Indian Army Clerk Selection Test Model Exam Paper

1. Tetracycline is used
(a) For air purification
(b) As a pest killer
(c) As anti-plague drug
(d) As a preservative
Answer: c

2. Refrigeration is a process in which the decomposition of food
(a) Retarded
(b) Stopped
(c) Speeded up
(d) Delayed
Answer: d

3. Thought, feeling and perception get altered when one is under the influence of
(a) Amphetamines
(b) Tranquilizers
(c) Morphine
(d) Hashish
Answer: d

4. An ideal godown for storing food grains is the one which keeps the grain
(a) With constant air circulation
(b) In proper humidity
(c) Cool and free from pest
(d) In well-lighted condition
Answer: c

5. The human body is immune to which disease?
(a) Jaundice
(b) Diabetes
(c) Small pox
(d) Tuberculosis
Answer: c

6. Mother?s milk is preferred to cow?s milk because it contains
(a) More fats and more lipids
(b) Less fats and less lipids
(c) More lipids and less fat
(d) More fats and less lipids
Answer: b

7. Which of the following are affected by AIDS?
1. Blood circulatory system
2. Nervous system
3. Immune system
4. Respiratory system
(a) l, 2and3
(b) 2,3and4
(c) 1, 2and4
(d)1,3and4
Answer: d

8. Which of the following chemicals is used for preserving fruit juices?
(a) Ammonium sulphate
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium benzoate
(d) Potassium nitrate
Answer: c

9. Which of the following is not a cereal?
(a) Rice
(b) Mustard
(c) Barley
(d) Maize
Answer: b

10. UP-308 is a variety of
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Millet
(d) Cotton
Answer: a

11. Which of the following is adapted to grow in dry places?
(a) Hydrophytes
(b) Helophytes
(c) Xerophytes
(d) Sciophytes
Answer: c

12. Cotton fiber is rooted from
(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Seed
Answer: d

13. Plant identical to mother plant can be had from
(a) Seeds
(b) Stem cutting
(c) Both of these
(d) None of these
Answer: c

14. The biological process accomplished in preparing wine from grapes is very similar to the one
involved in the preparation of
(a) Curd from milk
(b) Cream from milk
(c) Quinine from cinchona
(d) Penicillin from penicillium
Answer: a

15. World Water Day is on?

16. Francois Hollande is the president of which country?

17. Full form of NPA.

18. Headquarter of WMO (World Meteorological Organization).

19.Who is the chairman of Chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI)?

20.Who is the author of the book ?Joseph Anton: A Memoir??
Indian-Army General-Awareness
Indian Army Model Question Paper

General Awareness

1) Where is doldrums effect occurs?
Ans-Sub tropical region

2) How many Gold Medal P.T. Usha won in 1986 Asian games in Seoul?
Ans-3

3) Who was runner up for ICC world cup cricket in 2013 (Men’s)?
Ans-Controversial question

4) Chlorophyll has one metal content?
Ans-magnesium.

5) Red soil is suitable for which crops?
Ans-Millets, Sugarcane, Ragi

6) Martin Luther King was from which country?
Ans-USA

7) Reinforcement movement was initiated by?
Ans-Martin Luther

8) Paris is situated in the bank of which river?
Ans-Seine

9) Quit India movement was initiated in year?
Ans-1942

10) Which is not a permanent member of UN security council?
Ans-Germany

11) How soap work?
Ans-soap mix with oil and separate it from dirt.

12) Who was first Governor General of free India?
Ans- Lord Mountbatten

13) Capital of Iceland?
Ans-Reykjavik

14) Raja Ram Mohan Rai Established By?
Ans-Brahmo Samaj

15) Capital of Sudan?
Ans-Juba

16) Where is Kilimanjaro Volcano?
Ans-Tanzania

17) Where is Angkot Vishnu Temple located?
Ans-Cambodia

18) When did Saurav Gangulay first played for India?
Ans-11 Jan .1992

19) When did India got its first Gold medal in Olympic Games?
Ans-1928(Hockey)

20) Who heads the planning commission?
Ans- Prime Minister

21) Oral rehydration therapy ORT is used for?
Ans-cholera

22) The action of bile on is?
Ans-Emulsification

23) Kilowatt per Hour is unit of?
Ans-Electric energy

24) White revolution is about of which product?
Ans-Milk

25) The instrument used for measuring air pressure?
Ans-Barometer

26) Aryabhataa was the contemporary of which king??
Ans-Chandragupta

27) Pallavs ruled in which states?
Ans-Kanchi

28) McMahon line is border of?
Ans-India & China

29) Submarine uses which instrument?
Ans-Periscope

30) Which kind of mirror is used in periscope?
Ans-Plane mirror

31) Which is not a Rabi corps?
Ans-Millets

32) Buddhism Literature is written in which language?
Ans-Pali

33) What kind of reaction is nerve impulse send?
Ans-Electro-chemical

34) Urea is separated/produced by which organ?
Ans-Kidney

35) Who was first Indian to sail in boat around the world alone?
Ans-Lieutenant Commander Abhilash Tomy

36) Which is called heat waves also?
Ans-Microwaves

37) Who makes oath to President?
Ans-Chief Justice India

38) Which of these is example of Public litigation, Court take action?
Ans-Judicial Activism

39) Nthula Pass is situated in?
Ans-Sikkim

40) When did India adopted its constitution?
Ans-26th Jan, 1950

41) Where is Gulf of Mannar?
Ans-Tamilnadu

42) Which fact is right about leaving of Britishers from India
Ans- indian national army forced them

43) Emergency cannot be imposed in which of following conditions?
Ans-Political disturbance

44) Name of the line joining equal rain falling places?
Ans-Isohyets

45) Which is not a real fruit?
Ans-plum

46) rain shadow area?
Ans-Orographic rain

47) What is Photo synthesis?

48) What is the name of the tiger used as mascout in commonwealth games?
Ans- Raju

49) Which is the top award given to any Indian for literature, science and art?
Ans-Bharataratna

50) Lance Armstrong belongs to which country?
Ans-USA

51) When did Quit India movement started?
Ans-1942

52) Kovvada Nuclear power plant is in which state?
Ans-Andra Pradesh

53) Dada Saheb Falke award is given for?
Ans-Cinema

54) Which state produces most coffee in India?
Ans-Karnataka

55) Which is called evening star?
Ans-Venus

56) Which is not a Mammal?
Ans-Shark

57) Which is not a component of Milk?
Ans-vitamin c

58) How water get acidic?
Ans- due to the dissolved oxygen

59) Sodium kept in which liquid?
Ans-kerosene

60) Which actor won the best actor award in National Film Award 2012?
Ans- Irfan Khan & Vikram Gokhle
Indian-Army Interview Question

Indian Army(General Duty) Model Interview Questions

General Knowledge:

1. What is the currency of Nepal?
(a) Pound
(b) Dollar
(c) Taka
(d) Rupee

2. What is the capital of U.K.?
(a) London
(b) Washington, D.C.
(c) Moscow
(d) New York

3. Which of the following planets has maximum number of moons?
(a) Venus
(b) Saturn
(c) Jupiter
(d) Mars

4. Avinab Bindra is associated with ?
(a) Hockey
(b) Cricket
(c) Chess
(d) Shooting

5. Who was Raj Kapoor?
(a) Film-actor
(b) Singer
(c) Social worker
(d) None of these

6. Which is the smallest continent in the world?
(a) Asia
(b) Australia
(c) Europe
(d) None

7. Who wrote ?Godan??
(a) Munsi Premchand
(b) Kabir
(c) Tulsidas
(d) Rabindranath Tagore

8. Which place is associated with Goutam Buddha?
(a) Saranath
(b) Lumbini
(c) Benares
(d) Dehradun

9. In which year did the Second World War start ?
(a) 1914
(b) 1918
(c) 1939
(d) 1945

10. Which is the smallest planet in our solar system ?
(a) Venus
(b) Jupiter
(c) Pluto
(d) Mercury

11. Who is the Chief Minister of Bihar ?
(a) Rabri Devi
(b) Nitish kumar
(c) Laloo Prasad
(d) Mayawati

12. Which country is the largest producer of wheat ?
(a) U.S.A.
(b) China
(c) India
(d) Russia

13. How many countries are members of UN Security Council ?
(a) 15
(b) 10
(c) 5
(d) 20

14. What is the full form of IST ?
(a) International Standard Time
(b) Indian School for Technicians
(c) Indian Standard Time
(d) International Statistical Traders

15. Who is Medha Patkar?
(a) Actress
(b) Social activist
(c) Athlete
(d) Politician

16. Who was the first woman Chief Minister of a state?
(a) Sucheta Kripalini
(b) Mayawati
(c) Jaylalita
(d) Sarojini Naidu

17. Napoleon belonged to which country?
(a) Russia
(b) China
(c) France
(d) Germany

18. The French Revolution took place in which year?
(a) 1789
(b) 1757
(c) 1857
(d) 1917

19. Who was the first woman president of I.N.C.?
(a) Annie Besant
(b) Indira Gandhi
(c) Vijaya Laxmi Pandit
(d) Kiran Bedi

20. Where is Taj Mahal located?
(a) Agra
(b) New Delhi
(c) Amritsar
(d) Jodhpur

21. Who is known as the Father of Indian Nation?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) B.R. Ambedkar

22. Who was the first Indian to win Nobel Prize?
(a) C.V. Raman
(b) Mother Teresa
(c) Rabindranath Tagore
(d) Amartya Sen

23. Which is the capital of Tripura ?
(a) Imphal
(b) Itanagar
(c) Agartala
(d) Kohima

24. Wimbledon Trophy is associated with which game ?
(a) Cricket
(b) Football
(c) Lawn Tennis
(d) Polo

25. Mahatma Gandhi was assassinated in which year ?
(a) 1948
(b) 1947
(c) 1942
(d) 1945

26. Paris is in which country ?
(a) England
(b) France
(c) Italy
(d) Germany

27. In which state is Tirupati Temple located?
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

28. The term ?sudden death? is associated with which game?
(a) Football
(b) Cricket
(c) Hockey
(d) Kabadi

29. Which is the capital of Andhra Pradesh?
(a) Secunderabad
(b) Hyderabad
(c) Bangalore
(d) Chennai

30. Sundarlal Bahugana is associated with which movement?
(a) Narmada Movement
(b) Quit India Movement
(c) Chipko Movement
(d) All of these

31. Percentage of oxygen in atmosphere is ?
(a) 20.60%
(b) 0.03%
(c) 77.16%
(d) 23%

32. Charlie Chaplin was associated with
(a) Film
(b) Literature
(c) Dance
(d) Politics

33. Red Cross was founded by ?
(a) Henry Dunant
(b) Louis Pastur
(c) Edward Jenner
(d) Ronald Ross

34. Hirakund Dam is situated in which state?
(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Punjab
(d) Maharashtra

35. World Environment Day is observed on which day?
(a) 5th April
(b) 14th Nov
(c) 5th June
(d) 5th July

36. Which is the currency of U.K.?
(a) Dollar
(b) Pound
(c) Lira
(d) Dinar

37. Who was the founder of Jainism?
(a) Goutam Buddha
(b) Mahavir
(c) Jesus Christ
(d) Guru Govind Singh

38. Where is the Char Minar located?
(a) Hyderabad
(b) Secunderabad
(c) New Delhi
(d) Agra

39. Karl Marx belonged to which country?
(a) China
(b) Germany
(c) Russia
(d) Japan

40. ?Vandemataram? was composed by ?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Md. Iqbal
(c) Bankimchandra Chatterjee
(d) Ved Vyas
Indian Army Clerk selection model question papers
Indian Army Clerk selection model question papers

1. Name the Indian High jumper who won a silver medal in (F42 single leg, amputations minimal disability category) at London Paralympics Games.
(a) Girisha Hosanagara Nagarajegowda
(b) Vijay Singh Chauhan
(c) Suresh Babu
(d) Hari Shankar Roy
Answer: (a) Girisha Hosanagara Nagarajegowda

2. The legendary tennis player from US who announced his retirement during the US open on 6 September 2012 after facing a defeat from John Martin del Potro.
(a) Roger Federer
(b) Rafael Nadal
(c) Novak Djokovic
(d) Andy Roddick
Answer: (d) Andy Roddick

3. Which Indian female wrestler won Bronze in the World Junior Championship at Pattava on 6 September 2012?
(a) Indu Choudhary
(b) Geeta Phogat
(c) Sonika Kaliraman
(d) Alka tomar
Answer: (a) Indu Choudhary

4. Name the Formula one driver who became the winner of Italian Grand Prix 2012
(a) Fernando Alonso
(b) Lewis Hamilton
(c) Sebastian Vettel
(d) Michael Schumacher
Answer: (b) Lewis Hamilton

5. Name the tennis player who became the first British man to capture US Open Grand Slam Singles Championship after 76 years by defeating Novak Djokovic on 11 September 2012.
(a) Andy Murray
(b) Max Woonsam
(c) Jamie Murray
(d) Bunny Austin
Answer: (a) Andy Murray

6. Name the New Zealand?s fast bowler who retired from both International and Domestic Cricket
(a) Shane Bond
(b) Daryl Tuffey
(c) Ian Butler
(d) Chris Martin
Answer (b) Daryl Tuffey

7. The boxing Champion, Muhammad Ali who retired from the game in the year 1981 was honoured with Medal in Philadelphia on 13 September 2012. What was the name of that medal?
(a) Liberty medal
(b) Medal of Excellence
(c) Indecorum medal
(d) None of these
Answer: (a) Liberty medal

8. Which Indian player became ICC ODI cricketer of the year?
(a) Virendra Sehwag
(b) MS Dhoni
(c) Suresh Raina
(d) Virat Kohli
Answer: (d) Virat kohli

9. Which character is declared to be the official mascot for the 2014 FIFA World Cup in Brazil on 12 September 2012.
(a) Laughing Buddha
(b) A Smiling Armadillo
(c) Shera
(d) A Running Pichachhoo
Answer: (b) A Smiling Armadillo

10. Women SAF football championship 2012 was won by which country?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) China
(d) India
Answer: (d) India

11. Name the two players on whom AITA (All India Tennis Association) extended ban till June 2014
(a) Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna
(b) Sania Mirza and Rohan Bopanna
(c) Leander Paes and Sania Mirza
(d) Leander Paes and Mahesh Bhupati
Answer: (a) Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna

12. Name the owner of Delhi franchise of hockey India
(a) Tata Group
(b) Wave Group
(c) Bharti Group
(d) Aircel and Reliance
Answer: (b) Wave Group

13. Name the person who has been appointed as full time president of Hockey India.
(a) Gayatri Shetty
(b) Mariamma koshy
(c) Bachendri Pal
(d) Dilip Tirki
Answer: (b) Mariamma koshy

14. Name the the Australian Cricketer who on 20 September 2012 announced his retirement from all formats of Cricket.
(a) Matthew Hayden
(b) Ricky Pointing
(c) Michael Clarke
(d) Bret Lee
Answer: (a) Matthew Hayden

15. Name the BJP MLA who was elected as the President of Indian Boxing Federation on 23 September 2012.
(a) Abhishek Matoria
(b) Ashok Gehlot
(c) Mahesh Joshi
(d) Sachin Pilot
Answer: (a) Abhishek Matoria
16. Name the England football player, the captain of Chelsea in the premier league who announced his retirement from International Football on 24 September 2012.
(a) John Terry
(b) Stevan Gerrard
(c) David Beckham
(d) Ashley Cole
Answer: (a) John Terry

17. Name the Indian boxer and London Olympic bronze medalist who on 24 September 2012 named as the brand ambassador of super fight league.
(a) Vijendra Singh
(b) M C Mary Kom
(c) Manoj Kumar
(d) Vikas Krishan
Answer: (b) M C Mary Kom

18. Name the Former Cricketer and all-rounder, who was appointed as the Chairman of the five member senior selection committee of BCCI on 27 September 2012.
(a) Saba Karim
(b) Vikram Rathour
(c) Sandeep Patil
(d) Rajinder Singh Hans.
Answer: (c) Sandeep Patil

19. Deepika Kumari the Sports Person from India, won Silver at Recurve World Cup on 23 September 2012 in Tokyo. Recurve world Cup is related to which Sports Event?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Disc Throwing
(d) Volley ball
Answer: (a) Archery

20. Which Indian golfer wrapped up a four-shot victory at the Yeangder tournament players Championship in Chinese Taipei on 17 September 2012?
(a) Gaganjeet Bhullar
(b) Jeev Mikha Singh
(c) Shiv Kapur
(d) Jyoti Randhawa
Answer: (a) Gaganjeet Bhullar

21. The Supreme Court of India on 4 September 2012 directed the Union Government of India to re-fix the pay scale of army officers affected by the which Pay Commission?
(a) Fourth pay Commission
(b) Sixth pay Commission
(c) Fifth Pay Commission
(d) None of these
Answer: (a) Fourth pay Commission

22. At what interest rate percent per annum, The Union Cabinet gave its approval to continue interest subsidy to Public Sector Banks (PSBs), Regional Rural Banks (RRBs), Cooperatives Banks and NABARD enabling them to provide short-term crop loans of up to Rs 3 lakhs to farmers during the year 2012-13?
(a) 7% Per annum
(b) 8.5 % Per annum
(c) 6 % Per annum
(d) 5 % per annum
Answer: (a) 7 % per annum

23. To what percent Government of India on 11 September 2012 reduced interest rates on rescheduled crop loans from 12 percent in the drought-affected areas for the fiscal year 2012-13
(a) 8 percent
(b) 5 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
Answer: (c) 7 Percent

24. The State Health Ministry of Arunachal Pradesh launched a scheme in Itanagar on 14 September 2012 for providing financial assistance upto 1.5 lakh rupees to BPL patients suffering from life threatening diseases in the form of a onetime grant. What was the name of that scheme?
(a) Rashtriya Aarogya Nidhi
(b) Rashtriya Janseva Nidhi
(c) Rashtriya Sarvoklayan Prayojna
(d) None of these
Answer: (a) Rashtriya Aarogya Nidhi

25. Name the Person of India who was appointed as Chief Economist of World Bank.
(a) Kaushik basu
(b) Jaideep Sarkar
(c) Narayan Murthy
(d) Nandan Nilkeni
Answer: (a) Kaushik basu

26. Name the person who on 13 September 2012 was appointed as the 39th chief justice of India
(a) Justice Altamas Kabir
(b) Justice A.K. Sikri
(c) Rajeev Gupta
(d) Justice Mohit Shantilal Shah
Answer: (a) Justice Altamas Kabir

27. Which person was appointed as the president of, The Indian Newspaper Society for the year 2012-2013 on 13 September 2012 during the 73rd annual meet of the Newspaper Society?
(a) K.N. Tilak Kumar
(b) Ravindra Kumar
(c) Ashish Bagga
(d) Pradeep Gupta
Answer: (a) K.N. Tilak Kumar

28. On which date Vayalar Ravi, Minister of Overseas Indian Affairs inaugurated the 7th Heads of Indian Missions (HoMs) conference and announced revised Indian Community Welfare Fund (ICWF) scheme.
(a) 15 September 2012
(b) 16 September 2012
(c) 17 September 2012
(d) 20 September 2012
Answer: (c) 17 September 2012

29. The Supreme Court of India on 14 September 2012 lifted the gag order on media reporting of troop movement that was ordered by one of the High Court. HC order was in violation of the fundamental right under Article 19(1) (a) of the Constitution, granted to the media and every citizen of the country. The order came from which of the high court?
(a) Allahabad High court
(b) Calcutta high court
(c) Karnataka high court
(d) Madras high court
Answer: (a) Allahabad High court

30. The Union government hiked Dearness Allowance (DA) by what percent benefiting its 80 lakh employees and pensioners and costing the exchequer an additional Rs7,408 crore annually?
(a) 4 percent
(b) 8 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
Answer: (c) 7 percent

331. On which date, the Union Cabinet of India, under the Chairmanship of Prime Minister Manmohan Singh approved the long awaited demand for One Rank One Pension (OROP) and other benefits of ex-servicemen.
(a) 21 September 2012
(b) 24 September 2012
(c) 19 September 2012
(d) 17 September 2012
Answer: (b) 24 September 2012

32. Name the Union Minister who on 24 September 2012 took an additional charge of the Railway Ministry after the exit of Mukul Roy.
(a) C.P. Joshi
(b) Nitish kumar
(c) Mamta Banerjee
(d) None of these
Answer: (a) C.P. Joshi

33. Which Indian Bollywood actress was appointed as International Goodwill Ambassador for the United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) ?
(a) Katrina Kaif
(b) Aishwarya Rai
(c) Kareena kapoor
(d) Madhuri Dixit
Answer: (b) Aishwarya Rai

34. The Election commission of India on 27 September 2012 directed the Political Parties and candidates not to use which of the following in the election campaign as it was violating Article 51 (g) of the constitution?
(a) Animals and Birds
(b) Arms and ammunition
(c) Heavy vehicles
(d) None of these
Answer: (a) Animals and birds

35. Name the Indian nuclear-capable surface-to-surface missile which on 19 September 2012 was successfully test fired from Wheeler Island, off the Odisha Coast.
(a) Agni III
(b) Agni IV
(c) Prithvi III
(d) Agni V
Answer: (b) Agni IV

36 Scientists of the University of Michigan developed a gene therapy which they claimed could restore the sense of olfactory function. What is this olfactory function related to?
(a) Sense of hearing
(b) Sense of smell
(c) Sense of sight
(d) Sense of touch
Answer: (b) Sense of Smell

37. Australian scientists along with US experts claimed that they have discovered treatment for Alzheimer patients following a study finding a link to abnormalities in Alzheimer Patients. Alzheimer?s disease is related to?
(a) Brain
(b) Heart
(c) Eye sightedness
(d) Liver
Answer: (a) Brain

3.8 Researchers from the Walter and Eliza Hall Institute in Australia discovered that two proteins that work together to kill self-reactive immune cells can protect against diseases such as type1 diabetes and rheumatoid arthritis. Rheumatoid arthritis principally attacks which part of the body?
(a) Joints
(b) Skin
(c) Lungs
(d) Kidney
Answer: (a) Joints

39. India enter into its first multi-lateral Social Science research collaboration with four European Nations by the approval of projects for networking and social science research cooperation in between the researchers of these nations. The colaboration came into existence on which date?
(a) 2 September 2012
(b) 7 September 2012
(c) 5 September 2012
(d) 4 September 2012
Answer: (c) 5 September 2012

40. The Zoological Society of London and International Union for Conservation of Nature (IUCN) released a list of 100 different species to be first in line for extinction from 48 different countries during the World Conservation Congress held in Republic of Korea on 11 September 2012. The Indian species that was categorised under first line of extinction was_____________
(a) Great Indian Bustard
(b) One horned Rhino
(c) Indian giant Squirrel
(d) Asiatic Lion
Answer: (a) Great Indian Bustard

London Olympics 2012 News
1. Which event will take place here at Horse Guards Parade?

a) Beach volleyball
b) Watersports
c) Boxing

The correct answer is a) Beach volleyball

2. Which of these events will be held here at the O2 Arena in Greenwich?

a) Beach volleyball
b) Watersports
c) Gymnastics

The correct answer is c) Gymnastics

3. Which event will be held here in this sweeping building?

a) Athletics
b) Track cycling
c) Fencing

The correct answer is b) Track cycling

4. Olympic football matches will be held at how many different stadia across the UK?

a) One
b) Three
c) Six

The correct answer is c) Six

5. Where in London will the Olympic tennis matches be played?

a) Queen’s Club
b) Wimbledon
c) Stratford

The correct answer is b) Wimbledon

6 Which sport will be played on the Prime Minister’s doorstep?

a) Fencing
b) Long jump
c) Beach volleyball

The correct answer is c) Beach volleyball

7. What is the name of the building where the track cycling event will take place?

a) Velodrome
b) Eton Manor
c) Old Trafford

The correct answer a) Velodrome

8. After the 2012 Games in London, where will the next Summer Olympic Games be held?

a) Brazil
b) Belize
c) Bolvia

The correct answer is a) Brazil

9. How much water will the Aquatics Centre use?

a) 5 million litres
b) 30 million litres
c) 10 million litres

The correct answer is c) 10 million litres

10. What type of sport will this specially-built course at Lee Valley be used for?

a) Watersports
b) Triathlon
c) Cycling

The correct answer is a) Watersports
11. Which country held the last Summer Olympic Games?

a) Bolivia
b) China
c) Denmark

The correct answer is c) China

12. Which sport will kick off the games?

a) Women’s rugby
b) Women’s football
c) Women’s golf

The correct answer is b) Women’s football

13. How many sports will feature in the games?

a) 36
b) 55
c) 70

The correct answer is a) 36

14. Which of these Olympic venues is outside London?

a) Wembley Stadium
b) Olympic Stadium
c) Millennium Stadium

The correct answer is c) Millennium Stadium

15. Who are the official London 2012 mascots?

a) Wendey and Mathew
b) William and Mary
c) Wenlock and Mandeville

The correct answer is c) Wenlock and Mandeville

18. Which sport will be played on the Prime Minister’s doorstep?

a) Fencing
b) Long jump
c) Beach volleyball

The correct answer is c) Beach volleyball

19. What is the name of the building where the track cycling event will take place?

a) Velodrome
b) Eton Manor
c) Old Trafford

The correct answer a) Velodrome

20. After the 2012 Games in London, where will the next Summer Olympic Games be held?

a) Brazil
b) Belize
c) Bolvia

The correct answer is a) Brazil

21. How much water will the Aquatics Centre use?

a) 5 million litres
b) 30 million litres
c) 10 million litres

The correct answer is c) 10 million litres

22. What type of sport will this specially-built course at Lee Valley be used for?

a) Watersports
b) Triathlon
c) Cycling

The correct answer is a) Watersports
23 What is the official website of the 2012 Olympics?
Olympics2012.com
OlymicGames2012London.com -Answer
London2012.eu
London2012.com

24 The Olympic Games are organized for the … time.
33th
43th
23th
37th
27th -Answer

25 When did the IOC decide to let London organise the 2012 Olympics?
2008
2009
2007
2005 -Answer
2006

26 How many Olympic disciplines will be played?
17
26
21
32

27 Give the end date for the 2012 Olympic Games.
August 5, 2012
July 16, 2012
August 17, 2012
August 12, 2012

28 Which sport will not be played during the 2012 Olympics?
Canoeing
Fencing
Baseball -Answer

29 What’s the official name for the organisation of the 2012 Olympics?
London Organising Olympic 2012
Olympic London Official – Olympic Games and Paralympic Games
Olympic Delivery Authority
London Organising Committee of the Olympic Games and Paralympic Games

30 The 2012 Olympic Games are also known as
The 2012 Winter Olympic Games
The 2012 Summer Olympic Games -Answer

31 What is the official name for the 2012 Olympic Games?
Summer Olympics Games of the XXX Olympiad
2012 Summer Olympic Games
Games of the XXX Olympiad -Answer

32 Give the start date for the 2012 Olympic Games.
July 27, 2012 -Answer
July 20, 2012
June 30, 2012
August 1, 2012
33 Who won the first medal (Bronze) for India at the London Olympics 2012?

Gagan Narang

34 Who won silver medal for India in the final of the Men’s 66kg Freestyle wrestling at the Olympics 2012?

Sushil Kumar

35 Name the team who won their 2nd consecutive Olympic hockey gold?
Netherlands
Indian-Army Question-Paper
Indian Territorial Army – Solved Question Paper

Section I-Essay

A) Write an Essay in about 300 words in any one of the following topics mentioned below ?
1) Inflation and its effect.
2) Indian’s Foreign Relations.
3) The Lokpal Bill.
4) Energy Security,India’s current Energy Status,Challenges in front of India.
5) The importance of the MGNREGA.

Section II- General Awareness

1) Whose reign was called the Golden Age of the Mughal ?
Ans: Shahjahan

2) Which of the following is not a basic industry?
Ans: paper

3) IBIN stands for ?
Ans: India Backbone Implementation Network

4) What is “Astra” ?
Ans: Its a air to air missile.

5) A standing army was first introduced in Medieval India by ?
Ans: Iltumish

6) Which games are going to be held are scheduled to be held in 2017 in London ?
Ans:The 16th World Championships in Athletics

7) Press freedom day falls on which date?
Ans: May 3

8) World Intellectual Property Day falls on which date ?
Ans: April 26

9) What is a Catalyst ?
Ans: a substance that increases the rate of a chemical reaction without itself undergoing any permanent chemical change.

10) Gwadar port is developed by china in which country ?
Ans:Pakistan

11) International Mother earth day ?
Ans: 22 April

12) Who signs one rupee currency note of India ?
Ans: Finance Secretary

13) Which country apart from India has provision for non discrimination ?

14) What is SX 40?
Ans: SX40 is the flagship Index of MCX-SX

15) Dabhol Power Station is in which state ?
Ans: Maharashtra state

16) Planning commission of India Presided by ?
Ans: Prime minister of India

17) 9th Chairman of Asian Development Bank ?
Ans: Takehiko Nakao

18) Venue for first world test series will be at ?
Ans: England & Wales

19) Garo-Khasi range is in ?
Ans: meghalaya

20) Which mobile company name matches with one of the river name in the world?
Ans: Nokia

21) Who wrote the declaration of Independence ?

22) The pipeline between Russia and Azerbaijan is called..?
Ans: Kazi Magomed pipeline

23) NN Vohra is governor of which state?
Ans: J&K

24) Who said patriotism is religion & religion is love for India ?
Ans: Bankim Chandra Chaterjee

25) Jhansi Merger after 1857 freedom battle was the result of?

26) Pt Ravi Shankar Won the World Music Album award for?
Ans: The Living Room Sessions Part 1

27) When is world press day ?
Ans: May 3

28) Which Muslim intruders attacked India 1st?

29) who is cci vice president ?

30) Number of schedules in constitution of india ?
Ans: 12

31) Jharli is in which state ?
Ans: Haryana

32) which country give asylum to snowden ?
Ans:Russia

33) Sahyadri range is also known as ?
Ans: Western Ghats

34) Which state does not touch myanmar State ?
Ans: The state which touch myanmar are : 1 nagaland 2 manipur 3 mizoram 4 arunachal pradesh

35) KolDam dam is in which state ?
Ans: Bilashpur, Himachal pradesh

36) Which gas was used to kill civilians in syria by the government
Ans: Sarin

37) WWW invented by ?
Ans: Tim Berners-Lee.

38) Pipeline project from Azerbaijan to Italy is known as ?
Ans: Trans Adriatic Pipeline

39) Khasi, Garo languages belong to which state?
Ans: Meghalaya

40) Name of god with three faces and surrounded by animal in harappan civilization ?
Ans: The Pasupati

41) Who conducts Panchayati Raj Elections ?
Ans: State election Commissioner

42) Bangalore-dabhol pipeline. where is dabhol located ?
Ans: Maharashtra State

43) India’s first station at Arctic?
Ans: Himadri station

44) what was discovered by william harvey?
Ans: the circulation of blood

45) SFIO full form?
Ans: Serious Fraud Investigation Office

46)The biggest coral island in India is ?
Ans: lakshwadweep

47) The 40th G8 summit was due to be held in 2014 ?
Ans: Russia

48) In how many countries India has acceded to Madrid Protocol which allows Indian companies to register their trademarks by filing a single application.
Ans:89

49) Star Movies new channel
Ans: Star movies action

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply