Bhartiya-Mahila-Bank-BMB Paper

Bharathiya Mahila Bank PO Paper

Computer Knowledge Model Paper for PO

1. Which function calculates the largest value in a set of numbers ?
(1) Average
(2) Count
(3) Minimum
(4) Maximum
(5) None of these
Ans: (4)

2. What do you use to create a chart ?
(1) Pie Wizard
(2) Excel Wizard
(3) Data Wizard
(4) Chart Wizard
(5) None of these
Ans: (4)

3. What displays the content of the active cell ?
(1) Name box
(2) Row Headings
(3) Formulabar
(4) Taskpane
(5) None of these
Ans: (3)

4. By default, your documents print in _ mode.
(1) Landscape
(2) Portrait
(3) Page Setup
(4) Print View
(5) None of these
Ans: (2)

5. What is the best way to have a data and the slide number appear on every slide ?
(1) choose Tools, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
(2) choose Insert, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
(3) chouse View, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
(4) choose File, Header and Footer, click Slide tab, select the desired options, click Apply to All
(5) None of these
Ans: (2)

6. To move to the bottom of a document, press _ .
(1) Insert key
(2) Home key
(3) Ctrl key + End key
(4) End key
(5) None of these
Ans: (3)

7. Which one of the following four words is odd?
(1) Application
(2) Peripheral
(3) Programme
(4) Software
(5) None of these
Ans: (2)

8. If formation of computer, the hardwares… .are used.
(1) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Software and Network
(2) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse Programme and Network
(3) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Printer and Modem
(4) Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Application and Network
(5) None of these
Ans: (3)

9. In page preview mode-
(1) You can see all pages of your document
(2) You can only see the page you are currently working
(3) You can only see pages that do not contain graphics
(4) You can only see the title page of your document
(5) None of these
Ans: (1)

10. A CPU contains-
(1) a card reader and a printing device
(2) an analytical engine and a control unit
(3) a control unit and an arithmetic logic unit
(4) an arithmetic logic unit and a card reader
(5) None of these
Ans: (3)

11. Which of the following controls the process of interaction between the user and the operating system?
(1) User interface
(2) Language translator
(3) Platform
(4) Screen saver
(5) None of these
Ans: (1)

12. You will work on which groupings, while formating the text in word?
(1) Table, paragraph and index
(2) Paragraph, index and section
(3) Character, paragraph and section
(4) Index, character and table
(5) None of these
Ans: (2)

13. When you want to move some text from one page to a different page, the best method is-
(1) drag and drop
(2) cut and paste
(3) delete and retype
(4) find and replace
(5) None of these
Ans: (2)

14. The first computers were programmed using-
(1) assembly language
(2) machine language
(3) source code
(4) object code
(5) spaghetti code
Ans: (2)

15. How many are the margins on page?
(1) Two (header and footer)
(2) Four (Upper, lower, right, left)
(3) Two (Landscape, portrait)
(4) Two (Upper and lower)
(5) None of these
Ans: (2)

16. An is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.
(1) network
(2) peripheral
(3) expansion board
(4) digital device
(5) None of these
Ans: (1)

17. The settings are automatic and standard.
(1) icon
(2) default
(3) CPU
(4) peripheral
(5) None of these
Ans: (2)

18. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called-
(1) Entry codes
(2) Passwords
(3) Security commands
(4) Code words
(5) None of these
Ans: (2)

19. To view information on the web you must have a-
(1) cable modem
(2) web browser
(3) Domain Name Server
(4) hypertext viewer
(5) None of these
Ans: (2)

20. Which of the following commands is given to reboot the computer ?
1) Ctrl + Alt + Del
2) Ctrl + Shift + ?
3) Ctrl + Shift + Del
4) Ctrl +Alt + shift
5) Ctrl + Alt + Tab
Ans: (1)

21. By default, your documents print in _ mode.
1) Landscape
2) Portrait
3) Page Setup
4) Print View
5) None of these
Ans: (2)

22. To find and load a file that has been saved _.
1) select the Close command
2) select the New command
3) select the Save command
4) select the Open command
5) None of these
Ans: (4)

23. Which function calculates the largest value in a set of numbers ?
1) Average
2) Count
3) Minimum
4) Maximum
5) None of these
Ans: (4)

24. Which of the following statements is true ?
1) Minicomputer works faster than Microcomputer
2) Microcomputer works faster than Minicomputer
3) Speed of both the computers is the same
4) The speeds of both these computers. cannot be compared with the speed of advanced computer
5) None of these
Ans: (1)
Bhartiya-Mahila-Bank-BMB Placement Paper

Bharatiya Mahila Bank Exam Paper

English Language Model Paper

Direction (1 ? 5) : In the following questions, groups of four words are given. In each group one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word and mark your answer in the Answer Sheet.
Q.1)
(1) Preposterous
(2) Disasterous
(3) Murderous
(4) Onerous

Q.2)
(1) Severity
(2) Cruelity
(3) Sincerity
(4) Superiority

Q.3)
(1) Begining
(2) Winning
(3) Mining
(4) Running

Q.4)
(1) Complement
(2) Compliment
(3) Supplement
(4) Requirement

Q.5)
(1) Amelirate
(2) Zealot
(3) Penetrate
(4) Stain

Direction (6 ? 15) : In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part as 1, 2 and 3 which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, you answer is ?4?. Blacken the appropriate rectangle in the answer sheet. .
Q.6) She teaches us grammar, isn?t it ?
(1) isn?t she?
(2) doesn?t she?
(3) doesn?t it?
(4) no improvement

Q.7) The struggle for independent is gaining movement every day.
(1) motion
(2) movement
(3) momentum
(4) no improvement

Q.8) She is quite without affection and has no false pride.
(1) admiration
(2) affliction
(3) affectation
(4) no improvement

Q.9) I complimented Raju for his promotion.
(1) with
(2) on
(3) about
(4) no improvement

Q.10) The food tastes deliciously.
(1) delicacy
(2) delicious
(3) badly
(4) no improvement

Q.11) I have seen much of the plays of Shakespeare acted.
(1) a few
(2) many
(3) most
(4) no improvement

Q.12) I have bought this house in 1970 for Rs. Two lakhs.
(1) had bought
(2) bought
(3) have been bought
(4) no improvement

Q.13) To child died from jaundice.
(1) with
(2) of
(3) by
(4) no improvement

Q.14) I will phone you after I shall arrive.
(1) after I shall have arrived
(2) after I arrive
(3) after I arrived
(4) no improvement

Q.15) It?s high time you come to a decision.
(1) came
(2) had come
(3) have come
(4) no improvement

Direction (16 ? 20) :
In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive / Active Voice.
Q.16) You surprise me.
(1) I am to be surprised
(2) You are surprised
(3) I am surprised
(4) Me is surprised

Q.17) The boys killed the snake with a stick.
(1) The snake was killed by the boys with a stick.
(2) A stick was killed by the boys with a snake.
(3) A snake with a stick was killed by the boys.
(4) A snake is killed by the boys with a stick.

Q.18) Let me do this.
(1) Let us do this.
(2) This be done by me.
(3) Let this be done by me.
(4) Let do this.

Q.19) The tiger caught a fox.
(1) A fox has been caught by the tiger.
(2) A fox was caught by the tiger.
(3) A fox is caught by the tiger.
(4) A fox had been caught by the tiger.

Q.20) Someone has lit the fire.
(1) The fire was lit by someone.
(2) You are requested to light the fire by someone.
(3) The firs has been lit by someone.
(4) The fire had been lit by someone.

Direction (21 ? 25) :
In the following passage, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts and named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their
proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and blacken the appropriate rectangle in the Answer Sheet.

Q.21) 1. Once a week Deesa led Moti Guj, the elephant, down to the river.
P. After inspection the two would stand up.
Q. Then Deesa looked at his feet and examined his whole body for sores.
R. The animal knew it was time to return.
S. The elephant lay down on his side, while Deesa rubbed him with a coir scrubber.
6. Both the elephant and the trainer would return home.
(1) SQPR
(2) QSRP
(3) QPRS
(4) RQSP

Q.22)1. Anna had longed to see her son.
P. ?He will arrive at the station at 10 O?clock, she said to herself.
Q. She prepared herself for it.
R. She looked at the clock.
S. There were only five minutes left.
6. She rushed out of her house and hailed a taxi to reach the station in time.
(1) QPRS
(2) SPRQ
(3) PRQS
(4) QSRP

Q.23) 1. Mr. Ramaswamy is a very strict man.
P. He earns nearly three thousand rupees a month.
Q. He also believes that it is foolish to waste one?s time or money.
R. He is not a poor man.
S. He believes that life means work only.
6. But he wants his children to lead a simple life.
(1) PSQR
(2) SQRP
(3) RQPS
(4) SRQP

Q.24) 1. It will be better.
P. to a few than enrol.
Q. to provide quality education.
R. them out as graduates.
S. en masse and churn.
6. after perfunctory teaching.
(1) QRSP
(2) RSPQ
(3) QPSR
(4) SRQP

Q.25) 1. ?I was born here in the old city? the girl told us.
P. her answer suggested th
at her family has roots.
Q. when we inquired.
R. as opposed to the modern towns that consist mostly of hotels.
S. and belongs to the traditional part where the temple are.
6. Some day people here are more ethnically pure.
(1) QPSR
(2) SRPQ
(3) PSRQ
(4) SRQP
Bhartiya-Mahila-Bank-BMB Placement Paper
Bharatiya Mahila Bank Written Test Questions

Reasoning Ability Model Question Paper

Directions?(Q. 1?5) The President of a club is appointing nine officials A, B, C, D, E, F, G, H and I to serve on three committees to study three different aspects of activities of the club. There will be a Games Committee, a Food Service Committee and an Entertainment Committee. The appointments must respect the following?
>> Each committee must have exactly three members.
>> No person can serve on more than one committee.
>> H must serve on the Entertainment Committee.
>> C and D must serve on the same committee.
>> A and B cannot serve on the same committee.
>> E cannot serve on the same committee as I.
>> F must serve on the same committee as B or H or both B and H.

1. If B and G serve on the Games Committee, which of the following must serve on the Food Service Committee ?
(A) A
(B) D
(C) E
(D) F
Ans : (B)

2. Which of the following groups could constitute the Games Committee ?
(A) A, B, E
(B) A, D, G
(C) C, H, E
(D) F, I, B
Ans : (D)

3. If A is assigned to the Food Service Committee and C is appointed to Entertainment Committee, then which of the following must be true ?
1. G is appointed to the Food Service Committee.
2. E is appointed to the Games Committee.
3. I is appointed to the Entertainment Committee.
(A) I only
(B) III only
(C) I and III only
(D) II and III only
Ans : (A)

4. If F serves on the Food Service Committee and C serves on the same committee as H, then which of the following must serve on the Games Committee ?
1. A 2. G 3. I
(A) I only
(B) III only
(C) I and II only
(D) II and III only
Ans : (C)

5. If I is on the Entertainment Committee and B is on the Food Service Committee, then which of the following must be true ?
(A) F is on the Entertainment Committee
(B) C is on the Games Committee
(C) G is on the Food Service Committee
(D) F is on the Games Committee
Ans : (A)

Directions?(Q. 6?10) Letters of certain words have been rearranged and the jumbled spellings have been given below. Out of the choices given below each question, choose the last letter of the correct word?

6. AYDOT
(A) A
(B) D
(C) T
(D) Y
Ans : (D)

7. ILCEOP
(A) C
(B) E
(C) L
(D) O
Ans : (B)

8. CAPCET
(A) A
(B) C
(C) P
(D) T
Ans : (D)

9. VISERL
(A) E
(B) L
(C) R
(D) S
Ans : (C)

10. ERVSECI
(A) E
(B) I
(C) R
(D) S
Ans : (A)

Directions?(Q. 11?15) Find out the correct answer out of the four alternatives given below each question and then mark it in your answer sheet.

11. Ice : Coolness : : Earth : ?
(A) Forest
(B) Weight
(C) Gravitation
(D) Ocean
Ans : (C)

12. Coconut : Shell : : Letter : ?
(A) Mail
(B) Letter-box
(C) Stamp
(D) Envelope
Ans : (D)

13. Income is related to profit in the same way as expenditure is related to?
(A) Loss
(B) Surplus
(C) Balance
(D) Sale
Ans : (A)

14. Much is related to many in the same way as measure is related to?
(A) Calculate
(B) Count
(C) Weigh
(D) Measurement
Ans : (B)

15. Clue is related to Mystery in the same way as warning is related to?
(A) Precaution
(B) Disaster
(C) Risk
(D) Danger
Ans : (D)

16. Find the oddman out?
(A) MOndAy
(B) tUESdAy
(C) WEdNESdAy
(D) thUrSdAy
Ans : (B)

17. Three of the following four are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) CUSTOMER : SGPSYYBK
(B) INTEREST : UUHVJYUQ
(C) OVERSEAS : TCHWWKCW
(D) BANKING : HPLOSGI
Ans : (B)

18. Three of the following four have similar relationship and hence form a group. Which one does not belong to the group ?
(A) PROFIT : RPQCKR
(B) OTHERS : QRJCTQ
(C) LEGUME : NCISOC
(D) CANKER : EYPIGP
Ans : (A)

19. Three of the four groups of letters given below are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one?
(A) GWOURV
(B) LZKMSU
(C) JOEHNP
(D) SFXPMG
Ans : (D)

20. Three of the four groups of letters given below are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one?
(A) IW
(B) MS
(C) FT
(D) JU
Ans : (D)

Directions?(Q. 21?25) Find out the missing term in the following letternumber series?

21. H 4 W, I 18 V, K 48 T, N 100 Q, ?, W 294 H
(A) P 1485 S
(B) R 180 M
(C) S 198 I
(D) T 206 K
Ans : (B)

22. 1 ED, 2 FD, 3 KH, ?, 15 KG, 48 KF
(A) 12 PX
(B) 6 RI
(C) 9 LV
(D) 8 TQ
Ans : (B)

23. M 4, T 7, P 7, Q 10, S 10, N 13, ?, K 16
(A) V 4
(B) K 7
(C) T 13
(D) G 15
Ans : (C)

24. R 5 P, T 6 M, V 9 J, X 15 G, ?
(A) A 12 L
(B) I 18 X
(C) Z 25 D
(D) U 20 Q
Ans : (C)

25. DGK 0, GKP 3, ?, PVC 15
(A) GKV 5
(B) KPV 8
(C) PVZ 9
(D) KPU 11
Ans : (B)

26. If the first 6 letters of the English Alphabet series are written in reversed order, then the next 6 letters are written in reversed order and so on, and at the end Y is interchanged by Z, then which letter is fourth letter to the right of 13th letter from the left ?
(A) M
(B) N
(C) Q
(D) P
Ans : (B)

27. If the English Alphabet series is written in the reverse order and every alternate letter starting from Y is dropped, which letter will be exactly in the middle of the remaining letters of the Alphabet series ?
(A) L
(B) O
(C) M
(D) N
Ans : (D)

28. If the letters in each of the following five groups of letters are first rearranged in the alphabetical order and then the groups of letters so formed are rearranged as in a dictionary, which letter group would have its group of letters in the MIDDLE among the five letter-groups ?
MEET, DEAF, ROAD, CODE, LACK
(A) LACK
(B) MEET
(C) ROAD
(D) DEAF
Ans : (C)

29. The letters skipped in between the adjacent letters in the series are followed by equal space. Which of the following series observes this rule ?
(A) HKNGSW
(B) EIMQVZ
(C) SUXADF
(D) RVZDHL
Ans : (D)

30. Select the series in which the letters skipped in between adjacent letters do not decrease in order?
(A) MGVFK
(B) PJXHM
(C) EQZFI
(D) GWIQU
Ans : (B)

Directions?(Q. 31?35) These questions are based on code language which utilizes letters in the English Alphabet. In each question, there is a word written in capital letters, with one letter underlined. For each letter in that word there is a code written in small letters. That code is denoted by either (A), (B), (C), or (D), not in the same order. You have to find out the exact code for the underlined letter in the word. The letter of the that code is the answer. Please note that the same letter appearing in other word(s) may be coded differently.

31. D U E L
(A) g
(B) i
(C) p
(D) j
Ans : (C)

32. P I T Y
(A) g
(B) b
(C) r
(D) k
Ans : (B)

33. R I N G
(A) it
(B) rk
(C) mp
(D) ti
Ans : (A)

34. G O A L
(A) c
(B) q
(C) e
(D) j
Ans : (C)

35. S L A P
(A) dx
(B) ms
(C) vp
(D) io
Ans : (C)

Directions?(Q. 36?40) Study the following arrangements carefully and answer the questions given below?
Series I. MNLqd fuw2UFOKP6hs (14) SHV 7gc8RIE(13)xtk
Series II. azj14GJBopir5v9TQY(10) emn(11) DACby(12)xWZ

36. How many capital letters are in Series I and in Series II each of which is either followed by or preceded by the same positioned capital letter of English alphabet from the other end ?
(A) 4, 3
(B) 6, 2
(C) 8, 1
(D) 10, 0
Ans : (A)

37. If the positions of the first twelve elements of Series I are reversed, and similarly the positions of the last twelve elements of Series II are reversed, then the third element to the right of the seventh element from the left end of Series I will be ??, whereas the third element to the left of the seventh element from the right end of Series II will be ??
(A) L, x
(B) j, x
(C) U, (11)
(D) x, L
Ans : (A)

38. Which of the following pairs of elements shows the elements of Series I and Series II respectively, which are exactly in the middle of the seventh element from the left end and the sixth element from the right end in Series I and II ?
(A) hy
(B) Hy
(C) sQ
(D) Sq
Ans : (C)

39. Three of the following four are alike in a certain way based on their position in the above series. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) azj
(B) emb
(C) qdf
(D) xtk
Ans : (B)

40. How many such vowels are there in the above arrangements, each of which is immediately preceded by a digit and immediately followed by a consonant ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)

Directions?(Q. 41? 44) In the following coded arithmetic equations certain symbols are used with the following meaning?
I. P @ Q means add P to Q;
II. P & Q means subtract Q from P;
III. P # Q means multiply P with Q; and
IV. P $ Q means divide P by Q.
Now study the given information and answer the question following it?
Three persons A, B and C complete a work in 20 days. B and C together are 4/3 times as efficient as A and B together. On the other hand A and C together are 5/4 times as efficient as B and C together.

41. Which of the following equations represents the number of days in which A alone can finish the same work ?
(A) 24 # 20 $ (24 & 20)
(B) 30 # 20 & (30 @ 20)
(C) 30 # 20 $ (30 & 20)
(D) 40 # 20 $ (40 & 20)
Ans : (C)

42. Which of the following equations represents the number of days in which B and C together can finish the same work ?
(A) 24 # (3 @ 3) $ 4
(B) 20 # (12 & 6) $ 3
(C) 20 # (12 & 6) $ 5
(D) 30 # 20 $ (40 & 20)
Ans : (D)

43. Which of the following equations represents the number of days in which A and B working together can finish the same work ?
(A) 20 # (3 @ 3) $ 4
(B) 40 # 20 $ (40 & 20)
(C) 20 # (12 & 6) $ 5
(D) 20 # (12 & 6) $ 3
Ans : (B)

44. Which of the following equations represents the number of days in which A and C working together can finish the same work ?
(A) 40 # 20 $ (40 & 20)
(B) 20 # (12 & 6) $ 5
(C) 20 # (3 @ 3) $ 4
(D) 20 # (12 & 6) $ 3
Ans : (B)

45. A travel towards East. B travels towards North. C and D travel in opposite directions. D travels towards right of A. Which of the following is definitely true ?
(A) B and C travel in opposite directions
(B) C travels towards West
(C) D travels towards North
(D) B and C travel in the same direction
Ans : (D)

46. A cow runs 20 metres towards East and turns to right, runs 10 metres and turns to right, runs 9 metres and again turns to left, runs 5 metres and then turns to left, runs 12 metres and finally turns to left and runs 6 metres. Now which direction is the cow facing ?
(A) North
(B) East
(C) South
(D) West
Ans : (A)

47. A boy started walking positioning his back towards the sun. After sometimes, he turned left, then turned right and then towards the left again. In which direction is he going now ?
(A) East or West
(B) North or West
(C) South or West
(D) North or South
Ans : (D)

48. If Thursday was the day after the day before yesterday five days ago, what is the least number of days ago when Sunday was three days before the day after tomorrow ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (D)

49. In a row of boys facing North, a boy is thirteen from the left. When shifted to his right by three places, he becomes seventeenth from right end of the row. How many boys are there in the row ?
(A) 32
(B) 31
(C) 33
(D) 30
Ans : (A)

50. 136 vehicles are parked in a parking lot in a single row. After the first car there is one scooter. After the second car, there are two scooters. After the third car, there are three scooters and so on. Work out the number of scooters in the second half of the row?
(A) 61
(B) 62
(C) 63
(D) 64
Ans : (C)

51. Three of the following four are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group ?
(A) 7
(B) 9
(C) 17
(D) 33
Ans : (B)

52. Choose the odd numeral pair in the following?
(A) 140 ? 45
(B) 120 ? 35
(C) 110 ? 35
(D) 80 ? 25
Ans : (B)

53. Choose that set of numbers from the four alternative sets, that is similar to the given set?
Given set ? (246, 257, 358)
(A) (145, 235, 325)
(B) (143, 253, 246)
(C) (273, 365, 367)
(D) (233, 343, 345)
Ans : (A)

54. Choose the one which is different from the rest?
(A) 248
(B) 326
(C) 392
(D) 414
Ans : (C)

55. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) 156
(B) 152
(C) 72
(D) 42
Ans : (B)

Directions?(Q. 56?60) In each question below, is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer?
(A) If only assumption I is implicit;
(B) If only assumption II is implicit;
(C) If neither I nor II is implicit; and
(D) If both I and II are implicit.

56. Statement?To achieve economic development, people should work hard.
Assumptions :
I. Achieving economic development is desirable.
II. Working hard is not impossible.
Ans : (D)

57. Statement?He is too industrious to be poor.
Assumptions :I. Very industrious people also can be poor.
II. Very lazy people also can be rich.
Ans : (C)

58. Statement?Visitors may use lift at their own risk.
Assumptions :I. Using lift is not always safe.
II. Visitors do not want to use lift.
Ans : (A)

59. Statement?This book is so designed that even a layman can easily learn science in the absence of a teacher.
Assumptions :I. Learning science by everybody is desirable.
II. A layman generally finds it difficult to learn science on his own.
Ans : (B)

60. Statement?Although the rates of this hotel are comparable with other hotels, the amenities provided here are far superior.
Assumptions :I. Rates are independent of amenities provided.
II. Rates are dependent on amenities provided.
Ans : (C)
Bharathiya Mahila Bank General Paper

English Language Model Question Paper

Directions?(Q. 1?15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words in the passage have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. In a small hill town there lived a thief. He was very smart and before breaking into houses for theft he used to enquire about the lifestyles of the people staying in that house. Then at the dead of night he used to commit theft.

Dhanpatrai was a moneylender living in the same town. He was thrifty and never wasted money. He had a daughter named Laxmi. The thief knew that Dhanpatrai was rich and he had a lot of jewellery with him. Smartly the thief found out the location of the house and designed the theft. One night, getting up to the roof of the house he started removing the roof-covering made of earthen tiles. The moneylender heard the sound and was sure that a thief was on the roof of the house. Now he had to create some ploy. He hit upon a plan. ?Laxmi, Laxmi? he called out to his daughter who was sleeping. ?Laxmi, I hope our money-box and jewellery are kept in the ceiling,? he asked cleverly.

Generally, in hill area, to keep house warm in winter, houses have a thatched roofing and below that, a wooden ceiling. Certain things used to be kept in the space between the roofing and wooden ceiling. So when the thief heard the question put by Dhanpatrai, he thought that there was a ceiling below the thatched roof. So he jumped down. But actually in the house there was no wooden ceiling. So the thief fell to the floor of the house which was about fifteen feet below and broke his leg. Immediately the moneylender called all the neighbours and they handed over the thief to the police. He saved his house from being burgled, with his ingenuity.

1. What was the role of Laxmi in this episode ?
(A) She called people and scared the thief.
(B) Laxmi sent the people for police.
(C) She asked Dhanpatrai to call the people.
(D) Her name was used to misguide the thief.
(E) She got the idea of fooling the thief.
Ans : (D)

2. How did the thief enter the house of Dhanpatrai ?
(a) By removing the tiled top of the house.
(b) By removing the wooden ceiling.
(c) By opening the door with duplicate key.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) Both (a) and (b)
(E) None of these
Ans : (A)

3. Where was the jewellery actually kept ?
(A) Inside the bed on which Laxmi was sleeping
(B) On the thatched roof top
(C) Below the pillow of Dhanpatrai
(D) There is no mention of jewellery?s location
(E) None of these
Ans : (D)

4. What was the quality of the thief ?
(A) He was expert in removing roof tops
(B) Before theft he used to study the lifestyles of residents
(C) He was accurate in identifying his victim
(D) He was liked by the people and the police
(E) None of these
Ans : (C)

5. Who was Dhanpatrai ?
(A) The father of the thief
(B) The moneylender who used to keep valuables on the roof
(C) A cunning and crafty man
(D) The father of Laxmi
(E) The thief
Ans : (D)

6. Who called the police ?
(A) The son of Dhanpatrai
(B) The daughter of Dhanpatrai
(C) Dhanpatrai himself
(D) Some one who provoked the thief for the act
(E) None of these
Ans : (E)

7. Which quality of Dhanpatrai protected his house ?
(A) His thrifty behaviour
(B) His deep affection for the daughter
(C) The cleverness with which he handled the situation
(D) His past decision of not thatching the roof top
(E) None of these
Ans : (D)

8. Why did the thief choose Dhanpatrai?s house for the act ?
(A) There was hardly any house left in the town for theft
(B) Dhanpatrai was living with his daughter
(C) The house did not have wooden ceiling
(D) He had the information that Dhanpatrai was rich
(E) None of these
Ans : (D)

9. Which of the following statements is TRUE in the context of the passage ?
(A) The daughter of Dhanpatrai was too weak to handle the thief
(B) The people of the town did not like Dhanpatrai
(C) Dhanpatrai played a trick with the thief
(D) Dhanpatrai did not have money for wastage
(E) Laxmi rushed out and gathered the people
Ans : (C)

10. The thief would have escaped unhurt had there been ……….
(A) a dog in the house
(B) a wooden ceiling below the thatched roof
(C) very few policemen to catch him
(D) no alertness on the part of Dhanpatrai?s son
(E) jewellery kept in the house
Ans : (B)

Directions?(Q. 11?15) Which of the following word/phrase has the SAME meaning as the word/phrase printed in bold as used in the passage.
11. Thrifty
(A) Miser
(B) Spendthrift
(C) Shameful
(D) Prolific
(E) Extravagant
Ans : (A)

12. Broke his leg
(A) Fell unconscious
(B) Was shocked
(C) Fracture at the back
(D) Broke the thorn
(E) None of these
Ans : (E)

13. At the dead of
(A) On death of
(B) At deep
(C) In the dawn
(D) Early evening
(E) Every day
Ans : (B)

14. Hit upon a plan
(A) Got an idea
(B) Quashed the plan
(C) Lacked planning
(D) Without plan
(E) None of these
Ans : (A)

15. Enquire about
(A) Keep pace with
(B) Write
(C) Investigate into
(D) Keep others informed
(E) None of these
Ans : (C)

Directions?(Q. 16?20) Rearrange the following five sentences (a), (b), (c), (d) and (e) in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph. Then answer the questions given below them.
(a) To her surprise, she found the baby quite safe in the cradle.
(b) It had blood all over its mouth
(c) She then entered the house, expecting to find her baby dead
(d) Malathi discovered the mongoose seated on the doorstep.
(e) Thinking that it had killed her son, she struck the mongoose so hard that it laid still.

16. Which of the sentences should come LAST (FIFTH) in the paragraph after rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) c
(D) d
(E) e
Ans : (A)

17. Which of the sentences should come FOURTH in the paragraph after rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) c
(D) d
(E) e
Ans : (C)

18. Which of the sentences should come FIRST in the paragraph after rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) c
(D) d
(E) e
Ans : (D)

19. Which of the sentences should come THIRD in the paragraph after rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) c
(D) d
(E) e
Ans : (E)

20. Which of the sentences should come SECOND in the paragraph after rearrangement ?
(A) a
(B) b
(C) c
(D) d
(E) e
Ans : (B)

Directions?(Q. 21?25) Which of the phrases (A), (B), (C), (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct ? If the sentence is correct mark (E) i.e. ?No correction required? as the answer.

21. Newspapers have great power because their enormous circulation.
(A) on account
(B) because of
(C) as a result
(D) owing
(E) No correction required
Ans : (B)

22. The crowd which has gather to protest against the decision slowly returned to their homes.
(A) which had gathered
(B) which have gather
(C) gathering up
(D) which gathers around
(E) No correction required
Ans : (A)

23. He will be handling the next project since he has vastly experience in this business.
(A) vast experience
(B) vastly experienced
(C) a vast experiencing
(D) the vast experience
(E) No correction required
Ans : (C)

24. Children nowadays are watching too much television.
(A) to much of
(B) more of
(C) very much of
(D) much on
(E) No correction required
Ans : (E)

25. The bridge in connection with the two cities will remain closed for security reasons.
(A) connects between
(B) in connection to
(C) being connected from
(D) connecting
(E) No correction required
Ans : (C)

Directions?(Q. 26?35) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e. ?No error?. (Ignore the errors of punctuation, if any).

26. Mr. Gupta insisted (A) / that he was (B) / fully prepare (C) / to present the proposal. (D) No error (E)
Ans : (C)

27. All this document (A) / have been destroyed (B) / in the fire (C) / which occurred last month. (D) No error (E)
Ans : (A)

28. On his next (A) / official visit to Delhi (B) / he plans to (C) / visit his old colleagues. (D) No error (E)
Ans : (E)

29. Sunil refused to admit that (A) / he did not know (B) / what to operate (C) / the new machine. (D) No error (E)
Ans : (C)

30. He has refused (A) / not to take (B) / the promotion although (C) / he is eligible. (D) No error (E)
Ans : (B)

31. There has been (A) / a fall from (B) / the profits of (C) / our company recently. (D) No error (E)
Ans : (B)

32. The decision to open (A) / offices in Shimla (B) / were taken at (C) / the last Board meeting. (D) No error (E)
Ans : (C)

33. We were so late (A) / than the meeting (B) / was almost over v/ when we arrived. (D) No error (E)
Ans : (B)

34. They waited patient (A) / for the Chairman?s speech (B) / to end in order (C) / to begin the discussion. (D) No error (E)
Ans : (A)

35. Arjun was (A) / not selected (B) / for the post (C) / inspite his hard work. (D) No error (E)
Ans : (D)

Directions?(Q. 36?40) Pick out the most effective word/group of words from those given to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

36. Although he appears to be very ……… in his speech, he is very good at heart.
(A) strong
(B) fine
(C) rude
(D) innocent
(E) talkative
Ans : (C)

37. He was wrongly punished although he was not ……….
(A) fault
(B) mistaken
(C) erroneous
(D) guilty
(E) accused
Ans : (D)

38. ……… you complete the assignment in time, you will not be allowed to proceed on leave.
(A) If
(B) Unless
(C) Before
(D) When
(E) After
Ans : (B)

39. In the ……… two months, we will not be able to meet him.
(A) past
(B) last
(C) farther
(D) next
(E) future
Ans : (A)

40. The festival of Deepawali was ……… by all of us.
(A) performed
(B) enjoyed
(C) spent
(D) engaged
(E) rejoicing
Ans : (B)

Directions?(Q. 41?50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One day a jackal fell into an old well. There was not much water in the well. There was only knee-deep water and the jackal didn?t die. But he couldn?t climb up …(41)… of his best efforts. A goat came that way. It peeped into the well and saw the jackal. The goat asked, ?What are you …(42)… there ?? The jackal replied, ?Oh ! This well …(43)… sweet, jaggery water, I have had my fill. I can?t drink more. It is very sweet. Do you want to …(44)… it ?? ?Yes, of course,? the goat replied. ?Then jump in?, advised the jackal.? The goat jumped in. In a second the jackal jumped on the goat?s back and jumped out of the well. The goat …(45)… its mistake. It called for help from the jackal to get out of the well. But the jackal ran away smiling and with the pride of having …(46)… the poor goat. On the way he met a cat. Most sarcastically he told the cat, ?Oh ! You lot is really pitiable. For food you have to …(47)… on left-overs. You have to go to the backside of houses, hotels or garbage dumps for your food. I catch fouls, kill and eat them.? When he was …(48)… like this some hunting dogs came that way. The cat was clever. It jumped up on a tree. But the jackal had …(49)… to go. Even though it tried to run, the hunting dogs …(50)… it and killed it. All his slyness, could not save him, from his doom.

41. (A) instead
(B) inspite
(C) because
(D) better
(E) despite
Ans : (B)

42. (A) doing
(B) studying
(C) examining
(D) searching
(E) wandering
Ans : (A)

43. (A) stone
(B) made
(C) smells
(D) contains
(E) carried
Ans : (D)

44. (A) eat
(B) examine
(C) prove
(D) avoid
(E) taste
Ans : (E)

45. (A) suffers
(B) done
(C) realized
(D) makes
(E) punished
Ans : (C)

46. (A) won
(B) gained
(C) ditch
(D) cheated
(E) helped
Ans : (D)

(B) hunt
(C) wait
(D) bent
(E) relied
Ans : (A)

48. (A) whispering
(B) moaning
(C) boasting
(D) crying
(E) yelling
Ans : (C)

49. (A) everywhere
(B) nowhere
(C) not
(D) place
(E) where
Ans : (B)

50. (A) avoided
(B) catch
(C) powered
(D) hold
(E) overpowered
Ans : (E)
Bhartiya-Mahila-Bank-BMB Computer-Knowledge-GK
Bharatiya Mahila Bank Paper

Computer Knowledge Model Question Paper

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Ans : B

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Ans : A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Ans : B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item?s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Ans : A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal?s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Ans : C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Ans : C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal?s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Ans : B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Ans : A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Ans : A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A

11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Ans : D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Ans : D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Ans : B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Ans : B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Ans : B

16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Ans : C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Ans : D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Ans : D

19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Ans : C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Ans : B

21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Ans : C

22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Ans : C

23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Ans : A

24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Ans : C

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Ans : D

26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Ans : A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Ans : B

28. The ____________, also called the ?brains? of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Ans : D

29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Ans : B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Ans : A

31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Ans : B

32. System software is the set of programs that enables your computer?s hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Ans : D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Ans : A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Ans : C

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Ans : A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Ans : D

37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Ans : B

38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Ans : D

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Ans : A

40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Ans : D

42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Ans : A

43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Ans : B

44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Ans : C

45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Ans : B

46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Ans : C

47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Ans : B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Ans : A

49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Ans : D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Ans : A

Bharatiya Mahila Bank Aptitude Questions

Numerical Aptitude Model Questions

1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these

2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these

3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these

4.576÷ ? x114=8208
(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these

5. (1024?263?233)÷(986?764? 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these

6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these

7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240
(E) None of these

8.384×12×2=?
(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these

9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these

10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these

11.2536+4851??=3450+313
(A)3961
(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these

12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these

13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these

14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these

15. 486+32×25?59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these

16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these

17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these

18. 56.21 +2.36+5.41 ?21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18
(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these

19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these

20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these

21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these

22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these

23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788
(D) 6878
(E) None of these

24. 22 x4+(?)2=(13)2
(A) 81
(B) 9
(C) 27
(D) 64
(E) None of these

25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475
(C)481
(D) 469
(E) None of these

26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these

27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these

28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the original rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these

29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these

31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these

32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these

33. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these

34. What number should replace both the question marks (?) in the following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these

35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay?s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these

37. In how many different ways, can the letters of the word ?CRISIS? be arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these

38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these

39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these

40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order of their values, which one will be fourth?
(A)4/5
(B)5/4
(C)9/5
(D)8/5
(E) 7/2

41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7 respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?
(A)9 years
(B) 4 years
(C)5 years
(D) 7 years
(E) None of these

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these

43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these

44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish?s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these

45. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A)60 years
(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these

46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these

47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these

48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25 persons, then how much would each person get?
(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these

49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the probability that only one ball is white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these

50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these

 

Leave a Reply