Menu Close

Category: Union Bank Placement Paper

Union Bank Placement Paper

Union Bank Placement Paper

Quantitative Aptitude Paper :

1. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.

2. A wizard named Nepo says ?I am only three times my son?s age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old.? How old is Nepo?
Ans. 360 years old.

3. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?
Ans. Three.

4. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the previous day. How many bananas did he eat on the first day?
Ans. Eight.

5. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to boil four eggs?
Ans. Five minutes.

6. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and container A is full of water while the other two are empty. If from container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in container A?

7. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.

8. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?
Ans. BC = 4 cm.

9 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.

10. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.

11. If Log2 x ? 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?
Ans. x = e2 or e3.

12. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten?s place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?
Ans. 46

13.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins.

14.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?
Ans.18 hours.

15. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9

16. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64 minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?
Ans. 32 8/11 minutes.

17. Solve for x and y: 1/x ? 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.
Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.

18. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?
Ans. 20 %.

19. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Ans. 10.

20. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?
Ans. Friday.

21. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?
Ans. 1700 men.

22. From 5 different green balls, four different blue balls and three different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking at least one green and one blue ball?
Ans. 3720.

23. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled?
Ans. 167 minutes.

24. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is his usual time?
Ans. 3 hours 20 minutes.

25. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans.46 steps.

Union Bank Of India PO Question Paper
1. Accident is related to Carefulness in the same way as Disease is related to(a) Sanitation
(b) Treatment
(c) Medicine
(d) Doctor

Ans: (a) Lack of second results in the first
2. Aflatoxin is related to Food poisoning in the same way as Histamine is related to
(a) Allergy
(b) Headache
(c) Anthrax
(d) Inhabited Ans

Ans: (a) First causes the second
3. Ostrich is related to Antelope in the same way as Egret is related to
(a) Cow
(b) Buffalo
(c) Camel
(d) Zebra

Ans: (b) Both live together to derive benefits from each other 4. Hong Kong is related to China in the same way as Vatican is related to?
(a) Canada
(b) Mexico
(c) North America
(d) Rome
Ans: (d) Hong Kong is a city in china. Similarly, Vatican is a city in Rome
5. Forfeit related to Surrender in the same way as Remit is related to
(a) Perceive
(b) Confiscate
(c) Exempt
(d) Refrain
Ans: (d) The words in each pair are synonyms

Each of the questions below consists of a question and two statements marked I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
(c) If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.
6. What does ?Ne? stands for in the code language?
I. ?Na Ni Nok Ne? means ?I will tell you? and ?Ni Nok Ne Nam? means ?he will tell you? in that code language. II. ?Ni Ne Mo Nam? means ?will he call you? and ?Ne Mok Sac Ni? means ?how will you go? in that code language.
Ans (d)

7. Who amongst P, Q, R, S, T and U is the tallest?
I. P is taller that R and T but not as tall as U, who is taller than Q and S.
II. R is the third in height in the ascending order and not as tall as U, P and Q, Q being taller than P but not the tallest.
Ans (c)

8. Who among A, B, C, D, E & F read the book last?
I. F, who gave the book to B after reading, was third to read the same.
II. C, who read the book after A, was the third person to read the book before it reached E.
Ans (d)

9. Who is paternal uncle of Pavan?
I. Pavan is brother of Poornima, who is daughter of Meena, who is sister of Kumar, who is brother Smrithi.
II. Prithvi is brother of Indrajith, who is husband of Poornima, who is mother of Ganga, who is sister of Pavan.
Ans: (b) 1

10. What is Milan?s rank in the class of 44 students?
I. Ramesh, whose rank is 17th in the class, is ahead of Shyam by 6 ranks, Shyam being 7 ranks ahead of Milan.

II. Suketu is 26 ranks ahead of Milan and Shyamala is 6 ranks behind Milan while Savita stands exactly in the middle of Shyamala and Suketu in ranks, her rank being 17. Ans: (c)

Directions (questions 11 to 15): Read the following information and answer the questions given below.
(i) A, B, C, D, E, F and G are seven members standing in a row (not necessarily in the same order) facing north.
(ii) C and B have as many members between them as G and C have between them.
(iii) D, who is 3rd from the extreme left, is 3rd to the left of E.
(iv) A and D are neighbors and F and C are neighbors.
11. Which of the following statements may be false?
(a) A is the 3rd to the left of F
(b) D is 3rd to the left of E
(c) F is 3rd the right of A
(d) B is 3rd to the left of C
(e) None of these
Ans: (d)

12. Which of the following statements is true?
(a) C and E are neighbors
(b) E is to the immediate left of F
(c) C is to the immediate left of D
(d) A is to the immediate left of D
(e) None of these
Ans: (d)

13. Who is at the extreme right?
(a) Data inadequate
(b) G
(c) B
(d) E
(e) None of these
Ans: (a)

14. Which of the following given two pairs of neighbors?
(a) A, C and D, C
(b) A, B and E, G
(c) D, C and E, F
(d) C, F and C, E
(e) None of these
Ans:(c)

15. What is the position of F?
(a) Immediate to the right of E.
(b) Third to the left of G
(c) Immediate to the left of C
(d) 5th to the right of B
(e) None of these

Ans: (e)
16. Four of the following five groups of letters are alike in some way while one is different. Find out which one is different.
(a) ISLOJ
(b) LUOQM
(c) AKDGB
(d) FPILG
(e) NXQTO
Ans: (b)

17. In the sequence given below the sum of the two digits which immediately precede the digit ?4? exceeds the sum of the two digits which immediately follow the digit 4 and sum of the two digits which immediately follow the digit 6 exceeds the sum of the two digits which immediately precede the digit 6. How many such 4?s and 6?s together are there?
5 4 4 6 2 6 3 5 6 4 2 8 4 3 7 6 6 4 8 3
(a) 4
(b) 6
(c) 3
(d) 5
(e) None of these
Ans: (a)

18. Below are given six three-digit numbers. The digits comprise of numeric and letters. The letter indicates its serial order in the English alphabet. What will be the middle digit of the 4th number when the numbers are arranged in the descending order after interchanging numeric in each number without altering the place of letter in the number?

19. F, 2H9, 98B, D76, 7A6, 61E
(a) 8
(b) 9
(c) 6
(d) 7
(e) None of these
Ans: (e)
UBI Aptitude and Reasoning for PO and Specialists officers exam
UBI Exam Preparation Material

Union Bank of India UBI-Aptitude and Reasoning model questions with answers for practice Union Bank of India UBI-Specialists officers upcoming written test examination model quantitative aptitude questions for practice. For UBI Probationary clerks and specialists officers examination consists Aptitude, Reasoning, numerical ability, and general awareness current affairs. UBI specialists officers 2013-2014 recruitment notifications explains that 50 questions carrying 50 marks Learn and practice UBI largest collection of previous years free solved sample placement papers of aptitude and reasoning questions with detailed explanations with latest current affairs updations

Directions (1-10) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

1. 38% of 4500 – 25% of ? = 1640

(1) 260

(2) 270

(3) 280 (Ans)

(4) 290

(5) None of these

Explanations : 4500 * 38/100 – x * 25/100 = 1640

? 1710 – 1640 = x/4

? x/4 = 70

? x = 280

2. (?)2 + 152 – 332 = 97

(1) 33

(2) 32

(3) 34

(4) 30

(5) None of these (Ans)

Explanations : x2 + 152 – 332 = 97

? x2 = 97 + 1089 – 725

? x2 = 1186 – 225 = 961

? x = 31

3. (7921 + 178) – 5.5 = ??

(1) 1512

(2) 1521 (Ans)

(3) 1251

(4) 1531

(5) None of these

Explanations : 7921 / 178 – 5.5 = ?x

44.5 – 5.5 = = ?x

? 39.0 = ?x

? x = 1521

4. 9/10 + 3/11 + 7/15 = ?

(1) 1 217/330

(2) 1 221/330

(3) 1 211/330 (Ans)

(4) 1 197/330

(5) None of these

Explanations : 9 + 3 + 7 = 297 + 90 + 154 = 541
10 11 15 330 330

= 1 211
330

5. 1/4th of 1/2 of 3/4th of 52000 = ?

(1) 4875 (Ans)

(2) 4857

(3) 4785

(4) 4877

(5) None of these

Explanations : 52000 * 3/4 * 1/2 * 1/4 = 4875

6. 57/67 * 32/171 * 45/128 = ?

(1) 15/262

(2) 15/268 (Ans)

(3) 15/266

(4) 17/268

(5) None of these

Explanations : 57/67 * 32/171 * 45/128 = 15/268

7. 283 * 56 + 252 = 20 * ?

(1) 805 (Ans)

(2) 803

(3) 807

(4) 809

(5) None of these

Explanations : 283 * 56 + 252 = 20*x

? 15848 + 252 = 20*x

? x = 16100/20

? x = 805

8. (5863 – ?2704) * 0.5 = ?

(1) 2955.5

(2) 2905.5 (Ans)

(3) 2590.5

(4) 2909.5

(5) None of these

Explanations : (5863 – ?2704) * 0.5

= 2905.5

9. 3?42875 – ? = 21

(1) 18

(2) 13

(3) 15

(4) 11

(5) None of these (Ans)

Explanations : ?42875 – x = 21

35 – x = 21

x = 14

10. 25639 – 5252 – 3232 = ?

(1) 17255

(2) 17551

(3) 17515

(4) 17155 (Ans)

(5) None of these

Explanations : 25639 – 5252 – 3232 – 25639 -8484 = 17155