Menu Close

Category: Ministry of Defence Question-Paper

Ministry of Defence Question-Paper

Ministry of Defence Question-Paper
Ministry of Defence Recruitment Test Sample Paper

1: After allowing a discount of 11.11% ,a trader still makes a gain of 14.28 % .at how many precent above the cost price does he mark his goods?
1. 28.56%
2. 35%
22.22%
4. None of these
Ans: 1.

2: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank
1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. none
4. 50 mins
Ans: 1.

3: There are 3 triplet brothers. They look identical. The oldest is John, he always tells the truth. The second is Jack, he always tells a lie. The third is Joe, he either tells the truth or a lie. Jimmie Dean went to visit them one day. He was wondering who was who. So he asked each person a question. He asked the one who was sitting on the left: ?Who is the guy sitting in the middle??. The answer was ?He is John.? He asked the one who was sitting in the middle: ?What is your name??. The answer was ?I am Joe.? He asked the one who was sitting on the right: ?What is the guy sitting in the middle??. The answer was ?He is Jack.? Jimmie Dean got really confused. Basically, he asked 3 same questions, but he got 3 different answers. which is not true?
1. left most is joe
2. middle is jack
3. right is john
4. middle is john
Ans: 4.

4: A / B = C; C > D then
1. A is always greater than D
2. C is always greater than D
3. B is always less than D
4. none
Ans: 1.

5: Consider the following statements: 1. The Administrative Reforms Commission(ARC) had recommended that the Department of Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of the State. 2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil officers to the All-India Services. Which of the statements given above is/are correct?
1. Only 1
2. Only 2
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2
Ans: 1.

6: The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population of the town is :
1. 1,77,000
2. 1,77,366
3. 1,77,461
4. 1,77,596
Ans: 2.

7: What is the population of India ?
1. 98 crores
2. More than 2 billion
3. More than 1 billion
4. Less than 96 crores
5. 96 crores
Ans: 3.

8: Some green are blue. No blue are white.
1. Some green are white
2. No white are green
3. No green are white
4. None of the above
Ans: 1.

9: What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
1. 8
2. 6
3. 9
4. 11
Ans: 3.

10: Average age of students of an adult school is 40 years. 120 new students whose average age is 32 years joined the school. As a result the average age is decreased by 4 years. Find the number of students of the school after joining of the new students:
1. 1200
2. 120
3. 360
4. 240
Ans: 4.

11: On sports day,if 30 children were made to stand in a column,16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column , how many columns could be formed?
1. 48
2. 20
3. 30
4. 16
5. 40
Ans: 2.

12: Which of the following numbers is divisible by 3? (i) 541326 (ii) 5967013
1. (ii) only
2. (i) only
3. (i) and (ii) both
4. (i) and (ii) none
Ans: 2.

13: A square is divided into 9 identical smaller squares. Six identical balls are to be placed in these smaller squares such that each of the three rows gets at least one ball (one ball in one square only). In how many different ways can this be done?
1. 81
2. 91
3. 41
4. 51
Ans: 1.

14: A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his shares for Rs.75000. What is the value of Business
1. 150000
2. 13000
3. 240000
4. 34000
Ans: 1.

15: 1,2,6,24,_?
1. 111
2. 151
3. 120
4. 125
Ans: 3.

16: The cost of 16 packets of salt,each weighing 900 grams is Rs.28.What will be the cost of 27 packets ,if each packet weighs 1Kg?
1. Rs.52.50
2. Rs.56
3. Rs.58.50
4. Rs.64.75
Ans: 1.

17: Ronald and Michelle have two children. The probability that the first child is a girl, is 50%. The probability that the second child is a girl, is also 50%. Ronald and Michelle tell you that they have a daughter. What is the probability that their other child is also a girl?
1. 1/2
2. 1/3
3. 1/4
4. 1/5
Ans: 2.

18: Find the value of (21/4-1)( 23/4 +21/2+21/4+1)
1. 1
2. 2
3. 3
Ans: 1.

19: The product of two fractions is 14/15 and their quotient is 35/24. the greater fraction is
1. 4/5
2. 7/6
3. 7/5
4. 7/4
Ans: 1.

20: 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B . Now who is taller among A and B ?
1. A
2. B
3. Both are of same height
Ans: 1.

21: Choose the pair of numbers which comes next 75 65 85 55 45 85 35
1. 25 15
2. 25 85
3. 35 25
4. 35 85
5. 25 75
Ans: 2.

22: A three digit number consists of 9,5 and one more number. When these digits are reversed and then subtracted from the original number the answer yielded will be consisting of the same digits arranged yet in a different order. What is the other digit?
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
Ans: 4.

23. ATP stands for:
1. Adenine triphosphate
2. Adenosine triphosphate
3. Adenosine Diphosphate
4. Adenosine tetraphosphate
Ans: 2.

24: Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?
1. Chess
2. Golf
3. Snooker
4. Badminton
5. None of these
Ans: 1.

25: A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?
1. 10
2. 11
3. 12
Ans: 1.

26: In a journey of 15 miles two third distance was travelled with 40 mph and remaining with 60 mph.How muvh time the journey takes
1. 40 min
2. 30 min
3. 120 min
4. 20 min
Ans: 4.

27: Solid cube of 6 * 6 * 6. This cube is cut into to 216 small cubes. (1 * 1 * 1).the big cube is painted in all its faces. Then how many of cubes are painted at least 2 sides.
1. 56
2. 45
3. 23
4. 28
Ans: 1.

28: Find the average of first 40 natural numbers.
1. 40
2. 35
3. 30.6
4. 20.5
5. None of these
Ans: 4.

29: 1, 5, 14, 30, ?, 91
1. 45
2. 55
3. 60
4. 70
5. None of these
Ans: 2.

30: There is a shortage of tubelights, bulbs and fans in a village ? Gurgaon. It is found that
a) All houses do not have either tubelight or bulb or fan.
b) Exactly 19% of houses do not have just one of these.
c) Atleast 67% of houses do not have tubelights.
d) Atleast 83% of houses do not have bulbs.
e) Atleast 73% of houses do not have fans.
1. 42 %
2. 46 %
3. 50 %
4. 54 %
5. 57 %
Ans: 1.

31: If 9 engines consume 24 metric tonnes of coal, when each is working 8 hours a day; how much coal will be required for 8 engines, each running 13 hours a day, it being given that 3 engines of the former type consume as much as 4 engines of latter type.
1. 22 metric tonnes.
2. 27 metric tonnes.
3. 26 metric tonnes.
4. 25 metric tonnes.
Ans: 3.

32: To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
1. 20%
2. 34%
3. 15%
4. 14%
Ans: 3.

33: In page preview mode:
1. You can see all pages of your document
2. You can only see the page you are currently working
3. Satyam BPO Services
4. You can only see pages that do not contain graphics
Ans: 4.

34: A house wife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale .If she spent Rs.25 for the item ,approximately how much percent she saved in the transaction ?
1. 8%
2. 9%
3. 10%
4. 11%
Ans: 2.

35: I have trouble _____.
1. to remember my password
2. to remembering my password
3. remember my password
4. remembering my password
Ans: 4.