76. (A) opportunity
(B) ability
(C) use
(D) encouragement
(E) achievement

77. (A) distance
(B) extent
(C) time
(D) limits
(E) degrees

78. (A) activity
(B) hope
(C) hobby
(D) duty
(E) worship

79. (A) despite
(B) though
(C) by
(D) instead of
(E) while

80. (A) sell
(B) read
(C) exchange
(D) invest
(E) buy

Answers:
41. (D) 42. (E) 43. (A) 44. (D)
45. (C) 46. (D) 47. (B)
48. (C) 49. (A) 50. (C)
51. (D) Replace ‘than’ with ‘as’.
52. (E)
53. (A) Change ‘Mostly’ to ‘Most’.
54. (C) Change ‘have’ to ‘has’.
55. (B) Replace ‘of’ with ‘in’.
56. (A) 57. (D) 58. (E) 59. (C) 60. (B)
61. (C) 62. (A) 63. (E) 64. (D) 65. (B)
66. (E) 67. (C) 68. (A) 69. (E) 70. (D)
71. (A) 72. (B) 73. (D) 74. (C) 75. (E)
76. (A) 77. (B) 78. (C) 79. (D) 80. (E

Whole-Testpaper

SBI-Qunatitiave Aptitude SBI stands for State Bank of India, SBI latest bank profile, SBI,free solved sample placement papers of clerk, SBI Associate Banks Clerks Recruitment 2012 notification and job details, SBI previous years solved question papers, SBI 2010,2011,2012 Clerks and po officer job written test examination syllabus and selection procedure, SBI PO and Associate banks clerks examination questions papers, SBIAssociate Banks Clerks Recruitment 2012 notification and detailed explanation with answers and solutions, How to crack Sbi written test examination tips and trick, SBI, General Awareness, General English, Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, Marketing
Aptitude / Computer Knowledge whole solved questions paper, Latest general awareness

Test Paper – III

Quantitative Aptitude

Directions Q.1-4 : In the following questions what will come in place of question mark (?) ?

1. 25 + 125 *2 =?
A. 375 B. 30 C. 6250 D. 152 E. None of these

2. 150% of 15 + 75% of 75 = ?
A. 78.75 B. 75.75 C. 281.25 D. 135 E. None of these

3. (((2)4 )1/2 )? = 256
A. 8 B. 6 C. 4 D. 1 E. None of these

4. -20*40*1/5/ 30/25 = ?
A. -20/3 B. 400/3 C. -400/9 D. -192 E. None of these

Directions Q. 5-9 : In the following series what will come in place of the question mark (?) ?

5. 12 22 69 272 1365 ?
A. 8196 B. 8184 C. 8195 D. 6830 E. None of these

6. 1 ? 27 64 125
A. 14 B. 4 C. 9 D. 8 E. None of these

7. 104 153 189 214 ?
A. 239 B. 225 C. 264 D. 235 E. None of these

8. 15 17 32 49 81 130 ?
A. 179 B. 211 C. 194 D. 226 E.None of these

9. 15 17 21 29 45 77 ?
A. 109 B. 125 C. 141 D. 173 E. None of these

Directions Q 10-14 : From the following different committees are to be made as per the requirements given in each question. In how many different ways can it be done ?

10 men and 8 women out of which 5 men are teachers, 3 men are doctors and 2 are teachers, 2 doctors, 2 researchers and 1 social worker

10. A committee of 5 in which 3 men and 2 women are there
A. 3360 B. 8568 C. 4284 D. 1680 E. None of these

11. A committee of 4 in which at least 2 women are there.
A. 1260 B. 1820 C. 3060 D. 1890 E. None of these

12. A committee of 5 in which 2 men teachers, 2 women teachers and 1 doctor are there
A. 75 B. 150 C. 214 D. 20 E. None of these

13. A committee of 7
A. 31824 B. 1200 C. 9600 D. 15912 E. None of these

14.A committee of 3 in which there is no teacher and no doctor
A. 100 B. 120 C. 10 D. 12 E. None of these

Directions Q. 15-19 : Study the following table to answer the given questions

Number of Books of different prices bought in different months

Month Price January March May July September November More than Rs. 5000 50 106 2 30 25 75 Rs. 4000-.5000 105 1000 40 105 400 375 Rs. 3000-3999 70 100 80 115 200 240 Rs. 2000- 2999 300 500 100 216 135 300 Rs. 1000-1999 140 370 200 225 175 470 Rs. 500-999 200 700 15 400 75 530 Less than Rs. 500 65 135 111 188 25 65
15. In which month was maximum number of books bought?
A. March B. November C. July D. September E. None of these

16. For which price range was maximum number of books bought for the given months together?
A. Rs. 500-999 B. Rs. 2000-2999 C. 1000-1999 D. 3000-3999 E. None of these

17. The books of price range Rs. 1000-1999 bought in January is what per cent of that of May?
A. 30 B. 70 C. 142.86 D. 60 E. None of these

18. How much is the difference in the number of books bought in September and November ?
A. 244 B. 776 C. 1020 D. 1310 E. None of these

19. What is the respective ration of books of Rs. 4000-5000 bought in January to that of March?
A. 1 : 10 B. 15 : 100 C. 930 : 2911 D. 21 : 200 E. None of these

SBI Reasoning and aptitude Questions for practice,Sbi model questions with answers,SBI free solved sample palcement papers

Directions (Q.1-5) These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully to answer the questions.

A 8 B 6 # 7 H U % 3 $ F V R 2 I @ 4 1 W E 9 © L 5
1. Which of the following is seventh to the right of fifteenth from the right end ?
(1) 4 – Ans
(2)
(3) 1
(4) w
(5) None of these
Expl : Seventh to the right of fifteenth from the right end is 4.

2. If all the symbols are dropped from the above arrangement which of the following will be eighth from the left end ?
(1) F
(2) $
(3) U
(4) 3 – Ans
(5) None of these
Expl : If all the symbols are dropped from the arrangement
A 8 B 6 7 H U 3 F V R 2 I 4 1 W E9 L 5
I
Eighth from the left
So, eighth from the left is 3.

3. How many such symbols are three in the above arrangement, each of which is immediately followed by a consonant and also immediately preceded by a number?
(1) None
(2) One
(3) Two – Ans
(4) Three
(5) More than three
Expl : 3

Number Symbol Consonant
3 $F and 9 © L

4. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel but not immediately preceded by a number ?
(1) None
(2) One – Ans
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

Number

Symbol

Vowel

R2I

5. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(1) B7#
(2) 14
(3) F2 R
(4) 95 L
(5) W©E – Ans

Expl : B —+3—> 7 —1—-> #

I —+3—> 4 —1—->

F —+3—> 2 —1—-> R

9 —+3—> 5 —1—-> L

W —+3—> © —2—->E

So W © E does not belong to the group.

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(1) Iron
(2) Copper
(3) Zinc
(4) Aluminium
(5) Brass – Ans
Expl : Except Brass all are metal

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(1) 31
(2) 39 – Ans
(3) 47
(4) 41
(5) 43
Expl : Except 39 all are prime number

8. In a certain code ROSE is written as #43 $ and FIRST is written as 5 *#37. How is store written in that code ?
(1) 473$#
(2) 473#$
(3) 374 #$ – Ans
(4) 347#$
(5) None of these
Expl : R O S E and F I R S T

# 4 3 $ 5 * # 3 7
Similarly,

S T O R E

3 7 4 # $

9. How many meaningful English words can be made from the letters ADER, using each letter only once in each word ?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three – Ans
Expl : Meaningful words
READ, DEAR, EARD and DARE

10. How many such pairs of letters are there in the word DISTINGUISH, each of which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet ?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three – Ans
Expl : D I S T I N G U I S H
4 9 19 20 9 14 7 21 9 19 8
Four such pair of letters are formed.

Direction (Q.11-15) In each question below are four statements followed by four conclusions numbered I, II , III and IV. You have to take the four given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four given statements disregarding commonly known facts. Then, decide which of the answers (1), (2), (3) , (4) and (5) is the correct answer and indicate it on the answer sheet.

11. Statements : All stones are pearls. Some pearls are shells. Some shells are boxes . No box is container
Conclusions : I. Some stones are shells
II. No pearl is container.
III. No shell is container
IV. Some pearls are containers.
(1) Only II follows
(2) Only II and III follow
(3) Only either II or IV follows – Ans
(4) Only III follows
(5) None of follows

12. Statements : Some rings are chains. All chains are bangles. All bracelets are bangles. Some bangles are pendants.
Conclusion : I. Some rings are bangles.
II. Some chains are pendants
III. Some bracelets are rings
IV. No pendant is ring.
(1) None of follows
(2) Only I follows – Ans
(3) Only II and III follow
(4) Only IV follows
(5) None of the above
13. Statements : Some schools are colleges. Some colleges are hostels. No hostel is office. All offices are institutes.
Conclusions : I. No hostel is institute
II. Some hostels are schools
III. Some hostels are institutes
IV. Some offices are college
(1) Only I follows
(2) Only II and III follow
(3) Only IV follows
(4) Only either I or III follows – Ans
(5) None of the above

14. Statements : Some pins are needles. Some threads are needles. All needles are nails. All nails are hammers.
Conclusions : I. Some pins are hammers
II. Some threads are nails
III. Some pins are threads.
IV. No pin is thread
(1) Only I, II and either III or IV follows – Ans
(2) Only III and IV follow
(3) Only I and II follow
(4) All follow
(5) None of the above

Conclusions I. ?
II. ?
III. ?
IV. ? So either III or IV and I, II follows.

15. Statements : Some chairs are rooms. No room is sofa. All sofas are tables. Some tables are desks.
Conclusions : I. Some sofas are desks
II. No room is table
III. Some chairs are tables
IV. No desk is room.
(1) None follows – Ans
(2) Only I follows
(3) Only either II or III follows
(4) Only III and IV follow
(5) All follow
Conclusions : I. x
II. x
III. x
IV. x None follows

Directions (Q.16-20) Study the following information carefully to answer these questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. F is third to the right of C and second to the left of H. D is not an immediate neighbour of C or H. E is to the immediate right of A, who is second to the right of G.

16. Who is second to the left of C ?
(1) A – Ans
(2) B
(3) E
(4) D
(5) None of these

17. Who is to the immediate right of C ?
(1) A
(2) B – Ans
(3) D
(4) B or D
(5) None of these

18. Which of the following pairs of persons has first person sitting to the right of the second person ?
(1) CB
(2) AE
(3) FG
(4) HA
(5) DB – Ans

19. Who sits between G and D ?
(1) H
(2) D
(3) F – Ans
(4) E
(5) None of these

20. Which of the following is the correct position of B with respect to H ?
(1) Only I
(2) Only II
(3) Only III
(4) Both II and III – Ans
(5) None of these

Expl :

Directions (Q.21-25) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and ——–
Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II along are not sufficient to answer the question.
Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (3) if the the data in statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer (4) if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.
Give answer (5) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

21. who reached the station first among L, M, J, T and R, if no two persons reached together ?
I. M reached only after J and T.
II. L reached before R.
Ans : 4
Expl : From statement I
(J and T) > M > (L and R)
From statement II,
L>R
From statements I and II,
(J and T) >M>L>R

22. Tower ‘P’ is in which direction with respect to tower ‘Q’
I. P is to the West of H, which is to the South of Q.
II. F is to the West of Q and to the North of P.
Ans : 3
Expl : From statement I,

23. What is the Suneeta’s rank from top in the class ?
I. In the call of 42 children, Suneeta is 29th from the bottom
II. Suneeta is ten ranks below Samir.
Ans : 1
Expl : From statement I,
The tank of Sunita from top = 42 – 28 = 14th

24. What is the code for ‘walks’ in the code language ?
I. In the code language ‘she walks fast’ is written as ‘he ka to’.
II. In the code language ‘she learns fast’ is written as ‘jo ka he’.
Ans : 5
Expl : From statement I,
She walks fast —> he ka to
From statement II,
she learns fast —> jo ka he
:. From statements I and II,
walks —-> to

25. How is K related to N?
I. N. is brother of M 2who is daughter of K
II. F is husband of K
Ans : 5
From statement I,
Brother Daughter
N————–<——-M———-<——–K
:. K may be the mother or father of M.
From statement II,

Husband
F————-<——K
From statement I and II , K is the mother of N.

26.Directions (Q.26-30) In these questions a group of digits is given followed by four combinations of letters and symbols numbered (1), )(2), (3) and (4).
Digits are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out which of the four combinations correctly represents the group of digits. Serial number of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (5) ie, ‘None of these’.

Digit : 5 1 2 8 6 3 9 0 4 7
Letter/Symbol code : H $ T A U % # F R @

Conditions :
(i) If first digit is odd and the last digit is even their codes are to be interchanged
(ii) If the first as well as the last digit is even both are to be coded as *
(iii) if the first digit is even and the last digit is odd both are to be coded as the code for last digit.

26. 471536
(1) *@$H%* – Ans
(2) R@$H%U
(3) U@$H%U
(4) R@$H%R
(5) None of these

Expl : 4 7 1 5 3 6

* @ $ H % *
conditions II follows

27. 697845
(1) U#@ARU
(2) U#@ARH
(3) H#@ARH – Ans
(4) H#@ARU
(5) None of these

Expl : 6 9 7 8 4 5

H # @ A R H
Conditions III follows
28. 590247
(1) @#FTRH
(2) H#FTR@ – Ans
(3) H#FTRH
(4) @#FTR@
(5) None of these
Expl : 5 9 0 2 4 7

H # F T R @

29. 348096
(1) %RAF#U
(2) %RAF#%
(3) URAF#U
(4) *RAF#*
(5) None of these – Ans
Expl : 3 4 8 0 9 6

U R A F # %

30. 374862
(1) %@RAUT
(2) %@RAU%
(3) *@RAU*
(4) T @ RAU% – Ans
(5) None of these
Expl : 3 7 4 8 6 2

T @ R A U %

Condition (i) follows