Menu Close

Category: MPPSC Solved Question Paper

MPPSC Solved Question Paper

MPPSC Solved Question Paper

1. In which district of MP is the Industry of traction alternators of Diesel engines proposed in the rail budget 2012-13 ?
A. Satna
B. Gwalior
C. Vidisha
D. Bhopal
Ans: C

2. In which district of P Mandideep Industrial cluster is situated ?
A. Vidisha
B. Bhopal
C. Sehore
D. Raisen
Ans: D

3. In which district of MP is railway sleeper manufacturing factory situated ?
A. Sehore
B. Bhopal
C. Hoshangabad
D. Betul
Ans: A

4. Who was the first woman CM of MP ?
A. Vimla Sharma
B. Vijaya Raje Scindia
C. Nirmala Yadav
D. Uma Bharti
Ans: D

5. Jaldeep Yojana was initially started by MP Govt. from which reservoir ?
A. Indira Sagar
B. Gandhi Sagar
C. Baan Sagar
D. Yehswant Sagar
Ans: A

6. At present, who is the speaker of MP Assembly ?
A. Ishwardas Rohani
B. Mukund Navalkar
C. Sreenivas Tewari
D. None of above
Ans: A

7. Who was the of MP on 1-11-2000 at the time of division f state ?
A. Arjun Singh
B. Digvijay Singh
C. Sundarlal Patwa
D. Virendra Kumar Saklecha
Ans: B

8. From where the Reliance industries got the coal bed Methane reserve in MP ?
A. Suhagpur
B. Guna
C. Balaghat
D. Rewa
Ans: A

9. Where is Dushyant kumar manuscript museum situated ?
A. Bhopal
B. Jabalpur
C. Ujjain
D. Balaghat
Ans: C

10. Who constructed the Sanchi stupa ?
A. Chandragupta
B. Gautam Budha
C. Mahavira
D. Ashoka
Ans: D

11. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web ?
A. HTTP
B. SMTP
C. SLIP
D. None of above
Ans: A

12. Which of the following is the valid domain name extension ?
A. .com
B. .gov
C. .net
D. All the above
Ans: D

13. URL Stands for ?
A. Unique resource locator
B. Universal Resource Locator
C. Uniform Resource Locator
D. United Resource Locator
Ans: C

14. E-mail stands for ?
A. Elecrical Mail
B. Electonic Mail
C. Elastic Mail
D. None of above
Ans: D

15. Which of the following is free E-Mail service provider ?
A. Hotmail
B. Rediffmail
C. Yahoo
D. All the above
Ans: D

16. HTML stands for ?
A. Hybrid Text Markup Language
B. Hypertext Markup Language
C. Higher Text Markup Language
D. None of Above
Ans: B

17. A computer virus is ?
A. A computer program that can replicate itself
B. A Virus that affect health of Human Being
C. Both of above
D. None of Above
Ans: A

18. A Computer hacker is ?
A. A person who maintains computer security
B. a person who vilates computer security with malicious intension for personal gain
C. a person responsible for safe operation
D. a person who repairs computer
Ans: B

19. Video conferencing is ?
A. conduct of vide calls using telecom technology
B. Conduct of telephone calls
C. conduct f video conference using a set of telescope technology
D. None of the above
Ans: A

20. Cyber crime is ?
A. Hacking
B. Stalking
C. Denial of Service attach
D. All of the above
Ans: D

21. Which of the following musician was selected in 2013 for Lifetime achievement Grammy Award ?
A. Pandit Grijishankar
B. Jakir Hussaen
C. AR Rehman
D. Pandit Ravishankar
Ans: D

22. MP accountant general?s office is situated in which of the following cities ?
A. Bhopal
B. Gwalior
C. Jabalpur
D. Reva
Ans: B

23. In which city is RCVP Naronha administrative academy situated ?
A. Jabalpur
B. MMussoorie
C. Mumbai
D. Bhopal
Ans: A

24. All offences punishable under the protection of Civil Right Act. 1955 are ?
A. Cognizable and Non-Bialable
B. Cognizbale and Non-Compoundable
C. Non-Cognizable and Bialable
D. Non-Cognizable and commoundable
Ans: B

25. An offence arising out of ?Untouchability? would not made out where ?
A.The act of accused with regard to the enjoyment f benefit under a charitable trust created for the benefit of any section of the general public
B. The act of accused is with regard to the use of finery
C. As accused is not being copetent to commit an offence
D. The accused and complainant victim belong to the same social group.
Ans: D

MPPSC Placement Paper
MPPSC Previous Year Solved Paper

1. How many players play on the ground from oneteam in Kho-Kho, Kabaddi, Volleyball and basket ball respectively?
A.7,9,5,6
B.5,6,7,9
C.9,7,6,5
D.5,7,6,9
Answer: C

2. Which of the following award is given by MP Govt.to a coach for his dedication in sports ?
A.Dronacharya Award
B.Parashuram Award
C.Vikram Award
D.Sandipani Award

3. What is the name of the goalkeeper of Indian Hockey team which won gold medals in 1956 and 1964 olympic game ?
A.Dhyanchand
B.Ajitpal singh
C.Roop singh
D.Shankar Laxman
Answer: D

4. Which cricket player among the following has been honored by BCCI giving him CK Naidu Life time achievement Award ?
A.Sunil gavaskar
B.Anil Kumble
C.Sachin Tedulkar
D.Saurav Ganguly
Answer: A

5. Who among the following won the World BilliardChampionship 2012 ?
A.Mike Russel
B.Rupesh Shah
C.Dhruva Sitwala
D.Pankaj Advani

6. Who among the following was awarded the prestigious ?Kalidas Saan? of MP Government in November 2012 ?
A.Lata Mangeskar
B.Amir Khan
C.Anupam Kher
D.Pandit Ravishankar
Answer: C

7. Maximum soyabean is produced in which area of MP among the following ?
A.Malwa
B.Bundelkhand
C.Baghelkhand
D.None of above
Answer: A

8. The boundary of which district of MP among following does not touch UP ?
A.Bhind
B.Satana
C.Shivpuri
D.Sheopur
Answer: D

9. Which one of the following is the smallest district of MP by population ?
A.Sheopur
B.Raisen
C.Datia
D.Harda
Answer: D

10. Who among the following was the First CM of MP ?
A.Ravishankar Shukla
B.Kailash Katju
C.Pattabhi Sitarammaiya
D.None of above
Answer: A

11. What is the Number of Jyortirlings in MP out of twelve jyortirlingas of India ?
A.1
B.2
C.3
D.4
Answer: B

12. With whom among the following MANDU is associated ?
A.Jijai Rao
B.Rani Rupmati
C.Allauddin Khan
D.Jhalkari Bai
Answer: B

13.Which one of the following tribes of MP is the Biggest Population ?
A.Saharia
B.Bheel
C.Cole
D.Bharia
Answer: B

14. Where among the following famous place for sculpture ?Phadake Studio? is situated ?
A. Gwalior
B.Reva
C.Dhar
D.Bhopal
Answer: C

15. Where is the all India Classical Dance festival organized every year in MP ?
A.Panchmarhi
B.Khajuraho
C.Gwalior
D.Orachha
Answer: B

16. Sometime back, parliament of which country has given extension of Six Months t constitutional assembly to frame new constitution ?
A.Bhutan
B.Nepal
C.China
D.None of above
Answer: B

17.By end of which year America has given call to withdraw 33000 soldiers from afhanistan ?
A.2012
B.2013
C.2014
D.2015
Answer: C

18. In November 2011, the Pakistan and china held a joint military exercise along which of the following river ?
A.Indus
B.Chenab
C.Jhelam
D.None of above
Answer: C

19. Which of the following contries boycotted the International conference on Syria ?
A.China
B.Russia
C.USA
D.Both A, B
Answer: D

20. First lady other than the queen of bitain who had addressed both houses of british parliament is ?
A.India Gandhi
B.Benazir Bhutto
C.Sonia Gandhi
D.Aung San Suukyi
Answer: D

21. Sir creek dispute is in between which of the following two country ?
A.India-Pakistan
B.Afganistan-Pakistan
C.China-India
D.India-Bangladesh
Answer: A

22. Anna Hazare got what place in the list of 36 demonstrators released by TIME Now ?
A.1st
B.5th
C.10th
D.12th
Answer: B

23. Which one of the following is the National Voters day ?
A.5th June
B.1st November
C.25th January
D.8th March
Answer: B

24. Where was the asian shooting championship, 2012 organized ?
A.Kaula lampur
B.Colombo
C.Azerbaijan
D.Doha
Answer: D

25. In which country is Malaya being treated ?
A.Pakistan
B.Britain
C.America
D.Germany
Answer: B

MPPSC General-Studies
MPPSC Old Paper for Preparation

1. India was part of an ancient super continent called Gondwanaland. It included present day?
(A) South America
(B) Africa
(C) Australia
(D) All of these
Ans : (D)

2. Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges ?
(A) Malwa plateau
(B) Chhota Nagpur plateau
(C) Deccan plateau
(D) Peninsular plateau
Ans : (A)

3. Which state of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) West Bengal
(D) Sikkim
Ans : (D)

4. The leading state in wheat production in India is?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

5. Which state is the largest producer of tobacco in India ?
(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

6. One horned rhinoceros is found in the following states?
(A) Arunachal Pradesh and Tripura
(B) West Bengal and Assam
(C) Arunachal Pradesh and Assam
(D) West Bengal and Tripura
Ans : (B)

7. Which of the following is different from the remaining three ?
(A) Haematite
(B) Magnetite
(C) Limonite
(D) Bauxite
Ans : (D)

8. States with the highest and lowest density of population in India are respectively?
(A) Uttar Pradesh and Arunachal Pradesh
(B) West Bengal and Arunachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh and Sikkim
(D) West Bengal and Sikkim
Ans : (B)

9. Match the following and select the correct answer from the codes given below?
(a) Hirakud Project
(b) Haldia Refinery
(c) Tarapur Nuclear Station
(d) Kudremukh Hills
1. West Bengal
2. Orissa
3. Karnataka
4. Maharashtra
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans : (C)

10. Arrange the following in decreasing order of size and select the correct answer from the codes given below?
1. Jupiter
2. Uranus
3. Earth
4. Saturn
Codes :
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 4, 1, 2, 3
(C) 1, 4, 2, 3
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (C)

11. Arrange the following from west to east and select the correct answer from the codes given below?
1. London
2. Lisbon
3. Frankfurt
4. Beirut
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 2, 1, 4, 3
(D) 1, 2, 4, 3
Ans : (B)

12. Match the following and select the correct answer from the codes given below?
(a) Kenya
(b) Uganda
(c) Uzbekistan
(d) Ukraine
1. Tashkent
2. Nairobi
3. Kiev
4. Kampala
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 2 4 1 3
(C) 2 4 3 1
(D) 4 2 3 1
Ans : (B)

13. Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is?
(A) 547
(B) 545
(C) 552
(D) None of these
Ans : (C)

14. Which of the following political parties is not a national party as recognized by the Election
Commission of India ?
(A) Nationalist Congress Party
(B) Bahujan Samaj Party
(C) Communist Party of India
(D) Samajwadi Party
Ans : (D)

15. Consider the following statements with respect to qualification to become the member of Rajya
Sabha and select the correct answer from the codes given below?
1. should be at least 30 years of age
2. should be registered as a voter on the list of voters in the state from which the candidate is to be elected
3. should not hold office of profit under the state
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct

16. The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of Fundamental Right?
(A) Freedom of speech
(B) Constitutional remedies
(C) Property
(D) Freedom of religion
Ans : (C)

17. Which among the following sectors contributes most to the GDP of India ?
(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) All three contribute equally
Ans : (C)

18. Which is the final authority in India to approve Five Year Plans ?
(A) Union Council of Ministers
(B) Planning Commission
(C) Prime Minister
(D) None of these
Ans : (D)

19. Who is called the pioneer of liberalization of Indian Economy ?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) P.V. Narsimha Rao
(C) Dr. Bimal Jalan
(D) P. Chidambaram
Ans : (A)

20. Green Index has been developed by?
(A) World Bank?s environmentally and socially sustainable development division
(B) United Nations environment programme
(C) United Nations development programme
(D) Kyoto Protocol
Ans : (B)

21. Public Distribution System is aimed at?
(A) Providing food security to the poor
(B) To prevent hoarding and black-marketing
(C) To prevent overcharging by traders
(D) All of the above
Ans : (D)

22. Who among the following released ?Citizens guide to fight corruption? ?
(A) Ministry of Family Welfare
(B) Consumer Co-operative Societies
(C) Central Vigilance Commission
(D) Transparency International
Ans : (D)

23. Which of the following is not included in Human Development Index ?
(A) Life Expectary
(B) Real per Capita Income
(C) Social Inequality
(D) Adult Literacy
Ans : (C)

24. Bharat Nirman includes (select the correct answer from the codes given below)?
1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation
2. To provide road connectivity to all villages that have a population of 2000
3. To give telephone connectivity to the remaining villages
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) None of the above
Ans : (B)

25. What is the size of the eleventh five year plan of India ?
(A) Rs. 3,64,471 crore
(B) Rs. 36,447 crore
(C) Rs. 36,44,718 crore
(D) Rs. 3,64,47,185 crore
Ans : (C)

26. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below?
1. In Beijing Olympics, Abhinav Bindra won gold medal in 10 metres rifle shooting.
2. In Beijing Olympics, Sushil Kumar won bronze medal in fly weight boxing.
Codes :
(A) 1 is correct
(B) 2 is correct
(C) Both are correct
(D) None of these
Ans : (A)

27. When did India last win a hockey gold medal at the Olympics ?
(A) 1964 Tokyo
(B) 1972 Munich
(C) 1976 Montreal
(D) 1980 Moscow
Ans : (D)

28. This great hockey player was the prolific goal scorer (24 goals approximately) in 1932 and 1936 Olympics. There was demand in the media to celebrate his birth centenary on 8th September 2008. He spent his later life in Gwalior. Identify him?
(A) Dhyan Chand
(B) Captain Roop Singh
(C) Gurmeet Singh
(D) A.I.S. Dara
Ans : (A)

29. Virendra Sehwag scored his second triple century in the test cricket. He became only the third player in the history to do so. The other two are?
(A) Brian Lara and Gary Sobers
(B) Donald Bradman and Wally Hammond
(C) Gary Sobers and Wally Hammond
(D) Donald Bradman and Brian Lara
Ans : (D)

30. Who among the following won the Rajeev Gandhi Khel Ratna Award last year (2008) ?
(A) M.S. Dhoni
(B) Vishwanathan Anand
(C) Abhinav Bindra
(D) Sachin Tendulkar
Ans : (A)

MPPSC Question-Paper
MPPSC Solved Paper

1.Nagarjuna sagar dam is situated in which state of India ?
A.Tamil nadu
B.Andhra Pradesh
C.Karnataka
D.Orrisa
Answer: B

2. The Himalayan mountain ranges are not a part of which of the following state ?
A.Uttarakhand
B.UP
C.Sikkim
D.Himachal Pradesh
Answer: C

3. Which of the following is the general direction of flow of summer mansoon in India ?
A.South to north
B.South-West to South-East
C.South-East to South-West
D.South-West to North-West
Answer: D

4.What is sex ratio as per Census 2011 ?
A.935
B.940
C.945
D.950
Answer: B

5. Which of the following is First National park of India ?
A.Kanha National Park
B.Dudhwa National Park
C.Rajaji National Park
D.Corbett National Park
Answer: D

6. Alaska is part of which country ?
A.Greenland
B.USA
C.Canada
D.Russia
Answer: B

7. In which of the following continents the Andes Mountain range is located ?
A.Australia
B.Europe
C.South America
D.North America
Answer: C

8. The equator does not pass through which of the Following country ?
A.Kenya
B.Mexico
C.Indonesia
D.Brazil
Answer: B

9. Which of the following city is known as city of canals ?
A.Amsterdam
B.Rome
C.Venice
D.Athens
Answer: C

10. Which one of following state does not share boarder with Bhutan ?
A.Sikkim
B.Meghalaya
C.Arunachal Pradesh
D.West bengal
Answer: B

11. Which among the following is INCORRECT statement about constituent assembly ?
A.It worked with the help of a large number of com-mittees, the most important among them being the drafting committee
B.Minorities comunities were adequately represented in the assembly
C.It was elected on the basis of universal adult fran-chise
D.Its electoral processw as based on 6th Schedule ofthe act of 1935 which allowed for a restricted fran-chise based on tax, property and
eduction qualificaiton.
Answer: C

12. The party system is the part of which larger systems among the following
A.Social system
B.Economic system
C.Political system
D.International System
Answer: C

13. RBI issues currency notes against which of the following
A.Gold
B.Foreign security
C.Govt. of India security
D.All the above
Answer: D

14. The consultative committee of members of parliament for railway zones is constituted by whichof the following ?
A.President of India
B.Minstry of railways
C.Ministry of parliament affairs
D.Ministry of transport
Answer: C

15. Which one of the following is the period of 12th Five year plan ?
A. 2007-2012
B. 2012-2017
C. 2010-2015
D. 2006-2011
Answer: B

16. In India, National income is computed by which ofthe following ?
A.Planning commission
B.Ministry of Finance
C.Central statistical Organization
D.RBI
Answer: C

17. Who among the following is associated with ?White Revolution? ?
A.PJ Kurein
B.Veghese Kurein
C.MS Swaminathan
D.MS Raghunathan
Answer: B

18. Which of the following banks is the central bank of India ?
A.State bank of India
B.Bank of India
C.Union bank of India
D.Reserve bank of India
Answer: D

19. Who among the follwing was the speaker of first lok sabha ?
A.GV Mavalankar
B.KM Munshi
C.GB Pant
D.Acharya Kriplani
Answer: A

20. Which of the following is not a Public sector Undertaking (PSU)/ Enterprises ?
A.NTPC
B.SAIL
C.BHEL
D.TISCO
Answer: D

21. Where among the following is the biggest Indoor stadium is situated in ?
A. Gwalior
B. Indore
C. Bhopal
D. Jabalpur
Answer: B

22. Subrato cup is associated with which of the following ?
A.Football
B.Cricket
C.Chess
D.Badminton
Answer: A

23. Which olympic swimmer amongst the following has won 18 gold medals in career ?
A.Michel Phelps
B.Florent Manaudov
C.Cullen Jones
D.Ian thrope
Answer: A

24. Marry Kom is reciepent of ?
A.Bronze medal in Olympics 2012
B.Arjuna Award
C.Padma Shree
D.All of above
Answer: D

25. Who among the following is the chairman of MP Sports council at present ?
A.Kailash Vijay vargiya
B.SHivraj singh chauhan
C.Tukoji rao chauhan
D.Vikram Varma
Answer: C
MPPSC Whole-Testpaper
MPPSC Solved Model Paper

1. The protection of Civil right act extends to ?
A. The whole of India
B. The whole of India except the scheduled area
C. The whole of India except the scheduled area
D. The whole of India except the union territories of Goa, Daman and diu
Ans: C

2. The schedule caste and scheduled tribes (prevention of atrocities) act, 1989 came into force on ?
A. 1st July 1980
B. 30th January 1990
C. 30th July 1989
D. 1st January 1990
Ans: B

3. The SC and ST act is a special provision for the advancement of SC and ST which is based on which one of the following doctrines ?
A. Doctrine of severability
B. Doctrine of preferred position
C. Doctrine of protective discrimination
D. Doctrine of Haronious Construction
Ans: C

4. Which of the following powers is NOT provided to specified special court under SC and ST act ?
A. Forfeiture of property of a convict of an offence
B. To authorize a person for extra investigation other than police
C. To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime
D. Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a crime
Ans: C

5. A court of session specified as special court to try the offences under the SC and ST act for the purpose of providing ?
A. Speedy trial
B. Time bound trial
C. Special protection to victims
D. All of above
Ans: D

6. Scientists of NDRI Karnal (Haryana) developed second clone of which one of following animal ?
A. Sheep
B. Buffalo
C. Cow
D. Goat
Ans: B

7. Which snake of the following is Non-poisonous?
A. Cobra
B. Viper
C. Coral-snake
D. Python
Ans: D

8. In which year was the project tiger launched to save Indian tiger ?
A. 1971
B. 1973
C. 1977
D. 1991
Ans: D

9. Which of the following is measured By Anemometer ?
A. Velocity of water flow
B. Depth of water
C. Force of the wind
D. Intensity of light
Ans: C

10. Dengue is a fever caused by transmitted to other human by ?
A. Virus and female aedes mosquito
B. Bacteria and female culex mosquito
C. Fungus and female aedes osquito
D. Protozoa and female anopheles mosquito
Ans: A

11. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following ?
A. Digestive activity
B. Liver Functioning
C. Kidney Functioning
D. Oxygen carryin capacity of blood
Ans: D

12. Statics is related to which one of the following ?
A. State of motion
B. State of rest
C. State of mind
D. Study of data
Ans :B

13. According to a new definition adopted by Internationa astronomical Union in 2006, which of the following is not a planet ?
A. Uranus
B. Neptune
C. Pluto
D. Jupitor
Ans: C

14. World AIDS day is celebrated on which date ?
A. 12TH January
B. 1st april
C. 1st may
D. 1st December
Ans: D

15. Which of the following is related with the field of electricity generation ?
A. MMTC
B. MTNL
C. NCL
D. NHPC
Ans: D

16. Ajanta Cave are connected with which of the following ?
A. Ramayana
B. Mahabharata
C. Jakata stories
D. Panchtantra Stories
Ans: C

17. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statement
1) During this period cotton was used for manufacturing textiles in India
2) It was predominatly a secular civilization and the religious eleent, through present did not dominate the scene
Which of the statement given above is/are correct ?
A. 1 Only
B. 2 Only
C. Bothe 1 and 2
D. Either 1 nor 2

18. Tripitaka is associated with which of the following ?
A. Jains
B. Buddhists
C. Sikhs
D. Hindus
Ans: B

19. ?Rajatarangini? written by kalhan is associated with which of the following ?
A. Chandragupta reign
B. Anthology of lyrics
C. History of Kashmir
D. Reign of Krishna Deva raya
Ans: C

20. Who among the following was the advocate at the famous INA trials ?
A. Subhash Chandra bose
B. C. Rajagopalachari
C. Asaf ali
D. Bhulabhai Desai
Ans: D

21. Who among the following attended all the three round table conferences ?
A. Vallabhbhai patel
B. Madan mohan malviya
C. BR Ambedkar
D. None of above
Ans: C

22. Who among the following organized the society of revolutionaries ?Abhinav Bharat? ?
A. Jatindra Nath Mukherjee
B. Madan lal dhingra
C. Vinayak damodar savarkar
D. Lala hardayal
Ans: C

23. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in UNO ?
A. Swami Vivekanand
B. Lal bahadur shashtri
C. Atal bihari vajpeyi
D. None of above
Ans: C

24. Amir Khusro was associated with whose reign among the following ?
A. Allauddin khilzi
B. Muhammad bin tughlaq
C. Ibrahi Lodhi
D. Firoz shah
Ans: A

25. Mohenjo daro is situated in which of the following ?
A. Gujarat, India
B. Punjab, India
C. Sindh, Pakistan
D. Afganistan
Ans: C