Menu Close

Category: Oriental Bank of Commerce(OBC) Aptitude Questions

Oriental Bank of Commerce(OBC) Aptitude Questions

Oriental Bank of Commerce Aptitude Questions

1. Two numbers are respectively 25% and 20% less than a third number. What percent is the first number of the second.
(A) 5.85%
(B) 75.85%
(C) 80.60%
(D) 93.75%
Ans (D)

2. A pump can fill a tank with water in two hours. Because of a leak in the tank it was taking two 1/3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water off the tank in.
(A) 8 hours
(B) 7 hours
(C) 13/3 hours
(D) 14 hours
Ans (D)

3. A can do a peace of work in 4 hours. B and C can do it in 3 hours. A and C can do it in two hours. How long will B take to do it?
(A) 10 hours
(B) 12 hours
(C) 8 hours
(D) 24 hours
Ans (B)

4. The difference between the simple and compound interest on a certain sum of money at 5% rate of interest p.a. for two years is Rs.15. Then the sum is _____
(A) Rs.6500
(B) Rs.5500
(C) Rs.6000
(D) Rs.7000
Ans (C)

5. A sum borrowed under compound interest doubles itself in 10 years. When will it become four fold of itself at the same rate of interest?
(A) 15 years
(B) 20 years
(C) 24 years
(D) 40 years
Ans (B)

6. The students in three classes are in the ratio of 2:3:5 if 40 students are increased in each class the ratio changes to 4:5:7 if 40 students are increased in each class the ratio changes to 4:5:7 originally the total number of students was _______
(A) 100
(B) 180
(C) 200
(D) 400
Ans (C)

7. The ratio of incomes of two persons is 5:3 and that of their expenditure is 9.5. Find the income of each person if they save Rs.1300 and Rs.900 respectively.
(A) Rs.4000, Rs.2400
(B) Rs.3000, Rs.1800
(C) Rs.5000, Rs.3000
(D) Rs.4500, Rs.2700
Ans (A)

8. A fort has provision for 50 days if after 10 days they are strengthen by 500 men and the remaining food lasts 35 days. How many men were there in the fort initially?
(A) 3500
(B) 3000
(C) 2500
(D) 4000
Ans (A)

9. A number is increased by 20% and then it is decreased by 10%. Find the net increase or decrease in %
(A) 10% increase
(B) 10% decrease
(C) 8%increase
(D) 8% decrease
Ans (C)

10. The product of two positive numbers is 2500 if one number is 4 times the other, the sum of the two numbers is ______
(A) 25
(B) 125
(C) 225
(D) 250
Ans (B)

11. Which of the following is the largest number which is exactly devisable by 7,9 and 15?
(A) 9450
(B) 9765
(C) 9865
(D) 9550
Ans (B)

12. What percent of 5/8 is 8/5?
(A) 100
(B) 64
(C) 256
(D) 1024
Ans (C)

13. 2.3 + 6.5 – 7.1 + 4.9 -1.4 + 8.6 – 5.3?
(A) 8.5
(B) 8.6
(C) 8.7
(D) 8.4
Ans (A)

14. 63·5% of 8924·2 + ?% of 5324·4 = 6827·5862
(A) 36
(B) 22
(C) 17
(D) 31
(E) 9
Ans (B)

15. If 4x = 10 then X=?
(A) 10-4
(B) 10 X 4
(C) 10 +4
(D) 10/4
Ans (D)

16.9546324 ÷ 4584 = ?
(A) 2149
(B) 1986
(C) 2083
(D) 2247
(E) 1805
Ans (C)

17. “10 added to 5 times x is equal to 20” in symbolic form is _______
(A) 5(x+10)=20
(B) 5x+10=20
(C) x/5+10=20
(D) 5x-10=20
Ans (B)

18. (9%of86) X (6.5%of144) =?
A) 340.1664
B) .325.1664
C) 3.333.3333
D) 4.328.0065
E).None of these
Ans (B)

19. 11/7 + 22/3 + 18/5 = ?
(A) 21
(B) 8
(C) 25
(D) 13
(E) 30
Ans (D)

20. If the angles of a triangle are in the ratio 1:2:7 then the triangle is ______
(A) acute angled
(B) obtuse angled
(C) right angled
(D) isosceles
Ans (D)

21. Two sides of a triangle are 8cm and 11cm then the possible third side is____
(A) 1 cm
(B) 2 cm
(C) 3 cm
(D) 4 cm
Ans (D)

22. A triangle always has exactly
(A) one acute angle
(B) at least two acute angles
(C) exactly one right angle
(D) exactly two acute angles
Ans (B)

23. Two trains A and B are running at the speeds of 45 KMPH and 25 KMPH respectively in the same direction. The faster train i.e. train A crosses a Man sitting in the slower train B in 18 secs. Find the length of the train A?
(A) 100 metres
(B) 120 metres
(C) 150 meters
(D) 180 meters
Ans (A)

24. A circular road runs round a circular ground. If the difference between the circumference of the outer circle and inner circle is 44 meters, find the width of road.
(A) 8 meters
(B) 7 meters
(C) 17 meters
(D) 9 meters
Ans (B)

25. A and B started a business in partnership. A invested Rs.2000/- for six months and B invested Rs.1500 for 8 months. What is the share of A in total profit of Rs.510?
(A) Rs.250
(B) Rs.255
(C) Rs.275
(D) Rs.280
Ans (B)
Oriental Bank of Commerce(OBC) Aptitude-English

Oriental Bank of Commerce PO Question Paper

English Language Solved Paper

Directions?(Q. 1?15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Goldman Sachs predicted that crude oil price would hit $200 and just as it appeared that alternative renewable energy had a chance of becoming an economically viable option, the international price of oil fell by over 70%. After hitting the all-time high of $147 a barrel, a month ago, crude oil fell to less than $40 a barrel. What explains this sharp decline in the international price of oil? There has not been any major new discovery of a hitherto unknown source of oil or gas. The short answer is that the demand does not have to fall by a very sizeable quantity for the price of crude to respond as it did. In the short run, the price elasticity of demand for crude oil is very low. Conversely, in the short run,even a relatively big change in the price of oil does not immediately lower consumption.It takes months, or years, of high oil price to inculcate habits of energy conservation.World crude oil price had remained at over $60 a barrel for most of 2005-2007 without making any major dent in demand.

The long answer is more complex. The economic slowdown in the US, Europe and Asia along with dollar depreciation and commodity speculation have all had some role in the downward descent in the international price of oil. In recent years, the supply of oil has been rising but not enough to catch up with the rising demand, resulting in an almost vertical escalation in its price. The number of crude oil futures and options contracts have also increased manifold which has led to significant speculation in the oil market. In comparison, the role of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) in fixing crude price has considerably weakened. OPEC is often accused of operating as a cartel restricting output thus keeping prices artificially high. It did succeed in setting the price of crude during the 1970s and the first half of the 80s. But, with increased futures trading and contracts, the control of crude pricing has moved from OPEC to banks and
markets that deal with futures trading and contracts.

It is true that most oil exporting regions of the world have remained politically unstable fuelling speculation over the price of crude. But there is little evidence that the geopolitical uncertainties in west Asia have improved to weaken the price of oil. Threatened by the downward slide of oil price, OPEC has, in fact, announced its decision to curtail output. However most oil importers will heave a sigh of relief as they find their oil import bills decline except for those who bought options to import oil at prices higher than market prices. Exporting nations, on the other hand, will see their economic prosperity slip. Relatively low price of crude is also bad news for investments in alternative renewable energy that cannot compete with cheaper and non-renewable sources of energy.

1. Why are oil importing countries relieved ?
(A) Price of crude reached $ 147 not $ 200 as was predicted
(B) Discovery of oil reserves within their own territories
(C) Demand for crude has fallen sharply
(D) There is no need for them to invest huge amounts of money in alternative sources of energy
(E) None of these
Ans : (E)

2. Which of the following factors is responsible for rise in speculation in crude oil markets ?
1. OPEC has not been able to restrict the oil output and control prices
2. The supply of oil has been rising to match demand
3. Existence of large number of oil futures and oil contracts
(A) Only 1
(B) Both 1 & 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these
Ans : (C)

3. What does the phrase “the price elasticity of demand for crude oil is very low” imply ?
(A) When the price rises the demand for crude oil falls immediately
(B) A small change in demand will result in a sharp change in the price of crude
(C) Within a short span of time the price of crude oil has fluctuated sharply
(D) Speculation in oil does not have much of an impact on its price
(E) None of these
Ans : (E)

4. Which of the following is/are TRUE in the context of the passage ?
1. The decline in oil prices has benefited all countries
2. Renewable energy sources are costlier than non-renewable ones
3. Lack of availability of alternative renewable energy resulted in rise in demand for crude
(A) Only 2
(B) Both 1 & 2
(C) Both 2 & 3
(D) Only 3
(E) None of these
Ans : (D)

5. What has been the impact of the drop in oil prices ?
(A) Exploration for natural gas resources has risen
(B) The dollar has fallen sharply
(C) OPEC has decided to restrict its production of oil
(D) Economic depression in oil importing countries
(E) Drastic fall in demand for crude oil
Ans : (C)

6. What led to alternative energy sources being considered economically feasible ?
(A) The price of oil rose by 70 per cent while renewable energy sources are cheap
(B) Exorbitant crude oil prices made alternative energy sources an attractive option
(C) Expert predictions that the price of oil would alternately escalate and plunge sharply
(D) Evidence that no new sources of oil and gas are available
(E) None of these
Ans : (B)

7. What does the author want to convey by citing the statistic of 2005-2007 ?
(A) The prices of crude were rising gradually so people were not alarmed
(B) The dollar was a strong currency during that period
(C) Many people turned to alternative renewable energy sources because of high oil prices
(D) If the price of oil is high for a short time it does not necessarily result in a drop in consumption
(E) People did not control their demand for fuel then which created the current economic slowdown
Ans : (D)

8. Which of the following factors is not responsible for the current drop in oil prices ?
(A) Economic crisis in America, European and Asian nations
(B) Speculation in oil markets
(C) Weakening of the dollar
(D) Political stability in oil exporting countries
(E) All the above are not responsible for the current drop in oil prices
Ans : (E)

9. Which of the following is NOT TRUE in the context of the passage ?
1. OPEC was established in 1970 to protect the interests of oil importing countries
2. When demand for oil exceeds supply there is a sharp rise in price
3. Today futures trading markets set the oil prices to a large extent
(A) Only 1
(B) Only 3
(C) Both 1 & 3
(D) Only 2
(E) None of these
Ans : (D)

10. Which of the following is the function of OPEC ?
(A) Controlling speculation in oil
(B) Ensuring profits are equally distributed to all its members
(C) Monitoring inflation in oil prices and taking necessary steps to lower it
(D) Guaranteeing political instability in oil exporting countries does not impact output
(E) Determining prices of crude oil
Ans : (E)

Directions?(Q. 11?13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
11. INCULCATE
(A) Modify
(B) Construct
(C) Initiate
(D) Fix
(E) Instill
Ans : (D)

12. FUELLING
(A) Incentive
(B) Supplying
(C) Stimulating
(D) Irritating
(E) Restoring
Ans : (C)

13. DENT
(A) Reduction
(B) Break
(C) Tear
(D) Breach
(E) Split
Ans : (A)

Directions?(Q. 14?15) Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
14. CONVERSELY
(A) Compatibly
(B) Similarly
(C) Likely
(D) Aligning
(E) Resembling
Ans : (B)

15. WEAKEN
(A) Powerful
(B) Nourish
(C) Intense
(D) Boost
(E) Energise
Ans : (D)

Directions?(Q. 16?20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (E) as the answer.

16. We have hired an advertising agency to prepare a campaign to encourage people votes.
(A) People from voting
(B) Voting for people
(C) People to vote
(D) Votes by people
(E) No correction required
Ans : (C)

17. During the training programme the new recruits will be briefed about how their role in the new organisation.
(A) What their roles
(B) About their role
(C) For its roles
(D) Which are their role
(E) No correction required
Ans : (B)

18. The equipment is in such poor condition that we have no alternative to buy new ones.
(A) Many alternative like
(B) Any alternative except
(C) No other alternative
(D) No alternative but
(E) No correction required
Ans : (D)

19. Since the deadline has been changed from next week to this Thursday you should give this work priority.
(A) Be given this work priority
(B) Not give priority this work
(C) Prioritised this work
(D) Priority this work
(E) No correction required
Ans : (E)

20. After the success of our project we have been receiving more requests than we do not have the resources to handle them.
(A) Many requests but
(B) Most of the requests
(C) More requests that
(D) Too many requests
(E) No correction required
Ans : (A)

Directions?(Q. 21?25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D).One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. The document (A) he gave me was long and complicated (B) and I struggled (C) to understand (D) it. All correct (E)
Ans : (E)

22. We shall have to await (A) and see if these measures (B) are sufficient (C) to address (D) the problem. All correct (E)
Ans : (A)

23. They are negotiating (A) to try and reach (B) an agreement which will beneficial (C) everyone concerned. (D) All correct (E)
Ans : (C)

24. The company has decided (A) to allott (B) a substantial (C) portion (D) of its profits to research and development. All correct (E)
Ans : (B)

25. It remains (A) to be seen whether (B) these reforms (C) will be acceptable (D) by the Board. All correct (E)
Ans : (D)

Directions?(Q. 26?30) Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(1) For instance, if we measure the room temperature continuously and plot its graph with time on Xaxis and temperature on the Y-axis,we get a continuous waveform, which is an analog signal. Analog is always continuous.
(2) The absence or presence of something can be used to plot a digital signal.
(3) An analog signal is a continuously varying signal, similar to a sinusoidal waveform.
(4) Any signal can be classified into one of the two types : analog and digital.
(5) In contrast, a digital signal takes the form of pulses,where we have something or nothing.

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

27. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)

28. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

29. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

30. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

Directions?(Q. 31?40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. He has taken care to (A) / compliance with the norms (B) / so he expects the proposal (C) / to be approved without delay. (D) No error (E)
Ans : (B)

32. Under the terms of the new deal (A) / the channel can broadcast (B) / the next cricket tournament to be (C) / played among India and Australia. (D) No error (E)
Ans : (D)

33. Our equipment gets damage (A) / very often in summer (B) / because there are (C) / frequent power cuts. (D) No error (E)
Ans : (A)

34. We have received many (A) / of the letters from customers (B) / asking us to extend (C) / the deadline to repay their loans. (D) No error (E)
Ans : (B)

35. Since I had lived there (A) / for many years the villagers (B) / were very comfortable talked (C) / to me about their problems. (D) No error (E)
Ans : (C)

36. We have been under (A) / a lot of pressure to (B) / open fifty new stores (C) / by the ending of the year. (D) No error (E)
Ans : (D)

37. The government has (A) / launched many creative schemes (B) / to make banking services (C) / available to everyone. (D) No error (E)
Ans : (E)

38. The company is in debt (A) / and has been unable (B) / to pay their employees’ salaries (C) / for the past six months. (D) No error (E)
Ans : (C)

39. This is turned out to be (A) / one of our most successful projects (B) / and we have made quite (C) / a large profit from it. (D) No error (E)
Ans : (A)

40. A non banking financial company is a (A) / financial institution similarly to a bank (B) / but it cannot issue (C) / cheque books to customers. (D) No error (E)
Ans : (B)

Directions?(Q. 41?50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

On October 2, 1983 the Grameen Bank Project ?(41)? the Grameen Bank. We invited the Finance Minister to be the Chief Guest at our ?(42)? ceremony. But when the Ministry came to ?(43)? that the ceremony would take place in a remote district, they said it would not be an ?(44)? place to launch a Bank and that the ceremony should be ?(45)? in Dhaka so that all the top Government Officials could ?(46)? We stood firm and ?(47)? to them that we did not work in urban areas so it made no ?(48)? to have the ceremony in a city ?(49)? we had no borrowers. We had the ceremony in a big open field with the Finance Minister present as Chief Guest. For all of us who had worked so hard to ?(50)? this it was a dream come true.

41. (A) reorganised
(B) merged
(C) named
(D) converted
(E) became
Ans : (E)

42. (A) opening
(B) closing
(C) dedicated
(D) inaugurate
(E) induction
Ans : (A)

43. (A) reveal
(B) know
(C) aware
(D) inform
(E) acquaint
Ans : (B)

44. (A) excellent
(B) available
(C) inauspicious
(D) appropriate
(E) obvious
Ans : (D)

45. (A) invited
(B) assembled
(C) done
(D) shifted
(E) held
Ans : (E)

46. (A) present
(B) accompany
(C) attend
(D) involve
(E) entertain
Ans : (C)

47. (A) apologised
(B) told
(C) explained
(D) denied
(E) refused
Ans : (C)

48. (A) difference
(B) sense
(C) difficulty
(D) meaning
(E) point
Ans : (B)

49. (A) where
(B) while
(C) that
(D) however
(E) which
Ans : (A)

50. (A) obey
(B) achieve
(C) discover
(D) built
(E) perform
Ans : (B)
Oriental Bank of Commerce(OBC) Aptitude-Reasoning
Oriental Bank Solved Clerical Question Paper

1. In a certain code ?PLANT? is written as ?$@2*c? and ?YIELD? is written as ?64@%?.How is ?DELAY? written in that code ?
(A) 4*2%
(B) 4@2%
(C) %42@
(D) %4@2
(E) None of these
Ans : (D)

2. How many meaningful English words can be formed with the letters ARILT using each letter only once in that word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)

3. D said, ?A?s father is the only brother of my sister?s son.? How is A?s father related to D ?
(A) Cousin
(B) Nephew
(C) Aunt
(D) Data Inadequate
(E) None of these
Ans : (B)

Directions?(Q. 4?6) The following questions are based on the five three digit numbers given below?
394 632 783 576 895

4. If the positions of the first and the second digit within each number are interchanged,which of the following will be the second highest number ?
(A) 632
(B) 783
(C) 576
(D) 895
(E) 394
Ans : (E)

5. If the first and second digits of each of the numbers are added the resulting sum of which of the following numbers will not be exactly divisible by 3 ?
(A) 895
(B) 394
(C) 576
(D) 632
(E) 783
Ans : (A)

6. If 2 is added to the last digit of each number and then the positions of the first and the third digits are interchanged, which of the following will be the highest number ?
(A) 576
(B) 895
(C) 783
(D) 394
(E) 632
Ans : (A)

7. If ?A? is coded as 1, ?B? as 3, ?C? as 5 and so on, which of the following is the numerical value of the word ?FAZED? ?
(A) 81
(B) 79
(C) 77
(D) 80
(E) None of these
Ans : (B)

8. Which of the following pairs of words have the same relationship as FAN : HEAT ?
(A) Water : Drink
(B) Light : Night
(C) Teach : Student
(D) Air : Breathe
(E) Food : Hunger
Ans : (B)

9. Q types faster than R but not as fast as V.T types faster than R S types faster than V. Who amongst the five of them types the fastest ?
(A) V
(B) T
(C) S
(D) Data Inadequate
(E) None of these
Ans : (D)

10. If ?B ×C? means ?B, is the daughter of C?, ?B + C? means ?B is the husband of C? and ?B ? C? means ?B is the sister of C?, then what does ?M + N ? P ×Q? mean ?
(A) M is the brotherinlaw of Q
(B) M is the uncle of Q
(C) M is the soninlaw of Q
(D) M is the motherinlaw of Q
(E) None of these
Ans : (C)

Directions?(Q. 11?17) Read the following passage carefully and answers the questions given below it?

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q,
R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does
not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P
as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

11. Who amongst the following works as an Agriculture Officer ?
(A) C
(B) B
(C) F
(D) D
(E) None of these
Ans : (B)

12. What is the profession of C ?
(A) Terminal operator
(B) Agriculture Officer
(C) Economist
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (C)

13. For which Bank does B work ?
(A) M
(B) S
(C) L
(D) Either M or S
(E) None of these
Ans : (A)

14. What is the profession of the person who works for Bank S ?
(A) Clerk
(B) Agriculture Officer
(C) Terminal Operator
(D) Forex Officer
(E) None of these
Ans : (D)

15. For which Bank does D work ?
(A) Q
(B) L
(C) N
(D) S
(E) None of these
Ans : (B)

16. Who amongst the following works as a Clerk ?
(A) C
(B) B
(C) F
(D) D
(E) None of these
Ans : (C)

17. Which of the following combinations of person, profession and bank is correct ?
(A) forex OfficerM
(B) ClerkL
(C) agriculture OfficerQ
(D) agriculture OfficerS
(E) None of these
Ans : (E)

Directions?(Q. 18 ?23) In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even
if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

18. Statements :
Some stones are rocks.
All rocks are boulders.
Some boulders are mountains.
All hills are mountains.
Conclusions :
I. Some stones are mountains.
II. Some hills are boulders.
III. Some boulders are stones.
IV. All mountains are hills.
(A) None follows
(B) Only II follows
(C) Only II and III follow
(D) Only III follows
(E) None of these
Ans : (D)

19. Statements :
All arrows are bows.
All bows are swords.
Some swords are daggers.
All daggers are knives.
Conclusions :
I. All knives are bows.
II. Some swords are knives.
III. All bows are arrows.
IV. All arrows are swords.
(A) Only II follows
(B) Only II and IV follow
(C) Only III and IV follow
(D) Only I and III follow
(E) None of these
Ans : (B)

20. Statements :
Some pianos are violins.
Some violins are drums.
All drums are guitars.
No guitar is a flute.
Conclusions :
I. Some guitar are pianos.
II. Some drums are flutes.
III. Some pianos are drums.
IV. No flute is a drum.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only either II or IV follows
(D) Only IV follows
(E) None of these
Ans : (D)

21. Statements :
Some airplane are helicopters.
All helicopters are gliders.
All gliders are kites.
All kites are balloons.
Conclusions :
I. Some helicopters are balloons.
II. All kites are airplanes.
III. All balloons are gliders.
IV. All helicopters are kites.
(A) Only IV follows
(B) Only either II or III follow
(C) Only III follows
(D) Only I follows
(E) None of these
Ans : (A)

22. Statements :
All kings are warriors.
All soldiers are warriors.
All sentries are warriors.
Some sentries are soldiers.
Conclusions :
I. Some sentries are kings.
II. All warriors are soldiers.
III. Some warriors are sentries.
IV. Some soldiers are kings.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II follows
(D) Only II and III follow
(E) None of these
Ans : (E)

23. Statements :
All plastics are glasses.
Some glasses are wood.
Some woods are metals.
All metals are cloths.
Conclusions :
I. Some cloths are wood.
II. Some woods are both cloths and glasses.
III. Some glasses are plastics.
IV. Some cloths are metals.
(A) None follows
(B) All follow
(C) Only II and IV follow
(D) Only I and II follow
(E) None of these
Ans : (B)

Directions?(Q. 24?25) Read the information given below carefully and then answer the questions that follow. In a certain code language :
I. ?she likes apples? is written as ?pic sip dip?.
II. ?parrot likes apples lots? is written as ?dip pic tif nit?.
III. ?she likes parrots? is written as ?tif sip dip?.

24. How is ?parrot? written in that code language ?
(A) pic
(B) dip
(C) tif
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (C)

25. Which of the following statements is not necessary in order to answer the above question ?
(A) I
(B) II
(C) III
(D) All are required
(E) Either II or III
Ans : (B)

Directions?(Q. 26 ?30) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
S M P 6 3 * $ A 4 L N @ Z 5 # V U 7 E 8 B % T Y X G 2 I & 9 W

26. Which of the following is the third to the left of the fifteenth from the left end ?
(A) @
(B) 5
(C) 7
(D) U
(E) None of these
Ans : (A)

27. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by an even number and preceded by a symbol ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (A)

28. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
P M 3 A $ L Z @ # ?
(A) U V E
(B) V # E
(C) 7 U 8
(D) V 7 #
(E) None of these
Ans : (C)

29. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) A 4 *
(B) T B Y
(C) 9 I W
Ans : (C)

29. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) A 4 *
(B) T B Y
(C) 9 I W
(D) V 5 U
(E) P S 6
Ans : (A)

30. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel and immediately preceded by a consonant ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)

Directions?(Q. 31?35) Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and then decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer?
(A) if statement I is the cause and statement II is its effect.
(B) if statement II is the cause and statement I is its effect.
(C) if both statement I and II are independent causes.
(D) if both statements I and II are effects of independent causes.
(E) if both statement I and II are effects of some common cause.

31. I. The government has amended tax laws to boost exports.
II. The export sector has been passing through difficult times due to heavy tax burdens.
Ans : (B)

32. I. Budgetary allocation for building a better railway network e.g. constructing new railway lines has increased.
II. There has been a substantial drop in the number of passenger opting for air travel.
Ans : (D)

33. I. The production of pulses has dropped for the third consecutive year.
II. India has decided to import pulses this year.
Ans : (A)

34. I. The Bank has provided a link on its website to obtain feedback from customers.
II. Customers have been complaining about poor services in the Bank?s branches.
Ans : (B)

35. I. Indian citizens are willing to incur the cost of using environment friendly technology.
II. Many countries are taking steps to cut their carbon emissions.
Ans : (E)

Directions?(Q. 36?40) Below is given a passange followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon the degree of its truth or falsity. Mark answer?
(A) if the inference is ?definitely true? i.e. it properly follows from the statements of facts given.
(B) if the inference is ?probably true? though not ?definitely true? in the light of the facts given.
(C) if the ?data are inadequate? i.e. from the facts given you cannot say whether the data is likely to be true or false.
(D) if the inference is ?probably false? though not ?definitely false? in the light of the facts given.
(E) if the inference is ?definitely false? i.e. it cannot be drawn from the given facts or contradicts the given facts.

The pace of recruitment has unmistakably picked up in the last few months. After two abysmal quarters the business sentiment has turned positive. A flurry of hiring activity has been observed across the manufacturing sector and the IT and ITES sector catering to telecom and legal process outsourcing. The advent of new players and an aggressive expansion of telecom giants has seen a bullish outlook for the industry with a promise of exponential growth. But is the worst over for businesses across the spectrum ? Firms are going back to the drawing board and dusting off their plans to see if there is scope for atleast incremental hiring in specific domains where they want to build expertise. Besides that there are few signs to show that there is a broad based revival in the market.

36. Companies in various sectors have projected higher business growth in the near future.
Ans : (B)

37. The telecom sector has experienced negative growth in the past few years.
Ans : (D)

38. Many companies in the manufacturing sector have decided to reduce their fresh intake of employees.
Ans : (C)

39. Persons with legal qualifications and expertise will earn more in the future.
Ans : (D)

38. Many companies in the manufacturing sector have decided to reduce their fresh intake of employees.
Ans : (C)

39. Persons with legal qualifications and expertise will earn more in the future.
Ans : (C)

40. Most companies across sectors have decided to increase their manpower requirement manifold.
Ans : (A)

Directions?(Q. 41?45) In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the coding system and mark the letter of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the
group of letters, mark (E) i.e. ?None of these? as your answer.
Letter : T A G R S D N E V U X P
Digit/Symbol Code : @ 4 9 # % 3 ©5 1 7 6
Conditions?
(i) if the first letter is a consonant and the last letter is a vowel only the first letter may be coded and no code may be given to the last letter.
(ii) if both the first and last letters are vowels then both are to be coded as $.
(iii) if the first letter is a vowel and the last letter is a consonant then the codes are to be interchanged.

41. DESGRT
(A) 35%9#
(B) 35%9#@
(C) @5%9#3
(D) 359%#@
(E) None of these
Ans : (B)

42. NERSPU
(A) @5#%6@
(B) @5#56©
(C) ©5#%6
(D) ©5#%6
(E) None of these
Ans : (C)

43. XNTPGA
(A) 7©@694
(B) 7©@964
(C) 4©@69
(D) 7©@69
(E) None of these
Ans : (D)

44. ESVNTU
(A) $%1©@$
(B) 5%1©@
(C) $%1©@
(D) $%1© 5
(E) None of these
Ans : (A)

45. UXPTGN
(A) ©76@9
(B) $76@9©
(C) 76@9©
(D) 76@9B
(E) None of these
Ans : (A)

Directions?(Q. 46?50) In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for
improvement, followup or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true and
then decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing. Given answer?
(A) if only Course of action I follows.
(B) if only Course of action II follows.
(C) if either Course of action I or Course of action II follows.
(D) if neither Course of action I nor Course of action II follows.
(E) if both courses of action I and II follow.

46. Statement : An increasing number of graduates produced by Indian universities are unemployable.
Courses of action :
I. Colleges and Institutes of higher learning should be given greater autonomy to decide course content.
II. World class foreign universities should be encouraged to set up campuses in India.
Ans : (A)

47. Statement : Heavy rains hit the state during October, just before the State Assembly elections and caused heavy damage to standing crops in most parts of the state.
Courses of action :
I. Elections should be postponed to give candidates the opportunity to campaign.
II. The Government should announce a relief package for those who are affected.
Ans : (B)

48. Statement : Cell phone users have found that tariff plans are not as attractive as promoted by telecome companies and complained to regulatory authority about the same.
Courses of action :
I. The regulatory authority should direct telecome companies to be transparent on the tariff structure of all plans.
II. The government should restrict the number of telecome companies operating in the country.
Ans : (A)

49. Statement : A number of school children in the local schools have fallen ill after the consumption of their subsidised tiffin provided by the school authority.
Courses of action :
I. The tiffin facility of all schools should be discontinued with immediate effect.
II. The government should implement a system to certify the quality of tiffin provided by the school.
Ans : (B)

50. Statement : The dolphin population in India has been decreasing sharply over the past few years.
Courses of action :
I. Dolphins should be declared an endangered species and be bred in aquariums or protected areas.
II. Locals should be enlisted to protect dolphins.
Ans : (E)
Oriental Bank of Commerce(OBC) Question-Paper
Oriental Bank Clerical Question Paper

1. Which of the following crops cannot be called a Plantation Crop ?
(A) Wheat
(B) Oil Palm
(C) Rubber
(D) Coffee
(E) Coconut

2. Which of the following is the name of the spacecraft launched by India as a part of Mission to Moon ?
(A) Moon-1
(B) Chandrayaan-1
(C) Kalpana
(D) RADOM
(E) None of these

3. As per the reports published by the World Bank what percentage of Indian population lives below the new International Poverty Line ?
(A) 30%
(B) 62%
(C) 52%
(D) 42%
(E) 68%

4. Which of the following is not a ‘Social Sector Programme’ run by the Govt. of India ?
(A) National Rural Health Mission
(B) Sarva Shiksha Abhiyan
(C) Mid-Day Meal Scheme
(D) Integrated Child Development Services
(E) Bharat Nirman

5. In order to augment Credit flow to small and poor borrowers, commercial banks are required to provide how much percentage of their priority sector advances to weaker sections of the society ?
(A) 15%
(B) 20%
(C) 30%
(D) 25%
(E) 35%

6. As reported in some newspapers/magazines a large number of children/infants are falling sick because of the use of melamine contaminated dairy products in the world. Due to this many countries like Africa, Japan, Singapore, etc. have stopped import of these products. Which of the following countries was the main exporter of such products ?
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Pakistan
(D) Iran
(E) None of these

7. Which of the following is the abbreviated name of the programme launched in India for the economic empowerment of persons with severe to profound disabilities ?
(A) ARUNIM
(B) NREGA
(C) GCMMF
(D) UNCTAD
(E) SCOPE

8. As per the recommendations of the 12th Finance Commission, what will be the share of the State Govts. in total shareable proceeds of Central taxes ?
(A) 15%
(B) 20?5%
(C) 22%
(D) 30?5%
(E) 35?5%

9. Which of the following is/are objective(s) of the ‘Rural Drinking water supply Programme’ launched by the Govt. of India ?
1. Supply safe drinking water to all villages.
2. Assisting local communities to maintain sources of safe drinking water in good condition.
3. Giving special attention for water supply to Scheduled Caste and Scheduled Tribes.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

10. Which of the following is not a Source of Tax Revenue collected by the Govt. of India ?
(A) Custom Duty
(B) Excise Duty
(C) Income Tax
(D) Service Tax
(E) Dividends and Profits

11. Asif Ali Zardari who has taken over as the new President of Pakistan is from which of the following political Parties ?
(A) Pakistan Muslim League
(B) Awami League
(C) Pakistan People’s Party
(D) Pakistan National Congress
(E) None of these

12. India is now out of the nuclear sanction imposed on it about 16 years back. This sanction was imposed by which of the following organisations ?
(A) Nuclear Suppliers Group (NSG)
(B) Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
(C) INTERPOL
(D) UN Security Council
(E) None of these

13. Very often we read in newspapers about the Foreign Direct Investment (FDI) Through Automatic Route. What is meant by Automatic Route ?
1. It is a process which allows foreign investors to trade shares of any Indian Company on day-to-day basis openly in stock markets.
2. It is a process by which Indian Companies are allowed to issue shares to any foreign investor as a part of their paid up Capital in the project in which they have made an investment.
3. It is a process in which all foreign investors are asked to make all their investments in Indian projects in rupee currency only and that too in cash only. Technical knowhow or any other type of participation is not allowed as a part of investment.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3

14. The Govt. of India is planning to introduce a ‘National Security Exception Act’ in the Parliament, which will work on the lines of Exxon-Florio provision prevalent in the USA. What is the purpose of the proposed Act ?
1. The Act is a part of Indo-US Nuclear Pact as this only will allow India to start building nuclear facilities in the country.
2. The Act will empower the Govt. of India to stall any foreign Company from acquiring any local asset (FDI) if it is found to be compromising with national security.
3. The Act will empower the Govt. of India to control terrorism in a better way as all e-services will be under thorough scrutiny by security agencies.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3

15. Which of the following is not included in the list of UN Millennium Goals ?
(A) Eradicate extreme poverty and hunger
(B) Develop a global partnership for development
(C) Promote Gender equality
(D) Reduce Child Mortality
(E) Make World Nuclear free

16. Which of the following agencies/bodies has asked all foreign funds to come forward and register itself as Foreign Institutional Investments (FIIs) prior to any investment in India ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) IBA
(D) Registrar of Companies
(E) None of these

17. Who amongst the following Indian players could not win any medal in Beijing Olympic 2008 ?
(A) Sushil Kumar
(B) Abhinav Bindra
(C) Anjali Bhagwat
(D) Jitendra Kumar
(E) Saina Nehwal

18. India recently signed an agreement in the field of hydrocarbon with which of the following countries for which Hernan Martinez Torres, Minister of Energy of that country was in India ?
(A) Zambia
(B) Ukraine
(C) Colombia
(D) Turkey
(E) None of these

19. Which of the following countries has asked India to scrap Kosi River Pact, the river which created a havoc in Bihar recently ?
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) China
(D) Nepal
(E) Bhutan

20. Which of the following is the amount of the relief package announced by the Prime Minister of India for Flood-hit Bihar ?
(A) Rs. 1000 crore
(B) Rs. 1010 crore
(C) Rs. 1050 crore
(D) Rs. 1100 crore
(E) Rs. 1120 crore

21. As reported in the newspapers some people are of the opinion that India may not be able to achieve its export targets set for the year 2008-09. Which of the following is/are the reason(s) of their worry ?
1. There was a major flood in some parts of Bihar, Orissa, Gujarat and some other States recently, owing to which fruit/horticultural crop has not reached export markets in sufficient quantity.
2. Rupee is frequently getting depreciated against US dollar.
3. Some major economies of the world are passing through the phase of economic recession. Hence many export orders are cancelled.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these

22. While talking to the Press/Media/Group of experts in Singapore the former Governor of RBI, Dr. Y. V. Reddy, said that the impact of global financial turmoil will be less on Asia. What in opinion of the people like Dr. Reddy are the strengths of Asian Financial System which will help it to sustain the turmoil ?
(Pick-up correct statement(s) as your answer.)
1. Banks in Asia are better capitalized and are not much exposed to sophisticated derivatives.
2. Asian economies were in a high growth mode and hence they have better ability to withstand the crisis.
3. Most of the Asian countries used to enjoy a strong fiscal position and current account surpluses in the past. This has given them an ability to bail out a failing financial institution in case it appeared.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

23. Subsequent to the RBI’s move of reducing the CRR, the industry Chambers in India are demanding for softened interest rates. How will this demand of softened interest rates help the industry ?
1. It will give a push-up to new investments and augment the demand of new proposals for more credits.
2. The move will help in creation of many new employment opportunities.
3. It will strengthen the position of the Stock Markets in India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

24. The recent decision of the RBI to cut Cash Reserve Ratio (CRR) by 150 basis points (October 2008) will be able to infuse how much liquidity into the market ?
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 30,000 crore
(C) Rs. 40,000 crore
(D) Rs. 50,000 crore
(E) None of these

25. As per the reports published in the newspapers recently Indian Rupee was on depreciation and there was a time when the depreciation was about 17% in six months. Which of the following was/were the main cause(s) of this continuous fall ?
1. Foreign fund flow was very low.
2. There was heavy demand for the US dollar in the local forex market.
3. RBI all of a sudden decided to lower the CRR.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2 only
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3

26. The issues related to the Land Acquisition for setting-up ‘Special Economic Zones (SEZs)’ is frequently seen in the newspapers these days. As per existing laws maximum how much area is allowed to be acquired for a SEZ ?
(A) 1000 hectares
(B) 2000 hectares
(C) 3000 hectares
(D) 5000 hectares
(E) None of these

27. Shibu Soren took over as the new Chief Minister of?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Uttarakhand
(E) None of these

28. Which of the following was one of the major point of disagreement between various countries over which the talks at World Trade Organisation (WTO) got collapsed recently ?
(A) Subsidy to farmers
(B) Providing special status to India
(C) Drafting a new constitution for WTO
(D) Drafting a common Trade Policy for next 5 years
(E) None of these

29. Who amongst the following is the recipient of the Lifetime Achievement Award at the 54th National Film Award Ceremony ?
(A) Dilip Kumar
(B) Shashi Kapoor
(C) Rekha
(D) Hema Malini
(E) Mrinal Sen

30. The support price of which of the following commodities was raised by 33%- 40% recently to make it Rs. 2,500 per quintal ?
(A) Cotton
(B) Sugarcane
(C) Wheat
(D) Palm Oil
(E) None of these

31. Who amongst the following cricketers made a World Record of 12 Sixes in a One Day International Match recently ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Xavier Marshall
(C) Muttiah Muralitharan
(D) Mike Hussey
(E) None of these

32. Which of the following cities became the first 100% e-literate city of India ?
(A) Pune
(B) Hyderabad
(C) Kozhikode
(D) Jaipur
(E) Bangalore

33. As we all know India will continue to be a net importer of steel as the demand of the same is likely to increase by about 11% in days to come. What is the percentage growth in inland production of steel ?
(A) 3%
(B) 5%
(C) 7%
(D) 8%
(E) 10%

34. International Literacy Day is observed on which of the following days ?
(A) September 18
(B) September 8
(C) October 18
(D) October 8
(E) None of these

35. Which of the following teams won the Durand Cup Football played in New Delhi in September 2008 ?
(A) Tata Motors
(B) Indian Railways
(C) Churchill Brothers
(D) Mahindra United
(E) None of these

36. Which of the following is/are part of New National Biofuel Policy 2008 launched by the Govt. of India ?
1. Minimum Support Price with a provision of periodic revision.
2. No duties or taxes would be levied on Biodiesel.
3. Biodiesel production to be taken up from non-edible oil seeds in waste/marginal lands.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

37. Who amongst the following was given the Mahatma Gandhi Award for Reconciliation and Peace 2008 ?
(A) Akio Ishii
(B) Bill Gates
(C) Nelson Mandela
(D) Prince Charles
(E) None of these

38. Which of the following is/are some of the recommendations of the Raghurajan Committee on financial sector reforms ?
1. Target inflation control rather than controlling money supply.
2. Open Corporate and Govt. Bond markets.
3. Provide liberal regulations for mergers and acquisitions.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

39. Which of the following countries is passing through a crisis called as ‘Darfur Humanitarian Crisis’ ?
(A) `Uganda
(B) Somalia
(C) Sudan
(D) Sierra Leone
(E) None of these

40. Who amongst the following is the author of the book ‘Inside Third World’ ?
(A) Amit Choudhury
(B) William Goldings
(C) V. Harrison
(D) Nana Palkiwala
(E) None of these

41. The ’18th Safety Olympics’ was organised in?
(A) Seoul
(B) Berlin
(C) London
(D) Moscow
(E) New York

42. Mahendra Kapoor who died recently was a famous?
(A) Politician
(B) Social Worker
(C) Journalist
(D) Sportsman
(E) Playback Singer

43. The Prime Minister of India recently released the Economic Outlook for 2008-09. According to the document Indian economy will grow at what rate during the period of the review ?
(A) 7?7%
(B) 8%
(C) 8?33%
(D) 9?7%
(E) None of these

44. The 48th National Open Athletics Championship was held at?
(A) Kochi
(B) Delhi
(C) Jaipur
(D) Lucknow
(E) Panaji

45. Which of the following countries refused to ratify the ‘Lisbon Treaty’, a very crucial agreement for reforms in the constitution of the European Union ?
(A) Russia
(B) Poland
(C) Germany
(D) France
(E) Italy

46. Which of the following is not an Employment Generating Programme of the Govt. of India ?
(A) NREGA
(B) SGRY
(C) SGSY
(D) TRYSEM
(E) CAMELS

47. Who amongst the following is the author of the book ‘The Other Side of Midnight’ ?
(A) Salman Rushdie
(B) Katherine Mayo
(C) Ernest Hamingway
(D) H. G. Wells
(E) Sydney Sheldon

48. China recently resolved its border dispute with which of the following countries ? (As per agreement Yinlong island will be handed over to China.)
(A) Mongolia
(B) Japan
(C) India
(D) Taiwan
(E) Russia

49. Agha Khan Trophy is associated with the game of?
(A) Cricket
(B) Football
(C) Badminton
(D) Golf
(E) Hockey

50. Two new countries recently signed the protocols to become the member of the North Atlantic Treaty Organisation (NATO).These countries are?
(A) Ukraine?Croatia
(B) Croatia?Albania
(C) Georgia?Russia
(D) Georgia?Croatia
(E) None of these