approx
6

  1. 24.The number of females in all the banks together in Delhi are approximately what percent of the number of males from all the banks together in the same city?

(1) 88 (Ans)

(2) 98

(3) 78

(4) 68

(5) 58

Explanations : Females of all banks in Delhi

= 456 + 256 + 345 + 285 + 166 + 287

= 1795

and males of all banks in Delhi

= 254 + 346 + 366 + 478 + 256 + 346 = 2046

approx % = 1795 * 100 = 87.73
2046

= 88%

105.25. The number of females in Bank B from Agra are what percent of the females in Bank C from the same city?

(1) 33.2

(2) 23.2 (Ans)

(3) 13.2

(4) 28.2

(5) None of these

Explanations : Females in Bank B from Agra = 116

and Females in Bank C from Agra = 500

approx. percentage = 116 * 100 = 23.2%
500

106.26. What is the value of (x) in the following equation?

images _SBI_ QA -Qno .106

(1) 17

(2) 19

(3) 16

(4) 14

(5) None of these (Ans)

Explanations : (x)0.7 / 36 = 9 / (x)1.3

? x0.7 = x1.3 = 36 * 9

? x2 = 36 * 9

? x = 6 * 3

? x = 18

  1. 27.The average speed of a train is 3 times the average speed of a car. The car covers a distance of 520 kms in 8 hours. How much distance will the train cover in 13 hours?

(1) 2553 kms

(2) 2585 kms

(3) 2355 kms

(4) 2535 kms (Ans)

(5) None of these

Explanations : Speed of the car = 520/8 = 65 km/h

and speed of the train = 3 * 65 = 195 km/h

Distance covered by train in 13 hours

= 195 * 13 = 2535 kms

  1. 28.The area of a triangle is half the area of a square. The perimeter of the square is 224 cms. What is the area of the triangle ?

(1) 1856 cm2

(2) 1658 cm2

(3) 1558 cm2

(4) 1586 cm2

(5) None of these (Ans)

Explanations : Perimeter of the square = 4 * side

? 4 * side = 224

? side = 56cm

Area of the square = (56)2 = 3136 cm2

So, Area of the triangle = 1/2 * 3136

= 1568 (cm)2

109.29.Yesterday Priti typed an essay of 5000 words at the speed of 60 words per minute. Today she typed the same essay faster and her speed was 15% more than yesterday. What is the approximate difference in the time she took to type yesterday and the time she took to type today?

(1) 20 minutes

(2) 30 minutes

(3) 10 minutes (Ans)

(4) 40 minutes

(5) 1 hour

Explanations : Yesterday time taken = 5000/60 = 83.3 minutes

Today speed of typing in per minute = 60 * 115/100 and time taken = 500/69 = 723 minutes

So, difference in time = 83.3 – 72.3

= 11 minutes

  1. 30.How much will be the compound interest to be paid on a principle amount Rs. 85,000/- after 3 years at the rate of 6 p.c.p.a ?

(1) Rs. 16623.36/-

(2) Rs. 16236.36/- (Ans)

(3) Rs. 16326.36/-

(4) Rs. 16632.36/-

(5) None of these

Explanations : SBI – QA – Qn Ans – 110

= 85000 * 53 * 53 * 53 = 2530909
50 50 50 25

= 101236.36 Rs.

So, C.I = 101236.36 – 85000

= 16236.36

Direction (111-115) : What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?

(Note : You are not expected to calculate the exact value.)

  1. 31.635 * 455 ÷ 403 = ?

(1) 735

(2) 795

(3) 695

(4) 685

(5) 715 (Ans)

Explanations : 635 * 455 ÷ 403

= 635 * 455/403 = 288925/403 = 716.93

  1. 32.3v5332 = ?

(1) 8

(2) 38

(3) 58

(4) 68

(5) 18 (Ans)

Explanations : 3v5332 = 3v2 * 2 * 133 = 17.64

  1. 33.105.003 + 307.993 + 215.630 = ?

(1) 610

(2) 650

(3) 660

(4) 670

(5) 630 (Ans)

Explanations : 105.003 + 307.993 + 215.630

= 628.626

  1. 34.5223 ÷ 36 * 0.93 = ?

(1) 135 (Ans)

(2) 125

(3) 145

(4) 155

(5) 115

Explanations : 5223/36 * 0.93

= 4857.39/36 = 134.92

  1. 35. v2228 = ?

(1) 57

(2) 47 (Ans)

(3) 67

(4) 37

(5) 27

Explanations : v2228 = v2*2*557

= 2*23.6 = 47.2

Directions (116 -120): Study the following graph carefully and answer the questions that follow :

SBI – QA – image -Qn 116-120 I
SBI – QA – image -Qn 116-120 II

  1. 36.The number of females in the Marketing department are approximate what percent of the total employees in Marketing and Customer Relation Departments together?

(1) 26

(2) 36

(3) 6

(4) 46

(5) 16 (Ans)

Explanations : The number of females in the marketing department

= 2000 * 14/100 = 280

Total employees in marketing and customers relation department

4500 * 18/100 + 4500 * 22/100 = 810 + 990 = 1800

Aggregate % = 280 * 100/1800 = 15.5

117.37. The total number of females are what percent of the total number of males in the organization ?

(1) 90

(2) 70

(3) 80 (Ans)

(4) 60

(5) None of these

Explanations : Total females are 2000 and total males are 4500 – 2000 = 2500

Its % = 2000 * 100/2500 = 80%

  1. 38.What is the ratio of number of males in HR department to the number of males in Accounts department respectively?

(1) 3 : 17

(2) 4 : 15

(3) 2 : 15 (Ans)

(4) 2 : 13

(5) None of these

Explanations : Males in H.R. department

= 4500 * 8/100 – 2000 * 16/100 = 360 – 320 = 40

and males in Accounts department

= 4500 * 12/100 – 2000 * 12/100

= 540 – 240 = 300

Its ratio = 40 : 300 = 2 : 15

119.39. What is the total number of males from Design, Customer Relation and HR departments together?

(1) 1550

(2) 1510 (Ans)

(3) 1540

(4) 1580

(5) None of these

Explanations : Total males in Design, Customer Relation and II.R. department

SBI – QA – Qn Ans – 119
= (1440 – 560) + (990 – 400) + (360 – 320)

= 880 + 590 + 40 = 1510

120.40. What is the respective ratio of number of employees in Administrative department to the number of males in the same department?

(1) 9 : 4 (Ans)

(2) 8 : 3

(3) 7 : 2

(4) 8 : 5

(5) None of these

Explanations : Employees in Administrative department = 4500 * 8/100 = 360

and Total males in Administrative department = 4500 * 8/100 – 2000 * 10/100 = 160

Respective ratio = 360 : 160 = 9 : 4

 

SBI PO Exam Questions
SBI PO Exam Questions