Menu Close

Category: Karnataka Bank aptitude questions for practice

Karnataka Bank aptitude questions for practice

Karnataka Bank model question papers for practice, for all bank exams Karnataka Bank with number series questions,all bank exams previous years solved questions with answers and detailed explanations

Karnataka Bank aptitude questions for practice

1. Complete the series :

11, 12, 17, 18, 23, 24 …

(1) 30

(2) 35

(3) 12

(4) 14

(5) None of these

Ans : (5)

Explanation : Alternate numbers increase by 6.

2. Complete the series :

1, 8, 27, 64, 125, 216 …..

(1) 343

(2) 512

(3) 729

(4) 1000

(5) None of these

Ans : (1)

Explanation : The series is

13, 23, 33, 43 …….

Hence missing figure : 73 = 343

3. Suppose you are in charge of a Military Command guarding a bridge and you receive a message from the bridge that the enemy forces have almost reached the other side of the bridge. What telephone message would you send ?

(1) Order air-shelling

(2) Break the bridge

(3) Send more troops

(4) Surrender to them

(5) None of these

Ans : (2)

4. Supply the missing figure :

3, 11, 8, 16, 13 …. 18

(1) 15

(2) 17

(3) 14

(4) 21

(5) None of these

Ans : (4)

Explanation : In the series take alternate terms and see, it is increasing by 5.

Thus missing figure is 16 + 5 = 21

11, 16, (16 + 5), …..

5. Usha is twice as old as Rita. Three years ago she was three times as old as Rita. How old is Usha now ?

(1) 7 years

(2) 9 years

(3) 6 years

(4) 12 years

(5) None of these

Ans : (4)

Explanation : Now U = 2R (U – Usha’s age R – Rita’s age)

Three years ago,

(U – 3) = 3(R – 3)

? (2R – 3) = 3(R – 3) (? U = 2R)

? R = 6

? U = 2 (6) = 12 years.

6. If R2 = S3 = K, where R, S and K are integers. Find the smallest positive integral value of K. (Greater than 1)

(1) 4

(2) 8

(3) 27

(4) 64

(5) None of these

Ans : (4)

7. A man had returned after a day’s bird-shooting. He was asked how many birds he had in the bag. He said “they are all sparrows but six; all pigeons but six and all doves but six”, How many birds had he in all ?

(1) 18

(2) 9

(3) 27

(4) 64

(5) None of these

Ans : (2)

Explanation : Let the no. of birds be x

? (x – 6) + (x – 6) + (x – 6) = x

? 3x – 18 = x

? 2x = 18 ? x = 9.

8. I am sixth in the queue from either end. How many people are there in the queue ?

(1) 13

(2) 12

(3) 11

(4) 10

(5) None of these

Ans : (3)

9. Complete the series :

81, 69, 58, 48, 39 ……..

(1) 7

(2) 10

(3) 22

(4) 31

(5) None of these

Ans : (4)

Explanation : Here, the series goes like this

81 – 12 = 69 – 11 = 58 – 10 = 48 – 9 = 39 – 8 = 31.

10. If HKUJ means FISH, what does UVCD mean ?

(1) STAR

(2) STAK

(3) STAL

(4) STAB

(5) None of these

Ans : (4)

Explanation : HKUJ means FISH

The word FISH is obtained from the word HKUJ by replacing every alphabet by the second alphabet to the left of each alphabet of the word HKUJ. Applying same rule to UVCD we can see that. UVCD means STAB

11. Complete the series :

1, 2, 3, 5, 8, 13 ….

(1) 34

(2) 1

(3) 30

(4) 35

(5) None of these

Ans : (2)

Explanation : In this series, the term is obtained by adding previous two terms.

12. If Gopal runs slower than Krishna and Krishna runs as fast but not faster than Hargobind, then does Hargobind run faster or slower than Gopal ?

(1) Slower

(2) Equal

(3) Same

(4) Faster

(5) None of the

Ans : (4)

13. Supply the missing figure :

2, 6, 12, 20, 30 … 56

(1) 42

(2) 38

(3) 46

(4) 56

(5) None of these

Ans : (1)

Explanation : The series is 12 + 1, 22 + 2, 32 + 3, 42 + 4, 52 + 5, 62 + 6 ……

Hence missing figure : 62 + 6 = 42

14. Supply the missing figure :

1, 4, 9, 16, 25 …. 49

(1) 27

(2) 36

(3) 64

(4) 81

(5) None of these

Ans : (2)

Explanation : The series is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72 ……

? Missing figure = 62 = 36

15. A Shephered had 17 sheep. All but nine died. How many did he have left ?

(1) 9

(2) 8

(3) 12

(4) 7

(5) None of these

Ans : (1)

16. Write the next number in the series : 14, 16, 13, 17, 12, 18, 11 ….

(1) 12

(2) 19

(3) 22

(4) 14

(5) None of these

Ans : (2)

Explanation : Sree the alternate terms starting from 2nd term in the series 16, 17, 18, 19, ……

17. The Twenty-First Century will start on January 1 in the year

(1) 2001

(2) 2000

(3) 2101

(4) 2100

(5) None of these

Ans : (1)

18. If A = 1, B = 3, C = 5 and so on, what do the numbers 3, 9, 7 stand for ?

(a) BID

(b) BAD

(c) BED

(d) CAR

(5) None of these

Ans : (3)

Explanation : A ? 1st position ? 1

B ? 2nd position ? 2 + 1 = 3

C ? 3rd position ? 3 + 2 = 5

D ? 4th position ? 4 + 3 = 7

E ? 5th position ? 5 + 4 = 9

Hence, 3, 9, 7 stands for B, E, D.

19. Which choice provides the answer : If 2 + 3 = 10, 6 + 5 = 66, 7 + 2 = 63, 9 + 7 = 144 then, 8 + 4 = ?

(a) 48

(b) 144

(c) 96

(d) 55

(5) None of these

Ans : (3)

Explanation : By the rule 2 + 3 = 10

6 + 5 = 66

7 + 2 = 63

We see that two numbers are added first and then multiplied by first number. For, example see 7 + 2 = 9 then 9 * 7 = 63

? Here 8 + 4 = 12

then 8 * 12 = 96.

20. Which choice provides the answer in the following : If 2 * 3 = 36, 5 * 4 = 400, 6 * 2 = 144, 3 * 3 = 81; then, 5 * 5 = ?

(1) 255

(2) 625

(3) 10

(4) 25

(5) None of these

Ans : (2)

Explanation : As 2 * 3 = 6 But here the rule framed as

2 * 3 ? 62 ? 36

5 * 4 ? 202 ? 400

3 * 3 ? 92 ? 81

? 5 * 5 ? (25)2 ? 625
English-Language
Karnataka Bank GENERAL ENGLISH model questions for practice, Karnataka bank aptitude, reasoning english, general awareness questions with answers

Directions (Qns. 1 to 10): (i) In this Section, 10 sentences are given. Each sentence has three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any one of the parts (a), (b) and (c), indicate that part as your answer. If a sentence has no error, indicate this by the letter (d), which stands for “no error”

(ii) Errors may belong to grammar, usage or idiom.

1. The Prime Minister’s good looks won him (a)/ The election but he has still to prove (b)/ That he’s not a just pretty face (c)/ No error (d).

Ans.c: ‘just a pretty face ‘ in place of ‘a just pretty face’.

2. The two books are the same (a)/ Except for the fact that this (b)/ Has an answer in the back (c)/ No error (d).

Ans.c: ‘on the back’ in place of ‘in the back’.

3. He estimated his income tax bill (a)/ by extrapolation over figures (b)/ submitted in previous years (c)/ No error (d).

Ans.b: ‘extrapolation of figures’ in place of ‘extrapolation over figures’.

4. The modern office block (a)/ sticks out like a sore thumb (b)/ among the old buildings in the area (c)/ No error (d).

Ans.d

5. I will try to put over (a)/ some feelers to gauge (b)/ people’s reactions to our proposal (c)/ No error (d).

Ans.a: ‘put out’ in place of ‘put over’.

6. A major contribution of Mathura Sculptors (a)/ of that period were the creation and popularisation (b)/ of the Buddha’s image in human form (c)/ No error (d).

Ans.b: ‘was’ in place of ‘were’.

7. Amit has been deceiving Mona (a)/ for many years but she (b)/ has not still tumbled to it (c)/ No error (d).

Ans.c: ‘yet’ in place of ‘still’.

8. Mahavira was an advocate of non – violence and vegetarianism (a)/ who revived and reorganized the jain doctrine (b)/ and established rules for their monastic order (c)/ No error (d).

Ans.c: ‘its’ in place of ‘their’.

9. Microwaves are the principle carriers (a)/ of television, telephone and data transmissions (b)/ between stations on earth and between the earth and satellites (c)/ No error (d).

Ans.a: ‘principal’ in place of ‘principle’.

10. An unit is an abstract idea (a)/ defined either by reference to (b)/ a randomly chosen material standard or to a natural phenomenon (c)/ No error (d).

Ans.a: ‘a unit’ in place of ‘an unit’.

Directions (Qns.11 to 15): In this section you have a short passage. After the passage you will find several questions based on it. Read the passage to answer these questions based on it.

PASSAGE

Today, India looks to be on course to join the league of developed nations. It is beginning to establish a reputation not just as the technology nerve-centre and back-office to the world, but also as its production centre. India’s secularism and democracy serve as a role model to other developing countries. There is great pride in an India that easily integrates with a global economy, yet maintains a unique cultural identity.

But what is breath taking is India’s youth. For despite being an ancient civilisation that traces itself to the very dawn of human habitation, India is among the youngest countries in the world.More than half the country is under 25 years of age and more than a third is under 15 years of age.

Brought up in the shadow of the rise of India’s service industry boom, this group feels it can be at least as good if not better than anyone else in the world.This confidence has them demonstrating a great propensity to consume, throwing away ageing ideas of asceticism and thrift. The economic activity created by this combination of a growing labour pool and rising consumption demand is enough to propel India to double-digit economic growth for decades. This opportunity also represents the greatest threat to India’s future. If the youth of India are not properly educated and if there are not enough jobs created, India will have forever lost its opportunity.

India’s Information Technology and Business Process Outsourcing Industries are engines of job creation, but they still account for only 0.2% of India’s employment. The country has no choice but to dramatically industrialise and inflate its economy. According to a recent survey, more than half of India’s unemployed within the next decade could be its educated youth.

11. Consider the following statements:

A. Information Technology sector provides a relatively large proportion of jobs in India.

B. In the coming decade only uneducated youth will remain deprived of employment opportunity

Which of the statements given above is/are correct?

(a) A only (b) B only (c) Both A and B (d) Neither A nor B

Ans:a

12. Consider the following statements:

A. Rising consumption demand will retard economic growth.

B. India’s youth are it’s greatest opportunity as well as threat.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) A only (b) B only (c) Both A and B (d) Neither A nor B

Ans.b

13. In the recent past, which sector has witnessed a phenomenal growth?

(a) Heavy Industry (b) Service Industry

(c)Petrochemical Industry (d) Textile Industry

Ans.b

14. What is the approximate number of people in India who are in the age group 15-25 years ?

(a) 500 million (b) 350 million (c) 210 million (d) 180 million

Ans.d

15. Consider the following statements:

A. India’s rich cultural heritage prevents India from surging ahead to become an active partner in the global economy.

B. By and large, India’s youth still believe in a thriftly lifestyle.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) A only (b) B only (c) Both A and B (d) Neither A nor B

Ans.d

Directions (Qns.16 to 24): Each of these items consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is opposite in meaning to the word in capital letters.

16. PREPOSSESSING

(a) Incredible (b) Arousing envy (c) Unattractive (d) Recent

Ans.c

17. ADULATION

(a) Confusion (b) Inertia (c) Consolidation (d) Condemnation

Ans.d

18. BLITHESOME

(a) Graceful (b) Sullen (c) Adventurous (d) Mammoth

Ans.b

19. SENILE

(a) Suspicious (b) Mentally alert (c) Corrupt (d) Affluent

Ans.b

20. PREDILECTION

(a) Analogy (b) Anticlimax (c) Antipathy (d) Argument

Ans.c

21. ON THE BLINK

(a) Apologetically (b) blindly (c) Legally (d) In working order

Ans.d

22. CONSANGUINE

(a) of different kind (b) Invisible (c) Urbane (d) Untenanted

Ans.a

23. REDOUBTABLE

(a) Truthful (b) Crafty (c) Widely travelled (d) Ordinary

Ans.d

24. INORDINATE

(a) Distant (b) Facile (c) Moderate (d) Attractive

Ans.c
Question-Papers

Karnataka Reasoning Ability questions with answers,Karnataka Aptitude,Current affairs questions with answers

Karnataka Bank Model Question papers

1. In a certain code ‘PLANT’ is written ‘$@2«©’ and ‘YIELD’ is written as ‘ß64@%’. How is ‘DELAY’ written in the code ?

(1) ß4«2%

(2) ß4@2%

(3) %42@ß

(4) %4@2ß

(5) None of these

Ans : (4)

Solutions : P L A N T
? ? ? ? ?
$ @ 2 « ©

and Y I E L D
? ? ? ? ?
ß 6 4 @ %

So, D E L A Y
? ? ? ? ?
% 4 @ 2 ß

2. How many meaningful English Words can be formed with the letters ARILT using each letter only once in that word ?

(1) None

(2) One

(3) Two

(4) Three

(5) More than three

Ans : (2)

Solutions : Meaningful word ? TRAIL.

3. D said, “A’s father is the only brother of my sister’s son. “How is A’s father related to D ?

(1) Cousin

(2) Nephew

(3) Aunt

(4) Data inadequate

(5) None of these

Ans : (2)

Directions (Q.4-6) The following questions are based on the five three digit numbers given below.

394 632 783 576 895

4. If the positions of the first and the second digit within each number are interchanged, which of the following will be the second highest number ?

(1) 632

(2) 783

(3) 576

(4) 895

(5) 394

Ans : (5)

Solutions : Interchanging the first and second digits of each number,

934 362 873 756 985

Hence, the second highest number is 394.

5. If the first and second digits of each of the numbers are added the resulting sum of which of the following numbers will not be exactly divisible by 3 ?

(1) 895

(2) 394

(3) 576

(4) 632

(5) 783

Ans : (1)

Solutions : First and second digits of each of the numbers are added,

12 9 15 12 17

17 cannot divisible by 3. Hence, the number is 895.

6. If 2 is added to the last digit of each number and then the positions of first and the third digits are interchanged, which of the following will be the highest number ?

(1) 576

(2) 895

(3) 783

(4) 394

(5) 632

Ans : (1)

Solutions : If 2 is added to the last digit of each number then,

394 + 2 = 396,632 + 2 = 634,

783 + 2 = 785,576 + 2 = 578,895 + 2 = 897

Now interchange the position of first and third digit.

693, 436, 587, 875, 798

Hence, the highest number ? 576.

7. If ‘A’ is coded as 1, ‘B’ as 5 and so on, which of the following is the numerical value of the word ‘FAZED’ ?

(1) 81

(2) 79

(3) 77

(4) 80

(5) None of these

Ans : (2)

Solutions : Given code is

A B C D E F G H I J K L M N
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27

O P Q R S T U V W X Y Z
29 31 33 35 37 39 41 43 45 47 49 51

So F A Z E D = 11 + 1 + 51 + 9 + 7 = 79

8. Which of the following pairs of words have the same relationship as FAN : HEAT ?

(1) Water : Drink

(2) Light : Night

(3) Teach : Student

(4) Air : Breathe

(5) Food : Hunger

Ans : (5)

Solutions : As ‘fan’ is related to ‘heat’ similarly, ‘food’ is related to ‘hunger’.

9. Q types faster than R but not as fast as V. T types faster than R. S types faster than V. Who amongst the five of them types the fastest ?

(1) V

(2) T

(3) S

(4) Data Inadequate

(5) None of these

Ans : (4)

Solutions : T > R

S > V > Q > R

So, T or R types fastest.

10. If ‘B x C’ means ‘B is the daughter of C’, ‘B + C’ means ‘B is the husband of C’ and ‘B – C’ means ‘B is the sister of C’, then what does ‘M + N – P x Q’ mean ?

(1) M is the brother-in-law of Q

(2) M is the uncle of Q

(3) M is the son-in-law of Q

(4) Q is the mother-in-law of M

(5) None of the above

Ans : (3)

So, M is the son-in-law of Q.

Catholic-Syrian-Bank-CSB Aptitude-Numerical

Catholic Syrian bank aptitude,numerical,reasoning,questions with answers for learn and practice upcoming CSB bank examintions

Q. 1 – 5. What should come in place of question Mark (?) in the following questions?

1. 92.5% of 550 = ?

(1) 506.45

(2) 521.65

(3) 518.55

(4) 508.75 (Ans)

(5) None of these

2. 124 * 1213 = ?

(1) 127

(2) 1239

(3) 1217 (Ans)

(4) 12-7

(5) None of these

3. 12.22 + 22.21 + 221.12?

(1) 250.55

(2) 255.50

(3) 250.05

(4) 255.05

(5) None of these (Ans)

Explanation : 255.55

4. 464 ÷ (16 * 2.32) = ?

(1) 12.5 (Ans)

(2) 14.5

(3) 10.5

(4) 8.5

(5) None of these

5. 78 ÷ 5 ÷ 0.5 = ?

(1) 15.6

(2) 31.2 (Ans)

(3) 7.8

(4) 20.4

(5) None of these

6. A bus covers a distance of 2,924 kms. in 43 hours. What is the speed of the bus?

(1) 72 kms/hr

(2) 60 kms/hr

(3) 68 kms/hr (Ans)

(4) Cannot be determined

(5) None of these

Explanation : Speed = D/t

7. If (9)3 is subtracted from the square of a number, the answer so obtained is 567. What is the number?

(1) 36 (Ans)

(2) 28

(3) 42

(4) 48

(5) None of these

Explanation : x2 – 93 = 567 ? x = 36

8. What would be the simple interest obtained on an amount of Rs. 5,760 at the rate of 6 p.c.p.a. after 3 years?

(1) Rs. 1,036.80 (Ans)

(2) Rs. 1,666.80

(3) Rs. 1,336.80

(4) Rs. 1,063.80

(5) None of these

Explanation : S. I. = 5760 * 6 * 3/100 = Rs. 1036.80

9. What is 333 times 131?

(1) 46,323

(2) 43,623 (Ans)

(3) 43,290

(4) 42,957

(5) None of these

10. The product of two successive numbers is 8556. What is the smaller number?

(1) 89

(2) 94

(3) 90

(4) 92 (Ans)

(5) None of these

Explanation : x(x +1) = 8556 ? x = 92

11. The owner of an electronics shop charges his customer 22% more than the the cost price. If a customer paid Rs. 10,980 for a DVD Player, then what was the cost price of the DVD Player?

(1) Rs. 8,000

(2) Rs. 8,800

(3) Rs. 9,500

(4) Rs. 9,200

(5) None of these (Ans)

Explanation : 122/100 x = 10980 ? x = Rs. 9000

12. What would be the compound interest obtained on an amount of Rs. 3,000 at the rate of 8 p.c.p.a after 2 years?

(1) Rs. 501.50

(2) Rs. 499.20 (Ans)

(3) Rs. 495

(4) Rs. 510

(5) None of these

Explanation : C.I = P |(1+ R/100)n – 1|

= 3000 | (1 + 8/100)2- 1| = Rs. 499.20

13. What is the least number of be added to 4321 to make it a perfect square?

(1) 32

(2) 34

(3) 36

(4) 38

(5) None of these (Ans)

652 < 4321 < 662

Reqd. No. = 662 – 4321 = 35

14. 45% of a number is 255.6. What is 25% of that number?

(1) 162

(2) 132

(3) 152

(4) 142 (Ans)

(5) None of these

Explanation : 45/100 of x = 255.6 ? x = 255.6 x 100/45

? 25/100 x 255.6 x 100/45 = 142

15. Find the average of the following Set of Scores :

221, 231, 441, 359, 665, 525

(1) 399

(2) 428

(3) 407 (Ans)

(4) 415

(5) None of these

16. If (78)2 is subtracted from the square of the number, the answer so obtained is 6,460. What is the number?

(1) 109

(2) 111

(3) 113

(4) 115

(5) None of these (Ans)

Explanation : x2 – 782 = 6460 ? x =112

17. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets 261 marks and is declared failed by 4% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?

(1) 700

(2) 730

(3) 745

(4) 765

(5) None of these (Ans)

Explanation : 40/100 x = 261 + 4/100 x ? x = 725

18. Pinku, Rinku and Tinku divide an amount of Rs. 4,200 amongst themselves in the ratio of 7 : 8 : 6 respectively. If an amount of Rs. 200 is added to each of their shares, what will be the new respective ratio of their shares of amount?

(1) 8 : 9 : 6

(2) 7 : 9 : 5

(3) 7 : 8 : 6

(4) 8 : 9 : 7 (Ans)

(5) None of these

Explanation : Share of Pinku, Rinku and Tinku in

Rs. 4200 are 7/ 7 + 8 + 6 x 4200, 8/ 21 x 4200, 6/ 21 x 4200 i.e. 1400, Rs. 1600, Rs. 1200

Reqd. ratio

= (1400 + 200) : (1600 + 200) : (1200 + 200)

= 8 : 9 : 7

19. Ms Suchi deposits an amount of Rs. 24,000 to obtain a simple interest at the rate of 14 p.c.p.a. for 8 years. What total amount will Ms Suchi get at the end of 8 years?

(1) Rs. 52,080

(2) Rs. 28,000

(3) Rs. 50,880 (Ans)

(4) Rs. 26,880

(5) None of these

Explanation : Total Amount

= Rs. 24000 + 24000 x 14 x 8/100 = Rs. 50880

20. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 52. What is the product of B and E?

(1) 2912

(2) 2688

(3) 3024

(4) 2800 (Ans)

(5) None of these

Explanation : A + B + C + D + E

x + (x + 2) + (x + 4) + (x + 6) + (x + 8)

= 5 x 52 ? x = 48 = A, B = 50

? E = 48 + 8 = 56

? BE = 50 x 56 = 2800

21. The difference between 42% of a number and 28% of the same number is 210. What is 59% of that number?

(1) 630

(2) 885 (Ans)

(3) 420

(4) 900

(5) None of these

Explanation : (42 – 28)% of x = 210 ? x = 210 x 100/14 = 1500

? 59/100 * 15 = 885

22. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question? 4275 496 x (21)2 = ?

(1) 3795

(2) 3800 (Ans)

(3) 3810

(4) 3875

(5) 3995

Explanation : Use BODMAS

23. A canteen requires 112 kgs of wheat for a week. How many kgs of wheat will it require for 69 days?

(1) 1,204 kgs

(2) 1,401 kgs

(3) 1,104 kgs (Ans)

(4) 1,014 kgs

(5) None of these

Explanation : 112/7 x 69 = 1104 kg

= Reqd. quantity of wheat

24. If an amount of Rs 41,910 is distributed equally amongst 22 persons. How much amount would each person get?

(1) Rs. 1,905 (Ans)

(2) Rs. 2,000

(3) Rs. 1,885

(4) Rs. 2,105

(5) None of these

25. The cost of 4 Cell-phones and 7 Digital cameras is Rs 1,25,627. What is the cost of 8 Cell-phones and 14 Digital cameras?

(1) Rs. 2,51,254 (Ans)

(2) Rs. 2,52,627

(3) Rs. 2,25,524

(4) Cannot be determined

(5) None of these

Explanation : 4x + 7y = 125627] x 2

? 8x + 14y = 251254

Q. 26-30. Each of the question below consists of a equation and two statement numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer:

(1) if the data in Statement I alone are sufficeint to answer the question. while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

(2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

(3) if the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

(4) if the data in both the Statement I and Statement II are not sufficient to answer the question.

(5) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

26. What is the area of the circle?

I. Perimeter of the circle is 88 cms.

II. Diameter of the circle is 28 cms.

(Ans : 3) Explanation : 2pr = 88 ? r = 88/2pr

r = D/2 = 28/2 = 14

Either (i) or (ii) is reqd. A = pr2

27. What is the rate of interest?

I. Simple interest accrued on an amount of Rs. 25,000 in two years is less than the compound interest for the same period by Rs. 250.

II. Simple interest accrued in 10 years is equal to the principal.

(Ans : 3) Explanation : 250 = 25000 [(1 + R)2 -1] – 25000 x R x 2

or R = x * 100/ x * 10 = 10%

From either of statement we can find R

28. What is the number of trees planted in the field in rows and columns?

I. Number of columns is more than the number of rows by 4.

II. Number of trees in each column is an even number.

(Ans : 4)

29. What is the area of the right-angled triangle?

I. Height of the triangle is three-fourth of the base.

II. Diagonal of the triangle is 5 metres.

(Ans : 5) Explanation : x2 + [3/4 x]2 = 52 ? x = 4,

h = 3/4 * 4 = 3

Area = 1/2 (x * 3/4 x) = 1/2 (4 *3) = 6 sq. units

Both (i) and (ii) statement are reqd.

30. What is the father’s present age?

I. Father’s present age is five times the son’s present age.

II. Five years ago the father’s age was fifteen times the son’s age that time.

(Ans : 5) Explanation : Let son’s present age be x

? Father’s present age = 5x

ATS 5x – 5 = 15 (x – 5) ? x = 7

? Father’s present age = 35 yrs

Q. 31-35. Study the following graph carefully to answer these questions:

(Image _ SBI _ Ans No. 31-35)

31. What is the ratio between the profit earned by Company A in 2004 and the profit earned by Company B in 2003 respectively?

(1) 4 : 3

(2) 3 : 2

(3) 3 :4

(4) 2 :3

(5) None of these (Ans)

Explanation : 40/40 = 1/1

32. What is the difference (in Crore Rs.) between the total profit earned by Companies E, F and G together in 2003 and the total profit earned by these companies in 2004?

(1) 70

(2) 75

(3) 78

(4) 82

(5) None of these (Ans)

Explanation : Diff = (50 + 80 + 60) – (40 + 20 + 50) = 80

33. What is the ratio between the total profit earned by Company C in 2003 and 2004 together and the total profit earned by Company E in these two years respectively?

(1) 11 : 9 (Ans)

(2) 9 : 10

(3) 10 : 11

(4) 11 : 10

(5) None of these

Explanation : Reqd ratio = 50 + 60 / 40 + 50 = 11/9

34. What was the average profit earned by all the companies in 2003? (In Crore Rs Rounded Off to two digits after decimal.)

(1) 52.75

(2) 53.86

(3) 52.86 (Ans)

(4) 53.75

(5) None of these

35. Profit earned by Company B in 2004 is what per cent of the profit earned by the same company in 2003?

(1) 133.33

(2) 75 (Ans)

(3) 67.66

(4) 75.25

(5) None of these

Explanation : 30 = x% of 40 ? x = 75

Q. 36-40. Study the following table carefully to answer these questions:

TABLE GIVING PERCENTAGE OF UNEMPLOYED
MALE AND FEMALE YOUTH AND THE
TOTAL POPULATION FOR DIFFERENT STATES
IN 2005 AND 2006

STATE 2005 2006 M F T M F T A 12 15 32 7 8 35 B 8 7 18 10 9 20 C 9 10 28 10 12 34 D 10 6 24 8 8 30 E 6 8 30 7 6 32 F 7 5 28 8 7 35
M = Percentage of unemployed Male youth over total population

F = Percentage of unemployed Female youth over total population

T = Total population of the State in lakhs

36. What was the total number of unemployed youth in State A in 2006?

(1) 2,20,000

(2) 3,25,000

(3) 5,20,000

(4) 5,25,000 (Ans)

(5) None of these

37. How many female youth were unemployed in State D in 2005?

(1) 14,400

(2) 1,44,000 (Ans)

(3) 1,40,000

(4) 14,000

(5) None of these

38. Number of unemployed male youth in State A in 2005 was what per cent of the number of unemployed female youth in State E in 2006?

(1) 66

(2) 50

(3) 200 (Ans)

(4) 133

(5) None of these

39. What was the difference between the number of unemployed male youth in State F in 2005 and the number of unemployed male youth in State A in 2006?

(1) 70,000

(2) 45,000

(3) 68,000

(4) 65,000

(5) None of these (Ans)

Explanation : Ans 49000

40. What was the respective ratio between unemployed male youth in State D in 2005 and the unemployed male youth in State D in 2006?

(1) 1 : 1 (Ans)

(2) 2 : 3

(3) 3 : 2

(4) 4 : 5

(5) None of these

Explanation : 10 * 24 / 100 / 8 * 30/100 = 1 : 1