Menu Close

Category: SIB reasoning papers

SBI reasoning papers

1. Which of the following expressions is correct if the expression Z > Y = W < V is definitely correct ?
(A) V > Y
(B) W < Z (Ans)
(C) Z > V
(D) Y = V
(E) None of these

2. Which of the following figures represents the relation between ‘Sparrows’, ‘Birds’ and ‘Crows’ ?

(Ans) – b
Explanation : Sparrows and crows are different from one another but both belong to Birds.

3. A ‘Tumbler’ is related to ‘Empty’ in the same way as a ‘Seat’ is related to ‘——— ‘.
(A) Occupied
(B) Person
(C) Chair
(D) Sitting
(E) Vacant (Ans)
Explanation : As Tumbler is emptied similarly seat is vacant

4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one does not belong to the group ?
(A) Long
(B) Tall
(C) High
(D) Short
(E) Dim (Ans )
Explanation : All the rest belong to size

5. ‘Army’ is related to ‘Land’ in the same way as ‘Navy’ is related t o ‘———-‘.
(A) Ships
(B) Battle
(C) Water (Ans )
(D) Admiral
(E) Defence
Explanation : As ‘Army’ is related to ‘Land’ similarly ‘Navy is related to ‘Water’.

6. How many such pairs of letters are there in the woid RETURNS, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three (Ans)

7.If each alphabet in the word FRACTION is arranged in alphabetical order (from left to right), and then each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter in English alphabetical series, which of the following will be fourth from the right side of the new arrangement thus formed ?
(A) M (Ans)
(B) J
(C) P
(D) E
(E) Q
8. Town D is 13 km towards the East of town A. A bus starts from town A, travels 8 km towards West and takes a right turn. After taking the right turn, it travels 5 km and reaches town B. From town B the bus takes a right turn again, travels 21 km and stops. How far and towards which direction must the bus travel to reach town D ?
(A) 13 km towards South
(B) 5 km towards West
(C) 21 km towards South
(D) 5 km towards South (Ans)
(E) None of these

9. What will come in place of question-mark (?) in the following series ?
HK. JM ? NQ PS
(A) NL
(B) LO (Ans)
(C) KN
(D) KO
(E) None of these

10. A disease would always necessarily have—
(A) Medicine
(B) Bacteria
(C) Cause (Ans)
(D) Cure
(E) Fever

Directions—(Q. 11-17) Study the following information carefully and answer the given questions— Seven friends A, B, C, D, E, F and G studied in colleges X, Y and Z and are currently in different professions namely, Medicines, Fashion designing, Engineering, Business, Acting, Teaching and Architecture (not necessarily in the same order). At least two and not more than three friends had studied in the s < ime college. C is an architect and studied in college Y. E is not a businessman. Only G amongst the seven friends studied in college along with E. Fis an engineer and did not study in college Y. B is an actor and did not study in the same college as F. A did not study in college Z. Those who studied in college X are neither Fashion Designers nor teachers. None of those who studied in college Y is a teacher.

11. Which of the following groups represents the students of college Y ?
(A) C, E, G
(B) A, C, D
(C) A, B, C (Ans)
(D) D, B, C
(E) None of these

12. Who amongst the following is in the profession of Medicines ?
(A) E (Ans)
(B) G
(C) A
(D) D
(E) None of these

13. Who amongst the following is a teacher ?
(A) A
(B) D (Ans)
(C) E
(D) G
(E) None of these

14. What is the profession of A ?
(A) Teaching
(B) Medicines
(C) Business
(D) Fashion Designing (Ans)
(E) None of these

15. Which of the following combination of person, college and profession is definitely correct ?
(A) E – X – Fashion Designing
(B) F – X – Engineering
(C) A – Y – Businessman
(D) D – Z – Teaching (Ans)
(E) None of these

16. Who amongst the following have studied in college Z ?
(A) B, A
(B) C, F
(C) B , D, F
(D) A, D
(E) D, F (Ans)

17. What is the profession of F ?
(A) Engineering (Ans)
(B) Business
(C) Medicines
(D) Acting
(E) None of these

Directions—(Q. 18-22) In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Give answers—
(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either conclusion I or conclusion II follows
(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(E) If both conclusion I and conclusion II follow

18. Statements:
All districts are cities.
All states are cities.
Some cities are countries.
Conclusions :
I. Some states are districts.
II. Some countries are states.

19. Statements:
All keys are locks.
No lock is a door.
All doors are windows.
Conclusions :
I. No key is a door.
II. Some windows are locks

20. Statements:
All books are pages.
All libraries are books.
All words are pages.
Conclusions :
I. All words are books.
II. All libraries are pages.
21. Statements :
Some clouds are ashes.
Some ashes are particles.
All particles are elements.
Conclusions :
I. No particle is a cloud.
II. Some elements are ashes.

22. Statements :
All ships are aeroplanes.
All trucks are ships.
All cars are trucks.
Conclusions :
I. Some ships are not cars.
II. All cars are aeroplanes.
23. Who amongst the following sits exactly between V and Y ?
(A) Q (Ans)
(B) W
(C) R
(D) T
(E) Z

24. Which of the following is not true regarding T ?
(A) T is an immediate neighbour of Z’s wife
(B) No male is an immediate neighbour of T
(C) Q sits second to right of T
(D) The one who sits third to the left of T is a male
(E) All are true (Ans)

25. Which of the following statements regarding S is definitely correct ?
(A) S is one of the male members of the group
(B) Both the immediate neighbours of S are females
(C) S sits third to the left of T
(D) W is a n immediate neighbour of S (Ans)
(E) S sits second to the right of Q

26. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of T ?
(A) RQ
(B) WZ
(C) YV
(D) WY (Ans)
(E) None of these

27. What is the position of T with respect to Z ?
(A) Second to the left
(B) Immediately to the right
(C) Third to the left
(D) Second to the right
(E) Third to the right (Ans)

28. Who amongst the following is V’s wife ?
(A) Q
(B) Y (Ans)
(C) R
(D) T
(E) None of these

29. Who amongst the following has a male sitting to the immediate left and the right ?
(A) Y
(B) R (Ans)
(C) Q
(D) S
(E) None of these

30. How many people sit between V and S when counted in anticlock-wise direction ?
(A) None
(B) One
(C) Two (Ans)
(D) Three
(E) Four
Explanation :
Directions—(Q. 31-35) In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer—
(A) If only Assumption I is implicit.
(B) If only Assumption II is implicit.
(C) If either Assumption I or Assumption II is implicit.
(D) If neither Assumption I nor Assumption II is implicit.
(E) If both Assumptions I and II are implicit.

31. Statement : Give adequate job related training to the employees before assigning them full fledged work.
Assumptions :
I. Training helps in boosting the performance of employees.
II. Employees have no skill sets before training is provided to them.
Ans : (E)

32. Statement: Take a ferry or a boat instead of a bus to reach the Kravi islands faster.
Assumptions :
I. The islands being in remote location are not easily accessible.
II. Ferries and boats are available to travel to Kravi islands.
Ans : (B)

33. Statement: The government has decided to run all commercial vehicles on bio-fuels in order to save the depleting fossil fuel reserves.
I. It is possible to switch over from fossil fuel to bio fuels for vehicles.
II. Sufficient amount of bio-fuel can be produced in the country to run all commercial vehicles.
Ans : (E)

34. Statement: To save the environment enforce total ban on illegal mining throughout the country.
Assumptions :
I. Mining which is done legally does not cause any harm to the environment.
II. Mining is one of the factors responsible for environmental degradation. ,
Ans : (E)

35. Statement: Banks should always check financial status before lending money to a client.
I. Checking before lending would give a true picture of the client’s financial status.
II. Clients sometimes may not present the correct picture of their ability to repay loan amount to the bank.
Ans : (A)

Directions—(Q. 36-40) In each question below a statement is given followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a practicable and feasible step or administrative decision to be taken for follow-up, improvement, or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume every thing in the statement to be true, and decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing. Give answers—
(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follows
(E) If both I and II follow

36. Statement : An increasing number of farmers prefer to avail loans from local moneylenders instead of the banks owing to • complicated paperwork involved in banks.
Courses of action :
I. Local moneylender s who charge interest rates lower than the banks should be punished.
II. Banks should simplify the procedure to avail loans so as to suit the farmers.
Ans : (B)

37. Statement : Indigenous tribes living near Amazon forests are cutting down trees to cover their basic needs, thus severely affecting the ecological balance in the area.
Courses of action :
I. All the tribes living near the Amazon rainforests should be forced to shift to urban areas of the country.
II. The tribes should be allowed to continue doing so as they cut down trees for their basic needs and not for commercial purposes.
Ans : (A)

38. Statement : A major river in the city was reduced to a polluted and dirty canal after tonnes of sewage made way into it over the years.
Courses of action :
I. All those who dumped garbage and sewage into the river should be penalized.
II. The g o v e r n m e nt should modify the sewage system and find an alternate way to dump city’s waste.
Ans : (E)

39. Statement : Water table in most parts of the State has gone down to such a level that its extraction for irrigation purposes is not economical any more.
Courses of action :
I. Extraction of ground water for any purpose in the State should be banned for some time in order to replenish the water table.
II. The Government should make provisions for alternative methods of irrigation so that the farmers are not compelled to use ground water
Ans : (E)

40. Statement : A university librarian reported increased cases of theft of books from the library.
Courses of action :
I. Stricter security arrangements should be put in place in order to prevent such incidents.
II. All the students in the university should be made to pay a hefty fine in order to replace the lost books.
Ans : (A)

Directions—(Q. 41-50) In each of the questions given below which one of the following five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

Ans & Explanation : (c) Both letters from lower row change their positions in next figure in upper low. In square the black portion is moving 1 step forward in clockwise direction in every next figure. New letters appear in every next figure in lower row.
Ans : (c)

Ans : (A) All the symbols change their positions as shown in the diagram. The same process is repeated in the subsequent figures.
Ans & Explanation : (A) The symbol (?) is appearing at same position in 1,3,5 and 2, 4,6 figures. The symbol (*) is moving forward anticlockwise in I, 1/2, 1, 1/2,——–design. A new symbol is appearing 1/2, 1/2, 1/2,….. step clockwise in every figure in lower row.
Ans & Explanation : (E) All the symbol change their position as shown in the diagram. The same process is repeated in the subsequent figures

Ans & Explanation : (B) The circle design is opposite to each in (1,2), (3,4) and (5,6). The symbol (P) is moving forward anticlockwise and moving clockwise on its axis in (+1,0, 0,+1,0,….) design. The symbol (U) is also moving forward anti-clockwise and moving its own axis in clockwise and moving its own axis in clockwise direction.
Ans & Explanation : (D) The symbol (?) and (•) is appearing in 1, 3, 5 and 2,4,5 and 2,4,6 figures. A new symbol is appearing in the middle of 2,4,6 figures. In lower row, the symbol is appearing on right corner in upper row in (1,2), (3,4) and (5,6) figures.
Ans & Explanation :(E) The symbol (­») is moving forward one­one step clockwise in every next figure (t^) the long hand and the short hand is moving one by one 45°, 45°, 45°, 45°, clockwise and anticlock­wise respectively.
Ans & Explanation : (A) All the symbols change their positions as shown in the dia­gram and a new symbol appears at middle position. The same process is repeated in the sub­sequent figures.

Ans & Explanation : (D) All the symbols change their positions as shown in the diagram. The same process is repeated
South Indian Bank-SIB Reasoning

-SIB Previous year Question paper 2012,2011,2010

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall
Ans : (E)

2. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these
Ans : (C)

3. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined
Ans : (D)

4. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of — 17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?
(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these
Ans : (D)

5. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more
than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—
(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y
Ans : (D)

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Copper
(E) Brass
Ans : (E)

7. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?
(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these
Ans : (B)

8. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)

9. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

10. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that
code ?
(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 11–15) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.
T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 ? U H 6 L

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)

12. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6?
(E) QKB
Ans : (E)

13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)

14. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?
(A) FUJ
(B) JU?
(C) FU?
(D) JU5
(E) None of these
Ans : (D)

15. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?
(A) 1
(B) ?
(C) F
(D) 7
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements, disregarding commonly known facts. Then decide which of the answer (A), (B), (C), (D) and (E) is correct answer and indicate it on the answer sheet. Give answer—

(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either conclusion I or conclusion II follows
(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(E) If both conclusions I and II follow
Ans : (C)

16. Statements :
Some cards are plastics.
Some Plastics are metals.
All metals are pots.
Conclusions :
I. Some pots are cards.
II. No pot is a card.
Ans : (C)

17. Statements :
All chairs are tables.
All tables are trains.
All trains are buses.
Conclusions :
I. All tables are buses.
II. All trains are tables.
Ans : (A)

18. Statements :
Some machines are computers.
Some computers are calculators.
Some calculators are phones.
Conclusions :
I. Some phones are computers.
II. Some computers are machines.
Ans : (B)

19. Statements :
All spoons are bowls.
Some bowls are glasses.
Some glasses are plates.
Conclusions :
I. Some glasses are spoons.
II. Some plates are bowls.
Ans : (D

20. Statements :
Some envelopes are packets.
Some packets are boxes.
All boxes are parcels.
Conclusions :
I. Some parcels are packets.
II. Some parcels are boxes.
Ans : (E)

Directions—(Q. 21–25) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read both the statements and give answer—
(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question (E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question

21. Among D, B, J, T and F who was the first person to reach the office ?
I. D reached before J and F but after B.
II. B was not the first to reach office.
Ans : (E)

22. What is the code for ‘not’ in the code language ?
I. In the code language ‘do not go’ is written as ‘la ra de’.
II. In the code language ‘go to school’ is written as ‘ka ma ra.’
Ans : (D)

23. How many children are there in the class ?
I. Rita ranks 23rd from the top.
II. Anita ranks 17th from the bottom and is five ranks above Rita.
Ans : (E)

24. How is Neela related to Deepa ?
I. Neela’s mother is Deepa’s brother’s wife.
II. Neela is the only granddaughter of Deepa’s mother.
Ans : (C)

25. R is in which direction with respect to T ?
I. R is to the east of H who is to the north of T.
II. Q is to the east of T and to the South of R
Ans : (C)

Directions—(Q. 26–30) These questions are based on the following arrangements I & II. Study them carefully and answer the questions that follow—

I. P T 7 A # 4 B C 3 @ K F 1 9 ?
II. E H L © 6 8 $ U 5 J M 2 D% 1

26. How many such symbols are there in arrangements I & II together each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a numeral ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)

27. If P7© : TAL : : B3J : ?
(A) @KJ
(B) C@J
(C) C@5
(D) 3KJ
(E) None of these
Ans : (C)

28. Which element will be third to the right of seventh element from right end in the arrangement I if the order of its elements is reversed ?
(A) 7
(B) #
(C) F
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)

29. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the position of the elements in the above two arrangements ?
H7 ©# 8B ?
(A) U3
(B) $C
(C) 3J
(D) UC
(E) None of these
Ans : (A)

30. If the third, the fifth, the seventh and the ninth elements in arrangement II are replaced by the respective elements in arrangement I, which element will be third to the left of sixth element from the right end in arrangement II ?
(A) $
(B) B
(C) 7
(D) L
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 36–40) These questions are based on the following information— Seven persons R, J, M, Q, L, T and K conduct workshop on Developing Managerial skills in seven different companies A, B, C, D, E, F and G on a different day of the week from Monday to Sunday. The order of persons, companies and days of the week are not necessarily the same. J organizes workshop in Company D on Wednesday. Q does not conduct workshop for companies A or C and conducts on the next day of L who conducts the workshop for Company F. T conducts workshop for Company E on Friday. K conducts workshop on Monday but not for Company C or G. M conducts workshop for Company A but not on Tuesday.

31. Who conducts workshop on Saturday ?
(A) M
(B) Q
(C) L
(D) Q or L
(E) None of these
Ans : (C)

32. On which day does Q conduct the workshop ?
(A) Sunday
(B) Saturday
(C) Tuesday
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (A)

33. M conducts workshop on which day ?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Tuesday
(D) Thursday
(E) None of these
Ans : (D)

34. Which of the following combinations of person-company and day is correct ?
(A) K–B–Wednesday
(B) R–B–Monday
(C) K–C–Monday
(D) K–G–Sunday
(E) None of these
Ans : (E)

35. Who conducts workshop for Company C and on which day ?
(A) R, Thursday
(B) R, Tuesday
(C) Q, Saturday
(D) Q, Sunday
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 36–40) Below in each question are given two statements (a) and (b). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer—
(A) If statement (a) is the cause and statement (b) is its effect
(B) If statement (b) is the cause and statement (a) is its effect

36. (a) Government of state ‘X’ imposed a higher sales tax on petroleum products compared to the neighbouring states.
(b) All the petrol pumps in the state observed ‘bandh’ in protest.
Ans : (A)

37. (a) Attendance for the All India examination held in July 2006 was poor at all the centres.
(b) Western States of the country were affected by heavy floods during July 2006.
Ans : (D)

38. (a) High Court has declared stay on construction of residential buildings on the land under dispute.
(b) A large number of middle class salaries people had booked flats in the buildings under dispute.
Ans : (C)

39. (a) Residents in the locality have now decided to launch a cleanliness drive.
(b) Civic authorities in the city have recorded many cases of Cholera and gastro.
Ans : (B)

40. (a) Senior citizens of the city have complained about the late night disturbance caused due to loudspeakers used during festivals.
(b) Though, the Government has issued a directive banning late night celebrations involving use of loudspeakers, it is not being strictly followed in some of the areas.
Ans : (E)

Directions—(Q. 41-50) In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

41. (B) In each subsequent figure one time the three designs remain same and next time after shifting one side anticlockwise direction then it remain same position. Inside shaded part of the designs form after rotating 90° anticlockwise in the two designs and forms after rotating 90° clockwise in a simple
square design with this also.

42. (D) In each subsequent figure the outside bigger design ‘<’ forms after rotating 45° and 90° anticlockwise respectively and the inside smaller design ‘^’ forms after rotating 90° and 180° anticlockwise respectively.

43. (E)

44. (A) In each subsequent figure the curved lines on upper side straight horizontal line increase in sequence of 2, 3, 1 respectively from left to right and from upper side to lower side and one curved line is missing from back side each time. The curved lines on lower side straight horizontal line increase in
sequence of 3, 4, 2 respectively from left to right and from upper side to lower side and is also missing 1 and 2 respectively from back side.

45. (C) In each subsequent figure the designs shift half side anticlockwise first and then one side anticlockwise respectively and a new design forms one by one from back side each time then forward side respectively.

46. (E) In each subsequent figure one design forms on upper left side corner first and then this design shifts half side, one side and, one and half side clockwise respectively. These designs rotate 90° clockwise each time with this change also.

47. (B)

48. (A) In each subsequent figure the curved lines on the upper and lower side horizontal lines reverse in sequence one and three in clockwise direction from upper left respectively.

49. (B) In each subsequent figure the outside half circle forms inside after reversing and shifting one side anticlockwise and then it forms outside after reversing on the same side. So these sequences continue respectively. The second design square forms once on next side anticlockwise after reversing
from outside to inside.

50. (E) 71. (A)