Menu Close

Category: HDFC Bank Previous Paper

HDFC Bank Previous Paper

HDFC Bank Previous Paper

1. Praveen Kumar Tripathi took over as the Chief Secretary of which of the following governments on 4 April 2011?
a. Delhi Government
b. Haryana Government
c. Uttar Pradesh Government
d. Uttarakhand Government

2. Which of the following companies bought the Pringles brand from Procter & Gamble Co for $1.5 billion?
a. Diamond Foods Inc
b. PepsiCo’s Frito-Lay
c. Emerald Nuts
d. Kettle Potato Chips

3. The Basic Customs Duty exemption was proposed to be extended to which of the following sectors?
a. art and antiquities for exhibition or display in private art galleries
b. Cinematographic film, factory-built ambulances
c. syringes and needles
d. agricultural machinery

4. Which super luxury carmaker on 7 April 2011 unveiled Continental GT sedan in India?
a. Ferrati
b. Bentley
c. Maybach
d. Maserati

5. What amount of money was allocated for Bharat Nirman?
a. 1000 crore
b. 58000 crore
c. 55438 crore
d. 14362 crore

6. Who defeated Tamarine Tanasugarn on 15 Feb 2010 to retain the Pattaya Open title?
a. Vera Zvonareva of Russia
b. Sabine Lisicki of Germany,
c. Ayumi Morita of Japan
d. Kimiko Date Krumm of Japan

7. Which of the following Indian cricket is the most heavily insured player for the forthcoming Indian Premier League (IPL) 4 T-20 tournament which begins on 8 April 2011?
a. Sachin Tendulkar
b. Yuvraj Singh
c. M S Dhoni
d. Virender Sehwag

8. The Union Budget for 2011-12 proposed lowering of qualifying age for tax relief for senior citizens from 65 years to _?
a. 55
b. 58
c. 60
d. 62

9. When is the National Youth Day observed?
a. January 14
b. February 14
c. August 31
d. January 12

10 .What is Tejas?
a. Spacecraft
b. Missile
c. Submarine
d. Light combat aircraft

11. Mr. Rahul spends 30% of his monthly salary on domestic expenses. He spends respectively 20% and 10% of the remaining salary on education of children and conveyance. Of the remaining amounts now he spends respectively 20% and 30% on entertainment and maintenance of house. He saves Rs. 5512.50. what is the monthly salary of Mr. Rahul?
a. Rs. 22,500
b. Rs. 20,000
c. Rs. 25,000
d. Rs. 24,500

12. The ratio of the present ages of Suman and Renu is 5: 7 respectively. Four years hence the ratio will become 3: 4 respectively. What is the present age of Renu in years?
a. 28
b. 24
c. 20
d. 21

13. A sample of milk contains 5% water. What quantity of pure milk should be added to 10 liters of milk to reduce the water content to 2%?
a. 5 liters
b. 7 litres
c. 15 litres
d. 12 litres

14. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum of money at 5% per annum for 2 years is Rs. 1.50. Find the sum.
a. Rs. 800
b. Rs. 1200
c. Rs. 400
d. Rs. 600

15. A, B and C contract a work for Rs. 550. Together A and B are supposed to do 7/11th of the work. How much does C get?
a. Rs. 270
b. Rs. 200
c. Rs. 310
d. Rs. 175

16. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a. Earth
b. Moon
c. Saturn
d. Pluto

17. If water is called food, food is called drink, drink is called blue, blue is called red, red is called white and white is called brown, then what is the colour of blood?
a. Blue
b. Red
c. Brown
d. White

18. In a certain code language, the word ENQUIRY is written as YRIUQNE. How will the word REQUIRE be written in the code language?
a. QERUERI
b. REQUERI
c. ERIUQER
d. IREUQER

19. In a certain code language DESERT is written RTSEDE. How will the word FAULTS the written in that code language?
a. TSULFA
b. AFLUST
c. LUAFST
d. UAFSTL

20. How many meaningful English word can be formed by using the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word APPROPRIATION, each only once, but in different sequence ?
a. One
b. Two
c. Three
d. None of these.

21. 916.258 ? 72.4 = 728.2 + ?
(a) 115.86
(b) 125.68
(c) 215.68
(d) 216.04
(e) None of these

22. 916.28 ? 72.4 = 728.2 + ?
(a) 115.86
(b) 125.68
(c) 215.68
(d) 216.04
(e) None of these

23. 8994 ? 4178-2094= ?
(a) 2720
(b) 2726
(c) 2730
(d) 2734
(e) None of these

24. 315 x 114 ? 1565 = ?
(a) 34534
(b) 34435
(c) 34345
(d) 33445
(e) None of these

25. 1256÷(32x 0.25) = ?
(a) 160
(b) 154
(c) 165
(d) 157
(e) None of these

26. 69.2 x 18.4 x 4.5 = ?
(a) 5729.76
(b) 5972.76
(c) 5279.76
(d) 5792.76
(e) None of these

27. 58% of 960 -?% of 635 = 277.4
(a) 24
(b) 36
(c) 44
(d) 58
(e) None of these

28. 65% of 599= ?
(a) 345.65
(b) 389.35
(c) 413.75
(d) 436.85
(e) None of these

29. 36% of 4800 x 0.2% of 1320 = ?
(a) 4535.52
(b) 4551.36
(c) 4561.92
(d) 4572.48
(e) None of these

30. ?% 35568 ÷ 650 = 456
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 14
(e) None of these

31. A long distance runner runs 9 laps of a 400 meters track every day. His timings (in minutes) for four consecutive days are 88,96,89 and 87 respectively. On an average how many meters/minutes does the runner cover?
(a) 40 m/min
(b) 45 m/min
(c) 38 m/min
(d) 49 m/min
(e) None of these

32. Mohan travels 760 km to his home, partly by train and partly by car. He takes 8 hours if he travels 160 km by train and the rest by car, He takes 12 minutes more if he travels 240 km by train and the rest by car. The speed of the train and the car, Respectively are:
(a) 80 km/h, 100 km/h
(b) 100 km/h, 80 km/h
(c) 120 km/h, 120 km/h
(d) 100 km/h, 120 km/h
(e) None of these

33. A boy rows a boat against a stream flowing at 2 km/ph for a distance of 9 km, and then turns round and rows back with the current. If the whole trip occupies 6 hours, find the boy?s rowing speed in still water.
(a) 4 kmph
(b) 3 kmph
(c) 2 kmph
(d) 5 kmph
(e) None of these

34. A telephone number, a birth date, and a customer name are example of __________.
(a) a record
(b) data
(c) a file
(d) a database
(e) None of these

35. The human-readable version of a program is called __________________
(a) source code
(b) program code
(c) human
(d) system code
(e) None of these
HDFC Aptitude-English
HDFC Bank Exam Model Test Paper

English Language

Directions?(Q. 1?15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Keshav and Yash lived in neighbouring villages. Once, a fair was held nearby and they set off from their homes hoping to do some business there. Keshav filled his sack with cheap cotton, overlaid it with a layer of fine wool, and set off for the fair. Meanwhile Yash, collected some old clothes, put a layer of sheer cotton on top and made his way to the fair. Each stopped to rest under a tree and got to talking. ?I have the finest wool in my sack,? boasted Keshav Not to be outdone, Yash said, ?I have cotton of the most superior quality.?

The two struck a deal. They would exchange their goods and since wool was more expensive, Yash would pay Keshav an extra rupee. But Yash had no money on him. So after agreeing to pay Keshav later, they went home, laughing at each other?s folly. It did not take them long to discover that they had been duped. The next day, Keshav landed at Yash?s house. ?You cheat! Give me my rupee at least.? Yash was untroubled by Keshav?s words, ?Of course. But first help me find the treasure at the bottom of this well. We can divide it.? So Keshav went into the well. But each time Yash, hauled up the bucket Keshav had filled, he said, ?Oh ! No treasure here. Try again.? Keshav soon realized he was being used as free labour to clean the well. So he gave a loud shout, ?Here is the treasure! Watch out it?s heavy !? Yash was amazed that there actually was treasure in the well. As soon as he pulled up the bucket he threw away the rope so that Keshav could not come up. But, what did he find in the bucket ? Keshav covered in mud ! They began fighting again. Soon it got too dark to continue and they left for their homes.

But Keshav did not give up easily. He arrived at Yash?s house a few days later. Yash spotted him and told his wife, ?I will pretend to be dead. Keshav will have to give up.? But when Keshav heard Yash?s wife wailing, he rushed out to gather the villagers. ?My friend has died. Let?s take his body for cremation.? Yash?s wife got scared, ?Go away. I shall arrange for cremation myself !? But the villagers thought she was too grief stricken. Once they reached the cremation ground, Keshav told the villagers, ?It is getting dark. I shall watch over him during the night.? When the villagers had left, Keshav said to Yash, ?Stop pretending. Give me my money !? Now, a gang of thieves came upon them and seeing one figure seated on the funeral pyre and another standing next to him talking, they assumed them to be ghosts and dropped their bag of stolen goods and left at top speed. The two, saw the bag full of gold and silver ornaments and divided it between themselves. Keshav made sure he got an extra gold coin and the account was settled at last!

1. What made the two young men decide to visit the fair ?
(A) They thought they could get jobs and support themselves
(B) They wanted to trade their goods at the fair and earn some money
(C) To sell the produce they had grown for a handsome profit
(D) Being unemployed they thought they could entertain people at the fair
(E) Not clearly mentioned in the passage
Ans : (B)

2. What were Keshav and Yash quarrelling about ?
(A) The cost of wool
(B) The interest on the loan Yash had taken
(C) Dividing the thieves? treasure equally
(D) The money Yash owed Keshav
(E) The wages for digging the well
Ans : (D)

3. Why were the two men happy despite not going to the fair ?
(A) They had managed to buy whatever they needed on the way
(B) They had got a good deal in exchange for a rupee
(C) They had become fast friends and had made a lot of money in the bargain
(D) Each thought he had got the better deal and had swindled the other
(E) None of the above
Ans : (D)

4. Why did the villagers gather at Yash?s house ?
(A) Yash?s wife was very upset seeing Keshav and her husband arguing
(B) To help Yash?s wife carry Yash?s body home as night had fallen
(C) To give Yash?s wife the news of her husband?s death
(D) They wanted to keep watch over Yash?s wife during the night
(E) None of the above
Ans : (E)

5. Why did Yash request Keshav to go down into the well ?
(A) He knew Keshav was smart and would clean it thoroughly
(B) He was in search of treasure that he had buried
(C) To trick Keshav into cleaning it
(D) His wife had refused to help him
(E) To make Keshav earn the extra gold coin
Ans : (C)

6. Which of the following cannot be said about the two young men ?
(a) They were lazy and made their wives work.
(b) They were a match for each other in shrewdness.
(c) They were dishonest and tried to swindle each other.
(A) Only (a)
(B) Only (a) and (c)
(C) Only (b) and (c)
(D) All (a), (b) and (c)
(E) None of the above
Ans : (A)

7. Why did Keshav get an extra gold coin from the thieves? treasure ?
(A) As payment for digging the well
(B) It was the amount Yash owed Keshav for protecting him from the thieves
(C) As repayment of the rupee that Yash owed him
(D) It was his idea to spend the night at the cremation ground
(E) He had proved to be cleverer than Yash
Ans : (C)

8. What was Keshav?s reaction to Yash?s presumed ?death? ?
(A) He immediately sent for the villagers to comfort Yash?s wife
(B) He was very upset because he realized that he would never recover his money
(C) He paid for all Yash?s funeral arrangements
(D) He could not be consoled and kept a watch over Yash?s body all night
(E) He knew Yash was pretending and decided to trick him too
Ans : (E)

9. What frightened the thieves ?
(A) The sight of what they thought were the spirits of the dead
(B) The realization that the villagers would soon return
(C) Someone had discovered their hiding place
(D) Their loot had been stolen by other thieves
(E) The villagers had lit a funeral pyre for them
Ans : (A)

10. Which of the following is not true in the context of the passage ?
(A) Keshav was persevering by nature
(B) There was no treasure buried in Yash?s well
(C) Keshav guarded Yash?s body because he knew thieves lived there
(D) Yash?s wife supported her husband in his crooked dealings
(E) Neither Keshav nor Yash could be trusted to keep his word
Ans : (C)

Directions?(Q. 11?13) Which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage ?

11. Discover
(A) Invent
(B) Explore
(C) Locate
(D) Realize
(E) Research
Ans : (D)

12. Struck
(A) Reached
(B) Impacted
(C) Slapped
(D) Attacked
(E) Occurred
Ans : (A)

13. Top
(A) Height
(B) Lid
(C) Finest
(D) Upper
(E) Maximum
Ans : (B)

Directions?(Q. 14?15) Which of the following is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage ?

14. Dark
(A) Bright
(B) Cheerful
(C) Shadow
(D) Fair
(E) Shining
Ans : (A)

15. Free
(A) Occupied
(B) Paid
(C) Captured
(D) Busy
(E) Dependent
Ans : (B)

Directions?(Q. 16?25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the letter of the part with error as your answer. If there is no error, mark (E).

16. In order to (A) / attract tourists many (B) / hotels have been offered (C) / attractive deals and discounts. (D) No error (E)
Ans : (C)

17. The Board is likely (A) / to take its time (B) / to examine the facts (C) / before giving their decision. (D) No error (E)
Ans : (D)

18. How can we open (A) / these branches on time (B) / if we have not (C) / yet obtained the licences ? (D) No error (E)
Ans : (C)

19. One of the disadvantage (A) / of fixed deposit schemes (B) / is that banks offer (C) / low rates of interest. (D) No error (E)
Ans : (A)

20. According to experts, it is (A) / necessarily for you to save (B) / and invest at least twenty-five (C) / percent of your monthly income. (D) No error (E)
Ans : (B)

21. The manager has not (A) / yet replied to the (B) / customer letter asking (C) / about her loan application. (D) No error (E)
Ans : (C)

22. While the formation of RBI (A) / was approved in March, 1934 (B) / it was inaugurated (C) / only in April 1, 1935. (D) No error (E)
Ans : (D)

23. The Insurance Regulatory Development Authority has (A) / asked all insurance (B) / companies submitting their (C) / balance sheets by June. (D) No error (E)
Ans : (C)

24. Arun?s father has been ill (A) / since last year and Arun (B) / has spend his entire (C) / savings on his treatment. (D) No error (E)
Ans : (C)

25. There are a large number (A) / of Chinese workers which (B) / are employed by (C) / software companies in India. (D) No error (E)
Ans : (B)

Directions?(Q. 26?30) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ?All correct? as your answer.

26. There are few (A) differents (B) between (C) these two marketing proposals. (D) All correct (E)
Ans : (B)

27. Most (A) banks have been hiring (B) staff for their corporate (C) banking divisions. (D) All correct (E)
Ans : (B)

28. The interest rate for postal deposits is fixed (A) by the government and usually (B) remains (C) stable. (D) All correct (E)
Ans : (D)

29. Companies (A) will benefit (B) if the Finance Ministry decides to lesser (C) taxes in this budget. (D) All correct (E)
Ans : (C)

30. Compare (A) to private (B) banks, we have a larger (C) network (D) of branches in North India. All correct (E)
Ans : (A)

Directions?(Q. 31?40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A poor man was once travelling through the desert. Feeling thirsty and tired, he began to ?(31)? for water. At last finding a stream, he ?(32)? to his knees and drank the water which ?(33)? very sweet. He filled up his bottle ?(34)? continued on. After several days journey, he ?(35)? the palace and got an opportunity to ?(36)? the King. As a mark of ?(37)? he presented the King with the bottle ?(38)? water. The King tasted the water, and ?(39)? rewarded the man. All the courtiers ?(40)? to taste the water but the King refused. When the man had left overjoyed, the king explained why he had acted so strangely. ?After such a long journey, the water was foul tasting. I could not risk anyone showing, his disgust for a gift which was so sincerely given! For this reason alone I reserved the tasting of the water for myself.?

31. (A) desire
(B) pursue
(C) need
(D) obtain
(E) search
Ans : (E)

32. (A) fell
(B) drop
(C) jumped
(D) leaped
(E) sat
Ans : (D)

33. (A) looked
(B) tasted
(C) flavour
(D) became
(E) sample
Ans : (B)

34. (A) before
(B) soon
(C) and
(D) that
(E) however
Ans : (C)

35. (A) came
(B) reached
(C) built
(D) seen
(E) arrived
Ans : (B)

36. (A) meet
(B) receive
(C) homage
(D) acquaint
(E) welcome
Ans : (A)

37. (A) rebuke
(B) regards
(C) regret
(D) respect
(E) reverend
Ans : (D)

38. (A) had
(B) of
(C) filled
(D) contained
(E) full
Ans : (B)

39. (A) foolishly
(B) hasty
(C) similarly
(D) selfishly
(E) generously
Ans : (E)

40. (A) began
(B) hoping
(C) begged
(D) anxious
(E) wish
Ans : (C)
HDFC Aptitude-Reasoning

HDFC Bank Placement Paper

Reasoning Ability :

1.Four of the following five are alike in a certain way and hence from a group.Which the following does not belong to that group?
1) Walk
2) Cry
3) Play
4) Study
5) Alive

2.How many such pairs of letters are there in the word ‘VIRTUAL’, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward direction) as they have between them in the English alphabetical series?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three

3.How many meaningful English words can be formed with the letters ‘ILP’ using all the letters only once in each word?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) Four

4.If each alternate letter in the word “FLIPPER” starting with F is changed to the next letter in the English alphabetical series and each of the remaining letters is changed to the previous letters in the English alphabetical series, then how many letters will appear more than once in the new arrangement?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) Four

5.Pointing to a girl, Mr. Arun said, ‘She is the daughter of my mother’s only child”.How is the girl related to Mr. Arun?
1) Sister
2) Mother
3) Cousin
4) Daughter
5) Cannot be determined

6.In a certain code language, ‘LISP’ is coded as ‘MJTQ’, similarly ‘PLAN’ is coded as ‘QMBO’. How will ‘FORT’ be coded in the same code language?
1) ENSQ
2) GPUS
3) ENQS
4) GPSU
5) None of these

7.’Artificial’ is related to ‘Natural’ in the same way as ‘Private’ is related to —-
1) Future
2) Personal
3) Public
4) Closed
5) Confidential

8.Four of the following five are alike on the basis of being divisible by a particular number and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
1) 21
2) 91
3) 65
4) 77
5) 35

9.In a class of 25 students, Lata’s rank is 13th from the top and Parul’s rank is 19th from the bottom. If Vishal’s rank is exactly between Lata’s and Parul’s rank what is Vishal’s rank from the top?
1) 10th
2) 8th
3) 9th
4) 7th
5) Cannot be determined

10.What should come next in the number series given below?
1 1 2 1 2 3 1 2 3 4 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6
1) 5
2) 2
3) 8
4) 1
5) None of these

Directions: (11 – 15): Study the following information to answer the given questions.
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre, not necessarily in the same order. F sits fourth to the left of B. A and H are immediate neighbours of F. C sits third to the left of A. G sits third to the right of E.

11. What is D’s position with respect to B?
1) Immediate left
2) Sixth to the right
3) Second to the left
4) Seventh to the left
5) Fifth to the right

12. What are the immediate neighbours of G?
1) F and H
2) A and F
3) C and H
4) A and B
5) B and C

13. If C is related to E in a certain way and similarly F is related to B in the same way, to whom is A related to?
1) H
2) D
3) G
4) C
5) None of these

14. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
1) FE
2) HA
3) DG
4) BE
5) CF

15. If all the eight friends are made to sit alphabetically in the clockwise direction starting from A, positions of how many will remain unchanged (excluding A)?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) Four

Directions (16 – 20): In each question below are two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer (1) if only conclusion I follows Give answer (2) If only conclusion II follows
Give answer (3) If either conclusion I or conclusion II follows. Give answer (4) If neither conclusion I nor conclusion II follows Give answer (5) if both conclusions I and II follow

16. Statements: Some windows are grills.
All glasses are grills.
Conclusions: I. All grills are windows.
II. At least some grills are glasses.

17. Statements: Some painters are artists.
Some dancers are painters.
Conclusions: I. All artists are dancers.
II. All painters are dancers.

18. Statements: All cabins are rooms.
All rooms are buildings.
Conclusions: I. All buildings are rooms.
II. All cabins are buildings.

19. Statements: All rings are necklaces.
No necklace is a bracelet.
Conclusions: I. No ring is a bracelet.
II. All necklaces are rings.

20. Statements: All hands are arms.
Some hands are muscles.
Conclusions: I. Some muscles are arms.
II. All muscles are arms.

Directions (21 -25): Study the following information to answer the given questions:

Seven Friends – L, M, N, O, P, Q and R are sitting in a straight line facing North, not necessarily in the same order. M sits fifth to the right of O. P sits third to the right of L. Both L and P do not sit at the extreme ends of the line. Q and R are immediate neighbours of each other. N sits third to the left of Q.
21. What is O’s position with respect of R?
1) Second to the right
2) Third to the left
3) Second the left
4) Third to the right
5) None of these

22. Which of the following represents the friends sitting at the extreme ends of the line?
1) O, M
2) Q, O
3) N, M
4) O, N
5) None of these

23. If all the seven friends are made to sit in alphabetical order from left to right, the position of how many will remain unchanged?
1) Four
2) Three
3) One
4) Two
5) None

24. Who sits exactly in the middle of the row?
1) P
2) L
3) Q
4) R
5) None of these

25. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
1) MP
2) RQ
3) ON
4) LN
5) QL

Directions (26 – 28): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Poverty measurement is an unsettled issue, both conceptually and methodologically. Since poverty is a process as well as an outcome; many come out of it while others may be falling into it. The net effect of these two parallel processes is a proportion commonly identified as the ‘head count ratio’, but these ratios hide the fundamental dynamism that characterises poverty in practice. The most recent poverty reestimates by an expert group has also missed the ‘crucial dynamism’. In a study conducted on 13,000 households which represented the entire country in 1993-94 and again on 2004-05. It was found that in the ten-year period 18.2% rural population moved out of poverty whereas another 22.1% fell into it over this period. This net increase of about four percentage points was seen to have a considerable variation across states and regions.

26.Which of the following is a conclusion which can be drawn from the facts stated in the above paragraph?
1) Accurate estimates of number of people living below poverty line in India is possible to be made.
2) Many expert groups in India are not interested to measure poverty objectively.
3) Process of poverty measurement needs to take into account various factors to tackle its dynamic nature.
4) People living below poverty line remain in that position for a very long time.
5) None of these

27.Which of the following is an assumption which is implicit in the facts stated in the above paragraph?
1) It may not be possible to have an accurate poverty measurement in India.
2) Level of poverty in India is static over the years.
3) Researchers avoid making conclusions on poverty measurement data in India.
4) Government of India has a mechanism to measure level of poverty effectively and accurately.
5) None of these

28. Which of the following is an inference which can be made from the facts stated in the above paragraph?
1) Poverty measurement tools in India are outdated.
2) Increase in number of persons falling into poverty varies considerably across the country over a period of time.
3) Government of India has stopped measuring poverty related studies.
4) People living in rural areas are more susceptible to fall into poverty over the time.
5) None of these

Directions (29 – 32): In these questions, relationships between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.
Give answer 1. if only conclusion I follows
Give answer 2. if only conclusion II follows
Give answer 3. if either, conclusion I or conclusion II follows Give answer 4. if neither conclusion I nor conclusion II follows Give answer 5. If both conclusions I and II follow.

29. Statement: A < L < T < R d H > K
Conclusions: I. H > L II. K > T

30. Statement: P = N > D e G < B = J
Conclusions: I. G < P II. G < J

31. Statement: F d C e V= Z < X = U
Conclusions: I. V < U II. Z < F

32. Statement: Q d E = I > N e R e S
Conclusions: I. E = S II. S d N

Directions (33 – 35): Study the following arrangement of consonants, vowels, numbers and symbols carefully and answer the questions given below:
H @ F ! 3 U 6 % G I T * P L 8 $ 9 S 2 7 & A M K + J é D 4 # 5 & E

33. Which of the following is ninth to the right of the twentieth from the right end of the above arrangement?
1) K
2) M
3) U
4) A
5) None of these

34. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and also immediately followed by a symbol?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three

35. If all the symbols are dropped from the arrangement, which of the following will be the twelfth from the left end?
1) 9
2) 2
3) S
4) 7
5) None of these
HDFC Question-Paper
HDFC Bank Question Paper

Reasoning Ability and Numerical Aptitude

1. Suresh is taller than Prabhu but shorter than Ram, Prabhu is as tall as Neeraj but taller than Nilesh. Which of the following statements is definitely true for Neeraj?
(a) Neeraj is shorter than Nilesh
(b) Neeraj is the tallest
(c) Neeraj is the shortest
(d) Neeraj is taller than Nilesh
(e) None of these
Ans: ( d ) Neeraj is taller than Nilesh

2. How many such pairs of letters are there in the word STAINLESS each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet, in the same sequence?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

3. What will come in place of the question mark (?) in the following sequence? ARRANGEMENTS, RRANGEMENT, RANGEMEN, ?, NGEM
(a) RANGEME
(b) ANGEME
(c) ANGEMENT
(d) NGEMEN
(e) None of these
Ans: ( b ) ANGEME

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Baking
(b) Steaming
(c) Cooking
(d) Frying
(e) Boiling
Ans: ( c ) Cooking

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that does not belong to that group?
(a) Radish
(b) Orange
(c) Pear
(d) Mango
(e) Apple
Ans: ( a ) Radish

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Earth
(b) Moon
(c) Saturn
(d) Pluto
(e) Venus
Ans: ( b ) Moon

7. If water is called food, food is called drink, drink is called blue, blue is called red, red is called white and white is called brown, then what is the colour of ?blood? ?
(a) Blue
(b) Red
(c) Brown
(d) White
(e) Drink
Ans: ( d ) White

8. In a certain code language, the word ENQUIRY is written as YRIUQNE. How will the word REQUIRE be written in the code language ?
(a) QERUERI
(b) REQUERI
(c) ERIUQER
(d) IREUQER
(e) None of these
Ans: ( c ) ERIUQER

9. In a certain code language DESERT is written RTSEDE. How will the word FAULTS the written in that code language?
(a) TSULFA
(b) AFLUST
(c) LUAFST
(d) UAFSTL
(e) None of these
Ans: ( a ) TSULFA

10. How many meaningful English word can be formed by using the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word APPROPRIATION, each only once, but in different sequence ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None of these
(e) More than three
Ans: ( a ) One

Directions (Qs. 11?15) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
11. 7589 ? ? = 3434
(a) 3721
(b) 4155
(c) 3246
(d) 11023
(e) None of these
Ans: ( b ) 4155

12. 300 + (10)2 x 2 = ?
(a) 450
(b) 800
(c) 500
(d) 550
(e) None of these
Ans: ( c ) 500

13. 12.05 x 5.4 ÷ 0.6 = ?
(a) 105.55
(b) 108.45
(c) 118.45
(d) 118.55
(e) None of these
Ans: ( b ) 108.45

14. 2435 ÷ 24 = 24?
(a) 2.5
(b) 3.5
(c) 2
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( a ) 2.5

15. 78 x 14 + 7645 ? ? = 8247
(a) 580
(b) 590
(c) 490
(d) 480
(e) None of these
Ans: ( c ) 490

Directions (Qs. 16?17) :
I. ?P + Q? means P is the brother of Q
II. ?P x Q? means P is the mother of Q
III. ?P ÷ Q? means P is the sister of Q
IV. ?P ? Q? means Q is the father of P

16. Which of the following represents ?B is the material uncle of C??
(a) B + A x C
(b) B x C + A
(c) B ÷ C + A
(d) B x A + c
(e) None of these
Ans: ( a ) B + A x C

17. Which of the following statements is not necessary to answer the above question?
(a) Only I and II
(b) Only III
(c) Only III and IV
(d) Either II or III
(e) All are necessary
Ans: ( c ) Only III and IV

18. Pointing towards a woman a boy said, ?she is the only daughter of my mother?s brother?s only brother-in-law?. How the woman is related to the boy?
(a) Mother
(b) Aunt
(c) Sister-in-law
(d) Sister
(e) None of these
Ans: ( d ) Sister

19. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) 63
(b) 64
(c) 39
(d) 48
(e) 79
Ans: ( e ) 79

20. Ina certain code language DOWNBEAT is written as TABEWNDO. How will the word PROSPECT be written in that code language?
(a) RPSOEPTC
(b) TCPEOSPR
(c) ORPSPTCE
(d) TCPREPOS
(e) None of these
Ans: ( b ) TCPEOSPR

Directions (Qs. 21?26) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
21. 37.5 ÷ (27)1.5 x 92 = 3?
(a) 5
(b) 4.5
(c) 7
(d) 6.5
(e) None of these
Ans: ( c ) 7

22. 28% of 450 + 45% of 280 = ?
(a) 126
(b) 252
(c) 324
(d) 212
(e) None of these
Ans: ( b ) 252

23. 1027.05 ? 314.005 + 112.25 = ?
(a) 825.395
(b) 825.095
(c) 825.305
(d) 825.295
(e) None of these
Ans: ( d ) 825.295

24. (103.7 x 101.3)2 = 10?
(a) 6
(b) 7
(c) 10
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( c ) 10

25. 40.83 x 1.02 x 1.2 = ?
(a) 49.97592
(b) 41.64660
(c) 58.7952
(d) 42.479532
(e) None of these
Ans: ( a ) 49.97592

26. 3978 + 112 x 2 = ? ÷ 2
(a) 8180
(b) 2101
(c) 4090
(d) 8404
(e) None of these
Ans: ( d ) 8404

27. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) 21
(b) 35
(c) 49
(d) 63
(e) 56
Ans: ( c ) 49

28. P is heavier than Q but lighter than R. Q is heavier than T. S is heavier than P but lighter than V. Who among them is the lightest?
(a) V
(b) S
(c) T
(d) R
(e) None of these
Ans: ( c ) T

29. In a certain code language TRANSPORT is written as RTASNPORT. How will the word GATEHOUSE be written in that code language ?
(a) ETGAHOESU
(b) ETAGHESUO
(c) AGTHEOUSE
(d) AGETHUOES
(e) None of these
Ans: ( c ) AGTHEOUSE

30. In a certain code language ?si re ga? MEANS ?Shyam is smart? and ?pa si ga? means? Animesh is smart?. What is the code for ?smart? in that code language?
(a) si
(b) re
(c) ga
(d) pa
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

Directions (Qs. 31?34) : What will come in place of the question-mark (?) in the following questions ?
31. 12.05 x 5.4 ÷ 0.3 = ?
(a) 108.55
(b) 216.90
(c) 118.45
(d) 118.55
(e) None of these
Ans: ( b ) 216.90
32. 99 ÷ 11 + 7 x 16 = (?)2
(a) 11
(b) 121
(c) 12
(d) 144
(e) None of these
Ans: ( a ) 11

33. 8400 ÷ 120 x 15 + 150 = ?
(a) 1050
(b) 1200
(c) 1100
(d) 1514
(e) None of these
Ans: ( b ) 1200

34. 45% of 1500 + 35% of 1700 = ?% of 3175
(a) 40
(b) 55
(c) 45
(d) 35
(e) None of these
Ans: ( a ) 40

Directions (Qs. 35?39) : Study the following information carefully and answer the questions given below: The number 0 to 9 are coded in the following manner considering the exception given below:
3 6 9 7 0 2 8 1 5 4
H P V S G D J K M R
Exception 1: If a number starts and ends with non-zero odd number then the first and the last digits should be coded as X and Z.
Exception 2: If a number starts and ends with non-zero even number then the first and the last digits should be coded as A and B respectively.

35. What is the code for 5 2 1 8 6 3 ?
(a) MDKJPH
(b) ZDKJPX
(c) XDKJPZ
(d) ADKJPB
(e) None of these
Ans: ( c ) XDKJPZ

36. What is the code for 492310 ?
(a) RVDHKG
(b) AVDHKB
(c) VRDKHG
(d) BVDHKA
(e) None of these
Ans: ( a ) RVDHKG

37. Which of the following numbers is represented by ASGHKB?
I. 670312 II. 470313 III. 270318
(a) Only I and III
(b) Only I and II
(c) Only Ii and III
(d) Only I
(e) Only III
Ans: ( a ) Only I and III

38. What is the code for 3186452 ?
(a) HKJDMRP
(b) KHPJMRD
(c) DMRPHKJ
(d) HKJPRMD
(e) None of these
Ans: ( d ) HKJPRMD

39. Which of the following numbers is represented by DPJRSV ?
(a) 628794
(b) 268479
(c) 246793
(d) 168359
(e) None of these
Ans: ( b ) 268479

40. Animesh and Anand together got a profit of Rs. 9,600 and they distributed between themselves in the ratio of 5 : 7. What is the share of Animesh?
(a) Rs. 4,000
(b) Rs. 5,600
(c) Rs. 4,800
(d) Rs. 5,200
(e) None of these