SBI PO Exam – Solved Model Question Paper -Aptitude General

SBI PO Exam Paper by iexamworld.

SBI PO Exam Written Test Questions

SBI latest Bank Examination Questions with answers SBI Reasoning and Quantitative Aptitude Questions with answers SBI General English Questions with answers SBI stands for State Bank of India, SBI Central Recruitment and promotion of Department recruit clerical cadre in Associate Banks of State Bank of India SBI latest bank profile, SBI, free solved sample placement papers of clerk, SBI Associate Banks Clerks Recruitment 2012 notification and job details, SBI Dates of Written Examination : 07.10.2012 and 14.10.2012,SBI previous years solved question papers, SBI 2010,2011,2012 Clerks and po officer job written test examination syllabus and selection procedure, SBI PO and Associate banks clerks examination questions papers, SBI Associate Banks Clerks Recruitment 2012 notification and detailed explanation with answers and solutions, How to crack Sbi written test examination tips and trick, SBI, General Awareness, General English, Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, Marketing Aptitude / Computer Knowledge whole solved questions paper, Latest general awareness
SBI  Associate Bank clerical cadre question papers and selection procedure and test pattern

  1. How many such pairs of letters are there in the word GUARDIAN each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
    (A) None
    (B) One
    (C) Two
    (D) Three
    (E) More than three
  2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    (A) 19
    (B) 17
    (C) 23
    (D) 29
    (E) 27
  3. How many meaningful English words can be made with the letters TEBI using each letter only once in each word ?
    (A) None
    (B) One
    (C) Two
    (D) Three
    (E) More than three
  4. In a certain code LONG is written as 5123 and GEAR is written as 3748. How is LANE written in that code ?
    (A) 5427
    (B) 5247
    (C) 5847
    (D) 5237
    (E) None of these
  5. ‘BD’ is related to ‘EG’ and ‘MO’ is related to ‘PR’ in the same way as ‘FH’ is related to ……….
    (A) JM
    (B) IL
    (C) JL
    (D) IK
    P a g e | 2

(E) None of these

. How many such digits are there in the number 58674139 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits within the number are rearranged in descending order ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

  1. In a certain code BREAKDOWN is written as BFSCJMVNC. How is ORGANISED written in that code ?
    (A) PSHBMCDRH
    (B) BHSPMCDRH
    (C) BHSPOCDRH
    (D) BHSPNHRDC
    (E) None of these
  2. In a certain code language ‘pik da pa’ means ‘where are you’; ‘da na ja’ means ‘you may come’ and ‘na ka sa’ means ‘he may go’, which of the following means ‘come’ in
    that code language ?
    (A) da
    (B) ja
    (C) na
    (D) Cannot be determined
    (E) None of these
  3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    (A) Copper
    (B) Iron
    (C) Aluminium
    (D) Zinc
    (E) Steel
  4. What should come next in the following number series ?
    9 8 9 8 7 9 8 7 6 9 8 7 6 5 9 8 7 6 5 4 9 8 7 6 5
    (A) 3
    (B) 4
    (C) 2
    (D) 1
    (E) None of these
  5. Which of the following is the middle digit of the second highest among the following five numbers ?

254 319 963 842 697
(A) 5
(B) 1
(C) 6
(D) 4
(E) 9

  1. Meeta correctly remembers that her father’s birthday is after 8th July but before 12th July. Her brother correctly remembers that their father’s birthday is after 10th July but before 15th July. On which day of July was definitely their father’s birthday ?
    (A) 10th
    (B) 11th
    (C) 10th or 11th
    (D) Cannot be determined
    (E) None of these
  2. In a class of 50 students M is eighth from top. H is 20th from bottom. How many students are there between M and H ?
    (A) 22
    (B) 23
    (C) 24
    (D) Cannot be determined
    (E) None of these
  3. Among A, B, C, D and F each scoring different marks in the annual examination, D scored less than only F among them. B scored more than A and C but less than D. Who
    among them scored least marks among them ?
    (A) A
    (B) C
    (C) B
    (D) Data inadequate
    (E) None of these
  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    (A) B D F
    (B) V X Z
    (C) F I K
    (D) M O Q
    (E) L N P

Directions—(Q. 16-22) In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true
even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly
known facts. Give answers :
(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If either conclusion I or II follows.
(D) If neither conclusion I nor II follows.
(E) If both conclusions I and II follow.

  1. Statements :
    Some desks are tents.
    Some tents are rivers.
    All rivers are ponds.
    Conclusions :
    I. Some ponds are tents.
    II. Some ponds are desks.
  2. Statements :
    All chair are pens.
    Some pens are knives.
    All knives are rats.
    Conclusions :
    I. Some rats are chairs.
    II. Some rats are pens.
  3. Statements :
    Some forests are huts.
    Some huts are walls.
    Some walls are nets.
    Conclusions :
    I. Some nets are forests.
    II. Some nets are huts.
  4. Statements :
    All tables are windows.
    All windows are rooms.
    All rooms are buses.
    Conclusions :
    I. Some buses are tables.
    II. Some rooms are tables.
  5. Statements :
    Some trees are boxes.
    All boxes are bricks.
    All bricks are dogs.
    Conclusions :
    I. Some dogs are trees.
    II. Some bricks are trees.
    21. Statements :
    All goats are flowers.
    No flower is branch.
    Some branches are roots.
    Conclusions :
    I. Some roots are goats.
    II. No root is goat.
  6. Statements :
    All pots are rings.
    All bangles are rings.
    All rings are paints.
    Conclusions :
    I. Some paints are pots.
    II. Some bangles are paints.

Directions—(Q. 23-29) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
B # A R 5 8 E % M F 4 J 1 U @ H 2 © 9 T I 6 * W 3 P # K 7 $ Y

  1. Which of the following is the twelfth to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement ?
    (A) %
    (B) W
    (C) $
    (D) J
    (E) None of these
  2. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a symbol ?
    (A) None
    (B) One
    (C) Two
    (D) Three
    (E) More than three
  3. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and also immediately followed by a number ?
    (A) None
    (B) One
    (C) Two
    (D) Three
    (E) More than three
  4. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a number ?
    (A) None
    (B) One
    (C) Two
    (D) Three
    (E) More than three
  5. If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the eleventh from the right end ?
    (A) U
    (B) T
    (C) F
    (D) H
    (E) None of these
  6. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is either immediately preceded by a symbol or immediately followed by a symbol or both ?
    (A) None
    (B) One
    (C) Two
    (D) Three
    (E) Four
  7. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    (A) 1 @ 4
    (B) © T H
    (C) W P 6
    (D) # 7 3
    (E) 9 2 I

Directions (Q. 30–36)—In each question below is given a group of digits/symbols followed by four combinations of letters lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits/symbols based on the following letter coding system and mark the letter of that combination as the answer.If none of the letter combinations correctly represents the group of digits/ symbols, mark(E) i.e. ‘None of these’ as the answer.
Digit/Symbol :4 % 3 9 $ 1 8 @ © 2 # 5 6 * 7 d
Letter Code 😛 M I T R Q J F H A E U N B G L
Conditions :
(i) If the first element in the group is a symbol and the last element is a digit, the codes are to be interchanged.
(ii) If the first element in the group is a digit and the last element is a symbol both are to be coded as the code for the digit.
(iii) If both the first and the last elements are even digits both are to be coded as ‘X’.
(iv) If both the first and the last elements are odd digits, both are to be coded as ‘Y’.

  1. 4%@93*
    (A) PMFTIB
    (B) PMFTIP
    (C) BMFTIB
    (D) XMFTIX
    (E) None of these
  2. $1896©
    (A) RQJTNH
    (B) HQJTNR
    (C) RQJTNR
    (D) YQJTNY
    (E) None of these
  3. 2*#836
    (A) YBEJIY
    (B) ABEJIN
    (C) NBEJIA
    (D) XBEJIX
    (E) None of these
  4. 8732@9
    (A) TGIAFJ
    (B) YGIAFY
    (C) JGIAFT
    (D) XGIAFX
    (E) None of these
  5. 7#$%35
    (A) GERMIU
    (B) UERMIG
    (C) GERMIG
    (D) XERMIX
    (E) None of these
  6. 931%©d
    (A) TIQMHL
    (B) LIQMHT
    (C) LIQMHL
    (D) TIQMHT
    (E) None of these
  7. 46*389
    (A) PNBIJT
    P a g e | 8

(B) XNBIJX
(C) TNBIJP
(D) PNBIJP
(E) None of these

Directions—(Q. 37–43) In the following questions, the symbols @, ©, %, $ and d are used with the following meanings illustrated.
‘P % Q’ means ‘P is greater than Q’.
‘P d Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.

In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give
answers :
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.

  1. Statements : M @ J, J © R, R d K
    Conclusions : I. K d J
    II. K % J
  2. Statements : N $ T, T d H, N @ W
    Conclusions : I. W % T
    II. H © N
  3. Statements : F @ R, R © V, V $ T
    Conclusions : I. V % F
    II. F @ T
  4. Statements : W © D, D $ B, B @ H
    Conclusions : I. H % D
    II. W @ B
  5. Statements : F d T, T $ M, M © R
    Conclusions : I. R $ F
    II. M © F
  6. Statements : H $ N, N % R, R @ J
    Conclusions : I. R @ H
    II. J % H

P a g e | 9

  1. Statements : V % B, B $ D, D © E
    Conclusions : I. E d B
    II. D @ V

Directions—(Q. 44–49) Study the following information and answer the questions given
below—
M, N, P, R, T, W, F and H are sitting around a circle facing at the centre. P is third to the left of M and second to the right of T. N is second to the right of P. R is second to the
right of W who is second to the right of M. F is not an immediate neighbour of P.

  1. Who is to the immediate right of P ?
    (A) H
    (B) F
    (C) R
    (D) Data inadequate
    (E) None of these
  2. Who is to the immediate right of H ?
    (A) R
    (B) F
    (C) M
    (D) Data inadequate
    (E) None of these
  3. Who is to the immediate left of R?
    (A) P
    (B) H
    (C) W
    (D) T
    (E) Data inadequate
  4. Who is third to the right of H ?
    (A) T
    (B) W
    (C) R
    (D) F
    (E) Data inadequate
  5. Who is second to the right of F ?
    (A) M
    (B) R
    (C) T
    (D) Data inadequate
    (E) None of these
  6. In which of the following is the first person sitting in between the second and the
    P a g e | 10

third person ?
(A) NHM
(B) PHN
(C) TRP
(D) TWF
(E) None of these

Directions—(Q. 50–55) In each of the following questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the
following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.
Rules :
(i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.
(ii) If an even number is followed by an odd number they are to be added.
(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number is to be subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by the second number.
(v) If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted from the first number.
If ‘p’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 58
(B) 76
(C) 27
(D) 82
(E) None of these

  1. 12 64 17
    20 m 16
    If ‘m’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
    (A) 69
    (B) 85
    (C) 101
    (D) 121
    (E) None of these
  2. 85 17 35
    16 19 r
    If ‘r’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
    (A) 175
    (B) – 5
    (C) 75
    (D) 210
    P a g e | 11

(E) None of these

  1. 24 15 3
    d 6 15
    If ‘d’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
    (A) 37
    (B) 8
    (C) 22
    (D) 29
    (E) None of these
  2. 28 49 15
    h 3 12
    If ‘h’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
    (A) 13
    (B) 15
    (C) 19
    (D) 27
    (E) None of these
  3. 36 15 3
    12 3 n
    If ‘n’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
    (A) 15 / 17
    (B) 32
    (C) 12 / 17
    (D) 36
    (E) None of these

Directions—(Q. 56–60) Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a
common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the
relationship between these two statements. Mark answers :
(A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
(B) If statement II is the cause and statement I is effect.
(C) If both the statements I and II are independent causes.
(D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

  1. I. This year, the cut off percentage for admission to junior colleges have increased
    over the last year.
    II. This year performance of students in Xth final exam was considerably higher than the
    previous year.
  2. I. The conditions of most of the national highways are very bad.
  3. Govt. has now sanctioned a huge amount of money to maintain the national highways.
  4. I. Many students of the local school have failed in English Language paper in the annual examination.
    II. Many students of the local school have failed in Mathematics paper in the annual examination.
  5. I. Rain and thunder showers bashed the city during the past three days.
    II. Many people stayed indoor during the past three days.
  6. I. There has been a considerable increase in the sale of fat free food articles.
    II. Now people have become more conscious about their health condition and food habits.

Directions—(Q. 61-75) In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the
sequence were continued ?
Answers with Hints
1. (D)
2. (E) All the rest are prime numbers.
3. (B) B I T E
4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (B) 8. (B)
9. (E) All the rest are pure metals.
10. (B) 98 987 9876 98765 987654 98765 4
11. (D) 963, 8 4 2, 697, 319, 254
12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (C)
16. (A) 17. (B) 18. (D) 19. (E)
20. (E) 21. (C) 22. (A)
23. (A) 20th from the left end is T and 12th to the left of T is %.
24. (C) H 2 © and K 7 $
25. (A)
26. (B) M F 4
27. (D) After dropping all the numbers.
B # A R E % M F J U @ H © T I * W P # K $ Y
11th from the right end is H.
28. (D) # A, E % and U @
29. (E) 30. (B) 31. (A) 32. (D) 33. (C) 34. (E)
35. (D) 36. (A) 37. (C) 38. (E) 39. (A)
40. (D) 41. (B)
42. (A) 43. (B) 44. (A) 45. (E) 46. (D) 47. (D) 48. (C)
49. (A) 50. (A) 51. (E) 52. (B) 53. (C) 54. (D) 55. (A)
P a g e | 14

  1. (D) 57. (A) 58. (E) 59. (A) 60. (B)

Directions—(Q. 41–50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while
answering some of the questions.

The yearly festival was close at hand. The store room was packed with silk fabrics. gold ornaments, clay bowls full of sweet curd and platefuls of sweetmeats. The orders had
been placed with shops well in advance. The mother was sending out gifts to everyone.

The eldest son, a government servant, lived with his wife and children in far off lands. The second son had left home at an early age. As a merchant he travelled all over the world. The other sons had split up over petty squabbles, and they now lived in homes of their own. The relatives were spread all across the world. They rarely visited. The youngest son, left in the company of a servant, was soon bored and stood at the door all
day long, waiting and watching. His mother, thrilled and excited, loaded the presents on trays and plates, covered them with colourful kerchiefs, and sent them off with maids and servants. The neighbours looked on.

The day came to an end. All the presents had been sent off.

The child came back into the house and dejectedly said to his mother, “Maa, you gave a present to everyone, but you didn’t give me anything !”

His mother laughed, “I have given all the gifts away to everyone, now see what’s left for you.” She kissed him on the forehead.

The child said in a tearful voice, “Don’t I get a gift ?”

“You’ll get it when you go far away.”

“But when I am close to you, don’t I get something from your own hands ?”

His mother reached out her arms and drew him to her. “This is all I have in my own hands. It is the most precious of all.”

  1. Why did the woman’s second son travel ?
    (A) He was restless by nature
    (B) He did not want to stay at home
    (C) He was rich and could afford to travel
    (D) His job was such that he had to travel
    (E) None of these
  2. Why did the woman’s eldest son not attend the festival ?
    (A) He was not on good terms with his youngest brother who lived at home
    (B) He had quarrelled with his mother
    (C) His wife did not allow him to return home
    (D) His job prevented him from taking leave
    (E) None of these
  3. How did the woman prepare for the festival ?
    1. She bought expensive gifts for her children and neighbours.
    2. She ordered her servants to prepare sweets and food well in advance.
    3. She made sure that her youngest child was looked after so that he wouldn’t be bored.
    (A) None
    (B) Only 1
    (C) Only 2
    (D) Both 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
  4. What did the youngest child do while his mother was busy ?
    1. He waited for a chance to steal some sweetmeats.
    2. He pestered his mother to give him a present.
    3. He stood at the door with servants.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Both 1 and 3
    (D) Only 3
    (E) None of these
  5. Which of the following can be said about the woman ?
    (A) She was a widow who had brought up her children single handedly
    (B) She was not a good mother since her children had left home at an early age
    (C) She enjoyed sending her family gifts at festival time
    (D) She gave expensive presents to show that she was wealthy
    (E) She rarely visited her grand-children because they all lived abroad
  6. What did the boy receive from his mother ?
    (A) She taught him the value of patience
    (B) She encouraged him to grow up and live independently like his brothers
    (C) She showed him the importance of giving expensive gifts
    (D) She gave him a hug to express her love
    (E) None of these
  7. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
    (A) The woman usually ignored her youngest son
    (B) The woman’s eldest son lived abroad
    (C) The members of the woman’s family did not care about her
    (D) The woman made all the preparations herself since she did not want to burden the servants
    (E) The woman sent gifts to her children to ensure that they visited her

Directions—(Q. 48–49) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

  1. Left
    (A) Gone
    (B) Quit
    (C) Remaining
    (D) Disappeared
    (E) Forgot
  2. Packed
    (A) Filled
    (B) Squeezed
    (C) Crowd
    (D) Collected
    (E) Untidy
  3. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word dejectedly as
    used in the passage.
    (A) Calmly
    (B) Happily
    (C) Willingly
    (D) Fortunately
    (E) Softly

Directions—(Q. 51–55) Read each sentence to find out whether there is any error in it.
The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

  1. Many multinational companies (A) / have not been as (B) /successful in India (C) /than we expected. (D) No error (E)
  2. He has ruined (A) /his eyesight (B) /by not using (C) /his spectacles regularly. (D) No error (E)
  3. Mostly of the (A) /newly recruited officers (B) /have no experience (C) /in the banking sector. (D) No error (E)
  4. The resignation of (A) /one of our directors (B) /have caused the price (C) / of shares to fall. (D) No error (E)
  5. There are many (A) /ways of which (B) /inflation can (C) /be measured. (D) No error (E)

Directions—(Q. 56–60) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence
grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required.’ mark (E) as the answer.

  1. Each of the loan must be approved by the Branch Manager—
    (A) Every loan
    (B) Each one of the loan
    (C) Any of the loan
    (D) All of the loan
    (E) No correction required
  2. The issue was taken before the Municipal Corporation meeting last week—
    (A) Taking place at
    (B) Taken after
    (C) Being taken in
    (D) Taken up at
    (E) No correction required
  3. He has asked for the names of those employees involved in the project.
    (A) had asked
    (B) having asked about
    (C) was asked that
    (D) is asking
    (E) no correction required
  4. Considerate the traffic, it is better to leave for the airport an hour early—
    (A) While considering
    (B) Consideration of
    (C) Considering
    (D) Being considerate to
    (E) No correction required
  5. He is a good leader, knowing that to motivate his employees to achieve—
    (A) That known when
    (B) Who knows how
    (C) Which knows how
    (D) Knowing what
    (E) No correction required

Directions—(Q. 61–65) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions
given below them.

(1) The able bodied men of the tribe gathered to discuss how to climb the mountain.
(2) As part of their plundering they kidnapped a baby of one of the families.
(3) One day the mountain tribe invaded those living in the valley.
(4) “We couldn’t climb the mountain. How could you?”, they asked, “It wasn’t your baby
!” she replied.
(5) There were two tribes in the Andes–one lived in the valley and the other high up in
the mountains.
(6) Two days later they noticed the child’s mother coming down the mountain that they
hadn’t yet figured out how to climb.

  1. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
    (A) (1)
    (B) (2)
    (C) (3)
    (D) (4)
    (E) (5)
  2. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
    (A) (6)
    (B) (5)
    (C) (4)
    (D) (3)
    (E) (2)
  3. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
    (A) (1)
    (B) (2)
    (C) (3)
    (D) (4)
    (E) (5)
  4. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
    (A) (1)
    (B) (2)
    (C) (3)
    (D) (4)
    (E) (5)
  5. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
    (A) (1)
    (B) (2)
    (C) (3)
    (D) (4)
    (E) (5)
    P a g e | 20
    Directions—(Q. 66–70) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also
    appropriate in the context of the sentence mark (E) i.e., all correct as your answer.
  6. The income (A) of many people in rural (B) India is not adequate (C) to satisfy (D)their basic needs. All correct (E)
  7. He is always (A) prompt (B) in caring (C) out instructions. (D) All correct (E)
  8. The revized (A) rates (B) of interest will be effective (C) immediately. (D) All correct (E)
  9. Such transactions (A) are quiet (B) expensive (C) and time consuming (D) for customers. All correct (E)
  10. The guidelines (A) of the new scheme (B) are expected (C) to be finally (D) soon. All correct (E)

Directions—(Q. 71–80) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/
phrases are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I used to look …(71)… to the holidays. I was usually …(72)… to my uncle’s house where I …(73)… his children. I did not get paid a salary for …(74)… What I received in
return however, was far more …(75)… My uncle was an avid reader. During the time I spent with his family I had an …(76)… to read the vast amount of books and magazines that he possessed. This improved my English to some …(77)… Reading became my new …(78–79)… spending my pocket money on a ticket to the cinema I began to …(80)… books. This has benefited me greatly.
71. (A) forward
(B) towards
(C) backward
(D) up
(E) around

  1. (A) went
    (B) sent
    (C) visited
    (D) travelled
    (E) gone
  2. (A) cared
    (B) occupy
    (C) guarded
    (D) taught
    (E) played
  3. (A) them
    (B) whom
    (C) this
    (D) now
    (E) which
  4. (A) expensive
    (B) deserving
    (C) helping
    (D) demanding
    (E) valuable
  5. (A) opportunity
    (B) ability
    (C) use
    (D) encouragement
    (E) achievement
  6. (A) distance
    (B) extent
    (C) time
    (D) limits
    (E) degrees
  7. (A) activity
    (B) hope
    (C) hobby
    (D) duty
    (E) worship
  8. (A) despite
    (B) though
    (C) by
    (D) instead of
    (E) while
  9. (A) sell
    (B) read
    (C) exchange
    (D) invest
    (E) buy

Answers:
41. (D) 42. (E) 43. (A) 44. (D)
45. (C) 46. (D) 47. (B)
48. (C) 49. (A) 50. (C)
51. (D) Replace ‘than’ with ‘as’.
52. (E)
53. (A) Change ‘Mostly’ to ‘Most’.
54. (C) Change ‘have’ to ‘has’.
55. (B) Replace ‘of’ with ‘in’.
56. (A) 57. (D) 58. (E) 59. (C) 60. (B)
61. (C) 62. (A) 63. (E) 64. (D) 65. (B)
66. (E) 67. (C) 68. (A) 69. (E) 70. (D)
71. (A) 72. (B) 73. (D) 74. (C) 75. (E)
76. (A) 77. (B) 78. (C) 79. (D) 80. (E

SBI PO Exam Paper
SBI PO Exam Paper