Air-India Paper


Air India Solved Placement Paper

1. The output of OR gate is 1 when?
(a) if either input is zero
(b) if both inputs are zero
(c) if either or both inputs are 1
(d) only if both inputs are I
Ans:c

2. Line spectrum is obtained from the?
(a) Sun
(b) Filament of the bulb
(c) Mercury lamp
(d) Burning coal
Ans:c

3. A moving charge produces:
(a) neither electric field nor magnetic field
(b) electro-static field only
(c) magnetic field only
(d) both magnetic and electro-static fields
Ans:c

4. In semiconductors at a room temperature
(a) the conduction band is completely empty
(b) the valence band is partially empty and the conduction band is partially filled
(c) the valence band is completely filled and the conduction band is partially filled
(d) the valence band is completely filled
Ans:c

5. Light year is a unit of
(a) time
(b) distance
(c) velocity
(d) acceleration
Ans:b

6. It is easier to draw up wooden block along an inclined plane than bang it up vertically principally because:
(a) the friction is reduced
(b) only a part of the weight has to be overcome
(c) the mass becomes smaller
(d) g becomes smaller
Ans:b

7. If a piece of ice floating on the surface of water in a beaker melts completely, the level of water
(a) rises
(b) remains the same
(c) falls
(d) initially rises and then falls
Ans:b

8. A Kelvin thermometer and a Fahrenheit thermometer used to record temperature of melting metal, read the same. What will a celcius thermometer read at that temperature?
(a) 301.25°
(b) 273°
(c) 457°
(d) 760°
Ans:a

9. A hydrogen-filled balloon expands as it rises and may even burst after rising very high in the atmosphere. This happens because:
(a) the temperature increases with height
(b) the temperature decreases with height
(c) the atmospheric pressure increases with height
(d) the atmospheric pressure decreases with height
Ans:d

10. if two substances of equal volumes but of different densities are dropped from the same height simultaneously, then
(a) the body of lower density will reach the earth earlier
(b) both the bodies will reach the earth simultaneously
(c) The body of higher density will reach earlier
(d) It depends upon the place
Ans:b

11. When the bob of a pendulum is at the mean position (minimum displacement) of its motion,its total energy is:
(a) all potential
(b) zero
(c) all kinetic
(d) partly kinetic partly potential
Ans:c

12. A red and a green pencil are taken in a room illuminated with green light. In the room:
(a) both pencils will appear dark
(b) pencils will appear as red and green respectively
(c) red pencil.will appear dark and green pencil as green
(d) red pencil will appear red and green pencil dark
Ans:c

13. The consumption of electrical energy in the household is measured in terms of:
(a) Kilowatt hour
(b) Kilowatts
(c) Joules
(d) Kilo Joules
Ans:a

14. A magnet is placed in earth?s magnetic field with north pole of the magnet pointing north. At the neutral point:
(a) the earth?s magnetic field is zero
(b) the magnet?s magnetic field is zero
(c) the fields of the magnet and the earth are equal and in the same direction
(d) the fields of the magnet and the earth are equal and opposite
Ans:d

15. Sudden fall of a barometer reading indicates:
(a) storm
(b) dry weather
(c) fine weather
(d) cold weather
Ans:a

16. If a ball and a rectangular block of different metal when completely immersed in a liquid,have the same loss of weight, then
(a) ball and rectangular block have same density
(b) ball and rectangular block have Weight in air
(c) ball and rectangular block have same volume
(d) ball and rectangular block have immersed to the same depth
Ans:c

17. If the period of oscillation of a simple pendulum is 4 seconds and we want to convert it into a second pendulum, then we have to:
(a) make the length of the pendulum one fourth of the previous length
(b) double the length of the pendulum
(c) make the length of the pendulum half of the previous length
(d) double the mass of the bob
Ans:a

18. The escape velocity of a body from the earth depends upon:
(a) mass of the body
(b) radius of the earth as well as the value of g
(c) the radius of the earth only
(d) volume of the body
Ans:b

19. A cyclist taking a turn bends inside because:
(a) he feels pleasure in doing so
(b) he increases speed in doing so
(c) he obtains necessary Centripetal force
(d) he avoids accidents
Ans:c

20. If the surface of water in a lake is just going to freeze, then the temperature of water at the bottom is
(a) 0°C
(b) 4°C
(c) 3°C
(d) none of these
Ans:b

21. The tangent law is applicable only when:
(a) there are at least two magnetic fields
(b) there two uniform magnetic fields mutually perpendicular to each other
(c) one strong magnetic field and the other weak magnetic field
(d) in the present magnetic fields one should be horizontal component of the earth?s magnetic field
Ans:b

22. A moving coil galvanometer is converted into an ammeter by putting:
(a) a high resistance in parallel
(b) a low resistance in series
(c) a low resistance in parallel
(d) a high resistance in series
Ans:c

23. Lenz?s law is derived from the law of conservation of:
(a)momentum
(b) energy
(c)charge
(d) magnetism
Ans:b

24. On which one of the factors does the sensivity of a galvanometer depend?
(a) number of the turns of the coil
(b) the temperature of the room
(c) the current flowing in it
(d) the potential difference between the two ends.
Ans:a

25. A depletion layer consists of?
(a)electrons
(b) protons
(c)mobile ions
(d) immobile ions
Ans:d

Air-India Placement Paper

Air India Previous Year Solved Placement Paper

1. The transfer ratio beta of a transistor is 50. The input resistance of the transistor when used in the common emitter configuration is 1 kOhm. The peak value of the co current for an A.C. input voltage of 0.01 V peak is ?
(a)100 microA
(b) 0.01 mA
(c)0.25 mA
(d) 500 microA
Ans:d

2. The cause of the potential barrier in a p-n diode is ?
(a) Depletion of positive charges near the junction
(b) Concentration of positive charges near the junction
(c) Depletion of negative charges near the junction
(d) Concentration of positive and negative charges near the junction
Ans:d

3. In forward bias, the width of potential barrier in a p-n junction diode?
(a)increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) first increases then decreases
Ans:b

4. A depletion layer consists of?
(a)electrons
(b) protons
(c)mobile ions
(d) immobile ions
Ans:d

5. Which of the following when added acts as an impurity into silicon produced n-type semi conductor?
(a)P
(b) Al
(c)B
(d) Mg
Ans:a

6. In a junction diode, the holes are due to
(a) protons
(b) extra electrons
(c) neutrons
(d) missing electrons
Ans:d

7. The intrinsic semiconductor becomes an insulator at
(a)0°C
(b)0K
(c) 300K
(d) ?100°C
Ans:b

8. For a common emitter circuit if IC/IE = 0.98 then current gain for common emitter circuit will
be
(a)49
(b)98
(e)4.9
(d) 25.5
Ans:a

9. In a p-n junction
(a) The potential of the p and n sides becomes higher alternately
(b) The p side is at higher electrical potential than the n side
(c) The n side is at higher electrical potential than the p side
(d) Both the p and n sides are at the same potential
Ans:b

10. In the case of a common emitter transistor amplifier the ratio of the collector current to the emitter current Ic/Ie is 0.96. The current gain of the amplifier is ?
(a)6
(b)48
(c) 24
(d) 12
Ans:c

11. if a full wave rectifier circuit is operating from 5oHz mains, the fundamental frequency in the tipple will be
(a)100Hz
(b) 25Hz
(c)50Hz
(d) 70.7 Hz
Ans:a

12. A n-p-n transistor conducts when ?
(a) both collector and emitter are negative with respect to, the base
(b) both collector and emitter are positive with respect to the base
(c) collector is positive and emitter is negative with to the base
(d) collector is positive and emitter is at same potential as the base
Ans:c

13. Barrier potential of a p-n junction diode does not depend on?
(a)doping density
(b) diode design
(c)temperature
(d) forward bias
Ans:b

14. Reverse bias applied to a junction diode
(a) increases the minority carrier current
(b) lowers the potential barrier
(c) raises the potential barrier
(d) increases the majority carrier current
Ans:c

15. In semiconductors at a room temperature
(a) the conduction band is completely empty
(b) the valence band is partially empty and the conduction band is partially filled
(c) the valence band is completely filled and the conduction band is partially filled
(d) the valence band is completely filled
Ans:c

16. The output of OR gate is 1 when?
(a) if either input is zero
(b) if both inputs are zero
(c) if either or both inputs are 1
(d) only if both inputs are I
Ans:c

17. In a p-n junction photo cell, the value of the photo-electromotive force produced by monochromatic light is proportional to ?
(a) the voltage applied at the p-n junction
(b) the barrier voltage at the p-n junction
(c) the intensity of the light falling on the cell
(d) the frequency of the light falling on the cell
Ans:c

18. Choose the only false statement from the following.
(a) in conductors the valence and conduction bands may overlap.
(b) Substances with energy gap of the order of 10 eV are insulators.
(c) The resistivity of a semiconductor increases with increase in temperature.
(d) The conductivity of a semiconductor increases with increase in temperature.
Ans:c

19. Carbon, Silicon and Germanium atoms have four valence electrons each. Their valence and conduction bands are separated by energy band gaps represented by (Eg)C, (Eg)Si and (Eg)Ge respectively. Which one of the following relationship is true in their case?
(a) (Eg)C> (Eg)Si
(b) (Eg)C< (Eg)Si
(c) (Eg)C=(Eg)Si
(d) (Eg)C< (Eg)Ge
Ans:a

20. Application of a forward bias to a p?n junction
(a) widens the depletion zone.
(b) increases the potential difference across the depletion zone.
(c) increases the number of donors on the n side.
(d) increases the electric field in the depletion zone.
Ans:c

21. Zener diode is used for?
(a) Amplification
(b) Rectification
(c) Stabilisation
(d) Producing oscillations in an oscillator
Ans:c

22. A current carrying coil is subjected to a uniform magnetic field. The coil will orient so that its plane becomes ?
(a) inclined at 45° to the magnetic field
(b) inclined at any arbitrary angle to the magnetic field
(c) parallel to the magnetic field
(d) perpendicular to magnetic field
Ans:c

23. Tesla is the unit of
(a) magnetic flux
(b) magnetic field
(c) magnetic induction
(d) magnetic moment
Ans:b

24. Energy in a current carrying coil is stored in the form of ?
(a) electric field
(b) magnetic field
(c) dielectric strength
(d) heat
Ans:b
Air-India Question-Paper
Air India Solved Test Paper

Air India solved written test question paper :

Select the correct verb
Q1. Besides his parents, he _________also present at the function.
(A) is
(B)was
(C)has
(D) has been
Ans :B

Identify the correct preposition
Q2. The thunder was accompanied ______a heavy rain.
(A)from
(B)by
(C)up
(D)through
Ans :B

Q3. Choose the misspelt word.
(A) disparity
(B)illusion
(C)inevitable
(D)middle
Ans :A

Fill in the blank with correct article.
Q4. _____things of beauty is a joy forever.
(A)the
(B)a
(C)an
(D)none of these
Ans :A

Identify the antonym of the given word
Q.5 Embellish
(A)Sacrifice
(B)Disfigure
(C)Foreit
(D)Indict
Ans :B

Give one word substitute
Q6. A well experienced person.
(A)wise man
(B) Intelligent
(C) Old man
(D) Veteran
Ans 😀

Q7. An accident which results in death
(A) Injurious
(B) Dangerous
(C)Fatal
(D) Terrible
Ans : C

Identify the correct choice
Q8. He has purchased a bag of ____________
(A)floor
(B)flour
(C)flower
(D)flaur
Ans :B

Identify the synonym of the given word
Q9. Zest
(A)pleasure
(B)distaste
(C)flop
(D)encircles
Ans :A

Fill in the blank with suitable conjunction
Q10. He will never pass,______hard he may try
(A) However
(B) Whatever
(C) Never
(D) Whenever
Ans :A

Form an adjective from the given word
Q11. Gold
(A)The Gold
(B)Golder
(C) Golden
(D)Goldest
Ans : C

Give the plural of the given word
Q12. Hero
(A) Heroine
(B) Heros
(C) Heroies
(D) Heroes
Ans 😀

Fill in the blank with suitable word
Q13. Barking dogs____bite
(A) regularly
(B)rarely
(C)seldom
(D)frequently
Ans :C

Identify the meaning of the given idioms/phrases
Q14. To live in fool’s paradise
(A)to have an absolutely false conception
(B)to create a stir
(C)to be clear
(D)to get fairly involved
Ans :A

Identify the indirect speech
Q15. The teacher said to me, “Be regular and learn your lesson daily” The teacher:
(A) told me that to be regular and learn my lesson daily
(B) said to me regular and learn my lesson daily
(C)advised me to be regular and learn my lesson daily
(D) request me to be regular and learn lesson daily
Ans :C

Q16. A ball is projected with a velocity of 15 m/s making an angle of 300 with the horizontal. Calculate the time of flight of the ball ( Give g= 10m/s2 )
(A) 1.5 Second
(B) 3.5 Second
(C) 2 Second
(D) 5 Second
Ans: A

Q17. A force of 70N gives an object of unknown mass an acceleration of 20m/s2. The mass of unknown object is________.
(A) 7 Kg
(B) 0.3 Kg
(C) 3.5 Kg
(D) 35 Kg
Ans : C

Q18. The magnetic flux through a 50- turn coil increase at the rate of 0.05 Wb/s. What is the induced emf between the ends of the coil?
(A) 2.5V
(B) 5V
(C) 3V
(D) 7V
Ans : A

Q19. The focal length of objective of a telescope is 60 c.m. To obtain a magnification of 20, the focal length of the eye-piece should be
(A) 2cm
(B) 5cm
(C) 4cm
(D) 3cm
Ans : D

Q20.Which of the following is a derived unit?
(A) Mass
(B) Length
(C) Time
(D) Velocity
Ans : D

Q21. Atomic bomb is based on the principle of
(A) Nuclear Fission
(B) Nuclear Fusion
(C) Nuclear Transition
(D) Radio Emission
Ans: A

Q22. A weightless rubber balloon has 100gm of water in it. Its weight in water will be
(A) 100gm
(B) 200gm
(C) 50gm
(D) Zero
Ans : D

Q23. If a force ?f? action on a mass ?m? produces acceleration ?a? then as per Newton?s second law of motion :
(A) f = ma
(B) f = a/m
(C) f = m/a
(D) m = af
Ans : A

Q24. The efficiency of a Cornot engine working between the steam point and ice point is
(A) 28.8 %
(B) 27.8 %
(C) 26.8 %
(D) 23.8 %
Ans : C

Q25. The momentum of a boy of 60 Kg weight running at 10 m/s is
(A) 500 Kg m/s
(B) 600 Kg m/s
(C) 550 Kg m/s
(D) 450 Kg m/s
Ans : B

Leave a Reply