Menu Close

Category: Meghalaya PSC Previous Year Solved Paper

Meghalaya PSC Previous Year Solved Paper

Meghalaya PSC Previous Year Solved Paper

1. The Secretary General of the Lok Sabha is appointed by:
Answer. The Speaker of the Lok Sabha

2. The Author of ?Snakes and Ladders? is:
Answer. Gita Mehta

3. The first Indian satellite ?Aryabhata? was launched in the year:
Answer. 1975

4. The first World Cup Football tournament was held in:
Answer. Uruguay

5. The rear view mirror used in vehicles is:
Answer. Convex

6. Which country is known as ?Land of Thousand Lakes??
Answer. Finland

7. The free operating system Linux was developed by:
Answer. Linus Torwalds

8. New York City is on the bank of the river.
Answer. Hudson

9. The average life of a red blood cell in the body is about:
Answer: 115 days

10. Which of the following is used as a preservative of food articles?
Answer: Sodium benzoate

11. DNA is?
Answer: A class of nucleic acids

12. The lustre of diamond is due to?
Answer: Total internal reflection

13. Milk in natural form has a certain amount of sugar. This sugar is called?
Answer: Lactose

14. Which of the following is associated with Doppler Effect?
Answer: Sound

15. Force/Area is the formulae of ?????
Answer: Pressure

16. Hydrogen Bomb is based on the principle of:
Answer: Nuclear fusion

17. Rocket works on the principle of conservation of:
Answer: Momentum

18. What is the escape velocity from Earth?s surface?
Answer: 11.2 Km/sec

19. Which Asian river is sometimes referred to as ?The Road to Mandalay??
Answer: Irrawaddy (Myanmar)

20. Where is the headquarters of the Transparency International?
Answer: Berlin (Germany)

21. Which international organization was founded by Peter Eigen?
Answer: Transparency International

22. Which is the world?s most saline lake?
Answer: Lake Vanda (Antarctica)

23. A projectile launched at which degree angle has the greatest range?
Answer: 45 degree angle

24. What is the unit of measurement of cotton?
Answer: Bales

25. Which metal is added to fireworks to get the lilac colour?
Answer: Potassium

26. Which acid is used to acidify foods and beverages such as various colas?
Answer: Phosphoric Acid

27. What kind of creature is a ?silverfish??
Answer: Wingless insect

28. Which animal?s walking style is known as ?Knuckle walking??
Answer: Gorillas and Chimpanzees

29. Which country?s official currency is the ?Renminbi??
Answer: China

30. Which country started the Money Order System?
Answer: Great Britain

Meghalaya PSC Question-Paper
Meghalaya PSC Solved Exam Paper

1. Meghalaya is bounded to the north and the east by which State of India ?
Ans: Assam

2. Which state bounded Meghalaya to its south and the west ?
Ans: Bangladesh

3. Shillong the capital of Meghalaya is known as ……….
Ans: Scotland of the East

4. Which state of India was the part of Meghalaya ?
Ans: Assam

5. Which language is used as official language in Meghalaya.?
Ans: English

6. Where is Meghalaya located in Indian Map ?
Ans: Northeast

7. When did Meghalaya established ?
Ans: 21 January 1972

8. How many districts are there in the state ?
Ans: 11

9. Which is the largest city of the state ?
Ans: Shillong

10. Who is the chief Minister (2014) of the state ?
Ans: Mukul Sangma (INC)

11. Who is the Governor (2014) of the Meghalaya state ?
Ans: K.K.Paul

12. What is the literacy Rate in the state ?
Ans: 75.84%

13. When a movement for a separate Hill State began ?
Ans: 1960

14. When the earthquake occurred in Shillong ?
Ans: June 12, 1879

15. Which tribal people make up the majority of Meghalaya’s population ?
Ans: Khasi
Meghalaya PSC Recruitment-Notification-Syllabus