Menu Close

Category: Kerala PSC Previous Year Solved Paper

Kerala PSC Previous Year Solved Paper

Kerala-PSC Paper

Kerala PSC conducts recruitement for the post of Block Development Officer. The exam syllabus is same as that of secretariat assistant exam.This paper contains previous year soved question paper of Block Development Officer Exam.

Kerala PSC Previous Year Solved Paper

Solved Paper of Block Development Officer Exam

1. The Chilka Lake is in
Ans: Orissa

2.The clouds which causes continuous rain :
Ans:Nimbus

3.Taran Taran Tragedy was associated with

4.Tiger Airways belonged to
Ans:Singapore

5.The country which won the 2006 Johannesburg test: ?
Ans:Australia

6.Greg Chappel was a
Ans:Cricket Coach

7.Total medal India acquired in the 12th Commonwealth Games:
Ans:16

8.Total number of M.P?s from Kerala:
Ans:29 (20 Loksabha MP?s and 9 Rajyasabha MP?s)

9.Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala:
Ans:K.Radhakrishnan

10.???is to administer oath of office to the Indian President in 07/07.
Ans:Justice K.G.Balakrishnan

11.Paper Gold is :
Ans: Special Drawing Right

12.The practice of crossing a Cheque originated in :
Ans:Britain

13.Trichology is the study of
Ans:Hair

14.????-is the economic process through which human wants are satisfied.
Ans:Consumption

15.Gandhi Irwin Pact was signed on:
Ans:1931

16.First Indian war of Independence began at:
Ans:Meerat

17.?Forward Policy? was initiated by:
Ans:Lord Lytton

18.Jamabandhi Reforms were the reforms of
Ans:Tipu Sultan

19.Revenge movement broke out in :
Ans:France.

20.Agricultural growth in India during 2006-07 was
Ans:2.7%

21.World Bank President to quit office recently for misconduct is :
Ans:Paul Volfovits

22.Find the odd that not related to Kani Mozhi:
(a)Poetess
(b)Scientist
(c)Rajya Sabha Member
(d) Daughter of chief Minister from one of an Indian State.
Ans:Scientist.

23.Miss world 2007 is
Ans:Zhang Zilin

24.The award amount of UNESCO?s Puraskar for Palathulli Programme :
Ans:20,000 U.S.Dollar

25. The State Government?s Best Actor Award for film was won by:
(a) Mohanlal
(b)Mammooty
(c)Thilakan
(d) None of these.
Ans: Mohanlal/Mammooty/Thilakan. (Three choices are correct.Mohan Lal got the state award in 2007(Film-Paradesi). Mammooty and Thilakan also got state Government?s best actor awards)

26.Maha Bachat Scheme is initiated by:
Ans:Punjab National Bank

27.Smart City project was signed on:
Ans:13-05-2007

28.Neurons are seen in
Ans:Brain.

29.Raja Ravi Varma Award 2007 was presented to:
Ans:M.F.Hussain.

30.?Dhera Sachcha Sauda? is an organization of :
Ans:Punjab

31.The Keralite participated in the Intenational Labour Organisation held in May-June 2007 :
Ans:Thampan Thomas.

32. Founder of Alappuzha City ?
Ans: Raja Kesava Das

33.Total number of Cabinet Ministers from Kerala in the Ministry of Dr. Manmohan Singh:
Ans: 2

34.Insat 4B was launched by the European Space Agency Rocket called:
Ans:Arian 5

35.Psoriasis disease is evident in :
Ans:Skin

36.Market Regulations introduced by :
Ans:Khiljis

37.The year of Colachal battle:
Ans:1741

38.Agama Sidhantha is the Sacred book of :
Ans:Jains

39.Muziris had trade relation with
Ans:Rome

40.?Ariyittuvazhcha?was the coronation ceremony of:
Ans:Zamorins

41.The name Puducherry for Pondicherry was effected from:
Ans:01-10-2006

42.Three language formula for education was proposed by :
Ans:Kothari Commission.

43.The 9th I.C.U. of Medical college, Trivandrum was inaugurated by:

44.Life Term Achievement award of Kerala Sangeetha Nataka Academey of 2007 went to:
Ans:Santha Devi

45.The first match in the 2007 Cricket World Cup was between :
Ans:West Indies and Pakistan.

46.Vayalar Award of 2006 presented to :
Ans:Sethu.(?Adayalangal?)

47.Author of ?Coolie?:
Ans:Mulkraj Anand

48.Find the odd who was not honoured by the Leeds University for the contribution in cinema in 2007:
(a)Amitab Bhachan
(b) Shilpa Setti
(c)shabana Azmi
(d)Yash Chopra
Ans:Shilpa Setti

49.The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon:
Ans:Torrid Zone

50. The river known as Dakshin Ganga is :
Ans:Kaveri

51.The strait connecting the Bay of Bengal and Arabian Sea:
Ans:Palk Stait

52.The odd among the following:
(a)Gonu
(b)Tsunami
(c)Ivan
(d)Tornado
Ans:Tsunami

53.Annapurna Scheme aims at:
Ans:Senior Citizens

54.The late entrant of the G8:
Ans:Russia

55.China?s East Project projected for the solution of :
Ans:Energy Problem

56.Fastest Planet:
Ans:Mercury

57.H-1B Visas are
Ans:Non-immigrant Visas.

58.?The Joy of Numbers? was written by:
Ans:Sakunthala Devi.

59.The King who abolished ?Pulappedi?
Ans:Unni Kerala Varma(Veera Kerala Verma)

60.The Kerala Monsoon Fishery(Pelagic)Protection bill enabled:
Ans:the engagement of Pelagic fishing in monsoon to traditional fishermen.

61.?Gavisti? a term related to :
Ans:Vedic Culture

62.The birth place of 24th Thirthankara:
Ans:Kundala Grama( Mahaveeran was the 24th Thirthankara)

63.the first Persian ruler who conquered Gandhara:
Ans:Darius I

64.?Brown shirts? was a:
Ans:Volunteer militia of Hitler

65.Mesopotamia, the Greek word means:
Ans:The land between rivers.

66.fundamental feature of Neolithic culture was the use of :
Ans:Microlithics

67.Kerala Panchayath Raj Bill was introduced in the year:
Ans:1994

68.Kerala?s output by export during2005-2006 was:
Ans:12,000 crore.

69.?Ente Maram? Project was undertaken by:
Ans:Education and Forests departments.

70.Science of Soils called:
Ans:Pedology

71.Unhygienic surroundings??????health problems.
(a)Give rise to
(b)Call for
(c)Call off
(d)Set in
Ans:Give rise to

72.The book is not only interesting but also????
(a)intruding
(b)intrinsic
(c)endearing
(d)instructive
Ans:instructive.

73. Find the word that wrongly spelt.
(a)Courageous
(b)encourage
(c)Vicious
(d)majistrate
Ans:majistrate

74. Place an alphabet before the word love to get the meaning a spice (a)T (b)C (c)S (d)W

75. Choose the word that is closest in meaning to the word immunity:
(a)disinclination
(b)freedom
(c)protection
(d)apathy
Ans:protection

76.The closest meaning of the word benevolence is:
(a)attention
(b)attraction
(c)patience
(d)kindness
Ans:kindness

77. The word which means false reports that damage the reputation of a person:
(a)candour
(b)gander
(c)banter
(d)slander
Ans:slander

78. Choose the correctly spelt word:
(a)peursue
(b)purseue
(c)persue
(d)pursue
Ans:pursue

79. Select the word meaning small branch:
(a)bit
(b)stick
(c)twig
(d)log
Ans:twig

80. Arrears best means:
(a)small pieces
(b)works of art
(c)unpaid debts
(d)the back portion of a building
Ans:unpaid debts

81. Choose the correct preposition for the sentence:
The thief hid all his loot?????????a stone
(a)below
(b)under
(c)beneath
(d)by
Ans:under

82. I don?t want you to be disappointed ?????? me
(a)with
(b)about
(c)for
(d)at
Ans:with

83. He said, ?I must go at once?. Change into indirect speech:
(a) He said that he had to go at once
(b) He said that he would go at once
(c) He said that he must have gone at once
(d) He said that he had had to go at once
Ans: He said that he had to go at once

84. Change into indirect speech: ?Oh dear! I?ve lost my purse?,she said:
(a) She said that she lost her purse
(b) She exclaimed that she had lost her purse
(c) She said that she had lost her purse
(d) She expressed that she had lost her purse
Ans: She exclaimed that she had lost her purse

85. He became philosopher, ????????-?
(a)didn?t he
(b)did he
(c)has he
(d)hasn?t he
Ans:didn?t he

86. I meant ?????? your attention to this matter
(a)to be called
(b)to call
(c)to calling
(d)to had called
Ans:to call

87. The car pulled ????? before the front door.
(a)up
(b)at
(c)by
(d)on
Ans:up

88. Home is ?????- sweetest place on the earth.
(a)out
(b)the
(c)a
(d)an
Ans:the

89. Choose the correct sentence:
(a)The committee are in session
(b) The committee is in session
(a)The committee were in session
(b) The committee to be in session
Ans: The committee is in session

90. The opposite of vice is:
(a)wickedness
(b)goodness
(c)virtue
(d)silence
Ans: virtue

91. The idiom storm in the tea cup means:
(a)no fuss over trivial matter
(b)big fuss over trivial matter
(c)clever idea
(d)sudden inspiration
Ans: big fuss over trivial matter

92. The mansion was pulled down to make way for a housing complex. The words italicized mean:
(a)Brought
(b)Constructed
(c)demolished
(d)broken
Ans:demolished

93. Most of the people in India live from hand to mouth. The closest meaning to this idiom is:
(a) a life of plenty providing for the future
(b) with moderate provision for the future
(c) without any provision for the future
(d) with some provision for the future
Ans: without any provision for the future

94. He is quite at sea. At sea means:
(a)by the sea
(b)lost in thought
(c)determined
(d)confused
Ans:confused

95. Mark stands well with his boss. Stands well closely means:
(a) Mark is well thought of by his boss
(b) Mark is not well thought of by his boss
(c) Boss is well thought of by mark
(d) Boss is not well thought of by mark
Ans: Mark is well thought of by his boss

96. I save money by ???? smoking.
(a)carefully
(b)frequently
(c)ever
(d)never
Ans:never

97. I ????- prefer coffee.
(a)ever
(b)usually
(c)forever
(d)never
Ans:usually

98. There is a cat in the kitchen. ??????? is drinking milk.
(a)It
(b)He
(c)She
(d)Them
Ans:It

99. They sell ????? dresses in that store.
(a)lady
(b)lady?s
(c)ladies
(d)ladies?
Ans:ladies?

100. ????? bread and butter the only thing you have for me?
(a)Wasn?t
(b)Are
(c)Is
(d)Aren?t
Ans:Is

KeralaPSC Secretarial Exam questions
Secretariat Assistant Examination Practice papers

1. Four of the following five are alike in certain way and so form group. Which does not belong to the group.

A. Goldsmith B. Blacksmith C. Tailor D. Sailor E. Carpenter

Answer-D. Except Sailor all others are tradesman

2. Which of the following pairs as the same relationship between its two elements as between Thirst : Water?

A. Appetite : Meal B. Sun : Energy

C. Poison : Death D. Ice : Cold E. Food : Hunger

A. Appetite : Meal

3. Find the odd- man out:

A. Fear B. Love C. Liking D. Discipline -answer E. hate

4. Find out the missing number from the following numbers given below

21, 22, 24, 27, 31, 36 …………

A. 41 B. 72 C. 42 -answer D. 44 E. 75

. The serious follows the rule +1, +2, +3, +4, +5, +6………

5. Fill in the blank::

Vaccination is to which is unlike with others _____

Agriculture. Vaccination prevents the body from diseases in the same way pesticides protects a agriculture from pest.

6. Select the one which is unlike with others :

A. Comedy B. Tragedy C. Buffoonery D. Farce E. Drollery

B. Except Tragedy all others have the same meaning.

7. What is the meaning of the word “Canard” ?

A. Rumour B. Alarm C. Hoax D. Warning E. False

E. Rumour

8. Fill in the blanks :

‘Painting’ is to ‘art’ as ‘twist’ is to ____

Dance

9.If 8*4 = 42; 6+6 = 33; 2*2 = 11; 4*8 = 24; then 2*6 = ?

13

10. Fill in the blanks :

Tree is to Branches as river is to ______

Distributaries

11. Three – fifth of one – fourth of a number is 18. What is the number?

A. 140 B. 120 C. 160 D. 90 E. None of these

B. Let the number x, then 3/5* 1/4x = 18 ?> x = 120

12. Prabhat is as much heavier than Jatin as he lighter than Umesh .If the total weight of Umesh and Jatin is 140 kgs. What is weight of Prabhat ?

A. 80 kgs B. 60 kgs C. 75 kgs D. Cannot be determined

E None of these

E. P – J = U – P ?> 2P = U + J P = 140/2 = 70

13. In a fort, there is provision of feed for 150 men for 45 days. After 10 days 25 men left the fort. The remaining feed will last for :

A. 42 days B. 54 days C. 48 days D. 50 days E. 52 days

A. the required = 150 * 45 – 10 * 510 = 42 days

125

14. Find the odd-man out :

A. Robin B. Penguin C. Swallow D. Sparrow E. Python

E. Python . Except Python all others are birds

15. Fill in the blank from the choices given below :

PINDY : QMEX : : JRSF : ?

A. KQRE B. KSTE C. KSRE D. KQTE E. KTQE

D. KQTE

16. Fill in the blank :

1, 3, 7, 15, ___, 63

The series in *2 + 1, *2 + 1, *2 + 1, *2 + 1, *2 + 1

17. A train running at a speed of 84 km. per hour crosses a man running a speed 6 km. per hour in the opposite direction in 4 seconds. What is the length of the train in meters.

A.75 B. 180 C. 200 D. 150 E. None of these

Length of the train = (84 + 6) 5/8 * 4 = 100m

18. Among five friends A is heavier then B, C is lighter than D but beavier

than E. Who among them is the heaviest.

A. B B. C C. A. D. D E. Date Inadequate

. E. A>B, D>C, D>B>E. from the given in formations we cannot determine who among them is the heaviest.

19. Three- fourth of a number is fifteen less than the original number, What is number.?

A. 40 B. 90 C. 50 D. 60 E. None of these.

. D. x – ¾ x = 15 ?> x = 60

20. The least number by which 450 must be multiplied in order to make in it perfect square?

A 4 B. 3 C. 2 D. 1 E. 5

C. 450 * 2 = 30

21. Four the five are alike in certain way, which one is not like the other form?

A. Short B. Medium C. Long D. Infinity E. Very long

D. Infinite

22. The average weight of 5 men is 67.5 kg, the average weight is diminished by 7.5 kg. when the weight of a boy is included; What is weight of the boy?

A. 22.5 kg B. 30 kg C. 25 kg D. 20 kg E. None of these

A. Weight of the boy = 60 * 6 – 67.5 * 5 = 22.5 kg

23. How many paving stones each measuring 2 ½ meters 2 meters are required to pave a rectangular count yard 60 meters long and 16 ½ meters broad?

A. 190 B. 200 C. 198 D. 175 E. None of these

C. The required number 60 * 16.5 = 198

2.5 * 2

24. Indicate the group of letters which is different from the rest ?

A. BFDC B. VZXW C. KPML D. QUSR E. None of these

C. KPML

25. If ‘cold drinks’ were oceans, then ‘ice- cubes’ will be

A. Coast lines B. Glaciers C. Ice- bergs D. Islands E. None of these

25. C. Ice – bergs

1. Pick out one word which is out of place with others :

Infant Baby Child Girl Youth Adult

2. Fill in blank :

Squint is related to vision as stammering is to ___

Speech

3. Identify the one activity which does not match with the rest :

Walk Run Sleep Swim Cycle

4. Applying the rule used in (a) below, find out the missing number in (b) below:

A. 3 7 15 31 63 B. 5 11 23 – 95

47

5. Fill in the blank :

Kidney is to nephrology as heart is to ___

Cardiology

6. Select the one word which is the unlike others:

Table Chair Cot Shelf Stool

7. Which of the following words has the same meaning as ‘genuine’?

A. Spurious B. Authentic C. Probable D. Possible E. None of these

8. Fill in the blank :

Stable is to horse as kennel is to ____

Dog

9. A motor can round a curve at 30 km/hr. If it rounds the curve at 60 km/hr, its tendency to topple over will be :

A. halved B. doubled C. tripled D. quadrupled E. None of these

10. Fill in the blank :

Clock is to time as thermometer is to ____

Temparature

11. By putting at the zero at the end of a number its value is increased by 749475. The number is :

A. 86315 B. 85192 C. 84273 D. 83275 E. None of these

D. 832750 – 83275 = 749475

12. The statement that the minute hand gains 3300 on the hour hand of a clock is

A. foolish B. true C. incorrect D. true at times E. None of these

13. A father is 3 times as old as his son now. After 25 years the farther will be only double the age of the son. What is the age of father now?

A. 30 years B. 36 years C. 45 years D. 51 years E. None of these

14. Choose the word which does not belong to the group as the other do:

A. Nylon B. Cotton C. Silk D. Jute E. Polyester

15. Supply the appropriate letters to continue the series :

ABC EFG JKL PQR _WXY______

16. Supply the appropriate figures to continue the series :

6, 13, 21, 30, 40, 51, 63, ____

76. The series +7, +8, +9, +10, +11, +12, ……

17. A and B are traveling from one point from different trains in opposite directions. The speed of A’s train is 40 km/hr. and that o B’s train is 30 km/hr. How far away will A be from B after 3 hours?

The required distance = (40 + 30) 3 = 210 km

18. Four different coloured counters are placed in a row. The re counter is near the green counter, but not near the blue. The blue counter is not near the Yellow. Which counter is next to Yellow.

The sequence is Yellow , Red , Green, Blue

19. The sixth part of a number exceeds the seventh part by 2. The number is :

A. 42 B. 84 C. 96 D. 105 E. None of these

20. The digit added to the right of the number 2304 so as it make the resulting number divisible by 9 is

A 1 B. 2 C. 9 D. 3 E. None of these

2304 is divisible by 9

21. Which of the following items is not like the others from a group

A. Butter B. Curd C. Juice D. Cheese E. Milk

22. The average age of a class of 39 boys is 10 years. By admission of one boy A the average age us raised to 10 years and one month. What is age of A?

A. 13 years and 4 months B. 13 ½ years

C. 14 years D. 14years and 4 months E. None of these

23. The length and breadth of room are in ratio 5 : 3 . The cost of white washing the walls at the rate of 10 paise per sq meter is Rs 16.00. If the height of the wall is 5m the length and breadth are:

A. 3m * 2m B. 10 m * 6m C. 15m * 6m

D. 15m* 9m E. None of these

24. Identify the group of letters which is different from the rest.

ACE HJL OQT UWY

25. If rain is called “pink”, pink is called “could”, cloud is called “water”, is called “breeze” and breeze is called “moon” what do you wash your hands?

A. Water B. Rain C. Breeze D. Moon E. None of these

We wash our hands in water, ie in Breeze
Kerala PSC question papers
Kerala PSC interview questions
Time: 75 min. Max: 100 marks

SECRETARIAT ASSISTANT current affairs and history questions

1. Which 3 eminent persons nominated by the government for as members of Rajya Sabha on April 26, 2012 ?
Ans:- Sachin Tendulkar, actress Rekha and industrialist Anu Aga

2. Which indian Bollywood actress passed away recently ?
Ans:- Achla Sachdev

3. Who won India Open badminton 2012 Men?s singles title ?
Ans:- Shon Wan Ho (South Korea)

4. Who won India Open badminton 2012 Women?s singles title ?
Ans:- Li Xuerui(China)

5. Who won 6 NTR National Literary Award ?
Ans:- Ashokamitran (Tamil writer)

6. Name of new web-enabled mobile Phone launched by Nokia ?
Ans:- Asha 202

7. Who win 28th Asian snooker title ?
Ans:- Aditya Mehta (defeated Pankaj Advani)

8. Who has been elected as New President of France ?
Ans:- Francois Hollande (defeating the incumbent Nicolas Sarkozy)

9. Who became the first batsman to hit five consecutive Twenty20 half-centuries ?
Ans:- Virender Sehwag (In IPL-5)

10. Who were awarded with Kalpana Chawla excellence award on 6 May 2012 ?
Ans:- Miss India World Vinya Mishra and actress Sushma Seth

11. Which indian discus thrower created a new national record bywinning the silver medal at the Altius Track Crew Throwdown meet in Maui Island, Hawaii ?
Ans:- Krishna Poonia (64.76 meters)

12. Who became the first-ever batsman to cross 2000 runs in the Indian Premier League ?
Ans:- Suresh Raina

13. Who has re-appointed as Attorney General of india ?
Ans:- Goolam E.Vahanvati

14. Which missile was successfully test-fired by pakistan on May 012 ?
Ans:- Hatf III Ghaznavi missile (Range ? 290 km)

15. What is HSRP ?
Ans:- High Security Registration number Plates

16. when was India?s first Parliament session held ?
Ans:- 13th May, 1952 ( On 13 may, 2012 Indian Parliament celebrate 60th anniversary)

17. When was the World red cross day celebrated?
Ans:- May 8th (every year)

18. Who won Junior Hockey World Cup 2012 ?
Ans:- Malaysia (defeated Pakistan)

19. Which mobile manufacturer became Number One Mobile Company in the World ?
Ans:- Samsung (Korean mobile company)

20. Who is elected as new chairman of Atomic Energy Commission of India ?
Ans:- Dr.Ratan Kumar Sinha

21. Who has been elected New Chairman of the Standing Committee of Parliament on Personnel Public Grievances, Law and Justice ?
Ans:- Shantaram Naik

22. Which 2 Indian women Squash Players won the 16th Asian Team Squash Championship in Kuwait?
Ans:- Dipika Pallikal (ranked 14th) and Joshna Chinnappa (ranked 71st)

23. Name of The joint exercise carried out by the Army and the Indian Air Force in the desert of Rajasthan ?
Ans:- Operation Shoorveer

24. Who has been elected as Chair of the ADB?s( Asian Development Bank) Board of Governors, India ?
Ans:- Finance Minister Pranab Mukherjee

25. Who was sworn in as Russian president for 3rd time?
Ans:- Vladimir Putin

26. who has been selected as the brand ambassador of ?Nirmal Bharat Abhiyan? (a programme of the rural development ministry to spread awareness about sanitation and cleanliness in india) ?
Ans:- Vidya Balan

27. Who became the 1st player to win Barcelona title for 7 times?
Ans:- Rafael Nadal

28. Which English tean won 2012 FA Cup Final ?
Ans:- Chelsea (defeat Liverpool by 2-1)

29. Who has been conferred with his first American Honorary Doctorate by the Miami University ?
Ans:- A.R.Rahman

30. Which 3 northeastern Indian states will have its own high courts?
Ans:- Tripura, Manipur and Meghalaya

31. Who won the Madrid Masters woman single?s title 2012 ?
Ans:- Serena Williams

32. Who won the men single?s Madrid Masters title 2012?
Ans:- Roger Federer

33. Who became World?s Oldest Women to climb the Mount Everest the world?s highest mountain peak ?
Ans:- Tamae Watanabe (73-year-old)

34. who became the youngest Indian to win Asian Chess Championship 2012 ?
Ans:- Primarjan Negi (Negi is also the third Indian afer Krishnan Sasikaran (2003), Surya Sekhar Ganguly (2009) and Pendyala Harikishna (2011) to win the Asian title.)

35. Who has been appointed as TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) chairman for a 3 year term?
Ans:- Rahul Khullar

36. Who is sworn in as the 24th President of France?
Ans:- Francois Hollande

37. Who is sworn in as the Prime Minister of France?
Ans:- Jean-Marc Ayrault

38. Which football club won the 2012 English Premier League Championship after 44 years?
Ans:- Manchester city

39. Who won the Football Champions League 2012 ?
Ans:- Chelesa

40. where was held 38th G-8 summit recently(May -2012) ?
Ans:- Camp David, Maryland (USA)

41. Who sworn in as the 19th Governor of Rajasthan ?
Ans:- Margaret Alva

42. Who won the men?s Rome Masters (Italian Open ) 2012 for a record 6th time?
Ans:- Rafael Nadal (Spain)

43. Who won the women?s Rome Masters 2012 (Italian Open) for 2nd time?
Ans:- Maria Sharapova (russia)

44. Who won the Men?s doubles Rome Masters 2012 title?
Ans:- Marcel Garnollers and Marc Lopez

45. Who won the Women?s doubles Rome Masters 2012 title?
Ans:- Sara Errani and Roberta Vinci

46. Name of the bollywood movie, which has figured in the TIME magazine?s 10 greatest movies of the millenium ?
Ans:- Devdas (directed by Sanjay Leela Bhansali)

47. Who is set to be India?s next football coach ?
Ans:- Wim Koevermans (former Dutch central defender)

48. Which indigenously built Missile was test- fired by india, at Chandipur, Odisha on 24 May 2012 ?
Ans:- Akash missile

49. Who won Indian Premier League Season 5 (IPL 2012) ?
Ans:- Kolkata Knight Riders (KKR) defeated the Chennai Super Kings (CSK)

50. Who won won the Man of the Tournament award in IPL 2012 ?
Ans:- Sunil Naraine (KKR)

51. Who won Orange Cap(highest run getter) of IPL-2012 ?
Ans:- Chris Gayle (Royal Challengers Banglore) ? 733 runs

52. Who Won Purple Cap (highest wicket- taker) of IPL 2012 ?
Ans:- Morne Morkel (Delhi Daredevils) ? 25 wickets ( for IPL-2012 Awards List ? Click Here)

53. Who won the Chennai Open 2012 Squash title ?
Ans:- Joshna Chinappa

54. Who won FIDE World Chess Championship 2012 title for the record fifth time ?
Ans:- Vishwanathan Anand (defeated Boris Gelfand-isreal)

55. Who became the first Indian Prime Minister to visit Myanmar after 25 years ?
Ans:- Dr.Manmohan Singh

56. Who won the 66th Santosh Trophy?
Ans:- Services team against Tamil Nadu

57. What is current economic growth rate of india in the January-March quarter of 2011-12 ?
Ans:- 5.3 percent (The figure is lowest in the past 9 years.)

58. Who assumed the charge as the 25th Chief of the Indian Army ?
Ans:- General Bikram Singh (He succeeded General V K Singh.)

59. As per Latest India state of forest Report 2011, Which indian state has the maximum forest cover area in Country ?
Ans:- Madhya Pradesh

60. 2012 summer olympic games is of which Olympiad ?
Ans:- 30th (XXX) Olympiad
61. India conducted its first underground nuclear test
Ans. Rajasthan

62. Which of the following states in India is the largest in area?

Ans. Madhya Pradesh

63. A large sized nitrogenous plant based on the gas supplied through Hazira-Bijapur-Jagdishpur pipeline is being set up at

Ans. Hazira

64. Fazilka-Abohar region is noted for

Ans.prosperous cotton textile industry

65. In which industry is sal wood used mostly?

Ans. Railway sleepers

66. Which of the following is the principal reason for the concentration of heavy industries in the South Bihar region?
Ans. Availability of raw materials in the region

67. Out of the following, India earns the maximum foreign exchange from the export of

Ans. handicrafts

68. Kandla, situated on the Gulf of Kachchh, is well known for which of the following?

Ans. Export processing zone

69. The main centre of diamond cutting industry in India is
Ans.Jaipur
70 The Himalayan region inspite of having raw material for paper and pulp industry could not develop so far. Which of the following is the most important factor for this?

Ans. Poor means of transport in the region
71. As per the latest figures available, out of the total sugar production in India, Maharashtra contributes about
Ans. 23%

72. Where is the Hindustan Shipyard located?

Ans. Vishakhapatnam

73. The ?satellite freight city? is being developed near which of the following cities?

Ans. Gurgaon

74. Which of the following states accounts for the largest share of industrial production and capital investment?

Ans.Maharashtra

75. Consider the following statements:

The Rourkela steel plant obtains

1. hydel power from the Hirakud dam

2. coking coal from Jharia coalfields

3. iron ore from Baba Budon hills

Of these statements, the correct ones are:

(a) 1 and 2

(b) 1 and3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans. (c)

76. A group of tourists is interested in visiting some beaches in India. Which of the following groups of cities would you suggest?

A. Calcutta, Bangalore, Baroda

B. Ahmedabad, Ranchi, Hyderabad

C. Bombay, Goa, Madras

(a) Only A

(b) Only B

(c) Only C

(d) Both A and B

(e) Both A and C

Ans. (c)

77. Which of the following cities is situated on the bank of river Saryu?

Ans.Ayodhya

78. Railway rolling stock is not manufactured at

Ans.Ahmedabad

79. Of the following cities, which one is situated along the banks of river Sabarmati?

Ans. Ahmedabad

80 .Which industry in India was worst affected be cause of the partition?
Ans.Jute and Cotton

81. Which of the following cities is known as ?Pink City??
Ans.Jaipur

82. Indian Standard Time is the time at which of the following longitudes East of Greenwich?

Ans. 82 .5 °

83. Which of the following places is not associated with India?s space programme?

Ans. Trombay
84. Garo and Khasi tribes are mainly found in

Ans.Meghalaya

85. In terms of the area of the countries, India ranks in the world.

Ans.7th

86. Which is the most urbanized state in India?

Maharashtra

Ans. (d)

87 In addition to the entire Union Territory of Delhi, the National Capital Region covers parts of the states of

Ans. Haryana, Rajasthan and Uttar Pradesh

88. ?Ghotul?, a tribal youth dormitory is found among the

Ans. M of Madhya Pradesh

89 Which one of the following organizations is responsible for production of topographical sheets?

Ans.Survey of India (501)

90. In terms of area, which of the following is the smallest state in India?

Ans.Sikkim

91. India?s oldest planetarium is located at

Ans. Calcutta

92. Consider the following satellites put into orbit by India

1. Bhaskara

2. INSAT-1 B

3. Rohini

4. APPLE

Ans. 2 and 4

93. What is SLV-3?

Ans. India?s space launching vehicle

94. Which one of the following is the most important reason for the establishment of the Vikram Sarabhai Space Centre at Thumba?

Ans.The sea is near to the place in the East, West and South directions.

95. The first submarine built by India is

Ans. INS Shalki

96. The satellite Aryabhatta was built at

Ans.Bangalore

97. In which of the following regions is ?Dandakaranya? located?

Ans.Orissa, MR and Andhra Pradesh

98. Onge tribe is mainly settled in which of the following States / Union Territories?
Ans.Meghalaya

99. Which of the following places is not associated with the launching of the space satellites?

Ans.Hassan
100. INSAT ? 2B was launched from

Ans. Kourou

1. What is the percentage of geographical area of India in the world area?

(a) 2.3%

(b) 3.2%

(c) 4%

(d) 5%

Ans. (a)

2. India- built remote sensing satellite Bhaskara II was put into space with the help of

(a) an intercosmos rocket from a soviet cosmodrome

(b) an SLV-3 rocket from Thumba

(c) an Ariana from French Guiana

(d) None of the above

Ans. (a)

3. Which one of the following is known as the Pearl City?

(a) Cochin

(b) Tuticorin

(c) Masulipatnam

(d) Rameshwaram

Ans. (b)

4. In which of the following places is India?s second satellite launching station being

developed?

(a) Sriharikota

(b) Trombay

(c) Hyderabad

(d) Vishakhapatnam

(e) Balasore

Ans. (e)

5. The highest number of tribal population in Tamil Nadu is

(a) Todas

(b) Irulas

(c) Kodas

(d) Malayalis

Ans. (a)

6. Kukis belong to which state?

(a) Nagaland

(b) Tripura

(c) Manipur

(d) Arunachal Pradesh

(e) Mizoram

Ans. (c)

7. Which one of the following pairs is not correct?

(a) Sriharikota ? India?s satellite launching centre

(b) Bangalore ? India?s space application centre

(c) Thumba ? India?s first earth satellite station

(d) SLV-3 ? India?s four stage rocket

Ans. (c)

8. In Mizoram, the settlement pattern is mostly of ?linear type? along the ridges because

(a) the ridges are cooler than the valleys

(b) the valleys are densely forested

(c) the valleys are cooler than the ridges

(d) accessibility is easier on the ridge tops

Ans. (c)

9. The first district in India to have telephones in all its villages is

(a) Dakshina Kannada

(b) Nellore

(c) Gurdaspur

(d) Ahmednagar

Ans. (a)

10.The city of Surat is situated on the bank of the river

(a) Krishna

(b) Kaveri

(c) Tapti

(d) Godavari

Ans. (c)
11. What does Yugoslavia mean?
a. The land of the rising sun
b. The land of the midnight sun
c. The land of the Southern Slavs
d. The land of Yahoos
Ans. C

12. Which state of USA was once part of Russia?
a. Alaska
b. Louisiana
c. Florida
d. California
Ans. A

13. What did the Greeks call the present day Amu River in Iran?
a. Indus
b. Ganges
c. Jhelum
d. Oxus
Ans. D

14. Which of these is not a metal?
a. Gold
b. Diamond
c. Silver
d. Copper
Ans. B

15. Who won Wimbledon Men?s Singles Championship in 2011?
a. Rafael Nadal
b. Andy Roddick
c. Roger Federer
d. Novak Djokovic
Ans. D

16. Who won the Olympic Gold Medal for hockey in 1980 Moscow Olympics?
a. India
b. UK
c. USA
d. USSR
Ans. A

17. What name was taken by Cardinal Joseph Sarto when he became pope?
a. John XXIII
b. Paul VI
c. Benedict XVI
d. Pius X
Ans. D

18. How many metres is one mile?
a. 1000
b. 100
c. 1609.344
d. 1705.212
Ans. C

19. What are vertebrates that live both under water and on land called?
a. Amphibians
b. Cats
c. Grasshoppers
d. Frogs
Ans. A

20. Who is the first President of the United States of America?
a. George Washington
b. Thomas Jefferson
c. James Monroe
d. John Adams
Ans. A

21. Who was born on August 15, 1769?
a. Winston Churchill
b. Queen Victoria
c. Napoleon Bonaparte
d. George V
Ans. C

22. Which city was previously known as Salisbury?
a. London
b. Paris
c. Harare
d. New York
Ans. C

23. Who is the author of ?The Namesake??
a. Jhumpa Lahiri
b. Tennessee Williams
c. Ian Fleming
d. Salman Rushdie
Ans. A

24. What is the number of squares on a chess board?
a. 72
b. 64
c. 32
d. 48
Ans. B

25. Which city was the summer capital of India during British Rule?
a. Nainital
b. Darjeeling
c. Simla
d. Ooty
Ans. C

26. The name of which city was changed to Petrograd and Leningrad?
a. Moscow
b. Tashkent
c. Kiev
d. St. Petersburg
Ans. D

27. Which film is in Aramaic and Latin?
a. The Ten Commandments
b. Ben-Hur
c. Apocalypto
d. The Passion of the Christ
Ans. D

28. Which of the following books is not part of Pentateuch?
a. Genesis
b. Numbers
c. Ruth
d. Exodus
Ans. C

29. Which of the following countries is landlocked?
a. Brazil
b. Cuba
c. Bolivia
d. Colombia
Ans. C

30. Which language is written in five scripts?
a. Hindi
b. Urdu
c. Konkani
d. Telugu
Ans. C

31. Which British monarch in 20th century was not crowned?
a. George V
b. Edward VIII
c. George VI
d. William IV
Ans. B

32. Who was told ?Beware the Ides of March.??
a. Julius Caesar
b. Augustus Caesar
c. Mark Antony
d. Cleopatra
Ans. A

33. Which country?s postal stamps have the name Helvetia?
a. Finland
b. Iceland
c. Switzerland
d. Swaziland
Ans. C

34. Yen is the currency of which country?
a. Japan
b. China
c. Nepal
d. Bhutan
Ans. A

35. Which is the national flower of Australia?
a. Red Rose
b. Lotus
c. Tulip
d. Golden Wattle
Ans. D
36 Literacy in India according to 2011 census:
(A) 74.06 %
(B) 75.06%-Answer
(C)76.08%
(D)77.01%

37. Name of the director of the film ? The dirty picture? which got thumbs up from film critics recently:
(A) Ekta kapoor
(B) Abhinav Kashyap
(C) Gurvinder Singh
(D) Milan Luthria-Answer

38.Besides USA and France, India has a Civil Nuclear Deal with

a) Britain
b) Russia-Answer
c) Germany
d) Australia

39.Name the gene found by the neuroscientists, which could help in creating and altering memory.

a) Mpas 4
b) Npas 4-Answer
c) Npas 3
d) Mpas 2

5.Which of the following is NOT a missile developed by the Defence Research and Development. Organisation (DRDO) ?

a) Shaurya
b) Pinaka-Answer
c) Brahmos
d) Agni

40.Who is crowned Miss India Earth 2012?
A) Prachi mishra-Answer
B) Vanya mishra
C)Rochelle maria rao
D)Erica fernandez

41 Highest divident paying company
a. TCS
b. Reliance Mobile
c. ITC
d. None of these-Answer(ONGC)

42. Recently RBI changed repo rate in % :
a. 7.75%
b. 7.5%
c.8%-Answer
d.8.5%

43 Pradeep Saurabh bagged the prestigious International Indu Sharma Katha Samman-2012 for his novel????..
a) Teesari Aankh
b) Teesri Tali-Answer
c) Teesri Manjil
d) Teesri Tasveer

44. The Union cabinet of India on 22 December 2011 approved __ percent share for minorities within the 27% OBC quota in jobs and university seats.

a) 4.5-Answer
b) 5.6
c) 3.4
d) 5

Kerala PSC previous years question papers
Kerala PSC previous year question papers

Time: 75 min. Max: 100 marks

Questions 1 to 5: Choose synonymous word

1. To surprise somebody greatly:

(a) Appraise

(b) Antonyms

(c) Astonish (Ans)

(d) Reveal

2. To make something more important that it really:

(a) Excess

(b) Elaborate

(c) Stress upon

(d) Exaggerate (Ans)

3. Express one’s opinion without evidence or full knowledge:

(a) Specify

(b) Speculate (Ans)

(c) Concede

(d) Sensing

4. An event that will happen soon:

(a) Imminent (Ans)

(b) Damnsure

(c) Immense

(d) Immutable

5. To lead somebody to do something:

(a) Persuade (Ans)

(b) Placate

(c) Persecute

(d) Perpend

Questions 6 to 10: Four words are given in each. Three of them can be grouped together applying a principle. One word does not belong to the group. Find it out.

6. (a) Violet

(b) Blue

(c) Magenda (Ans)

(d) Green

Ans :

? All the others colours present in rainbow.

7. (a) Cucumber

(b) Carrot (Ans)

(c) Brinjal

(d) Ladies finger

? It is a root vegetable.

8. (a) Yaswanth Sinha

(b)Jaswant Singh

(c) Shatrugnan Sinha (Ans)

(d) Manmohan Singh

Ans :

(Most correct answer)

? All others were Finance Ministers of India (d) Manmohan Singh can also be the answer as others were only union ministers

while Manmohan Singh is the Prime Minister.

9. (a) Cancel

(b) Nullify

(c) Void

(d) Confirm

aäp-Åh negative meaning DÅ synonyms BWv. Void F¶m \nb-a-{]m- eyw CÃm-¯Xv F¶mWv AÀ°w.Null and void {]tbmKw HmÀ½n-¡p-I.

10. (a) G. Sankarakuruppu

(b) O.N.V. Kuruppu (Ans)

(c) S.K. Pottekkadu

(d) Thakazhi Sivasankarapillai

? G. Sankarakuruppu, S.K. Pottekkadu and Thakazhi were all the recipients of Jnanpith award.

Questions 11 to 13: Three words are given. There is a relationship between the first two words. Select a word that expresses a similar relationship with the third word from the given alternatives.

11. Pather Panjali : Sathyajith Ray; Athithi :

(a) K.P. Kumaran (Ans)

(b) M.T. Vasudevan Nair

(c) T.V. Chandran

(d) P.A. Backer
12. Pareekkutty : Madhu; Chemban Kunju :

(a) P.J. Antony

(b) Jose Prakash

(c) Govindankutty

(d) Kottarakara Sreedharan Nair (Ans)

Ans :

? P.J. Antony-First Keralite get Bharat award.

13. Bangladesh: Dhaka; Austria:

(a) Canberra

(b) Lapaz

(c) Santiago

(d) Vienna (Ans)

Ans :

? Canberra – capital of Australia

? Santiago – capital of Chile

Question 14 to 20: choose collect answer from the alternative to fill the blank space:

14. A,E, J,O,?,?

(a) M,Q

(b) S, X

(c) T, Y (Ans)

(d) U, Z

Ans :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

E 5th position J 10th position

O 15th position T 20th position

Y 25th position

15. ADH, BEI, CFJ, ?

(a) DGL

(b) DHK

(c) EHL

(d) FIM

Ans : (c) and (d) are correct

A + 3 = D, D + 4 = H

B + 3 = E, E + 4 = I

C + 3 = F, F + 4 = J

E + 3 = H, H + 4 = L

So answer is EHL

FIM also comes in the same manner

16. Veluthampi Dalawa ______ a brave fight against British Army.

(a) Put up (Ans)

(b) Put off

(c) Put in

(d) Put down

17. The train was coming, the supervisor ______ the workers to stop working on rail.

(a) called off

(b) called in

(c) called away

(d) called out (Ans)

18. It ________ rain this evening.

(a) can

(b) may (Ans)

(c) could

(d) is

19. ______ the suspected cause for earthquakes is the construction of dams.

(a) Most of

(b) Only

(c) One of (Ans)

(d) None of these

20. There were _______ telephone booths around, so that the old one is closed.

(a) few

(b) a little

(c) a few (Ans)

(d) little

Questions 21 to 35 : Select appropriate answer:

21. Adolph Hitler committed suicide in

(a) 1943

(b) 1944

(c) 1945 (Ans)

(d) 1946

Ans :

? Hitler became the Chancellor of Germany in 1933.

22. Congress Socialist Party was formed in

(a) 1934 (Ans)

(b) 1935

(c) 1936

(d) 1938

Ans :

? Congress Socialist Party was set up in 1934 under Acharya Narendra Dev and Jayaprakash Narayan.

23. IMF/World Bank was formed in

(a) 1942

(b) 1944

(c) 1946

(d) 1947

Ans : No right answer

IMF-was established in 1945 and started functioning in 1947. Wold Bank was set up in 1944 and began operation in 1946.

24. Kyoto Conference was held in

(a) 1992

(b) 1993

(c) 1996

(d) 1997 (Ans)

Ans :

?

25. Indian Patent Act was formed in

(a) 1970 (Ans)

(b) 1975

(c) 1977

(d) 1980

26. ?One Life? is written by:

(a) Dr. B. Iqbal

(b) Bergnan

(c) Kurozowa

(d) Dr. Christiaan Bernard (Ans)

Ans : Christiaan Bernard. One life is a book written by Dr Christiaan Bernard. He made the first human heart transplant in 1967.

27. ?The Interpretation of Dreams? is written by:

(a) Eric Erikson

(b) Sigmund Freud (Ans)

(c) A. Beck

(d) Kraeplin

Ans :

? Freud was the founder of Psychoanalysis. Psychopathology of Every Life, The Ego and the Id are his other famous works.

28. ?Kesavante Vilapangal? is written by:

(a) M. Mukundan (Ans)

(b) O.V. Vijayan

(c) Anand

(d) Perumbadavam Sreedharan

Ans :

?

29. First malayalam cinema is:

(a) Balan

(b) Newspaper Boy

(c) Harishchandra

(d) Vigatha Kumaran (Ans)

Ans :

? ae-bm-f-¯nse BZys¯ i_vZ Nn{Xw þ _me³

30. The Director of the film ?Susanna? is:

(a) T.V. Chandran (Ans)

(b) Priyadarsan

(c) Adoor Gopalakrishnan

(d) Lenin Rajendran

Ans :

?

31. The Nigerian Novelist who won the Nobel prize:

(a) Clod Seamong

(b) Vol Soyinga (Ans)

(c) Joseph Brodskey

(d) None of the above

Ans :

? Dr Zhivago is a book written by the Russian novelist Boris Pasternak

32. ?World AIDS Day?:

(a) April 17th

(b) June 5th

(c) December 1st (Ans)

(d) February 14th

Ans :

? World Health Day – April 7 ? World Environment Day – June 5

? Valentines Day – February 14

33. The famous film song ?Easwaran Hinduvalla, Islamalla, Christianiyalla, Indranum Chandranumalla? was written by:

(a) O.N.V. Kuruppu

(b) S.L. Puram Sadanandan

(c) Vayalar Ramavarma (Ans)

(d) None of the above

Ans :

?

34. FIFA President:

(a) Sep Blatter (Ans)

(b) Urz Linzy

(c) H.K. Dua

(d) None of the above

Ans :

? FIFA celebrated its 100th anniversary in 2004. FIFA was formed on May 21, 1904.

35. Erethrean Sea is:

(a) Bay of Bengal

(b) Indian Ocean

(c) Red Sea (Ans)

(d) Arabian Sea

Ans :

? Malagasy islands is the biggest island in the Indian ocean.

Questions 36 to 55: Choose the correct answer:

36. Find out the values of ?x? and ?y? if x + y = 7; 3x – 2y = 11.

(a) 4, 3

(b) 5, 2 (Ans)

(c) 3,4

(d) 2, 5

Ans :

x + y = 7 (1)

3x – 2y = 11 (2)

(1) × 2 ? 2x + 2y = 14

3x – 2y = 11

5x = 25

x = 5

? y = 7 – x = 7 – 5 = 2

37. Five years ago I was thrice as old as my son and ten years later I shall be twice as old as my son. How old are we now?

(a) 30 & 40

(b) 50 & 20 (Ans)

(c) 40 & 15

(d) 35 & 15

Ans :

50 & 20

Let ?x? be the age of son,

3x + 15 = 2 (x + 15)

3x + 15 = 2x + 30

? x = 15

Present age of son = x + 5 = 20

Father = 3x + 5 = 50

38. 3 chairs and 2 tables cost Rs. 700 and 5 chairs and 3 tables cost Rs. 1,100. What is the cost of 2 chairs and 2 tables?

(a) Rs. 400.

(b) Rs. 500.

(c) Rs. 600. (Ans)

(d) Rs. 900.

Ans :

3 chair + 2 table = 700 ………….. (1)

5 chair + 3 table = 1100 ………… (2)

3× (1) ?9 chair + 3 tables = 2100……. (3)

2 × (2) ?10 chair + 6 tables = 2200….. (4)

(4)? (3) ?Chair = 100

? tables = 200

2 chair + 2 tables

= 200 + 400

= 600

39. Find two consecutive natural numbers whose squares have been the sum 221.

(a) 10, 11 (Ans)

(b) 9,10

(c) 12, 13

(d) 13, 15

Ans :

i.e., 102 + 112 = 100 + 121 = 221

40. Find out the values of x & y if 2x + 3y = 31; 17x – 11y = 8.

(a) 4, 7

(b) 5,7 (Ans)

(c) 6, 8

(d) 5, 8

Ans :

2x +3y = 31 (1)

17x – 11y = 8 (2)

(1) × 11, 22x + 33y = 341

(2) × (3), 51x – 33y = 24

73x = 365

x = 365

73 = 5

? 10 + 3y = 31 3y = 21

? y = 7

41. The sum of two numbers is 15. If the sum of their reciprocals is 3/10 , find out the numbers.

(a) 9, 6

(b) 8, 7

(c) 5, 10 (Ans)

(d) 4, 11

Ans :

If a = 5 and b = 10

a + b = 5 + 10 = 15

Sum of their reciprocals

=1/a + 1/b = 1/5 + 1/10 = 2 + 1/10 = 3/10

42. The length of a rectangular plot is 8 metres greater than its breadth. If the area of the plot is 308 m. find the length and breadth of the plot in metre.

(a) L-16, B-8

(b) L-18, B-10

(c) L-20, B-12

(d) L-22, B-14 (Ans)

Ans :

(d) L – 22, B – 14

l – b = 8m lb = 308

l + b = ?(l – b)2 + 4lb = ?64 +1232 = ?1296

l + b = 36

l – b = 8

2l = 44, l = 22, b = 36 – 22 = 14

43. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 metres and width 40 meters. Outside the lawn there is a foot path of uniform width 1 metre broadening the lawn. Find out the area of the path.

(a) 4 m2

(b) 204 m2 (Ans)

(c) 204 m

(d) 184 m2

Ans :

(SAP Exam_Ans No. 43)

Area of the path = Area of the larger rectangle -Area of the smaller rectangle.

= (62 × 42) – 60 × 40 = 2604 – 2400 = 204m2

44. A chess board contain 64 equal squares and the area of each square is 6.25 cm2. A border round the board is 2cm wide. Find the length of the side of the chess board.

(a) 24cm (Ans)

(b) 42cm

(c) 60cm

(d) 64cm2

Ans :

Total area of the chess board = 64 × 6.25 cm2

Side of the chess board = ?64 * 6.25 = 20cm

Length of the side of the chess board

= 20 + (2 × 2) = 24 cm

45. The area of a triangle is 48cm2, the base is 12 cm. What is its altitude?

(a) 4cm

(b) 6cm

(c) 8cm (Ans)

(d) 12cm

Ans :

Area = ½ bh

½ × 12 h = 48

h = 8 cm

46. The minute hand of a clock is 10cm long. Find the area on the face of the clock described by the minute hand between 9.00 am. and 9.35 am.

(? =3.14)

(a) 183 cm2 (Ans)

(b) 160 cm2

(c) 100 cm2

(d) 314 cm2

Ans :

Angle subtend is 2100.

Area = ? r2 ?/360 = ? 10 * 10 * 210/360 = 183 cm2

47. The number of children in 10 families in a locality are listed: 3, 1,4,0, 2, 1, 1,2,3,3. Find out the mean number of children.

(a) 1

(b) 2 (Ans)

(c) 3

(d) 4

Ans :

Mean = Sum/Number = 3 + 1 + 4 + 0 + 2 + 1 + 1 + 2 + 3 + 3/ 10 = 20/10 = 2

48. The mean of a set of 40 values is 6. Each of the values is increased by 5. What will be the mean of the set of new values?

(a) 11 (Ans)

(b) 45

(c) 60

(d) 70

Ans :

New mean = 5 + old mean = 5 + 6 = 11

49. Find out the median of the values 5,10,3,7,2,9,6,2,11.

(a) 2

(b) 6 (Ans)

(c) 11

(d) 9

Ans :

Values written in ascending order

2, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11

Middle value is the median. i.e., 6

50. 5:6,7:8, 13: 16-Which of the following is correct, if the above values are arranged in descending order of magnitude?

(a) 5:6>7:8>13:16

(b) 13:16>7:8>5:6

(c) 7:8>5:6>13:16 (Ans)

(d) 7:8>13:16>5:6

Ans :

(c) 7 : 8 > 5 : 6 > 13 : 16 5/6 = 0.86, 7/8 = 0.87, 13/16 = 0.81

7 : 8 > 5 : 6 > 13 : 16

51. What must be added to the numbers 6,10, 14 and 22 so that they became successive proportional?

(a) 1

(b) 2 (Ans)

(c) 3

(d) 4

Ans :

6 + x /10 +x = 14 + x /22 + x

(6 + x) (22 + x) = (14 + x) (10 + x)

132 + 6x + 22x + x2 = 140 + 14x + 10x + x2

28x – 24x = 140 – 132

4x = 8

x = 2

52. Which one of the following is having greater value?

(a) 5:3 (Ans)

(b) 6:4

(c) 7:6

(d) 9:7

Ans :

5/3 = 1.67 6/4 = 1.5 7/6 = 1.16 9/7 = 1.28

53. Nalini purchases a cycle for Rs. 660 including sales tax. If the rate of sales tax is 10%, find out the sale price of the cycle.

(a) Rs. 500

(b) Rs. 550

(c) Rs. 560

(d) Rs. 600 (Ans)

Ans :

110/100 CP = 660

CP = 660 * 100/110 = 600

54. What will be the next number in the following series of numbers 2, 4, 16, ……

(a) 32

(b) 64

(c) 256 (Ans)

(d) 300

Ans :

2, 4, 16

4 = 22, 16 = 42, 256 = 162

55. What will be the next number, if the series of numbers is as follows 3,11,27,59, …..

(a) 70

(b) 86

(c) 100

(d) 123 (Ans)

Ans :

3, 11, 27, 59, 123

(+8 +16 +32 +64)

Difference between the consecutive numbers are 8, 16, 32, 64

Questions 56 to 100: Select the appropriate answer:

56. Who proposed the atomic theory?

(a) John Dalton (Ans)

(b) Neils Bohr

(c) Chadwick

(d) Rutherford

Ans :

? Dalton proposed that all matter is composed of extremely small particles called atoms.

57. Father of Electricty:

(a) Michal Faraday (Ans)

(b) J.J. Thompson

(c) Edison

(d) Ampere

Ans :

? Father of Nuclear Physics – Ernest Rutherford.

? Father of Atom Bomb – Otto Hahn.

58. Who is related to Green Revolution in India?

(a) Varghese Kurian

(b) Anand

(c) Dr. M.S. Swaminathan (Ans)

(d) Medha Padkar

Ans :

? M.S. Swaminathan, eminent agricultural scientist will now heads a committee appointed by the Agriculture Ministry to prepare a national policy on Agrie – Biotechnology.

59. Dengue Fever is caused by _____

(a) Bacteria

(b) Virus (Ans)

(c) Fungi

(d) Not produced by infective agent

60. Temporary hardness of water is due to ________.

(a) Calcium chloride

(b) Sodium carbonate

(c) Sodium chloride

(d) Magnesium bicarbonate (Ans)

Ans :

? Temporary hardness of water is due the presence of bicarbonates of calcium and magnesium.

61. Global warming is due to the increased production of all the following EXCEPT:

(a) Carbon dioxide

(b) Ethane

(c) Methane

(d) Sulpher dioxide (Ans)

Ans :

? Carbon compounds are mainly responsible for Green House Effect. X¶n-cn-¡p¶ aäp-Å-hsbÃmw ImÀ_-Wnsâ kwbp-à- §-fm-Wv.

62. The concept that ‘all plants are made of cells was put forward by:

(a) Theodor Schwan

(b) R.Virchow

(c) Louis Pasteur

(d) M.J. Schleiden (Ans)

63. All the following are noble metals EXCEPT:

(a) Mercury (Ans)

(b) Gold

(c) Silver

(d) Platinum

Ans :

? Mercury is referred to as the first superconducting metal

64. EEG is used to study the functions of:

(a) Heart

(b) Muscle

(c) Brain (Ans)

(d) Nerve

Ans :

? ECG (Electrocardiogram) is used to study the function of Heart

65. DNA model is put forward by:

(a) Ian Wilmut

(b) Dr Henri Becquirel

(c) Robert Hook

(d) None of the above (Ans)

Ans :

? DNA model was propounded by Watson and Crick in 1953.

66. World Heavy – weight Champion of 2003:

(a) Clistsco

(b) Muhammed Ali

(c) Linnex Lewis (Ans)

(d) None of the above

67. Second Kerala Chief Minister is:

(a) Pattom Thanu Pillai (Ans)

(b) E.M.S.

(c) C. Achutha Menon

(d) R.Sankar

Ans :

68. The slogan ?lnquilab Zindabad? was first used by:

(a) Bhagat Singh (Ans)

(b) Subhash Chandra Bose

(c) V.I. Lenin

(d) Ajay Ghosh

Ans :

? The slogan of ?Inquilab Zindabad? was given by the revolutionary, group ?Hindustan Socialist Republic Association.

69. ?Sadhu Jana Paripalana Sangam? is founded by:

(a) A.K. Gopalan

(b) Ayyankali (Ans)

(c) Sree Narayana Guru

(d) Vakkom Maulavi.

.

70. All of the following are Dravidian language EXCEPT:

(a) Malayalam

(b) Telungu

(c) Thulu (Ans)

(d) Marathi

Ans :

All except Marathi are Dravidian languages

71. First Internal Affairs Minister of independent India:

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Sardar Vallabhai Patel (Ans)

(d) V. Krishna Menon

Ans :

? Internal Affairs refers to Home Ministry

72. Capital of Kenya:

(a) Aman

(b) Nairobi (Ans)

(c) Cairo

(d) Beirut

Ans :

? Cairo is the capital of Egypt.

73. First computer virus:

(a) Gappi

(b) Meleesa

(c) Norton

(d) Apple (Ans)

Ans :

? VIRUS refers to Vital Information Resources Under Siege.

74. Who declared that ??Swaraj is my birth right and I must have it???

(a) Bhagat Singh

(b) Balagangadhar Tilak (Ans)

(c) Mahatma Gandhi

(d) Subhash Chandra Bose

Ans :

? ??Dilli Chalo?? and ??Jai Hind?? were coined by Subhash Chandra Bose.

75. All of the following persons are extremists of Independence movement EXCEPT:

(a) Lala Lajpat Rai

(b) Bipin Chandrapal

(c) Gopalakrishna Gokhale (Ans)

(d) Aurobindo Ghosh

Ans :

? Gokhale, Dadabhai Naoroji and Feroz Shah Mehta were liberal politicians

76. Which of the following event is related to General Dyer?

(a) Jalianwala Bagh massacre (Ans)

(b) Wagon Tragedy

(c) Chittagong Riot

(d) Punnapra- Vayalar struggle

Ans :

? Jallianwala Bagh Massacre was held on April 13, 1919 at Amritsar.

77. First battle of Panipat was between:

(a) Hemu and Akbar

(b) Marathas and East India Company

(c) Babur and Ibrahim Lodi (Ans)

(d) East India Company and Portuguese

Ans :

? The first battle of Panipat was held in A.D. 1526.

78. Where did Gandhiji launched his first struggle?

(a) Navaghaly

(b) Dandi

(c) Kappad

(d) Champaran (Ans)

Ans :

? Gandhiji?s first satyagraha in India was for the rights of indigo workers in Champaran in 1917.

79. Who presided the first session of All India Trade Union Congress?

(a) Subhash Chandra Bose

(b) Lala Lajpat Rai

(c) C.R. Das (Ans)

(d) Jawaharlal Nehru

Ans :

? All India Trade Union Congress was formed in 1920.

80. Volunteer captain of Guruvayoor Temple Sathyagraha:

(a) A.K. Gopalan (Ans)

(b) K. Kelappan

(c) Pattom Thanupillai

(d) Ayyankali

Ans :

? K. Kelappan was the leader of Gurvayoor Satyagraha in 1931.

81. The East India Company established its first factory at

(a) Surat (Ans)

(b) Pune

(c) Calcutta

(d) Bombay

Ans :

? Dutch East India Company was established in 1592.

82. Formation of the INA was the result of the great efforts made by

(a) Captain Lakshmi Bai

(b) Rash Behari Bose (Ans)

(c) Subhash Chandra Bose

(d) Aurobindo Ghosh

Ans :

? The Idea of the INA was first conceived in Malaya by Mohan Singh, an Indian officer of the British Indian Army.

? On September 1, 1942, the first division of the INA was formed with 16,300 men led by Mohan Singh, Rash Behari Bose and Niranjan Singh Gill.

? The Second phase of the INA began on July 2, 1943 by Subhash Chandra Bose in Singapore.

83. In which conference did Subhash Chandra Bose was elected as the president of Indian National Congress?

(a) Avadi

(b) Pune

(c) Tripuri (Ans)

(d) Bombay

Ans :

? Subhash Chandra Bose became the first elected President of INC in 1938 (Haripura Session).

84. RSS was banned in 1948 in relation with

(a) India-Pak division

(b) Hindu-Muslim War

(c) Bengal Division

(d) Assassination of Mahatma Gandhi (Ans)

Ans :

? Gandhiji was assassinated by a Hindu fanatic Nathuram Vinayak Godse.

85. ?Bhruhaspathi? is related with

(a) Arya Samajam

(b) Medicine

(c) Indus civilization

(d) Charvakamatham (Ans)

86. The slogan ?American Model Arabikadalil? is related with

(a) Telungana struggle

(b) Punnapra-Vayalar struggle (Ans)

(c) Kayyur struggle

(d) Vaikom Sathyagraha

87. ?Keralam Malayalikalude Mathrubhoomi? was written by

(a) Kumaranasan

(b) Thakazhi

(c) E.M.S. (Ans)

(d) Vallathol

88. Male-female sex ratio of India in 2001 census is:

(a) 1000 : 933 (Ans)

(b) 1000 : 1040

(c) 1000 : 939

(d) 1000 : 1046

Ans :

? The sex ratio of Kerala according to the 2001 census is 1000 : 1058.

89. The Prime Minister who started privatization in Britain:

(a) Margaret Thatcher (Ans)

(b) John Major

(c) Tony Blair

(d) Winston Churchill

Ans :

? Thatcher is known as the ?Iron Lady?. She is also the first woman Prime Minister of Britain.

90. The smallest state in the world

(a) Russia

(b) Vatican (Ans)

(c) Sri Lanka

(d) Cuba

Ans :

? Vatican is also the least populous city in the world.

91. The persons who became the Chief Minister for the longest period in India:

(a) E.K. Nayanar

(b) Vasantha Sate

(c) Jyothi Basu (Ans)

(d) K. Karunakaran

Ans :

? E.K. Nayanar is the longest serving Chief Minister of Kerala.

92. Who was the first speaker of Lok Sabha?

(a) Sivaraj Patel

(b) Jagjeevan Ram

(c) Lal Bahadur Shasthri

(d) G.V. Mavlankar (Ans)

Ans :

? R. Shankara Narayanan Thampi became the first speaker of Kerala.

93. Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution:

(a) 70th

(b) 73rd (Ans)

(c) 76th

(d) 79th

Ans :

? Kerala Panchayati Raj Act became operational on April 24, 1994.

94. Who is the president of newly declared independent country, East Timor?

(a) Xanana Gusmao

(b) Hugo Chavez

(c) Lula da Zilva

(d) Nuster Kitchnarre

Ans :

Correct answer is Jose Ramos Horta

? East Timor became the 191st member of United Nations

95. The Chairman of Constitution review committee:

(a) Kuldip Nayyar (Ans)

(b) Justice Kbare

(c) Justice Varma

(d) Justice Venkita Chellaiya

96. Monthly salary of Chief Justice of India:

(a) Rs. 30,000

(b) Rs. 31,000

(c) Rs. 1,10,000 (Ans)

(d) Rs. 50,000

Ans :

? kp{]ow- tIm-SXn PUvPn-bpsS amk-i-¼fw 90,000 cq]-bm-Wv

97. What is B.O.D.?

(a) Biological Oxygen Demand

(b) Biochemistry of Diseases

(c) Biochemical Oxygen Demand

(d) None of the above

Ans :

(a) & (c) are correct. Biological Oxygen Demand and Biochemical Oxygen Demand.

? The estimation B.O.D. gives an idea of the amount of pollution in water.

98. Meenamatha disease is related with

(a) Cadmium

(b) Mercury (Ans)

(c) Lead

(d) Iron

Ans :

? 1984

99. National party is one which could secure not less than ________ % of the total valid votes in the previous general election.

(a) 4%

(b) 6% (Ans)

(c) 8%

(d) 9%

Ans :

? To be recognised as a national party a party must get at least six percent of valid votes in four or more states (According to a revised 1998 order of Election Commission)

100. The theory that ?the continents will travel? was first put forward by:

(a) Antonio Sneider

(b) F.J. Wine

(c) D.H. Mathews

(d) Alfred Wegner (Ans)

Ans :

? Alfred Wegner in 1915 first gave the term ?Continental drift?.
kerala psc secretariat examination paper
1

1. Name the Malayalee political leader whose state is installed in Indian Parliament

A. K. Kelappan

B. V.K. Krishna Menon

C. A.K. Gopalan (Ans)

D. E.M.S

2. The vedic deity Indra was the god of :

A. Wind

B. Eternity

C. Rain and Thunder (Ans)

D. Fire

3. Which of the following Indian Bank is not a nationalized bank?

A. Corporation Bank

B. Dena Bank

C. Federal Bank (Ans)

D. Vijaya Bank

4. A net work of networks is simply called

A. Extranet

B. Intranet

C. Webnet

D. Internet (Ans)

5. The police system was introduced by :

A. Lord Macaulay

B. Lord Cornwallis (Ans)

C. Lord Dalhousie

D. Lord Wellesley

6. The core of Asoka’s Dharma was

A. Loyalty to the Kings

B. Peace and no-violence

C. Respect to elders

D. Religious toleration (Ans)

7. Which area of Madhya Pradesh is known for white tigers?

A. Chambal

B. Baghelkhand (Ans)

C. Malwa

D. None of these

8. Which of the following is not a Statutory Commission?

A. Election Commission

B. Finance Commission

C. Planning Commission (Ans)

D. Union Public Service Commission

9. The headquarters of plantation corporation is situated at:

A. Kottayam (Ans)

B. Kollam

C. Kasargod

D. Ernakulam

10. The leading producer of Saffron in India

A. Madhya Pradesh

B. Kashmir (Ans)

C. Uttar pradesh

D. Bihar

11. Indigenously developed pilot less targetted aircraft is named as:

A. Nishant

B. Eklavya

C. Trishul

D. Lakshya (Ans)

12. In India the public sector is most dominant in :

A. Transport

B. Steel production

C. Commercial Banking (Ans)

D. Organized term lending financial institutions

13. The sky is blue in colour due to

A. Refraction

B. Scattering (Ans)

C. Diffraction

D. Dispersion

14. The tail of a comet always points

A. away from the sun (Ans)

B. towards the sun

C. towards North-East

D. Towards South East

15. The first woman Ambassador of India

A. Vijaya Lekshmi Pandit (Ans)

B. Chokila Aiyyer

C. Sarojini Naidu

D. Amrita Pretam

16. The first woman Supreme Court Judghe in India

A. Omanakunjamma

B. Fathima Beevi (Ans)

C. Anna Chandi

D. Leila Seth

17. The first five year plan was submitted to parlliament in the year

A. 1949

B. 1950

C. 1951 (Ans)

D. 1952

18. Insurance business in India is regulated by which of the following authorities?

A. NFCG

B. IRDA (Ans)

C. CII

D. FICCI

19. Pazhassi tomb is situated in:

A. Kannur

B. Kozhikode

C. Wayanad (Ans)

D. None of these

20. Panchayati Raj is organised at the

A. Village level

B. Village & Block Level

C. Village, Block and district level (Ans)

D. Village, block, district and state levels

21. All of the following places have ship building yards, except,

A. Kochi

B. Calcutta

C. Chennai (Ans)

D. Mumbai

22. Guru Jai Shankara Menon is associated with

A. Bharathanatyam (Ans)

B. Odissi

C. Kathak

D. Manipuri

23. Which one of the following ports was developed first after independence?

A. Paradeep

B. Tuticorin

C. Marmugoae

D. Kandla (Ans)

24. Ever green type forests are found in

A. Equatorial regions (Ans)

B. Monsoon climate areas

C. Desert region

D. Mediterranean

25. The first Indian woman who crowned Miss. World :

A. Aishwarya Rai

B. Poonam Gupta

C. Reita Faria (Ans)

D. Susmita Zen

26. In Vijaya Nagara Empire :

A. Sea trade was ignored

B. sea trade was discouraged

C. Sea trade was given royal encouragement (Ans)

D. Sea trade was left to the care of few selected traders

27. The first woman to get Gyanpeeth?

A. Amritha Pritam

B. Mahadevi Varma

C. Ashapurnna Devi (Ans)

D. Indira Goswam

28. The residuary powers mean the

A. Powers shared between the Union and State Government

B. Powers related to country’s internal affairs

C. Powers related to country’s external affairs

D. Powers not included in any of the 3 lists (Ans)

29. Which country has launched electronic chip in passports :

A. America

B. China (Ans)

C. Japan

D. Russia

30. The first centralized lockup of Kerala Police will be implemented on an experimental basis in :

A. Kasaragod

B. Kollam

C. Kottayam (Ans)

D. Kozhikodu

31. The State Assembly which recently passed resolution to set up legislative council is

A. Maharashtra

B. Uttarkhand

C. Rajasthan (Ans)

D. Andhrapradesh

32. International widow’s day

A. June 20

B. June 21

C. June 23 (Ans)

D. June 24

33. Which type of waves are used in a night vision apparatus?

A. Ultraviolet

B. Infrared (Ans)

C. X ray

D. None of these

34. Name the Nobel peace prize winner who was named the winner of one of the world’s leading religion prize ‘Templeton prize’ for 2012

A. Dalai Lama (Ans)

B. Shiva Thapa

C. Aung San Suu Kyi

D. None of these

35. The viceroy who under took the restoration of the Taj Mahal

A. Linlithgo

B. Irwin

C. Curzon (Ans)

D. Wavell

36. Which NH connects Chennai and Visakhapatanam?

A. NH 17

B. NH 7

C. NH 212

D. NH 5 (Ans)

37. The person who was the 11th champion of World Chess Championship :

A. Bobby fischer (Ans)

B. Konaru humphy

C. Viswanathan Anand

D. None of these

38. “Sare Jaham Se Achcha” was originally composed in:

A. Sanskrit

B. Hind

C. Urdu (Ans)

D. None of these

39. The first actress to get Padma Shree Award :

A. Devika Rani

B. Hemamalini

C. Nargis Dutt (Ans)

D. Izabella

40. Indian State?

A. Kiran Bedi

B. Kanchan Bhattacharya (Ans)

C. J. Lalita Bhanu

D. None of these

41. India’s first Heavy water plant was setup in 1962 at

A. Goa

B. Baroda

C. Indore

D. Nangal (Ans)

42. Who wrote ‘A passage to India’?

A. E. M. Forster (Ans)

B. N. C. Chaudhari

C. Galbrith

D. Ruthiyard Kipling

43. Which county leads the world in wool production?

A. Australia (Ans)

B. America

C. Japan

D. China

44. The strait connecting the Bay of Bengal and Gulf of mannar

A. Mannar Strait

B. Bering strait

C. Palk strait (Ans)

D. Magellan strait

45. The founder of the second Chera Empire was :

A. Rajasekhara Varman

B. Cheran Chenkuttuvan

C. Sthanu Ravi

D. Kulasekhara Alwar (Ans)

46. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjith Singh was –

A. Kabul

B. Karachi

C. Lahore (Ans)

D. None of these

47. The first computer Game is :

A. TRON

B. Space war (Ans)

C. WILLOW

D. ANANOVA

48. The ‘Communist Manifesto’ was first published in ______ language

A. German (Ans)

B. French

C. Japanese

D. English

49. Whcih is the Kerala’s only Export Processing Zone (EPZ)?

A. Vizhinjam

B. Kozhikode

C. Ponnani

D. Kochi (Ans)

50. With which game is the Aghakhan cup associated?

A. Tennis

B. Cricket

C. Football

D. Hockey (Ans)
51. _________ met more than ten years ago at a mutual friend’s birthday party.

A. Her and I

B. Her and me

C. She and me

D. She and I (Ans)

Find the sentence that has a mistake in grammar or usage. If there are no mistakes, select choice D.

52. A. Have you ever read the book called The Firm?

B. She urged me not to go.

C. Stop, look, and listen

D. no mistakes (Ans)

53. A. There is a crowd.

B. If you’re no sure, look in the dictionary.

C. They weren’t the only ones that didn’t like the movie. (Ans)

D. no mistakes

54. A. Anne will leave first and Nick will follow her. (Ans)

B. Maya Angelou, a famous poet, recently spoke at our school.

C. The clerk asked for my address and phone number.

D. no mistakes.

55. A. That parrot doesn’t talk. (Ans)

B. Don’t spend too much money.

C. We waited until he stopped to make a phone call.

D. no mistakes.

56. A. Alberto laughed loudly when he saw us.

B. They’re looking for another apartment.

C. The first house on the street is there’s. (Ans)

D. no mistakes.

57. A. I love the fireworks on the Fouth of July.

B. The dog’s barking woke us from a sound sleep.

C. My grandparents live in Dallas, Texas.

D. no mistakes. (Ans)

58. A. Uma has broke one of your plates. (Ans)

B. The sun rose from behind the mountains.

C. Don’t spend too much time on that project.

D. no mistakes.

59. A. She believed in keeping a positive attitude.

B. After we sat down to eat dinner, the phone rung. (Ans)

C. She missed the bus and arrives late.

D. no mistakes.

60. A. The Himalayas are in Nepal

B. President Carter returned control of the Panama Canal to Panama.

C. She missed the bus and arrives late. (Ans)

D. no mistakes.

61. A. The childrens books are over there

B. There is not enough paper in the printer for the entire document.

C. What’s the weather forecast for today?

D. no mistakes.

62. A. My favorite season is Spring. (Ans)

B. Last Monday, Aunt Rani took me shoping.

C. We elected Ben as treasurer of the freshman class.

D. no mistakes.

63. A. He shouted from the window, but we couldn’t hear him (Ans)

B. NASA was launching its first space shuttle of the year.

C. The boy’s wore identical sweaters. (Ans)

D. no mistakes.

64. A. Occasionally someone will stop and ask for directions. (Ans)

B. When you come to the end of Newton Road, turn left onto Wilson Street.

C. Lauren’s father is an auto mechanic

D. no mistakes.

65. A. That book must be yours.

B. This is someone elses coat. (Ans)

C. Don was one of the founders of the community.

D. no mistakes.

66. A. The Indian flag should be flown proudly. (Ans)

B. She served eggs, toast, and orange juice for breakfast.

C. He wanted turkey, lettuce, and mayonnaise on his sandwich.

D. no mistakes.

67. This is the _______ for the proposed building.

A. cite

B. site (Ans)

C. sight

D. sait

68. China is a _______ country.

A. popular

B. populous (Ans)

C. peoples

D. population

Replace the words in italics in the following sentences with right phrases:
69. The director knows very well how to start his film.

A. set out

B. set about (Ans)

C. set up

D. set

70. India play against Pakistan in the final of World Cup Cricket matches on Sunday.

A. take on (Ans)

B. take up

C. take with

D. take out

71. Manish ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those who passed an examination. Six boys did not participate in the competition and five failed in it. How many boys were there in the class?

A. 40

B. 44

C. 50

D. 55 (Ans)

72. A monkey climbs 30 feet at the beginning of each hour and rests for a while when he slips back 20 feet before he again starts climbing in the beginning of the next hour. If he begins his ascent at 8.00 am, at what time will be first touch a flag at 120 feet from the ground?

A. 4 pm

B. 5 pm

C. 6 pm (Ans)

D. None of these

73. Which two months in a year has the same calendar?

A. April – July (Ans)

B. April – November

C. June – October

D. October – December

74. I am facing east. I turn 1000 in the clock wise direction, and then 1450 in the anticlock wise direction. Which direction am I facing now?

A. East

B. North – east (Ans)

C. North

D. South – west

75. If Z = 52 and ACT = 48 then BAT will be equal to

A. 39

B. 41

C. 44

D. 46 (Ans)

Find out the missing term

76. U, O, I, __ , A

A. E (Ans)

B. C

C. S

D. G

77. If A’s height is 40% less than that of B, how much percent B’s height is more than that of A?

A. 3 1/3 %

B. 40%

C. 60%

D. 66 2/3% (Ans)

78. If 3x – 3x-1 = 18 then the value of xx is

A. 3

B. 8

C. 27 (Ans)

D. 216

79. If 1 is added to the denominator of a fraction, the fraction becomes 1/2. If 1 is added to the numerator of a fraction, the fraction becomes 1. The fraction is

A. 1/3

B. 2/3 (Ans)

C. 3/4

D. 3/2

80. The difference between two positive integers is 3. If the sum of their squares is 369, then the sum of the numbers

A. 27 (Ans)

B. 29

C. 33

D. 81

Choose the correct alternative :

81. 6 : 18 : : 4 ?

A. 2

B. 6

C. 8 (Ans)

D. 16

82. Pointing to a photograph, a woman says, “This man’s son’s sister is my mother – in – law”. How is the woman’s husband related to the man in the photograph.

A. Grandson (Ans)

B. Son

C. Son – in – law

D. Nephew

83. If 5% more is gained by selling an article for Rs. 350 than by selling it for Rs. 340, the cost of the article is

A. Rs. 50

B. Rs. 200 (Ans)

C. Rs. 160

D. Rs. 225

84. A and B can do a piece of work in 18 days, B and C in 24 days, A and C in 36 days. If A, B and C work together, they will complete the work in

A. 4 days

B. 8 days

C. 12 days

D. 16 days (Ans)

85. A train 108m long moving at a speed of 50 km/hr crosses a train 112m long coming from opposite direction in 6 seconds. The speed of the second train is

A. 48 km/hr

B. 54 km/hr

C. 82 km/hr (Ans)

D. 66 km/hr

86. The simple interest on Rs. 1820 from March 09, 2012 to Many 21, 2012 at 7 1/2% rate will be

A. Rs. 22.50

B. Rs. 27.30 (Ans)

C. Rs. 28.80

D. Rs. 29

Find out the wrong term in the series :

87. 89, 78, 86, 80, 85, 82, 83

A. 83

B. 82

C. 86 (Ans)

D. 78

88. There are five different houses, A to E, in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A. B is to the right of D. Which of the house is in the middle?

A. A (Ans)

B. B

C. D

D. E

89. A metallic cone of radius 12cm and height, 24cm is melted and made into spheres of radius 2cm each. How many spheres are there?

A. 108 (Ans)

B. 120

C. 144

D. 180

90. In a 100m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race a beats is

A. 25m

B. 20m (Ans)

C. 9m

D. 22.5m

KeralaPSC Secretarial Exam questions

erala PSC Exam Paper
Indian history

India, along the ages, came to be home for every religion of the world. So, despite being essentially a Hindu nation, it embraced Islam, Christianity, Buddhism, as well as gave rise to off shoots of Hinduism.

In the history the beginning of one of the richest civilisation of the world dates back to the 3200-1600 BC of Indus Valley Civilization.

The name `India’ is derived from the Indus River civilisation known as the sindhu valleys which were the home of the earlier inhabitents of indus valley.

Aryan Invaded india 1600-1500 BC, India never invaded any country in her last 10000 years of history. The Aryan worshippers referred to the river Indus as the Sindhu.

India never invaded any country in her last 10000 years of history.

India invented the Number System. Zero was invented by Aryabhatta.

The name `Hindustan’ combines Sindhu and Hindu and thus refers to the land of the Hindus.

Sanskrit is considered as the mother of all higher languages. This is because it is the most precise, and therefore suitable language for computer software.

Chess was invented in India.

Algebra, Trigonometry and Calculus are studies which originated in India.

The’ place value system’ and the ‘decimal system’ were developed in 100 BC in India.

The first six Mogul Emperor’s of India ruled in an unbroken succession from father to son for two hundred years, from 1526 to 1707.

The World’s First Granite Temple is the Brihadeswara temple at Tanjavur in Tamil Nadu. The shikhara is made from a single ‘ 80-tonne ‘ piece of granite and built in just 5 years.

India is the Largest democracy in the world, the 6th largest country in the world AND one of the most ancient and living civilizations of at least 10, 000 years old.

The game of snakes & ladders was created by the 13th century poet saint Gyandev. It was originally called ‘Mokshapat.’ The ladders in the game represented virtues and the snakes indicated vices. The game was played with cowrie shells and dices.

The world’s highest cricket ground is in Chail, Himachal Pradesh. Built in 1893 after levelling a hilltop, this cricket pitch is 2444 meters above sea level.

India has the most post offices in the world .

The largest employer in the world is the Indian railway system, employing over a million people.

The World’s first university was established in Takshila in 700 BC. More than 10,500 students from all over the world studied more than 60 subjects.

The University of Nalanda built in the 4th century was one of the greatest achievements of ancient India in the field of education.

Ayurveda is the earliest school of medicine known to mankind. The father of medicine, Charaka, consolidated Ayurveda 2500 years ago.

India was one of the richest countries till the time of British in the early 17th Century.

The art of Navigation & Navigating was born in the river Sindh 6000 over years ago. The very word ‘Navigation’ is derived from the Sanskrit word NAVGATIH. The word navy is also derived from the Sanskrit word ‘Nou’.

Christopher Columbus was attracted by India’s wealth and was looking for route to India when he discovered America by mistake.

Bhaskaracharya rightly calculated the time taken by the earth to orbit the sun hundreds of years before the astronomer Smart. His calculations in 5th century was the time taken by earth to orbit the sun was 365.258756484 days.

The value of “pi” was first calculated by the Indian Mathematician Budhayana in the 6th century, and he explained the concept of what is known as the Pythagorean Theorem.

Algebra, trigonometry and calculus also orignated from India.

Quadratic equations were used by Sridharacharya in the 11th century.

The largest numbers the Greeks and the Romans used were 106 whereas Hindus used numbers as big as 10*53 ( i.e 10 to the power of 53 ) with specific names as early as 5000 B.C. during the Vedic period. Even today, the largest used number is Tera: 10*12( 10 to the power of 12 ).

India was the only source for diamonds to the world untill 1896

The Baily Bridge built by the Indian Army in August 1982 is the highest bridge in the world located in the Ladakh valley between the Dras and Suru rivers in the Himalayan mountains.

Sushruta is regarded as the father of surgery. Over 2600 years ago Sushrata & his team conducted complicated surgeries like cataract, artificial limbs, cesareans, fractures, urinary stones and also plastic surgery and brain surgeries.

Usage of anesthesia was well known in ancient India medicine. Detailed knowledge of anatomy, embryology, digestion, metabolism, physiology, etiology, genetics and immunity is also found in many ancient Indian texts.

India celebrates the birthday of Sarvepalli Radhakrishnan, former President and Vice-President and great statesman, as “Teachers’ Day”.

Latest General Studies Questions & Answers

1. Which canal links Red sea and Mediterranean sea?

a) Panama canal

b) Suez canal

c) Palk strait

d) None of these

Ans: (b)

2. Arrange the following in descending order depending on their area –

i) Pacific Ocean

ii) Atlantic Ocean

iii) Indian Ocean

iv) Arctic Ocean

a) i, iii, iv & iii

b) i, ii, iii, & iv

c) ii, iv, i & iii

d) iii, iv, i & ii

Ans: (b)

3) Which of the following countries are participating in the TAP gas pipeline project?

i) Afganistan

ii) Pakistan

iii) Turkmenistan

iv) Tanzania

a) Only i, ii & iv

b) ii, iii & iv

c) i, ii & iii

d) All the above

Ans: (c)

4) Who was the first women to receive the Nobel Prize for literature?

a) Grazia Deledda

b) Pearl Buck

c) Selma Ottilia Lovisa Legerlot

d) Sigrid Lindset

Ans: (a)

5) What is the name of telecom gaint of South Africa which was in news for it merger with Reliance Communication?

a) MTN

b) Cell C

c) TelKom

d) Neotel

Ans: (a)

6) Which of the following energy companies had acquired chinese wind energy firm, Honiton energy holding?

a) RS India Group

b) Reliance Power

c) PTC India

d) Suzlon Energy Ltd.

Ans: (d)

7) In which hill range is Kodai Kanal located?

a) Nilgiris

b) Palni Hills

c) Animalai Hills

d) Shevanoy HIlls

Ans: (b)

8) Who was the first recipient of the Rajiv Gandhi KelRatna Award in 1991-92?

a) Anju George

b) Pankaj Advani

c) Leander Pacs

d) Viswanathan Anand

Ans: (d)

9) Which mountain range marks the border between northern and peninsular indian?

Stpura Range

b) Maikhal Rarge

c) Ajanta Range

d) Vindhya Range

Ans: (d)

10) Which of the follwing state has has Transferred the power to Panchayats which are mentioned in the11th schedule of the constitution?

a) Karnataka

b) Madhya Pradesh

c) West Bengal

d) Kerala

Ans: (d)

11) Which of the folowing state is not bordering Nepal?

a) Assam

b) Uttara Khand

c) West Bengal

d) Bihar

Ans: (a)

12) In the body, the adrenal glands are located?

a) Above small intestine

b) In the kindney

c) Below tongue

d) In the brain

Ans: (b)

13) Who was the first Indian women to reach the finals of an olympic athletics event?

a) Karman Maheshwari

b) P. T. Vsha

c) Aparna Popat

d) Kamaljit Sandhu

Ans: (d)

14) Who is considered as India’s premier imagist writer?

a) Salman Sushid

b) Kiran Desai

c) Mulk Raj Anand

d) Anita desai

Ans: (c)

15) Conjunctivitis affects which part of the human body?

a) The lungs

b) The eyes

c) The brain

d) THe heart

Ans: (b)

16) Which is the commercial wing of the indian space agency for marketing Indian space capabilities?

a) ANTRIX

b) ISRO

c) ATLAS

d) ANTRAX

Ans: (a)

17) Rajiv Gandhi National Institute of youth development is situated is ehich state?

a) Tamil Nadu

b) Uttar Pradesh

c) Andhra Pradesh

d) Rajasthan

Ans: (a)

18) Which of the following vitamins rich diet may help to protect against memory loss in old age?

a) Vatamin A

b) Vitamin B

c) Vitamin C

d) Vitamin D

Ans: (c)

19) The founder of modern statistics is –

a) Srivastav Ramanuja

b) Ennstine

c) Bhasker

d) Karl Pearson

Ans: (d)

20) Which of the following is not correctly matched?

a) International Labour Organization – Geneva

b) Universal postal Union – Washington

c) Food and Agriculture Organization – Rome

d) UN’s Environment Program – Nairobi

Ans: (b)

21) In wich year was the international Physicians for the prevention of nuclear was awarded the Nobel Peace Prize?

a) 1985

b) 1995

c) 1990

d) 1994

Ans: (a)

22) Which of the following countries does not have Rupee as its currency?

a) Nepal

b) Seychelles

c) Bhutan

d) Mauritius

Ans: (c)

23) Elephant Mountain are also called as –

a) Cardamom Hills

b) Khasi Hills

c) Anamalai hills

d) Mahendragiri Hills

Ans: (c)

24) Siachen one of the world’s longest mountain glaciers, is located which mountain range?

a) Pir Panjal

b) Karakoram

c) Ladakh

d) Siwalika

Ans: (b)

25) Which script is used for Hindi, Marathi, Sanskrit and Prakrit?

a) Kharoshti

b) Gurmukhi

c) Devanagari

d) None of the above

Ans: (c)

26) Brine means –

a) Solution of iodine in alcohol

b) Solution of sulphur in barbon disulphide

c) Solution of sodium chloride in water

d) None of the above

Ans: (c)

27) Which famous wildlife sanctuary in Assam is alsoknown as the Kamrup sanctuary?

a) Orang

b) Kaziranga

c) Manas

Dibru – Saikhowa

Ans: (c)

28) Which of the following is not correctly matched?

a) Zaire – Africa

b) parana – S. America

c) Lena – Australia

d) Volga – Russia

Ans: (c)

29) The Tomu – Kalemyo road links India to which country?

a) Myanman

b) Afghanistan

c) China

d) Bhutan

Ans: (a)

30) Which of the following banks has the maximum number of branches in foreign countries?

a) SBI

b) Bank Of Baroda

c) PNB

d) None of the above

Ans: (a)

31) The new Goodwill Ambassador appointed for the united Nation Development Fund for women is also Princess of one of the country, She is –

a) Bajrakitiyapha Mahidol of Thailand

b) Devyani Rana of Nepal

c) Masako Owada of Japan

d) Camila Parker Bowlesof United Kingdom

Ans: (a)

32) Which of the following Public Public section companies has been given the status of ‘Miniratna’ in category?

a) Hindustan Copper Ltd. (HCL)

b) Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL)

c) Hindustan Aeronauticsal Ltd (HAL)

d) Bharat Pertolium Corporation

Ans: (a)

33) Who was the founder of Tatwabodhni Sabha?

a) Ram Mohan Rai

b) Devendra Nath Taigore

c) Keshav Sen

d) Dayanand Saraswati

Ans: (b)

34) Who among the following were invalved in Kanpur

conspiracy case?

a) Aurobindo Ghosh and Har Dayal

b) Muzaffer Ahmed and S.A. Dange

c) Bhagat Sight and Rajguru

d) Sukhdev, Azad and Rajguru

Ans: (b)

35) The second disarmament decade was observed by the UNO during the year of –

a) 1990 – 2000

b) 1980 – 1990

c) 1970 – 1980

d) 1960 – 1970

Ans: (b)

36) In which year first session of Lok Sabha held?

a) 1952

b) 1962

c) 1950

d) 1956

Ans: (a)

37) UNESCO declared world heritage site for –

a) Nilgiri Mountain Railway

b) Kalka Shimal Railway

c) Darjiling Himalayan Railway

d) None of these

Ans: (b)

38) ‘Rods’ cells of cornea are responsible for –

a) Vision in dim light

b) Vision in bright light

c) identification of colours

d) Identification of depth

Ans: (a)

39) The Nanga Parbat Peak is situated in the –

a) Kara Koram Range

b) Zaskar Range

c) Laddakh Range

d) Himalayas

Ans: (d)

40) Which on of the following sectors attracted maximum foreign investment in 2007-08?

a) Petrolium and natural gas

b) Service sector

c) Housing and Real Estate

d) Power

Ans: (b)

41) Generally the soil of the northern plains of India has been formed by –

a) Degradation

b) Aggradation

c) weathering

d) Erosion

Ans: (b)

42) Nyaya System of Philosophy was founded by –

a) Gautama or Aksapada

b) Patanjali

c) Kapila

d) Satanika

Ans: (a)

43) Ranu and Rima together can complete a piece of work in 35 days while Ranu alone can complete the same work in 60 days. Rina alone will be able to complete the same work in –

a) 72 days

b) 96 days

c) 42 days

d) 64 days

Ans: (d)

44) A sum of money is divided between two persons in the ratio of 3.5; if the share of one person is Rs. 20 less than that of the other the sum?

a) Rs. 75

b) Rs. 90

c) Rs. 85

d) Rs. 80

Ans: (d)

45) Which of the following mobile network company has teamed up with social networking site my sapce to create an interactive music plaform?

a) Airtel

b) Reliance

c) Vodafone

d) Idea

Ans: (c)

46) According to latest world investment report released by UNCTAD for 2008 the largest recipient of was –

a) India

b) Chaina

c) USA

d) UK

Ans: (c)

47) Who has been elected as as the Chinanam of International Chamber of Commerce (ICC) ?

a) Rajat Gupta

b) Ms Ravichandran

c) Victor Fung

d) Ratan Tata

Ans: (c)

48) Who has been conferred with the ‘Global Vision’award by us-india Business Council?

a) Indra Noogi

b) Sunil Mittal

c) Sam Pitroda

d) None of these

Ans: (b)

49) Quinine & morphine are the –

a) Stored food in fruits

b) Substance essntial for maintaing osmatic pressure in plants

c) Emmergency food stored in the stem

d) Waste products of plants

And: (d)

50) Which one of the following industrial product is not obtained by the bacterial fermentation?

a) oxalic acid

b) Citric acis

c) Butyric acid

d) Alcohol

Ans: (a)

51) RBC are destroyed in –

a) Spleen

b) Liven

c) Kidney

d) Limph glands

Ans: (a)

52) Which of the first Latin American country to sign a

Preferential Trade Agreement with India?

a) Maxico

b) Brazil

c) Venezulea

d) Chile

Ans: (d)

53) Which of the following galnds controls the blood pressure in human body?

a) Thyroid

b) Pituitary

c) Adrenaline

d) kidney

Ans: (b)

54) The first industrial policy resolution appeared in –

a) 1948

b) 1956

c) 1958

d) 1962

Ans: (a)

55) Who among the following journalist was conferred with General Loeb Prize for his contribution in the field of Economic Journalism?

a) Anshuman Tiwari

b) Sanjay Jha

c) Nishikant Thakur

d) Mrinal Pandey

Ans: (b)

56) Sri Lankan team has won the Star Cricket Asia Cup 2008 after defeating –

a) Pakistan

b) India

c) Bangladesh

d) None of these

Ans: (b)

57) National Rural Health Mission was launched in –

a) 2006

b) 2007

c) 2005

d) 2004

Ans: (c)

58) Which one of the folowing is the correct statement?

a) The mordern Kochi was Dutch colony till India’s independence.

b) The Dutch defeated the portuguese and built fort williams in the mordern Kochi.

c) The mordern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over from them.

d) The mordern Kochin even become a part of the British colony.

Ans: (b)

59) In India among the following locations the Dutch

established their earliest factory at –

a) Surat

b) Pulicat

c) Cochin

d) Cassimbazan

Ans: (b)

60) Who among the following was the first euro initiate the policy of taking part in the qurrels of prineces with a view to acquire territories?

a) Clive

b) Dupleix

c) Albuquerque

d) Warren Hosting

Ans: (b)

61) Which one of the following pairs is not correctly matched?

a) Jahangir – William Hawkins

b) Akbar – Sir Thomas Roe

c) Shahjahan – Traverrien

d) Aurangzeb – Manucci

Ans: (b)

62) Which of the combination is correct?

a) B.R. Ambedkar : President of Constitution Assembly

b) Rajendra prasad : Nominated president of the Constituent Assembly

c) G.V. Mavalan Khan : First speaker of the Lok Sabha

d) Jawaharlal Nehru : First leader of the opposition in

Lok Sabha

Ans : (c)

63) Indian Constitution is created by –

a) British Parliament

b) National Congress

c) Constituent Assembly

d) Lok Sabha and Rajya Sabha

Ans: (c)

64) The constituent assembly which framed the constitution of free India was set up under –

a) Cripps Mission Plan

b) Cabinet Mission Plan

c) Wavall Plan

d) None of above

Ans: (b)

65) Which one of the following fundamental rights is not available the alien –

a) Freedom of speech

b) Equality before law

c) Protection in respect of conviction against ex past facto laws

d) Protection of life

Ans: (a)

66) It shall be the duty of every citizen of india to abide by the constitution and respect ots ideals and institutional the national flag and the national anthen –

a) Art 35

b) Art 50

c) Art 51A

d) Art 52

Ans: (c)

67) Right to constitutional remedies is given under –

a) Art 20

b) Art 28

c) Art 30

d) Art 32

Ans: (d)

68) Swaran Singh committee was regarding –

a) DPSP

b) Minorities

c) FRS

d) Fundamental Duties

Ans: (d)

69) Which is the longest committee in the Indian Parliament?

a) Public Account Committee

b) The Estimates Committee

c) The Cmmitee on Public Undertaking

d) The Rule Committee

Ans: (b)

70) With regard to amendment the constitution the Rajya Sabha –

a) Enjoys equal power with Lok Sabha

b) Enjoys exclusive power to imitiate certain type of

amendment

c) Does not enjoy any powers

d) Is associated with only certain types of amendment

Ans: (a)

71) If a member of Parliament remains absent without notice for 60 days then –

a) Nothing happens

b) His seat may be declared vacant

c) He has to reapply for membership

d) The speaker seeks on explanation from him

Ans: (b)

72) The provision of non-confidence motion is also

called –

a) Question hour

b) Adjournment motion

c) Censure motion

d) None of above

Ans: (d)

73) Which are the following motion cannot be moved in Rajya Sabha –

a) Cesure motion

b) Adjourn motion

c) No-day yet motion

d) Noconfidence motion

Ans: (d)

74) The government resign if a noconfidence motion is passed in –

a) Lok Sanha

b) Rajya Sabha

c) Either Lok Sabha or Rajya Sabha

d) Joint Session of Parliament

Ans: (a)

75) Who is authorised to decide a dispute regarding the disqualification of members of parliament?

a) The President

b) Supreme Court

c) Election Commissioner

d) President in constitution with Election Commission

Ans: (d)

76) Freedom of speech for members of the parliament has been described –

a) 105

b) 19

c) 19 (7)

d) 104

Ans: (a)

77) Under the constitution of India, The President –

a) ..is eligible for re-election

b) ..not eligible for re-election

c) ..there is no such provision

d) None of the above

Ans: (a)

78) The condidate of the office of the president much

be proposed by –

a) At least 50 electors

b) At least 200 electors

c) At least 100 electors

d) At least 150 electors

Ans: (a)

79) The president of India is elected by –

a) All the members of the Parliament

b) All elected members of the Parliament

c) All the elected members of the parliament and the

elected members of the legislative assemblies of the state

d) All members of Rajya Sabha

Ans: (c)

80) The Vice-President can be removed from his office before expiry of him term by the –

a) President

b) Members of the two house of Parliament

c) Member of the Rajya Sabha

d) The supreme court

Ans: (b)

81) The President government operates on the principle of –

a) Fusion of powers

b) Separation of powers

c) Division od powers

d) Centralization of powers

Ans: (b)

82) The status of the President of India resemble to –

a) Crown of UK

b) President of USA

c) General Secretory of UN

d) President of Nigeria

Ans: (a)

83) President’s rule can be impased in a state for a

maximum period of –

a) Three months

b) Six months

c) One month

d) Three years

Ans : (d)

84) How many times has the President of India declared

financial emergency so far –

a) One once

b) Only twice

c) only thrice

d) Never

Ans: (d)

85) The Union Pulic Service Commission (UPSC) is concerned with recruitment of –

a) Central Services

b) All India Services

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans: (c)

86) The office of the district collector was created in

India in –

a) 1771

b) 1772

c) 1774

d) 1777

Ans: (b)

87) The most important feature in the community development programme is –

a) Prevention of migration of rural people to gram area

b) People participation

c) Provision of relief during natural calanities

d) Collection of land revenue by the local people

Ans: (b)

88) Which of the following ions violates the octal rule?

a) I2

b) BR

c) Te2

d) N3

Ans: (a)

89) ‘Grand Slam’ is related to which of the following games?

a) Chess

b) Tennis and Bridge

c) Badmition

d) Polo

Ans: (d)

90) The approximate percentage of salt by which sea water is –

a) 2.1%

b) 5.2%

c) 4.1%

d) 3.6

Ans: (d)

91) What is the name of the currency of Belgium?

a) Dollar

b) Sterling

c) Peseta

d) Franc

Ans: (d)

92) The author of the Book ‘Wating For The Mahatma’-

a) R.K. Ranayan

b) N.A. Plakhiwala

c) amrita Pritam

d) m. Molgonkan

Ans: (a)

93) Acceleration due to gravity on moon is 0.166 times that on the earth, a man weight 60Kg on Earth, Would weight ________..Kg on moon?

a) 10 Kg

b) 16.6 Kg

c) 60 Kg

d) 30 Kg

Ans: (a)

94) What was the aim of Antyodya Programme?

a) Elimination of urbon poverty

b) Improving the living statements of SC’s

c) Helping the poorest among poor

d) Uplifting the minorities

Ans: (c)

95) A weightless rubber baloon is filled with 200cc of

water, its weight in water is equal to –

a) 9.8/5N

b) 9.8/10N

c) 9.8/2N

d) Zero

Ans: (d)

96) Kisan credit card scheme was started in the year –

a) 2000-01

b) 1996-97

c) 1999-2000

d) 1998-99

Ans: (d)

97) Father has blood group ‘A’ and Mother is of blood

group ‘B’ find out possitive blood group in children-

a) Blood group ‘A’

b) Blood group ‘B’

c) Blood group ‘C’

d) Blood groups A, B, O & AB

Ans: (d)

98) Ribisomes are cellular structures involved in –

a) Photosynthesis

b) Chemosynthesis

c) Protien Sysnthesis

d) Carbohydrate Synthesis

Ans: (c)

99) Which of the following has a potentiality for

harnessing of tidal energy in India?

a) Gulf of Combay

b) Gulf of Mannan

c) Bank waters of Kerala

d) Chika Lake

Ans: (a)

100) Exchange products of mammalian embryo are eliminate out by –

a) Placenta

b) Amniotic Fluid

c) Allantois

d) Ureters

Ans: (a)

101. Which of the following methods are used to remove impurity (gangueasit as it is called in metallurgy) from metallic ores so as to extract metals from the latter ?

(1). Roasting

(2). Calcination

(3). Precipitation

(4). Electrolysis

(5). Aluminothermic

Select your answer from the choices given below :

(a). 1,2,3

(b). 1,2,3,4

(c). 3,4,5

(d). 1,2,3,4,5

Ans: (d)

102. The hybrid between hores and donkey is called –

(a). Pony

(b).Colt

(c). Mule

(d). Zebra

Ans: (c)

103. In India those farmers are called’marginal farmers’

who hold land up to-

(a). 1 hectare

(b). 2 hectare

(c). 3 hectare

(d). 4 hectare

Ans: (a)

104. Which amendment act fixed the number of ministers-

(a). 90th

(b). 91st

(c). 92nd

(d). 93rd

Ans: (b)

105. The metals, mainly used for minting coins during

the mauryan period were-

(a). Gold and Silver

(b). Silver and Copper

(c). Copper and Bronz

(d). Lead and Bronz

Ans: (b)

106. Which one of the following is not in the state list

under the constitution of india-

(a). Fisheries

(b). Agriculture

(c). Insurance

(d). Betting and Gambling

Ans: (a)

107. Consider the following about Sovereign wealth

fund (swf)-

(1). SWF is a state owend fund which comprises stocks,

bonds property or other financial instrument.

(2). Recently established SWF is managed by RBL.

(3). The use of india’s forex neserves for setting up a

SWF has been the subject of much bebate.

Which of these statement(s) is/are correct ?

(a). lonly

(b). only

(c). 1 and 3

(d). 3 and 2

Ans: (c)

108. Consider the followings-

(1). Ratan Tata led investment commission has suggested a rural industrialization model based on garmenting business.

(2). Commission has advised a 10-year tax holiday for rural industries.

(3). It suggested a flexible labour law for rural apparel

units without restrictions on hiring and retrenchment.

Select the code:-

(a). only 1 and 2 are correct.

(b). only 1 and 3 are correct.

(c). only 2 and 3 are correct.

(d). all are correct.

Ans: (a)

109. What is Direct Market Access (DMA) ?

(a). It is a recently SEBI introduced facility which allows brokers to offer clients direct access to the exchange trading system through the broker’s infrastructure without manual intervention by the broker.

(b). It is a new policy for market reforms,initiated by

central goverment.

(c). Through MA, SEBI permits FDI for market.

(d). None of these.

Ans: (a)

110. Oilcrisis refers to-

(a). Deficit in demand and supply of crude oil in india

(b). Rising crude oil prices in international market

(c). Rising crude oil prices in US

(d). Rising edible oil prices in world

Ans: (a)

111. Where was first apparel park developed ?

(a). Cochin

(b). Tirupur

(c). Vishakhapatnam

(d). Trivandrum

Ans: (b)

112. Full form of AFTA is-

(a). Asian Federation for Technology Agreement

(b). ASEAN Free Trade Association

(c). ASEAN Fixed Trade Association

(d). Atlantic Free Trade Area

Ans: (b)

113. The PH value of blood is-

(a). 6.5

(b). 7.35

(c).6.3

(d). 8

Ans: (b)

114. The pollination of plant affected by snails is called-

(a). Entomphily

(b). Anemophily

(c). Melacophily

(d). Zoophily

Ans: (c)

115. Which of the following reduces blood calcium level-

(a). Parathormone

(b). Calcitronin

(c). Adrenal

(d). Pancreas

Ans: (c)

116. Which of the following is used in electrical fire

extinguisher ?

(a). water

(b). carbon dioxide

(c). foam

(d). cacl4

Ans: (d)

117. Transistor was invented by-

(a). Shockly

(b). Huckel Debye

(c). Mosley

(d). Oswald

Ans: (a)

118. Choose the wrong one-

(a). Saliva-Ptylin

(b). Pancreatic Juice-Trypsin

(c). Succus entricus-Peptidase

(d). Bile Juice-Gastriclipase

Ans: (d)

119. The is Synthesized by the bacteria present is the

intestine-

(a). Vitamin-A

(b). Vitamin-B

(c). Vitamin-K

(d). Vitamin-C

Ans: (b)

120. Till the birth of baby, foetus is enclosed in the-

(a). Amniotic sac

(b). Fellopian sac

(c). Semniferous tubule

(d). Valva

Ans: (a)

121. Consider the following and choose the best answer-

(1). canpus luetum secrets progesterone hormone at the time of ovalation

(2). invitro fertilization is also known as test tube baby

Select the answer-

(a). 1 is correct

(b). 2 is correct

(c). 1 and 2 are correct

(d). neither 1 nor 2 correct

Ans: (c)

122. Recently Zillur Rahman is elected as a 19th President of which country-

(a). Malaysia

(b). Indonesia

(c). Sudan

(d). Bangladesh

Ans: (d)

123. Who won the 2009 men’s single Australian open litle-

(a). Rogar Federer

(b). Sampras

(c). Rafael Nadal

(d). Andy Ram

Ans: (d)

124. Which states e-Gazette Project and the web Portal

of police has been chosen for the National Award for

egovernance 2008-09 ?

(a). Kerla

(b). Gujrat

(c). Andhra Pradesh

(d). Himachal Pradesh

Ans: (d)

125. In which country world social forum was hold recently ?

(a). Brazil

(b). Switgerland

(c). China

(d). Mexico

Ans: (a)

126. In which of the following countries euthanasia is

legalized ?

(a). Belgium

(b). Thailand

(c). Luxembourg

(d). All the above

Ans: (d)

127. Who of the following is not included in the prime

Ministers Global Advisory Council ?

(a). L.N.Mittal

(b). Amartya Sen

(c). Ratan Tata

(d). Sam Pitroda

Ans: (c)

128. Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, become a new President of which African country after the with drawal of Ethipio ?

(a). Kenya

(b). Dijibouti

(c). Nigeria

(d). Somalia

Ans: (d)

129. Which of the following Latin American country approved a new constitution in a referendum held in the last week of janvary-2009 ?

(a). Chile

(b). Bolivia

(c). Venezuela

(d). Brazil

Ans: (b)

130. Which state of india become first carban free state

in india ?

(a). Himachal Pradesh

(b). Kerala

(c). Gujrat

(d). Uttarkhand

Ans: (a)

131. How many languages of india are their in UNESCO’S list of counries having the Maximum number of dialects on the verge of extinction ?

(a). 192

(b). 147

(c). 196

(d). 157

Ans: (c)

132. Hogenakkal controversy is between which of the

following states ?

(a). Kerala and Tamilnadu

(b). Tamilnadu and AndhraPradesh

(c). Maharastra and AndhraPredesh

(d). Tamilnadu and KarnatakaPredesh

Ans: (d)

133. What is Quark 2009 ?

(a). Technical festival

(b). Cultural festival

(c). Handicraft festival

(d). None of the above

Ans: (a)

134. Which of the following country has over taken Russia as the main defance supplien to india ?

(a). China

(b). USA

(c). Israel

(d). France

Ans: (c)

135. Working age population (15 to 64 years) in india is-

(a). 53 percent

(b). 63 percent

(c). 69 percent

(d). 72 percent

Ans: (b)

136. Production of which of the following was over achieves in 2006-07 ?

(a). Sugarcane

(b). Oilseeds

(c). Rice

(d). Jute and Marta

Ans: (a)

137. According to planning commission of india,except which one of the following factors, that contribute to agriculture growth, there has been declearation in the growth of all other factores-

(a). Gross irrigated area

(b). Jerms of trade

(c). Area under fruits and vegetables

(d). Credit supply

Ans: (d)

138. Which one of the following states is the largest sugar production-

(a). Maharastra

(b). Uttar Pradesh

(c). Punjab

(d). Haryana

Ans: (b)

139. Which of the following states have larger number of co-operative sugar mills-

(a). Maharastra, Uttar Pradesh and Haryana

(b). Maharastra, Karnataka and Tamilnadu

(c). Uttar Pradesh, Bihar and Bengal

(d). Punjab, Haryana and Gujrat

Ans: (b)

140. According to the authors of a set of simple charts

spelling out death risks from various causes, which of

the following shortens and person’s life by 5 to 10 years?

(a). Smoking

(b). AIDS

(c). Liqor Drinking

(d). Both a and b

Ans: (a)

141.Nuclear Power supplies made what Percent of india’s electricity ?

(a). About 4 percent

(b). About 3 percent

(c). About 5 percent

(d). About 6 percent

Ans: (b)

142. What is GBP108 mfund ?

(a). Britain and Norway created and fund to help save the world’s second largest rainforest of central Africa’s Corgo basin.

(b). it will use satellite imaging technology.

(c). this fund curb the destruction of forest by providing alternative sources of income or energy.

(d). All of the above.

Ans: (d)

143.Which of the following chemicals present in the brain plays a key role in regulating emotions such as aggression ?

(a). Acetylcholine

(b). Histamine

(c). Serotonin

(d). Vasopressin

Ans: (c)

144. Asia’s only and world’s second Human DNA Bank has been established by IQRA Biotech services under a public- private partnership in

(a). New Delhi

(b). Lucknow

(c). Hyderabad

(d). Banglore

Ans: (b)

145. The provide betten medical serviceses corporation has established a model hospital at-

(a). Lucknow (U.P)

(b). Madurai (Tamilnadu)

(c). Baddi (Himachal Predesh)

(d). Nagpur(Maharastra)

Ans: (c)

146. Which insurance company launched family medicare policy in which the sum insured floats oven the entire family ?

(a).The United India Insurance

(b). SBI Life Insurance Company

(c). Oriental Insurance Company

(d). Life Insurance Corporation Of India

Ans: (a)

147. Nextzone, an information technology special Economic Zone (SEZ) is being established at-

(a). Banglore, Karnataka

(b). Panvel near Mumbai

(c). Panki near Kanpur

(d). Secundrabad near Hydrabad

Ans: (b)

148. What is the name of india’s first power exchange

which started operations on June 2008-

(a). Chennai Power Exchange

(b). Hindustan Power Exchange

(c). Indian Energy Exchange

(d). Mumbai Energy Exchange

Ans: (c)

149. India’s first grid-connected Photovoltaic Solar power plant of 2MW has been established in-

(a). Burwah district of W.Bengal

(b). Bharuch district of Gujrat

(c). Tanjavan district of Tamilnadu

(d). Nellore district of Andhra Predesh

Ans: (a)

150) Short term loans to correct the balance of payments problems are given by –

a) I.M.F.

b) I.B.R.D.

c) I.D.A.

d) A.D.B.

Ans: (a)