Menu Close

Category: Rajastan Public Service Commission Paper

Rajastan Public Service Commission Exam Solved Paper

Rajasthan Admin Services (RAS/RTS) Pre Examination Solved General Knowledge and General Science Question Paper

1.Fourth buddhist council held in Kashmir under emperor:
A. Ashoka
B. Kala Ashok
C. Kanishka
D. Ajatshatru
Ans: C

2. Which place is situated between valley of Ghagghar and its tributaries:
A. Aalamgirpur
B. Lothal
C. Mohan Jodaro
D. Banawali
Ans: D

3. During Mourya period the Tax on Land was collected by officer:
A. Agronomai
B. Shulka-adhyaksha
C. Sita- Adhyaksha
D. Aka-Adhyaksha
Ans: C

4. During Gupta Period, Gujarat, Bengal, Deccan and Tamil is center of:
A. Cloth Production
B. Jewellary
C. Handicrafts
D. Afeef cultivation
Ans: A

5. During Sangam period Kon, Ko and Mannan is synonyms of:
A. Prime Minister
B. Finance Minister
C. Army Chief
D. King
Ans: D

6. “Ashta Diggaj” name is used for king:
A. Shivaji
B. Krishna dev rai
C. Rajendra -I
D. Yashovardhan
Ans: B

7. First Murti-Pooja(idol worship) in India was done for:
A. Brahma
B. Vishnu
C. Buddha
D. Shiv
Ans: C

8. Write of Book “Kitab-Ul-Hind” is:
A. Hasan Nizami
B. Minhas us siraj
C. Albaruni
D. Shams-A-Siraj afif
Ans: C

9. During Akbar period Land revenue system “Ain-A-Dahsala” was developed by”
A. Shahnawaj Khan
B. Abdul rahim Khankhana
C. Todarmal
D. Mullah Do Pyaja
Ans: C

10. “God know only good things of Human not his Caste, In next world there will not be any caste” This belongs to which scent:
A, Ramanand
B. Dadu
C. Nanak
D. Ramanuj
Ans: C

11.First three Universities (Kolkata, Mumbai, Madras) was etablished in year:
A. 1857
B. 1881
C. 1885
D. 1905
Ans: A

12. 1924 Congress adhiveshan was held under chairmanship of Mahatma Gandhi at:
A. Gaya
B. Amritsar
C. Belgaon
D. Kanpur
Ans: A

13. On 14th July 1942, “BHARAT CHODO ANDOLAN” was passed at:
A. Bombay
B. Vardha
C. Lucknow
D. Tripura
Ans: A

14. 19th century’s main Parsi Socialite is:
A. Jamshed Ji
B. Rustam Bahramji
C. Nawaji Tata
D. Bahramji M Mallbari

15. Find the Unmatched from following:
A. Mahi Bajaj sagar – Gujarat and Rajasthan
B. Chambal Pariyojna – Rajasthan and MP
C. Vyas Pariyojna – Rajasthan, Punjab and Haryana
D. Indira Gandhi Canal – Rajasthan and Punjab
Ans: D

16. Chota Nagpur plateau is known for:
A. Skilled workers
B. Minerals
C. Hydraulic Power
D. Fertile Soil
Ans: B

17. State with Highest Minerals exploration is:
A. Karnataka
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Tamilnadu

18. Tamilnadu-Andhrapradesh coastal area is known as:
A. Coromandel
B. Malabar
C. Konkan
D. North Sarkar
Ans: A

19. Rain during winter in Tamilnadu is because of:
A. Western Vikshob
B. South-West Mansoon
C. North-East Mansoon
D. South-East Mansoon
Ans: C

20. Maximum area of Manipur is:
A. Plain
B. Hill
C. plateau
D. Marsh (DALDAL)
Ans: B

21. Western Himalay is known for:
A. Forest
B. Metalic Minerals
C. Non-Metalic Minerals
D. Atomic Minerals
Ans: A

22. Kapili River is tributary of Following river:
A. Gnga
B. Gandak
C. Kosi
D. Brahmputra
Ans: D

23. Khari River is part of which River system:
A. Arab Sagar
B. Internal
C. None
D. Bay of Bengal
Ans: A

24. Sariska and Ranthambore is reserved for which animal:
A. Lion
B. Deer
C. Bear
D. Tiger
Ans: D

25. Which is newest Biosphere reserve of India:
A. Nokrek
B. Dehang Debang
C. Simpilipal
D. Cold Desert
Ans: C

26. Which of following is Not union territory:
A. Tripura
B. Daman and Deu
C. Lakshyadweep
D. Pudducherry
Ans: A

27. Kerala is known in world for:
A. Rubber
B. Sugarcane
C. Spices(GARAM-MASALE)
D. Rice
Ans: C

28. National park known for Rhino(GENDA):
A. Kaziranga
B. Gir
C. Ranthambore
D. Carbet
Ans: A

29. Mixed Agriculture is:
A. Growing different crops
B. Rabi and Khareef Crops at same time
C. Various Crops with Animal
D. Crops and Vegetables both at same time

30. “MOKA” coffee is produced by:
A. Iraq
B. Brazil
C. Argentina
D. Yaman
Ans: D

31. Which region is known for its Metals in South America:
A. Plateau of Brazil
B. Boliviya Plateau
C. Pentagonia Plateau
D. Oriniko Besin
Ans: A

32. Celebes sea is situated at:
A. Central America
B. South-East Asia
C. Arctic Sea
D. North Sea
Ans: B

33. “KALI MANTAN” is part of:
A. Honsu
B. Borniyo
C. Kyuba
D. Medagaskar
Ans: B

34. Baku is known for which Mineral::
A. Gold
B. Iron
C. Crude Oil
D. Zinc
Ans: C

35. Chilli is know for Mineral:
A. Gold
B. Manganese
C. Nitrate
D. Crude Oil
Ans: C

36. Which statement is correct:
A. India is situated on Western Hemisphere
B. Caspian Sea is Open sea
C. Rajasthan is situated in Cold desert region
D. North and South Poles are opposite poles
Ans: D

37. Indian Rupees Policy decision is taken by:
Ans: RBI

38. India Import which agri product:
A. Pulses
B. Coffee
C. Sugar
D. Food Oil
Ans: D

39. Which One is different:
A. TIL
B. GROUNDNUT (MOONGFALI)
C. ARANDI
D. SARSO(MUSTARD)
Ans: C

40. ICE float over water because of:
Ans: Low density from Water

41. Microscore uses which lens:
Ans: Convex

42. First Organic compound Produced in Laboratory was:
A. Citric Acid
B. Ackzelic Acid
C. Nitric Acid
D. Urea
Ans: D

43. Which is organic Acid:
A. Citric Acid
B. Sulfuric Acid
C. Nitric Acid
D. Sulfuric Acid
Ans: A

44. Petrol Contains:
A. Carbon+ Udajan

45. Carrier of parasite plasmodium:
A. Fly
B. Mosquito
C.Teek
D. Air
Ans: B

46. Color of leave is green because:
Ans: It reflect Green color and absorb other colors

47. Making of Curd from Milk is because of:
A. Virus
B. Bacteria
C. Prozoa
D. Other
Ans: B

48. H5N1 influenza is:
A. Goat flu
B. Bird Flu
C. Horse Flu
D. Cow Flu
Ans: B

49. Baby Blue Syndrome is because of:
A. Phasphate
B. Sulphate
C. Carbonate
D. Nitrate
Ans: D

50. Plant on Rocks are called:
A. ADHIPADEY
B. LAWANODBHIDHID
C. MARUDBHIDD
D. SHELLODBHIDD
Ans: D
RPSC Placement Paper
RPSC General Awareness Solved Paper

1. ?Food For Oil? programme running in which of the following countries was in news recently ?
(A) Kuwait
(B) Iran
(C) Iraq
(D) Lebanon
(E) None of these

2. The ?Supreme Court of India? recently declared which of the following proclamations unconstitutional ?
(A) Formation of an enquiry commission to probe Volcker Reports
(B) Dissolution of Bihar Assembly
(C) Setting up another commission in place of Phukan Commission
(D) Setting up a commission headed by an eminent diplomat to investigate recent Bomb Blast in Delhi instead of allowing CBI to do the same
(E) None of these

3. Which of the following is true about the recent discussion on the tariff reduction formulae proposed at the WTO ?
(A) India accepted the formulae presented by South Africa as it more or less matches with the formulae presented by it. South Africa was given the responsibility to find an amicably acceptable solution to the same
(B) India along with several others presented a formulae which was accepted by the USA but the EU refused to accept it
(C) USA, Australia and EU presented a formulae which is not acceptable to India
(D) India wishes to resign from the membership of the WTO as it is not ready sacrifice the interests of the agriculturists of India
(E) None of these

4. Which of the following European Countries was recently in news as violent riots broke out there ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) Spain
(D) France
(E) None of these

5. Sunil Mittal is adjudged the ?Business Leader of the Year? by which of the following news paper/magazines ?
(A) Businessworld
(B) Business India
(C) Economic Times
(D) Business Standard
(E) None of these

6. Thomas C. Schelling and Robert J. Aumann won the ?Nobel Prize-2005? for their contribution in the field of?
(A) Physics
(B) Economics
(C) Chemistry
(D) Literature
(E) None of these

7. India, recently decided to conduct a joint air exercise with which of the following countries ?
(The exercise was in news recently as a group of people was not in favour of such joint ventures)
(A) Britain
(B) Sri Lanka
(C) China
(D) France
(E) USA

8. India wants that the UN Security Council must have at least?
(A) 5 permanent members including India and China
(B) 7 permanent members including India and China
(C) 9 permanent members including India and China
(D) 11 permanent members including India and Pakistan
(E) 15 permanent members in both permanent and non-permanent category

9. Which of the following states was badly hit by a killer earthquake in October 2005 ?
(A) Himachal Pradesh
(B) Punjab
(C) Gujarat
(D) Haryana
(E) Jammu & Kashmir

10. R. K. Surati who won four Gold Medals in a Championship held in Pretoria recently is associated with which of the following games/sports ?
(A) Rifle Shooting
(B) Archery
(C) Power lifting
(D) 400 mt. Race
(E) None of these

11. Which of the following companies is not an IT/Software company ?
(A) Infosys
(B) Wipro
(C) NIIT
(D) Rolex
(E) All are IT/Software Companies

12. Which of the following is not a banking/finance related term ?
(A) NPA
(B) NAV
(C) Liquidity
(D) NAFTA
(E) IPO

13. Rahul Dravid was appointed the Captain of the Indian Cricket Team for one day series against which of the following ?
(1) Sri Lanka
(2) South Africa
(3) Australia
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (1) and (2)
(D) Only (3)
(E) (1), (2) and (3) all

14. ?Nalchik? which was recently in news, is a city in?
(A) Italy
(B) France
(C) Germany
(D) China
(E) Russia

15. Anju Bobby George won Gold Medal in 16th Asian Atheletics Meet held recently. The meet was organized in?
(A) South Korea
(B) India
(C) China
(D) Pakistan
(E) None of these

16. Who amongst the following is the Chairman of the Central Information Commission (CIC) set up recently under the Right to Information Act ?
(A) Sam Pitroda
(B) M. S. Swaminathan
(C) Rakesh Mohan
(D) Wajahat Habibullah
(E) None of these

17. The 13th SAARC meet was held in?
(A) Dhaka
(B) Kathmandu
(C) Islamabad
(D) New Delhi
(E) None of these

18. Who amongst the following is the author of the book ?The Mathematical Theory of Black Holes? ? (The author is regarded a great astrophysicists of the modern times)
(A) Dr. C. V. Raman
(B) Dr. J. V. Narlikar
(C) Dr. S. Chandrashekhar
(D) Dr. Homi Jehangir Bhabha
(E) Dr. Vikram Sarabhai

19. Asian Junior Table Tennis Championship matches were played recently in?
(A) China
(B) India
(C) South Korea
(D) Singapore
(E) None of these

20. Mr. Khurshid Mahmud Kasuri is the?
(A) External Affairs Minister of Pakistan
(B) External Affairs Minister of Bangladesh
(C) Home Minister of Pakistan
(D) Home Minister of Bangladesh
(E) None of these

21. What is India?s position in terms of the number of Internet users in the world ?
(A) 3rd
(B) 4th
(C) 5th
(D) 10th
(E) None of these

22. Which of the following countries had emerged as World?s largest Cell phone maker ? (As per the figures available upto April 2005)
(A) India
(B) USA
(C) Japan
(D) China
(E) None of these

23. Which of the following schemes is being implemented in rural areas which provides an assured employment of 100 days to a willing youth in India ?
(A) Sampoorna Gramin Rozgar Yojana (SGRY)
(B) National Rural Employment Programme (NREP)
(C) Rural Landless Employment Guarantee Programme
(D) Jawahar Rozgar Yojana (JRY)
(E) None of these

24. Who amongst the following is the author of the book ?Doctor Zhivago? ?
(A) Maxim Gorky
(B) Boris Pasternak
(C) Aldous Huxley
(D) George Eliot
(E) None of these

25. Who amongst the following is not a recipient of ?Bharat Ratna? ?
(A) Pt. Ravishankar
(B) Lata Mangeshkar
(C) Amitabh Bachchan
(D) Prof. Amartya Sen
(E) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

Rajastan Public Service Commission Exam Solved Paper

1. NREGA is different than other projects:
A. It is also implemented in Urban areas.
B. It provides Guarantee of 200 days employment
C. It provides employment within 1 Month of applications
D. Its not only Employment scheme but also a Law
Ans: D

2. Which Musical Instrument is played by Mouth:
A. IKTARA
B. ALGOJA
C. NOBAT
D. TASHA
Ans: B

3. Aurangzeb defeated Jodhpur king Jaswant singh in 1658 at Dharmat, which is located in state:
A. Rajasthan
B. MP
C. UP
D. Haryana
Ans: B

4. Jaisingh Suri was author of:
A. Hammirmardan
B. Hammir Mahakavya
C. Hammir Math
D. Hammir Raso
Ans: A

5. Divers uses which gas along with Oxygen in sea:
A. Helium
B. Nitrogen
C. Zenon
D. Amonia
Ans: A

6. RAJPRAMUKH post was renamed to Governer(RAJYAPAL) in year:
A. 1947
B. 1950
C. 1948
D. 1956
Ans: D

7. TALWAR BANDHAI is:
A. Tax taken by Jamindars on occasion of new New successor sworn in
B. Ritual done for solder while participating in War
C. Armaments to new Soldiers
D. Honor for Army chief on victory

8. Lathi Series is:
A. Cow species
B. Under ground water body
C. Mineral Belt
D. Wildlife series
Ans: C

9. Which process makes Western Rajasthan’s soil Acidic and Alkaline:
A. Percolation
B. Capillary Action
C. Drainage
D. Leaching
Ans: C

10. In ancient time Flood in Ghaggar River reaches to:
A. Talwara Lake
B. Hanuman garh
C. Anoopgarh
D. Fort Abbas
Ans: C

11. Two dams on Chamal, situated in Rajasthan:
A. Gandhisagar, Rana pratap sagar
B. Jawahar sagar, gandhi sagar
C. Jawahar sagar, Pratap sagar
D. Kota Beraj, Gandhi Sagar
Ans: C

12. Author of Defining moments:
A. Salman Rushdie
B. Amrita Pritam
C. Rajendra Shekhar
D. Jaswant singh
Ans: C

13. Rana Pratap sagar Power project is situated at:
A. Kota
B. Udaipur
C. Rawatbhata
D. Bikaner
Ans: C

14. Which district have highest Human density:
A. Ajmer
B. Barmer
C. Sriganganagar
D. Sirohi
Ans: A

15. CHOTI TEEJ is celebrated on Hindu Calander month of:
A. Chetra
B. Shrawan
C. Bhadrapad
D. Kartik
Ans: B

16. First woman to get “United Nations Woman together awards 2007” is:
A. Gayatri Devi
B. Vasundhra Raje
C. Renuka Choudhary
D. Jayanti Natarajan

17. Which component is not present in German Silver:
A. Copper
B. Aluminium
C. Zinc
D. Nickel
Ans: B

18. Asia’s Best Zinc,Lead ore are present at:
A. Rajpur dariba, Rajsamand
B. Delwada in Udaipur
C. Rampur Aagucha in Bhilwara
D. Jhamar-Kotra in Udaipur
Ans: C

19. “JHAMATYA and KHATKADYA is related to:
A. Gawari dance
B. Hela Khyal
C. Kuchamani Khyal
D. Ger Dance
Ans: A

20. Which district produces Highest calories:
A. Jaipur
B. Barmer
C. Sriganganagar
D. Nagaur
Ans: C

21. SEM in rajasthan is related to:
A. Ecological(PARISTHITIKI) Changes
B. Sand-dune construction
C. Deforestation
D. Soil erosion
Ans: A

22. Which city is called Cultural “Melting Point” of India:
A. Delhi
B. Lucknow
C. Bangalore
D. Hydrabad
Ans: D

23. Which country in 2007 blame Indian ambassador for govt. change:
A. Botsawana
B. Cameroon
C. Guyna Bisau
D. Laiberiya
Ans:C

24. State which is No. in production of Milk, Groundnuts, Salt and cotton:
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Punjab
Ans: C

25. Which state shares maximum border with Myanmar:
A. Manipur
B. Arunachal Pradesh
C. Mijoram
D. Nagaland
Ans: B

26. Which gland produces Milk producing hormone:
A. Pituitary Gland
B. Thyroid Gland
C. Parathyroid Gland
D. Adrenal glad
Ans: A

27. Big Bang theory is related to:
A. Formation of Continents
B. Formation of Universe
C. Formation of Himalaya
D. Formation of Soil
Ans: B

28. “Power Pack” Scheme is related to:
A. Electrification by Solar energy in remote areas
B. Automatic packaging for exports
C. Cement production process
D. Production of Packaging materials by Power
Ans: A

29. Famous Scent of Mewat regions during Medieval times:
A. Charandas
B. Laldas
C. Hariram das
D. Sundardas
Ans: B

30. Plants that can Face Possible Extinction are mentioned in:
A. Blue List
B. Green List
C. Red List
D. Yellow List
Ans: C

31. Length of Sethusamudram Shipping Canal Project is:
A. 166 KM
B. 167 KM
C. 168 KM
D. 169 KM
Ans: B

32. “BHARAT NIRMAN” Scheme is related to:
A. Uraban Development
B. Rural Development
C. Bridge and Roads
D. IT
Ans: B

33. TAGADI is wears in:
A. Neck
B. Hands
C. Waist
D. Legs
Ans: C

34. Commonwealth Games 2010 is held at:
A. Delhi
B. Nepal
C. Silon
D. Dhaka
Ans: A

35. “Fashion for Development” is related to:
A. To make new design of cloths
B. Independent organization for fashion development
C. New syllabus in Woman colleges
D. To make Khadi and Kota doria popular
Ans: A

36. Nagaur is known for which crop with Scent:
A. Cumin Seed (ZEERA)
B. Fenugreek (METHI)
C. Garlik (LEHSUN)
D. Coriander (DHANIA)
Ans: B

37. If a Radioactive substance decay Half in 10 days then:
A. Total decay in 20 days
B. Total decay in 40 days
C. 3/4 decay in 20 days
D. 1/4 decay in 5 days.

38. Temp. of Bulb Filament on lighting is:
A. 100-500 C
B. 1000-1500 C
C. 2000-2500 C
D. 3000-3500 C
Ans: C

39. In which book of Naipaul, Vinoda Bhave is referred as “A HOLLY FOOL”
A. A writer’s people ways of looking and feeling
B. Indian: A Million Mutnees
C. Half a life
D. A area of darkness
Ans: A

40. When Floating piece of Ice in water melt, The level of water:
A. Decrease
B. Increase
C. Remain same
D. Down or rise depends on temp. of water
Ans: D

41. GARH-BITHALI fort is:
A. Mehrangarh
B. Taragarh,ajmer
C. Taragarh, Bundi
D. Ranthambore
Ans: B

42. As per census 2001, which district have highest rural population %:
A. Tonk
B. Banswara
C. Sawaimadhopur
D. Pali
Ans: B

43. First state of rajasthan to accept Friendship with English is:
A. Jaipur
B. Kota
C. Udaipur
D. Jodhpur
Ans: B

44. Which city in Rajsthan has lower surface than the river’s surface near it:
A. Hanumangarh Junction
B. Pali
C. Tonk
D. Balotara
Ans: D

45. Oldest and developed canal system of India:
A. Ganga Canal
B. Sikri Canal
C. Indira gandhi canal
D. Godawari-Krishna Canal
Ans: A

RPSC General-Studies

Rajasthan Admin Services (RAS/RTS) Pre Examination Solved Previous Year Question Paper

1. Super Computer’s Word length Range is:
A. 16 Bits
B. 32 Bits
C. 64 Bits
D. 128 Bits
Ans: C

2. At which Fahrenheit Temperature, its double to Centigrade Temperature:
A. -6.7 F
B. -12.7 F
C. 135 F
D. 160 F
Ans: D

3. Which Inscription has “ASHOK” name:
A. Bhabru Inscription
B. Thirteenth Inscription
C. Rummindei Inscription
D. Maski, Small Inscription
Ans: D

4. Candle flame burn at Mirco-Gravity:
A. Becomes Longer
B. Becomes Small
C. Round Shape
D. Remains same
Ans: C

5. Leta, Mangrol and Salawas is known for:
A. Cloth BUNAI
B. Cloth CHAPAI
C. Woman’s shoes
D. Woodan articles
Ans: A

6. Author of Book “Jeej Muhammad” is:
A. Jodhpur king Jaswant singh
B. Aamer King Bharmal
C. Jaipur king Sawai Jaisingh
D. Udaipur Maharana Amar Singh
Ans: C

7. Former President Abdul Kalam fled which Fighter plane:
A. F-16
B. MI-30
C. Jaguar
D. Sukhoi-30 MKI
Ans: D

8. Montenegro becomes independent European country in year:
A. 2006
B. 1945
C. 1980
D. 1992
Ans: A

9. In which state Communist started “BU-PORTAM”:
A. Andhra Pradesh
B. Tamilnadu
C. Kerala
D. Karnataka
Ans: A

10. India postal Department releases “FAD” of:
A. Ramdevji
B. Devnarayan Ji
C. Pabuji
D. Tejaji Ji
Ans: B

11. Adjacent district in Rajasthan are:
A. Sirohi, Barmer, Jaisalmer
B. Jhalawar, Bundi, TOnk
C. Sirohi, Pali, Nagaur
D. Churu, Jhunjhunu, Jaipur
Ans: C

12. M. Karunanidhi becomes PM of Tamilnadu:
A. 3rd time
B. 4th Time
C. 6th Time
D. 5th TIme
Ans: D

13. Minimum distance requires for Clear “ECHO” of sound:
A. 10 M
B. 30 M
C. 17 M
D. 24 M
Ans: C

14. Bio-remediation is:
A. Use of microorganism metabolism to remove pollutants.
B. Control or Virus and Pesticides
C. Tranplantation of Human parts
D. Cure of critical diseases by Microorganism
Ans: A

15. “KUBADPATTI” of rajathan is located at:
A. Bhararput-Alwar
B. Kota-Bundi
c. Banswara-Dungarpur
D. Nagaur-Ajmer
Ans: D

16. AJRAKH Print belongs to:
A. Balotara
B. Pali
C. Bagru
D. Barmer

17. Which Political agent was murdered in Ahua in 1857:
A. George Patrick lorence
B. Capt. Monk Mesan
C. Capt. Shoversh
D. Col. E. Bartan
Ans: B

18. World bank in 2007 allotted $700 Million to India for:
A. Rural Infrastructure
B. Agriculture production
C. Urban Development
D. Rural Electrification
Ans: A

19. Water resources in India of world’s:
A. 4%
B. 1.5%
C. 11%
D. 7.9%
Ans: A

20. Booker prize winner of 2006:
A. Indira nooyi
B. Kiran desai
C. Shobha De
D. Kalyani Shankar
Ans: B

21. Which Chinese traveler visits Bhimnal:
A. Fahyan
B. Sangyun
C. Whensang
D. Issing
Ans: C

22. “Rajasthan Seva Sangh” established in Wardha:
A. 1919
B. 1920
C. 1921
D. 1922
Ans: A

23. Author of BIKANER KE RATHORAN RI KHYAT is:
A. Dayaldas
B. Shyamaldas
C. Suryamal Mishra
D. Nenasi
Ans: A

24. “CHAKWARA” Incident is related to:
A. Use of Holy places
B. Use of Land
C. Use of Public water source
D. Reservation
Ans: C

25. Motive behind RUDSET is:
A. Bank loans for Rural development
B. Concrete Roads for Rural areas
C. Provides training to Unemployed mans Rural areas
D. Extends services in Rural areas
Ans: C

26. Considering Geographic Location and culture which Which Sector should be primarily promoted for inclusive development of state:
A. Tourism
B. Animal Husbandry
C. Mining
D. Industry
Ans: A

27. BADELI Temple is based on which Architecture:
A. Naagar
B. Dravid
C. Besar
D. Panchayatan

28. Universal Product Code(UPC) is accepted for:
A. Building Fire safety
B. Earthquake resistence Buldings
C. For bar Codes
D. Against adultration of Food
Ans: C

29. Vivekanad participated in Parliament of the World’s Religions during year:
A. Sept 1890
B. Sept 1891
C. Sept 1892
D. Sept 1893
Ans: D

30. We can See Sun before Actual sunrise due to:
A. Scattering of light
B. Diffraction of light
C. Refraction of light
D. Internal reflation of light
Ans: C

31. First CM of VRIHAT Rajasthan:
A. Jai narayan shashtri
B. Gokulbhai Bhatt
C. Hiralal Shashtri
D. Manikya lal Verma
Ans: C

32. Which of following gas has minimum quantity in atmosphere:
A. Argon
B. Carbon di oxide
C. Oxygen
D. Nitrogen
Ans: B

33. Under which article Panchyats gets constitutional right:
A. Article 226
B. Article 243
C. Article 239
D. Article 219
Ans: B

34. THARPARKAR Tribe is found in:
A. Tribal belt
B. Boarder area of rajashtan
C. Haroti Region
D. Toravati Region
Ans: B

35. DODO birds are extinct from:
A. Brazil
B. India
C. Morishash
D. Peru
Ans:C

37. Who is known as BANGAD KE GANDHI:
A. Haridev Joshi
B. Motilal Tejawat
C. Manakyalal Verma
D. Bhogilal Pandya
Ans: D

38. Rajputana Woman Cooperative Bank was started on:
A. Jaipur, August 1995
B. Udaipur, June 1993
C. Kota, April 1990
D. Jodhpur, August 1990
Ans: A

40. Rajasthan state industrial development and investment corporation(RICCO) helps in:
A. Setup Industrial areas
B. Provides Basic Infrastructures
C. Project Report, Project profile and Services
D. All above
Ans: D

41. Institutional Financial facilities for Agriculture and Rural Development, Shivram Committee is also known as:
A. Confrismart Report
B. Craficard Report
C. Agrirude Report
D. Rudecop Report
Ans: B

42. Who will takes President post when Post of President and Vice President not filled:
A. Speaker of Lok Sabha
B. Speaker of Rajya Sabha
C. Attorney General
D. Chief Justice of India
Ans: D

43. 90% of Asbestos in Rajasthan is produced by:
A. Bhilwara, Nagaur, Jaipur, sirohi
B. Udaipur, Dungarpur, Baswara, Ajmer
C. Tonk, Bhilwara, Nagaur, Banswara
D. Bhilwara, Chittor, Sirohi, tonk
Ans: B

44. People’s Republic of China(PRC) gets admission into United Nations by Votes:
A. 1965
B. 1969
c. 1971
D. 1975
Ans: C

45. Highest speaking language of India:
A. Marathi
B. Bengali
C. Urdu
D. Punjabi
Ans: B

46. Indira Gandhi Canal starts from:
A. Bhakra Dam on Satluj River
B. Rihand Project on Rihand River
C. Harike dam on Satluj-Vyas river
D. Hirakund dam on Mahanadi River
Ans: C

47. CDFST(College of daily and food science Technology) is situated at:
A. Jaipur
B. Udaipur
C. Jodhpur
D. Kota
Ans: B

48. Which state have Maximum % of area under National parks:
A. UP
B. Tripura
C. Sikkim
D. Bihar
Ans: C

49. Rajasthan Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited is situated at:
A. Kapasan in Chittorgarh
B. Rawatsar in Hanumangarh
C. Gadepan in Kota
D. Hurda in Bhilwara
Ans: A

50. Which is wrong match:
A. Ghaggar-Nali
B. SEWAN Grass – Alwar
C. Marble-Nagaur
D. Malwa Flood – Barmer
Ans: B

RPSC Question-Paper

RPSC General Awareness Solved Question Paper

1. Justice Yogesh Kumar Sabharwal was the new Chief Justice of?
(A) Allahabad High Court
(B) Mumbai High Court
(C) Delhi High Court
(D) Kolkata High Court
(E) Supreme Court of India

2. Ramon Magsaysay Awards are not given in which of the following categories ?
(A) Government Service
(B) Community Leadership
(C) Journalism
(D) Public Service
(E) Music

3. Harold Pinter, who won the Nobel Prize for Literature, is a citizen of?
(A) China
(B) Britain
(C) USA
(D) Russia
(E) Canada

4. Which of the following countries is not the member of SAARC ?
(A) Bhutan
(B) Maldives
(C) Sri Lanka
(D) Surinam
(E) All are members

5. Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?
(A) Chess
(B) Golf
(C) Snooker
(D) Badminton
(E) None of these

6. Which of the following is not an anti inflationary measure of the Government ?
(A) Strict fiscal discipline
(B) Rationalization of Excise Duties
(C) Strengthening Public Distribution System
(D) Issuing new currency notes/coins
(E) Rationalization of Import Duties

7. The headquarters of the World Trade Organization (WTO) is in?
(A) Vienna
(B) Geneva
(C) New York
(D) Nebraska
(E) None of these

8. ?Kyat? is the monetary unit of?
(A) North Korea
(B) Israel
(C) Indonesia
(D) Mongolia
(E) Myanmar

9. Which of the following is the full form of ?PPP? ?
(A) Purchase Price and Power
(B) Producer Price and Power
(C) Poverty, Production and Purchases
(D) Purchasing Power Parity
(E) None of these

10. Which of the following universities of North-East states has now the status of a Central University ?
(A) Manipur
(B) Shilong
(C) Guwahati
(D) Mizoram
(E) None of these

11. Who amongst the following is not a member of G-8 ?
(A) Australia
(B) Canada
(C) Japan
(D) France
(E) USA

12. ?Quartz?, which is used in ornaments or in industries, is a crystal containing?
(A) Silicon Dioxide
(B) Platinum Dioxide
(C) Silver Chloride
(D) Fluoro Carbon
(E) None of these

13. A farmer engaged in Organic Farming will never use which of the following manures ?
(A) Compost
(B) Sewage Sludge
(C) Cow dung
(D) Urea
(E) None of these

14. Which of the following is a Cricket related term ?
(A) Push in
(B) Scissor Kick
(C) Hook
(D) Smash
(E) Dribble

15. Nirmal Verma who died recently was a famous?
(A) Painter
(B) Classical singer
(C) Author
(D) Politician
(E) Social Worker

16. Which of the following is not a Banking/Finance related term ?
(A) Current Account
(B) Pay Order
(C) Par Value
(D) Short Position
(E) Infringement

17. Which of the following awards is given for excellence in the area of music ?
(A) Saraswati Samman
(B) Tansen Samman
(C) Vyas Samman
(D) Borlaugh Award
(E) None of these

18. Which of the following is a major jute producing state ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala
(E) West Bengal

19. The study of the origin of universe is known as?
(A) Cosmology
(B) Chronology
(C) Geology
(D) Orography
(E) None of these

20. ?Radcliffe Line? divides the borders of?
(A) India-China
(B) China-Russia
(C) Russia-Afghanistan
(D) Pakistan-Afghanistan
(E) India-Pakistan

21. Which of the following is the currency of Saudi Arabia ?
(A) Taka
(B) Rial
(C) Baht
(D) Ruble
(E) None of these

22. Which of the following is a book written by Dr. A.P.J. Abdul Kalam ?
(A) Wings of Fire
(B) The Transparent Mind
(C) A Brief History of Time
(D) Indian Modernity
(E) None of these

23. The RBI revised the Reverse Repo Rate recently by 25 basis points. The present rate is?
(A) 4%
(B) 4?25%
(C) 5%
(D) 5?25%
(E) 6?00%

24. Which of the following is not a famous ?Tiger Reserve? in India ?
(A) Sunderbans
(B) Kaziranga
(C) Sariska
(D) Kanha
(E) None of these

25. ?Subroto Cup? is associated with which of the following games/sports ?
(A) Football
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Cricket
(E) None of these
RPSC Whole-Testpaper

Rajasthan Admin Services (RAS/RTS) Pre Examination Solved Previous Year General Knowledge(GK) and General Science Question Paper

1. Collection of preserved plant specimens:
A. Harbarium
B. Sanatorium
C. Planetarium
D. Sabhaghar
Ans: A

2. Which one is known as “Flame of the Forest” is:
A. Butea monosperma
B. Bauhinia variegata
C. Jacaranda mimosifolia
D. Tectona grandis
Ans: A Butea monosperma(PALAS)

3. Which of following is Mammals:
A. Sharka
B. Skiwd
C. Octopus
D. Wheal
Ans: D

4. Ozon Layer save earth from:
Ans: Dangerous Rays from Sun

5. Raman effect is used in:
A. Sun Glasses
B. Space ships
C. Atom Bomb
D. Intelligence devices
Ans: A

6. On July 2010, Which vehicle of ISRO launches 5 Satellite:
A. GSLB
B. PLSV
C. ESLV
D. SLV
Ans: B

7. Highest cattle fair is held in Rajasthan’s district:
Ans: Nagaur

8. Which one is wrong:
A. Western rajasthan mostly have salty water lakes
B. Sambhar lake is biggest Salty water lake of India
C. Nakki Lake is deepest lake of Rajasthan
D. Rajsamand Lake is situated 64 km from Udaipur in Udaipur dist..
Ans: D

9. Mewanagar is known for:
A. Parshwanath Jain Temple
D. Dry Fruits
C. For Jeera Production
D. Handicrafts
Ans: A

10. Ganga Canel was constructed in year:
A. 1930
B. 1927
C. 1944
D. 1921
Ans: B

11. New Industrial and Investment Policy 2012 have:
Ans: Non promotions of PPP

12. RIICO recently sighn MOU with which Japani Company:
A. JetrO
B. Hetro
C. Honda Ceol
D. Mitsubhishi
Ans: D

13. 600 Acre land alloted to which car manufacturing company in Khuskhera, Bhiwani:
A. Ford
B. Toyata
C. Honda Ceol
D. Wolkswagon
Ans: C

14. 14 NELB, 1JV, 2 Nomination Blocks are related to:
A. Zypsum
B. Gold
C. Petrol
C. Lignite
Ans: C

15. Rajasthan Govt and railway introduced which tourist train on 11 Jan. 2012:
A. Princely Rajasthan on wheel
B. Royal rajputana on wheel
C. Great Rajputana on wheel
D. Royal Rajasthan on wheel
Ans: D

16. “CHAPPANIYA KA KAL” held in year:
A. 1899-1900
B. 1905-1906
C. 19561958
C. 1888-1889
Ans: A

17. 70 Degree East longitude passes through:
A. Jodhpur
B. Jaisalmer
C. Dholpur
D. Nagaur
Ans: Jaisalmer

18. District spread in North-South Direction is:
A. Jhalawar
B. Bhilwara
C. Chittorgarh
D. Jhunjhunu
Ans: C

19. “CHAPPAN BESIN” is situated at:
A. Alwar
B. Banswara
C. Pali
D. Tonk
Ans: B

20. Desert is spread in Rajastha’s total area of:
A. More than 60%
B. Less than 305
C. 40%
D. 50%
Ans: A

21. Minimu air Pressure during May Month is at:
A. Bundi
B. Baran
C. Jaisalmer
D. Rajsamand

22. Famous English Historian during 19th century who wrote about Rajasthan is:
A. Col. James Tod
B. LP Tesitori
C. Jorge Greyrsan
D. Jon Thomas
Ans: A

23. Who repaired the Achalgarh fort::
A, Ratan singh
B. Sanga
C. Kumbha
D. Rajsingh
Ans: C

24. Rajasthan’s Historian who is also socialite:
A. Mankaran sharda
B. Harbilas Sharda
C. CK Walteyar
D. Jamanalal Bajaj
Ans: B

25. Which Folk deity has Longest Song:
A. Jeen mata
B. Aae mata
C. Mallinath Ji
D. Ramdev Ji

26. Which King of Rajasthan contributed for Banaras Hindu Universtiy:
A. Fateh singh
B. Ummed singh
C. Mansingh -II
D. Ganga singh
Ans: D

27. RAPRAMUKH of rajasthan on 25 march 1948 was appointed:
A. Dholpur king
B. Karauli King
C. Kota King
D. Sirohi King
Ans:C

28. First Corporate Samiti in 1905 in rajasthan was formed at:
A. Bhinai, Ajmer
B. Jawala, Nagaur
C, Gulabpura, Bhilwara
D. Bassi, Jaipur
Ans: A

29. As per 2003 records, District with Highest Density and Animals is:
A. 144, Dungarpur
B. 150 Barmer
C. 160, Bikaner
D. 165, Bharatpur
Ans: A

30. National Ayourvedic Institute is situated at:
A, Jaipur
B, Jodhpur
C. Udaipur
D. Kota
Ans: A

31. Dhaman, Karad and Anjan is:
A. type of sheep
B. Singer of Gawari dance
C. Type of grass
D. Type of seeds
Ans: C

32. Bank of Rajasthan was merged into:
A. SBI
B. ICICI
C. HDFC
D. SBBJ
Ans: B

33. Kehrani of Bhiwari was in news because of:
A. Scent Gobin Glass factory
B. Divya Pharmesy
C. Toyota Motors
D. Honda Ceol
Ans: A

34. Which country has highest loan from world bank after India:
A. South Africa
B. Brazil
C. Iran
D. Maxico
Ans: D

35. CM of Karnataka is:
A. BS Yedurappa
B. SM Krishna
D. Devegoda
D. Rohiyah
Ans: A

37. During 2010, Naga students protest which state is highest affected:
A. Nagaland
B. Manipur
C. Arunachal Pradesh
D. Mijoram
Ans: B

38. Who is secretary of Ministeries:
A. JK Pillai
B. Chandrashekar
C. T Shrinivasan
D. Madhukar Gupta

39. Who appointed Jharkhand CM in sept. 2010
A. Shibu Soren
B. Arjun Munda
C. Subodh kant sahay
D. Madhu koda
Ans: B

40. Who is chaiman of CII
A. Rahul Bajaj
B, M Dalmiya
C. Hari Bhartiya
D. Sunil Mittal
Ans: C

41. MNC Posco want to invest Rs. 52000 Crore in:
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. West bengal
D. Orrisa
Ans: D

42. G8 Muskoka is related to:
A. International Terrorism
B. Maternal and Child health
C. International Clash
D. Greenhouse gases
Ans; B

43. ST category belongs to:
A. Hindu
B. No limited to religions
C. Hindu and Christians
D. Hindu and Muslims
Ans: C

44. Writer of “One night @ Call center”:
A. Anurag mathur
B. Vikram seth
C. Lahidi
D. Chetan Bhagat
Ans: D

45. Maradona belongs to:
A. Argentina
B. Brazil
C. Spain
D. Italy
Ans: A

46. PM of UK is:
A. Tony Bleyar
B. Gardon brown
C. David camron
D. David Miliband
Ans: C

47. President of Iran is:
A. M Khomeni
B. E Mousavi
C. M. Ahmedenejad
D. S. Chisti
Ans: C

48. Which country is not part of SAARC:
A. Afganistan
B. Bhutan
C. Maldiv
D. Mayanmar
Ans: d

49. Headquarter of CAIRN energy is situated at:
A. Scotland
B. South Coria
C. Brazil
D.USA
Ans: A

50. “Graveyard of dinosaurs” is:
A. China
B. Montana
C. Argentina
D. Brazil
Ans: B